Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Sastojci života plutaju svemirom  (Pročitano 1874 puta)
22. Dec 2005, 22:49:29
Legenda foruma


God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple iPhone 3Gs
Sastojci života plutaju svemirom
 
 
Portret naše 'prašne' prošlosti: ilustracija zvijezde okružene diskom prašine koji se može kondenzirati kako bi nastali planeti
 
Ponađeni su prvi dokazi da neki od elementarnih organskih građevnih blokova života mogu postojati na planetu nalik Zemlji koji kruži oko mlade zvijezde nalik Suncu.
 

NASA-in svemirski teleskop Spitzer je uzeo infracrvene spektrograme 100 jako mladih zvijezda u nama bliskom zvjezdanom rodilištu, velikom oblaku prašine i plina, udaljenom 375 svjetlosnih godina u zviježđu Zmijonosca.

I jedna od tih zvijezda pokazuje tragove organskih molekula, acetilena i vodikovog cijanida.

Ovi plinovi u kombinaciji s vodom mogu tvoriti nekoliko različitih aminokiselina. One su potrebne za gradnju bjelančevina, kao i adenina, jednog od četri kemijska lanca ili baze DNK.

Organske molekule pronađene su u prstenu prašine i plina koji kruži oko mlade zvijezde nazvane IRS 46. Takvi su prsteni prodađeni oko svih zvijezda koje je proučavao Spitzer i vjeruje se da se u njima nalazi sirovi materijal za gradnju planetarnih sustava.

Spektrografski podaci pokazuju da su plinovi toliko vrući da moraju kružiti blizu zvijezde, otprilike u zoni pogodnoj za život, regiji u kojoj Zemlja kruži oko Sunca i gdje je voda na samoj granici između tekućine i plinovitog stanja.

Ovo otkriće podržava široko rasprostranjenu teoriju da su mnogi molekularni građevni blokovi života bili prisutni u Sunčevom sustavu i prije formiranja planeta, gdje su pomogli u početnom nastanku složenijiih organskih molekula i tako započeli sam Život.

Nastanak planeta
Promatranja Spitzerom ranije ove godine, koja su provodili različiti znanstveni timovi, pokazala su da su se jednostavnije organske molekule, zvane policiklični aromatični ugljikohidrati, nalazile u galaktikama prije 10 milijardi godina.

"Zvijezda IRS 46 i njen planetrani sustav u nastanku mogu izgledati kao naš prije više milijardi godina, prije nego se na Zemlji pojavio život", kaže Fred Lahuis iz Opservatorija Leiden u Nizozemskoj, koji je vodio istraživanje.

Acetilen i vodikov cijanid već su pronađeni na mjestima koja su mnogo bliže našem domu, kao što su atmosfere divovskih planeta Jupitera i Saturna, ali i u kometima.

Promatranja iz Europskog infracrvenog svemirskog opservatorija pokazala su da se ti spojevi nalaze i oko masivnih zvijezda.

No, ovo novo promatranje dalo je prvi dokaz da se mogu nalaziti i oko zvijezda nalik Suncu, u području gdje će se vrlo vjerojatno formirati planeti.

Dodatna promatranja iz Opservatorija Keck na havajima pokazuju da je zvijezdani vjetar počeo otpuhivati prašinu od zvijezde IRS 46. To bi mogao biti početak onoga za što se misli da je posljednja faza nastanka planeta.
 
Izvor: Iskon.hr
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.091 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.