Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 18. Jun 2025, 14:57:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Al­ban­ci pre­ti­li ra­tom  (Pročitano 573 puta)
25. Jul 2006, 23:40:17
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
BE­O­GRAD - Upr­kos to­me što se srp­ska i al­ban­ska stra­na pre­kju­če u Be­ču ni za pe­dalj ni­su pri­bli­ži­le u svo­jim od­ra­ni­je po­zna­tim vi­đe­nji­ma bu­du­ćeg sta­tu­sa Ko­so­va i Me­to­hi­je, Be­o­grad osta­je u pre­go­vo­ri­ma. Ka­ko sa­zna­je­mo, naš tim sa­sta­će se u to­ku ove ne­de­lje ka­ko bi za­u­zeo stav o sa­stan­ku u Pa­la­ti "Do­nja Austri­ja", kao i osta­lim ak­tiv­no­sti­ma ko­je sle­de u na­red­nom pe­ri­o­du.
Kan­ce­la­ri­ja spe­ci­jal­nog iza­sla­ni­ka UO za KiM Mar­ti­ja Ah­ti­sa­ri­ja već je za­ka­za­la sa­stan­ke de­le­ga­ci­ja Be­o­gra­da i Pri­šti­ne za po­če­tak av­gu­sta, na ko­ji­ma bi se raz­go­va­ra­lo o teh­nič­kim pi­ta­nji­ma, a na­ja­vlju­ju se i no­vi eks­pert­ski su­sre­ti. O even­tu­al­nom sle­de­ćem sa­stan­ku na naj­vi­šem ni­vou za sa­da ne­ma re­či.
Ka­ko će po­sle pr­vog di­rekt­nog "su­da­ra" sta­vo­va da­lje iz­gle­da­ti pre­go­vo­ri o sta­tu­su po­kra­ji­ne, u na­šem pre­go­va­rač­kom ti­mu sma­tra­ju da je još ra­no pred­vi­đa­ti.

PO­VE­ĆA­TI PRI­TI­SKE
AH­TI­SA­RI­JEV za­me­nik Al­ber Ro­an, me­đu­tim, na­ja­vio je da će pri­ti­sak na obe pre­go­va­rač­ke stra­ne - bi­ti po­ve­ćan.
- Ne že­li­mo bes­ko­nač­no da na­sta­vi­mo ovim tem­pom - re­kao je on po­sle sa­stan­ka na naj­vi­šem ni­vou. - Da li će do­ći do na­pret­ka za­vi­si, ka­ko od Be­o­gra­da, ta­ko i od ko­smet­skih Al­ba­na­ca.
Pre­ma nje­go­vim re­či­ma, Mar­ti Ah­ti­sa­ri u sep­tem­bru na­me­ra­va da na­pra­vi bi­lans: da se usta­no­vi da li je po­sti­za­nje do­go­vo­ra uop­šte mo­gu­će.
Da će al­ban­ska stra­na na pr­vom sa­stan­ku za­go­va­ra­ti ne­za­vi­snost, naš tim je i oče­ki­vao, ali za njih je kraj­nje za­ču­đu­ju­će bi­lo to što ni­ko od pet al­ban­skih čla­no­va de­le­ga­ci­je, u svo­jim du­gim iz­la­ga­nji­ma, ni­jed­nom ni­je po­me­nuo spo­ra­zum­no re­še­nje, iako je to ono što me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca sma­tra po­želj­nim.
Ka­ko sa­zna­je­mo, za­go­va­ra­ju­ći svo­je re­še­nje - ot­ce­plje­nje po­kra­ji­ne - pri­štin­ska de­le­ga­ci­ja se po­zi­va­la na "rat za slo­bo­du i ne­za­vi­snost", za­po­čet de­ve­de­se­tih. Upo­zo­ra­va­li su da će se ceo re­gi­on de­sta­bi­li­zo­va­ti ako ne do­bi­ju ne­za­vi­snost do kra­ja go­di­ne, a ču­lo se da i oni ho­će da ži­ve sa Sr­bi­ma na Ko­so­vu, ali sa Sr­bi­ma iz Sr­bi­je - ni­kad. Vr­hu­nac je bio ka­da su svi od re­da iz al­ban­ske de­le­ga­ci­je pred­sta­vlja­li Ko­smet kao "raj" u ko­me su ma­nji­ne po za­ko­ni­ma po­vla­šće­ne kao nig­de u sve­tu, na šta su pre­go­va­ra­či iz Sr­bi­je od­go­vo­ri­li da je sli­ka ži­vo­ta u po­kra­ji­ni, ipak, ne­što dru­ga­či­ja.

DŽA­BA PO­SRED­NI­CI
IAKO ni­je ni bi­lo oče­ki­va­nja da je­dan sa­sta­nak naj­vi­ših pred­stav­ni­ka dve stra­ne mo­že do­ne­ti re­še­nje, on je za­si­gur­no po­ka­zao da kom­pro­mis o sta­tu­su ni­je na vi­di­ku, ni uz an­ga­žo­va­nje po­sred­ni­ka.
Pre­ma mi­šlje­nju Du­ša­na Ja­nji­ća, ko­or­di­na­to­ra za et­nič­ke od­no­se, Mar­ti Ah­ti­sa­ri na kra­ju svo­je mi­si­je ne­će po­sti­ći ni okvir­ni spo­ra­zum.
- Mak­si­mal­no što će Ah­ti­sa­ri i Ro­an us­pe­ti da do­đu do se­pa­rat­nih spo­ra­zu­ma, mo­žda o kul­tur­nom na­sle­đu, cr­kvi, de­cen­tra­li­za­ci­ji, prin­ci­pi­ma eko­no­mi­je... ali oko ne­za­vi­sno­sti ili za­vi­sno­sti - ne - ube­đen je Ja­njić. - Oni će ima­ti ne­ko­li­ko svo­jih pa­pi­ra sa pred­lo­zi­ma šta je mo­gu­će na Ko­sme­tu i do de­cem­bra će pod­ne­ti iz­ve­štaj Sa­ve­tu bez­bed­no­sti. Sa­vet će za­tim do­ne­ti Re­zo­lu­ci­ju ko­ja će za­me­ni­ti 1244, i u njoj se ne­će po­mi­nja­ti ne­za­vi­snost ili te­ri­to­ri­jal­ni in­te­gri­tet, ali će se pri­su­stvo UN ve­ro­vat­no za­me­ni­ti pri­su­stvom EU. I iz opi­sa tog ci­vil­nog pri­su­stva vi­de­će se su­šti­na sta­tu­sa ko­ji će ima­ti KiM.
Dru­ga, ma­nje iz­ve­sna va­ri­jan­ta, pre­ma Ja­nji­ću, je da se Ah­ti­sa­ri­ju pro­du­ži man­dat ko­ji mu is­ti­če na je­sen i da se pre­go­vo­ri na­sta­ve.

PRED­VI­DI­VO
PR­VA run­da beč­kih raz­go­vo­ra za­vr­še­na je sa ap­so­lut­no pred­vi­di­vim re­zul­ta­tom, tač­ni­je, od­su­stvom re­zul­ta­ta - re­kao je Kon­stan­tin Ko­sa­čov, šef spolj­no­po­li­tič­kog od­bo­ra u ru­skoj Du­mi. On je oce­nio da beč­ki pre­go­vo­ri ne­ma­ju per­spek­ti­vu jer obe za­in­te­re­so­va­ne stra­ne sto­je na po­zi­ci­ja­ma ko­je se uza­jam­no is­klju­ču­ju.
KRIV BE­O­GRAD
ŠEF de­le­ga­ci­je Evrop­skog par­la­men­ta za Ju­go­i­stoč­nu Evro­pu Do­ris Pak, po­vo­dom sa­stan­ka u Be­ču, re­kla je da je on bio do­bra pri­li­ka da se na sto di­rekt­no iz­ne­su sta­vo­vi jed­ne i dru­ge stra­ne. Ona je, ipak, oce­ni­la da ne­ma mno­go šan­si za kom­pro­mis i da će na kra­ju mo­ra­ti da in­ter­ve­ni­še me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca. Za ne­mo­guć­nost po­sti­za­nja kom­pro­mi­sa, od­go­vor­nim sma­tra Be­o­grad, jer "Sr­bi­ja ne­će po­pu­sti­ti, na­ro­či­to za­to što bi na na­red­nim iz­bo­ri­ma mo­gli da po­be­de ra­di­ka­li".

ISTIM SME­ROM
ZA­ME­NIK port­pa­ro­la ame­rič­kog Stejt de­part­men­ta Tom Kej­si iz­ja­vio je u Va­šing­to­nu da ad­mi­ni­stra­ci­ja pred­sed­ni­ka Džor­dža Bu­ša po­no­vo po­zi­va sve stra­ne u pre­go­vo­ri­ma o bu­du­ćem sta­tu­su KiM" da po­ka­žu flek­si­bil­nost i me­đu­sob­no uva­ža­va­nje za iz­ne­te po­zi­ci­je."
- Dve stra­ne su još pri­lič­no uda­lje­ne, ali že­li­mo da one na­sta­ve da kon­struk­tiv­no pre­go­va­ra­ju o svim su­štin­skim pi­ta­nji­ma. Va­žno je da dve stra­ne do­đu do uza­jam­no pri­hva­tlji­ve od­lu­ke za bu­duć­nost Ko­so­va i ra­di­će­mo u tom sme­ru.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jun 2025, 14:57:46
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: tom siptari ban

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.102 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.