Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kако ће се ратовати у будућности  (Pročitano 655 puta)
04. Nov 2012, 14:57:54
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 
Европа ће се суочити с хугенотским ратовима

У предвечерје Сајма књига из штампе је изашла књига Мартина ван Кревелда, професора Хебрејског универзитета у Јерусалиму, ,,Успон и пропадање државе”, у издању београдске куће ,,Албатрос плус” и Факултета безбедности Универзитета у Београду.

У овој колосалној, синтетичкој студији, аутор прати развој државе од праисторије до данас. Професор Ван Кревелд показује да се модерна национална држава, пошто је достигла врхунце моћи у 20. веку, урушава од 1975. године.

Државе неће бити вољне ни способне да контролишу и заштите политички, војни, економски, друштвени и културни живот својих грађана у оној мери у којој су то могле раније, пошто технологије подривају њен суверенитет, а полако нестају и међудржавни ратови, мада ће многе државе бити изнутра угрожене разним облицима ратовања.

Професор Ван Кревелд и његов колега Шаул Шеј, професор из израелског Центра за стратешке студије Бар Иан универзитета, учествовали су у расправи ,,Балкан и Блиски исток, да ли се они огледају” која је одржана од 16. до 18. октобра у Пећкој патријаршији. Расправу су организовали Факултет безбедности Универзитета у Београду, Београдска отворена школа (БОШ) и Пећка патријаршија. Домаћин скупа био је владика Јован (Ћулибрк). Гости из Израела су у Београду одржали неколико предавања, а једно од њих и у БОШ-у, где смо и водили овај разговор.

Професоре Ван Кревелд, ви сагледавате будућност испитивањем прошлости. Објасните нам шта то значи?

Људи ми често кажу – ви сте историчар, како ишта можете да знате о будућности? Истина је, одговорим, историчар сам, али мислим да је једни начин, ако уопште постоји неки начин да се разумеју будућност и садашњост – да се гледа у прошлост.

Зашто?

Зато што је прошлост оно једино што имамо. Уколико се решите прошлости, све што вам је остало или је вера, религија, или је магија. Ја сам историчар, нисам рабин, нити сам мађионичар. Покушавам да користим алатке које су ми на располагању и да учиним најбоље што могу с тим алаткама.

Ваше анализе показују да се државе, после тријумфа у 20. веку, својевољно или мимо њихове воље спајају у веће заједнице или нестају. Kо преузима функције државе?

У великом делу Европе преузима их ЕУ. На другим странама, укључујући и делове Европе, много тих функција преузимају региони. Некада су то и корпорације, или организације попут Хезболаха и Муслиманске браће, које преузимају функције социјалног старања. Функције државе преузимају и невладине организације којих има на хиљаде, тако да је свет у овом погледу постао много компликованији. Тај обострани процес подсећа на дечију играчку диаболо, на оне две купе спојене врховима, које се врте када их потежете концима. На једној страни је купа наднационалних институција, а на другој страни купа поднационалних институција. Државни суверенитет је монопол над насиљем, спољним и унутрашњим, над законом, над правом и над новцем. На овај или на онај начин, на великом броју тачака ти државни монополи су изгубљени.

Помените нам неки пример?

Управо сам дошао из посете вашим специјалним полицијским снагама. Шездесетих, седамдесетих година имали сте полицију и оружане снаге. Сада су полицијске снаге бар донекле милитаризоване, рецимо у питањима особља, опреме, организације, губе се границе између полиције и оружаних снага, оне постају међусобно замењиве. Није реч само о Србији, то је случај у многим земљама. Америчка војска се милитаризује, а с друге стране у много чему постаје полиција, многи делови војске баве се миротворством.

Куда то води?

Свет ће бити сличан средњем веку, а и црква ће имати знатну улогу у таквом свету. Држава је некада јачала на рачун остатка друштва, а сада она слаби.

Да ли је то реч је о повратку у прошлост?

Не сасвим, ствари се никада не понављају, али у много чему да. Био сам код генерала из команде специјалних јединица полиције и видео много сувенира других јединица, које је он посетио или су команданти других јединица посетили њега. Заједно су тренирали, можда су повремено и радили заједно, можда су повремено размењивали информације. Размишљао сам о средњем веку када је витешка класа различитих земаља осећала међусобну солидарност, а не солидарност према својим кметовима. Ствари ће се све снажније развијати у том правцу. Неће то бити повратак у средњи век, у коме уосталом није било компјутера, али је много тачака сличности. Чак су и војни термин све сличнији онима из 16. века и раније, а не терминима из Другог светског рата или из ратова у време индустрије револуције. Колико ће тај повратак у прошлост ићи далеко и шта ће све тачно донети тек ћемо видети.

Како ће се одвијати ти процеси – мирно или уз озбиљне потресе?

Недавно сам био у Вашингтону и последње што сам учинио пре него што сам напустио Америку било је да прочитам нову књигу Стивена Пинкера ,,Анђели у нама самима”. У тој врло обимној књизи аутор користи много статистике да би показао да живимо у најмирнијем периоду у историји. Ако се узме у обзир да на свету има седам милијарди људи и уколико израчунате колико је људи убијено у рату сваке године, Пинкеров закључак је глобално гледано тачан. Али, ви знате, ми знамо, а сада то знају грађани Сирије, Авганистана, Судана и Ирака, да поједине земље нису поштеђене рата, оне не живе у миру. Већ неколико година говорим својим студентима да ће се Европа опет суочити с хугенотским ратовима, при чему мислим на муслимане, не на друге. Говорио сам студентима да ће те ратове видети они, а не ја, али сада почињем да сумњам, мислим да ћу их ипак видети и ја.

На основу чега то закључујете?

Историјски гледано, када мањина доспе до 20 одсто прави проблеме. Иако је сада 30 милиона муслимана у Европи, што је испод 15 одсто становништва, тај постотак врло брзо расте због миграција. Други узрок тог раста је равноправност полова, која значи мање деце. Та два фактора заједно делују и све сам убеђенији да су шансе да те ратове и сам видим све веће, за неких пет-шест година.

Родној равноправности дајете велики значај у својим анализама?

Равноправност полова је форма националног самоубиства, износим у својој књизи аргументе за ту тврдњу. Феминизација друштва је велики проблем.

На основу чега тврдите да готово сигурно неће избити трећи светски рат, то јест сукоб великих размера између велесила које доминирају већим делом континента или хемисфере?

Испричаћу вам нешто што сам доживео 1986. или 1987. године, у време Реганове администрације. Летео сам из Вашингтона за Лос Анђелес, а сви путници у авиону, њих тридесетак, били су одбрамбени консултанти, укључујући и неке врло згодне жене. И сви су, без изузетка, читали књигу Тома Кленсија ,,Успон црвеног октобра”. Невероватно, али су сви они жарко желели да оду у рат и не само они. Градили су огроман милитаристички комплекс, градили су супероружје, тренирали су и развијали доктрине. Они би волели да су отишли у рат али, на жалост по њих, нису то могли.

Због чега?

Због нуклеарног оружја. У нуклеарном рату прво би био збрисан с лица земље Бирмингем а онда Минск. И рат се завршава, нема разлога да се настави. Прави разлози због којих нећемо ући у рат су технолошки. Зато говорим да су нуклеарна оружја најбоља ствар која се десила човечанству. Она нису укинула све начине ратовања, али су макар учинила да се најдеструктивније форме рата не дешавају. А то је већ много.

Какви ће бити ратови будућности?

Босна и Херцеговина, Косово, Сомалија, Авганистан, Ирак, Сирија, Судан, Ангола, Мозамбик, Конго, Либан, то је будућност ратова. Мислим да постоји мало шанси да југословенске државе поново зарате, али постоји много шанси да имате проблема са устаницима, с терористима, с криминалом и слично. Србија неће послати на неког дивизију тенкова – то не, али ако ме питате ли ћете трпети тероризам – рецимо с Косова, неке терористичке акције, одговарам са – да. Постоји та опасност и за то треба да се припремате, за антитерористичке операције.

С које стране би пре свега та опасност могла да дође? Само изнутра или и споља?

Не знам довољно, али покушаћу да одговорим користећи се примером Израела. Увек кривимо Иран, пре Ирана је била Сирија. Хамас и Хезболах су лутке Ирана, пре тога су били лутке Ирака, а пре тога лутке Сирије, а Сирија је лутка Ирана. То је врло типичан начин размишљања на многим странама. Када се изводе антитерористичке операције, онда се петљају са унутрашњим непријатељем, онда кажу решили бисмо ми Хезболах за један дан да се Иран не меша, а сада нешто као ради Јордан. То је само полуистина. Врло често је то заправо изговор. Ја то посматрам другачије. У ствари, ми не успевамо да победимо и онда оптужујемо за то другу страну у спору, није наша кривица него њихова. Нисам довољно квалификован да бих рекао какав ће случај бити овде. Али, враћам се на почетак нашег разговора, међудржавне границе су све мање битне, на одређени начин није ни битно да ли је опасност узрокована споља или изнутра.

Како видите овдашњу ситуацију?

Упоредићу Београд са Атином из које сам стигао. У поређењу с њом, Београд изгледа врло лепо, то је град који се развија, али је све што сам видео ван Београда тужно. Чуо сам да се ваш стандард живота срозао последњих двадесет година. Али, не знам довољно о свему, не могу да изнесем прецизан суд, ипак сам овде само три дана.

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Evropa-ce-se-suociti-s-hugenotskim-ratovima.sr.html
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.2
Browser
Safari 536.26.17
mob
I-mate 30 Pro
Zanimljivo...
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Same rules apply

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 74298
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 16.0
upis  Smile
IP sačuvana
social share
Jeka je moj drug 
And I won't show or feel any pain even though all my armor might rust in the rain!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Chrome 22.0.1229.94
mob
Qtek 小米
Зато би требало направити примирје између свих хришћанских народа на Балкану, а у неким формама и савез ако је могуће.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.2
Browser
Safari 536.26.17
mob
I-mate 30 Pro
Kad zaprasti slabo ce ko da gleda koje je vere.... Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1606
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 23.0.1271.64
mob
Nokia 
Mislim da se grupisavanjem u bilo kave veće formacije samo olakšava velesili da jednim ili sa manjim brojem udaraca smakne one koji joj stoje na osvajačkom putu. Mislim da je odavno došlo vreme da se ponovo oživii neka vrsta gerilstva. Takvim sitnim bockanjem i grickanjem se može organizovati kontra napad sa akterima iz više izvora koji imaju samo jedno zajedničko, a to je uništavanje totalitarnog ropstva. Ovaj, od davnina već ustaljeni, metod inperatora za kreiranjem novog svetskog poretka urušavanjem globalnog sistema je ponovo uzeo maha i ne preza više ni od čega da otvoreno iznosi stavove da sve (naročito one male) briše sa puta kojim žele da idu. Sam zakon prirode pokazuje i u životinjskom carstvu da veliki i moćni kad su napadnuti sa nekim ko im je ravan najviše pokazuju u svojoj superiornosti, al zato, i to ne retko, stradaju ili se povlače od naizgled sitnih ali jako nezgodnih pojedinaca koji napadaju nenajavljeno, veličinom neprimetni ili zanemareni ali često smrtonosni i na dodir. Takvi su zarad odbrane svog prostora i radi svog golog opstnka i hrane psremni na sve. Smile
IP sačuvana
social share
Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
Зато би требало направити примирје између свих хришћанских народа на Балкану, а у неким формама и савез ако је могуће.

Od Vardara pa do Triglava  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 5782
OS
Windows 7
Browser
Chrome 22.0.1229.94
mob
Samsung Galaxy S2

Od Vardara pa do Triglava  Smile

Gambino, pa šta je sada ? Zar po tebi Jugoslavija tj. SFRJ nije bila "tamnica naroda", masonsko - bilderberg tvorevina ?

Odakle sada ideja da su blokovi država jači nego jedna država sama ? (mada to je pokazano X puta u zadnjih 5-6  hiljada godina)
IP sačuvana
social share
I have ... a cunning plan. It's as cunning as a fox who's just been appointed Professor of Cunning at Oxford University.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.02
СФРЈ је највећа превара српскога народа,а дали је јачи блок или цигла то је сад већ...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
СФРЈ је највећа превара српскога народа,а дали је јачи блок или цигла то је сад већ...  Smile

Istina, sad je puno bolje  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.089 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.