Strašno, užas, ne mogu da verujem šta sam sve uspeo da pročitam ovde. Komentari su dono dna. Onaj Major je baš uspeo da definiše nacionalizam, svaka čast...
Neko se zapitao kakav to kreten moraš da budeš (patriota, i sl.) da bi te devojke ostavljale zbog toga. Evo iz mog iskustva... Nikakav, čak nisam ni potencirao, ni izražavao svoj stav. Verovatno zato što mi je u startu bilo jasno o kakvom se anatgonizmu radi. Jednostavno mi to nije bilo bitno kada sam bio sa devojkama, kod njih me je obično privlačilo nešto drugo. Ovde nije reč o patološkom obliku identifikacije sa nacijom, nego obrnuto...
Sada sam oženjen i to je daleka prošlost. Vrlo sam fleksibilan i poštujem svačiji stav, naročito kada je deo nekog ličnog promišljanja, a ne prosto usvajanja ove ili one propagande.
Ali to je potpuno ne bitan detalj. Ja sam samo hteo da privučem pažnju učesnika na forumu za temu, jednim ličnim iskustvom. Zanjući o kakvom se intelektualnom profilu ljudi radi, mislim na učesnike foruma. Znao sam da ću vas najviše zainteresovati za temu ako vam ponudim malo nečeg ličnog.
Nacionalizam je ljubav prema narodu, to je kao trud oko nečega što voliš. Recimo neki cvet... Zalivaš ga, neguješ, izlažeš suncu onako kako mu prija, štitiš ga od hladnoće, pleviš i sl… To ne znači da mrziš svo ostalo cveće, svako ima pravo da mu se više sviđa ovo ili ono…
Taj cvet ima svoj specifičan kvalitet. Ima određen miris, boju, cveta u određeno doba godine i sl…
Eto recimo Pande su ugrožena vrsta… I bez zaštite i posebne nege od strane ljudi verovatno bi isčezle. Tako je i sa narodima.
Globalizacija, međutim ima trend da poništava pojedinačne specifičnosti, da niveliše ne po prirodnom i kulturološkom principu bolje, uspešnije, lepše. Ne, nego po klasičnom imperijalističkom principu jače, bogatije, nemoralnije…
U tom smislu je meni tužno kada jedan čovek, koji je na čelu jedne takve Nacionalne institucije kakava je Narodna Biblioteka Srbije, koja bi trebala da neguje kulturu određene zajednice povezane istim jezikom, radi sve na degradaciji iste. Tu bih odgovorio i Mrgecu koji optužuje Antonića da je prolupao jer previše pažnje pridaje Ugričiću, takvi su najopasniji. Jer kada nekoga kulturno uništiš, sve ostalo je vrlo lako sprovodivo... I ne nije bitan kvantitet, on je samo nužan uslov opstanka jedne specifičnosti i u eri demokratije neophodan za političku težinu. U pitanju je kvalitet koji se sistematski uništava…
Zato je meni tužno kada vidim kako pojedinci gube svest, gube identitet, pismo (ćirilica bi mogao da bude naš brend) … Crkvu nam ipak uništiti ne mogu, iako će pokušati i pokušavaju… Ona je ipak slika neba na zemlji.
Inenađen sam negativnim komentarima na citat teksta o ženama, koji je objavljen u Domanovićevoj Stradiji pre jedno stotinak godina. Zamislite ženu koja se nađe pogođena posle čitanja Nušićeve gospođe Ministarke … Valjda i ta povređenost nešto govori.
« Poslednja izmena: 15. Jun 2010, 09:07:31 od pavleor »
Srpska Pravoslavna Crkva nije samo Hram Vere, ona je i simbol, deo nacionalnog identiteta... Toliko nam je crkva specifična, da su već stotinama godina na udaru Srbi zbog nje... Od nasilnog pokatoličavanja, uništavanja hramova, setite se sudbine 40 monaha na Ostrvu cveća kod Tivta...1452.god.
Pa kalendar, koji bi sada da nam menjaju.... Smeta im sve što štrči, što je drugačije, što daje mogućnost identifikacije i povezivanja....
Nije to samo naš problem, pa muslimanima brane da nose nacionalnu nošnju, da dižu hramove. A to je verovatno zato što taj globalni poredak ne počiva ninačemu i boji se svakog pravog identiteta i sistema vrednosti...
I ja se loše osećam, osećam se ugroženo, ne zaštićeno... Jer svaka šuša i najjeftinija pevaljka može da pljune po onome što je meni sveto. Jedna Karleuša se razapinje na krst, neko drugi pljuje po mom narodu, bez stida... Ima li granice i kako to izdržati. I na strašnom mestu postojati....
Koliko znam, bogovi mog naroda su, izmedju ostalog, Lada i Svarog... za te jevrejsko-rimske novotarije bas i nemam nekog razumevanja...
Prema tome, Srbi su odavno izvrsili oceubistvo i smaknuli svog tvorca, tako da to graktanje o ugrozenosti hriscanstva u Srba moze da predstavlja samo dnevno-politicku temu za razgovor... Ali... prava vera je jaka... sto pravoslavlje kao iskasapljena vrsta hriscanstva i dokazuje...
Znači ti si paganka, a Hrišćanstvo je za tebe jevrejsko rimska novotarija, neznam šta si htela da kažeš... Ali nije smešno.
A pravoslavlje je iskasapljena vrsta Hrišćanstva,...? Ovo bi se moglo smatrati uvredom.
Ja sam i pričao o tome da se Ja smatram ugroženim kao Srbin, Pravoslavac, zbog toga što se u privatnom i javnom životu pojavljuju likovi i to na najvažnijim funkcijama koji bez stida pljuju ono što je meni sveto. I teško mi je i zbog njih isto koliko zbog sebe. Zbog njih jer neznaju šta rade, a zbog sebe i svoje dece jer ne znam u kakvom drušvu će oni živeti, brinem se.
Paganstvo je zahvaljujuci bezumnoj ogranicenosti hriscanstva postalo sinonim za nesto ruzno... Ali... podvuci crtu i shvatices da je to nasa vera ... proizvod naseg naroda... namenjen samo nama... nesto sto je istinski i potpuno nase...
Pravoslavlje jeste iskasapljena verzija hriscanstva, kao sto je hriscanstvo iskasapljena verzija judeizma... Slavis slavu, zar ne? Sta je slava nego slavljenje naseg kucnog (paganskog) duha zastitnika.... Ili sv. Ilija... zasto je Gromovnik... pa to je nas bradati gospodar Perun...
Prema tome, hriscanstvo nije istinski srpsko... pa samim tim ni vi vernici hriscanske orijentacije nemate pravo da drugima postavljate uslove i drzite bukvicu kako su oni drugaciji - samomrzitelji... Vi ste u stvari - otpadnici.. ako vec idemo logikom iz prvog posta... Za mene niste, jer postujem pravo svakoga da ispoveda veru koju god hoce sve dok time ne ugrozava moje pravo da ispovedema ili neispovedam bilo koju veru ili ne ugrozava svoj zivot. Prema tome... Srbin budista mi je podjednako draga kao Srbin pravoslavac...
Prava vera je previse jaka... prezivela je i taj atak hriscanstva, spaljivanje Kijeva... odbacivanje... ubistvo bogova... prezivece i to koprcanje...
Žalosno je da na ovom forumu postoji administrator kao što si ti. Ja jednostavno mogu samo da zaključim da je smisao tvog učestvovanja na temama da celu priču skreneš u nekom pogrešnom pravcu. I to opet radiš.
Dakle, ne zbog tebe, nego zbog desetina onih koji su učestvovali na ovoj temi ponavljam. Ne smeta meni ni budista, ni pagan, ni scijentolog... dok mene lično ne dira...
Ali zamisli da na čelu tvoje, recimo neke, paganske crkve raznim policijsko državnim marifetlucima bude postavljen neki Hrišćanin, zar se nebi osećala izdano. Pa on treba da ti bude pastir u duhu vere kojoj pripadaš. I još moraš da mu plaćaš članarinu, a on propoveda hrišćanstvo umesto te tvoje neke Vere.
Dakle, nisam ja tebe pljuvao, niti ti branio da veruješ ako želiš i u Čiviluk...
Ali, na čelu institucije kao što je Narodna Biblioteka dolazi čovek koji prezire Srbe i kaže da je za Srbe najbolje da se ne rode... Pa to je da uzme čovek motku i da umlati i njega i onoga ko ga je postavio. Ne pozivam ja na to. Ali može se i očekivati. Samo pitam one koji razumeju moju bol, ne tebe ti si..., pitam ih kako podnose to silovanje...
Ja kao administrator imam pravo na svoje misljenje. Ja ga ne namecem tebi, ja ga iznosim...
U ostalom, u mojim postovima nema ni mrznje, ni mizoginije...
Narodna biblioteka je ustanova koju finansira Republika Srbija. Drzavljani Republike Srbije nisu samo Srbi. Na kraju krajeva, te cinovnicke funkcije su uvek dodeljivane po partijskoj liniji... bez obzira na politicki sistem...
U mojim postovima se vidi povređenost zbog činjenice da je, između ostalog, na čelu te Institucije, dal da kažem šta stvarno mislim...
Što nije rekao: za Mađare u Srbiji je najbolje da se ne rode ili za Muslimane ili za budale, njih bar ima... Evo link, pa nek ljudi vide šta taj čovek piše. Nek piše, niko ne treba da mu to brani. Ali dali treba da bude na čelu NBS? http://www.pescanik.net/content/view/586/123/ I ja imam pravo da iznosim svoje mišljenje o tvom mišljenju, strašno ako ti zaista misliš kao što pišeš...
Al evo nešto o nacinalizmu, naravno pozitivno.
ПРЕДГОВОР за "Родољупце", од самог аутора:
Настојеће позорје нисам измислио, него све што се у њему находи, пак и саме изразе и речи, покупио сам које из живота, које из новина: и читатељи ће се из гдекојих општина зачудити кад своје Смрдиће, Шербулиће, Жутилове итд. у свој истоветности нађу. Ништа ми, дакле, не остаје него проговорити коју реч зашто таково дело, с таковим погрешкама, на свет издајем; јер напред знам да ће то свима онима неправо бити који народ не иначе него као мати своје дете гледају, и све би желели да се за њима добро говори.
Докле се год будемо само хвалили, слабости и погрешке прикривали, у повесници учили колико је ко од предака наших јуначких глава одрубио, а не и где је с пута сишао, донде ћемо храмати и ни за длаку нећемо бити бољи, јер простаци и млади људи, који се тако запајају, и не мисле да може бити и погрешака у нас, пак све што им се предлаже, за чисту истину и добродетељ сматрају. Бацимо поглед на најпознатију повесницу нашу. Што је било луђе, претераније, несмисленије, то је имало више уважатеља, а глас умерености сматрао се као ненародност, као противност и издајство; јер је сваки човек склоњен на чрезвичајности, па кад не зна да може бити несреће, трчи као слеп за тим, и срди се на сваку паметну реч Отуд није чудо што неваљали и покварени, а таквих има свуда, под видом родољубија сваку прилику за своју себичност употребљавају, и најбезумније совете дају, не марећи хоће ли се тиме својој општини или своме народу каква штета нанети. Себичном је довољно кад је само њему добро и кад простака може на своју руку да преокрене, а за даље се ништа не брине.
Позорије, дакле, ово нека буде као приватна повесница српскога покрета. Све што је било добро, описаће историја; овде се само представљају страсти и себичности. А да моја намера није с отим љагу бацити на народ, него поучити га и освестити како се у највећој ствари умеју пороци довијати, сваки ће благоразуман родољубац са мном бити согласан.
Ј. С. П.
To je iako kritika, kritika društva iz ljubavi. Iz želje da bude bolje...
« Poslednja izmena: 15. Jun 2010, 14:48:28 od pavleor »