Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Savet veterinara - Higijena usta i zuba  (Pročitano 2215 puta)
12. Avg 2005, 03:31:20
Administrator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Savet veterinara

Higijena usta i zuba

Samo zamislite šta bi se desilo kada ne biste održavali higijenu zuba i usta. Loš zadah, upaljene desni, pokvareni i rasklimani zubi samo su neki od mogućih scenarija. Isto to se dešava i sa vašim ljubimcem.

Jedna od najboljih stvari koju vlasnik ljubimca može da uradi jeste redovna kontrola zuba, desni usne šupljine i održavanje higijene. Kako napreduje nauka i povećava se znanje o zdravlju životinja, uviđamo da propisna higijena usta nije samo da bi dah vašeg psa bio bolji, već na prvom mestu pružanje ljubimcu kvalitetniji i duži život.

Sve više vlasnika održava higijenu usta i zuba svojih ljubimaca
Životinja ne može sama da pere zube i bakterije se skupljaju, a sekundarno mogu dovesti do niza problema na srcu, bubrezima i jetri.

Sa higijenom zuba trebalo bi početi što ranije to jest kod mlađih jedinki ne toliko iz potrebe već više iz stvaranja navike. Postoje četkice za pse u raznim veličinama, kao i širok asortiman pasta za zube. Paste sadrže enzime koji pomažu razgradnju plaka. Treba izbegavati paste sa sodom bikarbonom, deterdžentima ili solima koje se nalaze u vašoj zubnoj pasti.

Ne kupujte dečiju četkicu koja je često pretvrda za vašeg ljubimca. Dobra četkica je sa dužom drškom i pod dobrim uglom da lakše priđete svim zubima. Druga varijanta je četkica koja se stavi na prst. Ako nemate četkicu, dobro će poslužiti i gaza omotana oko prsta kojom ćete istrljati zube i desni.

U početku, dok se ljubimac ne navikne, koristite gazu. Sledeći korak je četkica, a onda polako uvedite i pastu kada se ljubimac navikne. Nije toliko komplikovano kao što zvuči. Na ovaj način se sa zuba uklanjaju naslage plaka.

Treba znati da donekle postoji i rasna predispozicija za nastanak periodentalnih bolesti.
Manje rase su podložnije jer su im zubi zbijeniji, generalno se hrane kašastijom hranom (za razliku od velikih rasa kojima su kosti zastupljenije u ishrani), a po nekim ispitivanjima žive duže.

Brahicefalične rase (bokser, buldog) iako su veće, imaju zbijenije zube pa time i veće mogućnosti za periodentalne bolesti. Kod starijih kategorija su češći problemi.
Hronična bakterijska infekcija desni izaziva oštećenje srca, jetre, bubrega, sinusnu infekciju, slabe kosti pa čak i lom vilice i vrlo je važno na vreme reagovati. Zadah iz usta, promene u apetitu ili žvakanju hrane, mrštenje su samo neka od ranih zapažanja koja su bitna kao rani znakovi bolesti desni.

Preventiva je najbitnija to jest redovno čišćenje zuba. Naravno da i pravilna ishrana životinje ima veliki uticaj. Preventivno trebalo bi da vaš ljubimac povremeno uzima granuliranu hranu, ako to ne radi stalno, i to bar dva puta nedeljno, ako ne i češće. Ako budete čuvali zube svojih ljubimaca, i starost će im biti srećnija. Kada ga okupate, očetkate i uredite, pogledajte mu i zube i proverite da li su i oni uredni. Preduzmite nešto, smanjite zubne bolesti, loš zadah i potencijalnu opasnost za život.

Glas javnosti \ Milena Milošević, dmv, VetGate
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.