Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Mar 2024, 12:16:22
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rusko moderno i najnovije naoruzanje svih vrsta  (Pročitano 252453 puta)
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate


Објављен списак највећих светских произвођача оружја — где је ту Русија


© Sputnik /

РУСИЈА
20:13 09.12.2019

Десет компанија руског војно-индустријског комплекса уврштено је међу сто највећих светских произвођача оружја за 2018. годину, потврђује рејтинг Стокхолмског института за истраживање проблема мира (СИПРИ).

Најбољу позицију међу руским компанијама заузео је концерн „Алмаз Антеј“, који се налази на деветом месту на листи, на 15. позицији је Уједињена корпорација за градњу авиона, док је Уједињена корпорација за бродоградњу на 18. месту.

На 26. позицији је корпорација „Тактичко ракетно наоружање“, на 33. Уједињена корпорација за моторе, док 40. место заузима холдинг „Високопрецизни системи“.

Владимир Путин
© SPUTNIK /

Путин: У Северодвинску се прави оружје које нема нико у свету
Међу осталима су и „Роселектроника“, „Хеликоптери Русије“, концерн „Радио-електронска технологија“, док је најнижу позицију међу руским компанијама заузео „Уралвагонзавод“ који се налази на 64. позицији, што је за четири места боље него 2017. године.

Овог пута компаније из Кине нису ушле међу сто најбољих, иако су раније чиниле значајан део листе. Првих пет лидерских места заузеле су америчке компаније.

СИПРИ је независни аналитички центар основан 2006. године. Бави се истраживањем сукоба, наоружања и разоружања.

https://rs.sputniknews.com/rusija/201912091121305426-objavljen-spisak-najvecih-svetskih-proizvodjaca-oruzja--gde-je-tu-rusija/
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate
ПУТИНОВ КЕЦ ИЗ РУКАВА:
Први напредни руски систем противваздушне одбране стиже у јануару


 02-01-2020 08:28


Први руски напредни ракетни систем С-350 "Витјаз" стићи ће на одредиште у јануару следеће године, објавило је у уторак руско министарство одбране.




"Ваздухопловне снаге 2019. године добиле су своју прву серију најновијег противавионског ракетног система С-350" Витјаз ", који ће на своје трајно одредиште стићи у јануару 2020. године", наводи се у саопштењу.

Очекује се да ће 2020. руске ваздухопловне снаге добити четири јединице ракетног система земља-ваздух С-400 'Тријумф' и шест батаљонских комплета противавионских комплекса Панцир-С.

"У 2019. години, ракете за ваздушну одбрану С-400 и Панцир-С испоручене су јединицама противваздушне одбране стациониране у Лењинградској области и на Арктику", саопштило је министарство.

Жуков, шеф Војне академије ваздухопловне одбране, генерал-потпуковник Владимир Љапоров, рекао је да ће руске ваздухопловне снаге бити ојачане са 12 батаљона најновијих противавионских ракетних система С-350 у 2021-2027.

"Завршавамо процес пријема првог ракетног система С-350 за обуку Академије одбране ваздухопловства и обуке борбених тимова. Све у свему, 12 батаљона ових система ући ће у службу у пет противракетних ракетних пукова у периоду 2021 - 2027, "рекао је генерал.

Употреба С-350 повећаће ефикасност борбе против крстарећих ракета за 2-2,5 пута, нагласио је.

Крајем марта ове године произвођач одбране Алмаз-Антеј завршио је државне тестове новог противавионског ракетног система С-350 'Витјаз' намењеног замени ракетних система земља-ваздух у руским трупама. У исто време, први сет овог система прешао је у серијску производњу. У децембру су руске трупе добиле први сет С-350 "Витјаз."

С-350 "Витјаз" ракетни систем земља-ваздух развио је произвођач одбране Алмаз-Антеј за противваздушну одбрану бојног поља и може да погоди циљеве на максималном радијусу од 60 км и максималној надморској висини од 30 км. С-350 је дизајниран за борбу против аеродинамичких и балистичких циљева.  Лансер С-350 носи 12 ракета земља-ваздух.




Извор: logicno.com
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate
АМЕРИЧКА ВОЈСКА У НЕВЕРИЦИ:
 Чим се спреме за Иран, Руси им непознатим оружјем искључе све системе!
Паника у Европи


 02-01-2020 06:20


Русија користи Блиски Исток као полигон на ком тестира како да омета америчку електронику.




Руске снаге су кочиле ГПС системе на Блиском Истоку. Операција за електронско ратовање могла би да утиче на америчке снаге које се окупљају у региону пре потенцијалних напада на Иран.

„Од прошлог пролец́а, пилоти који су летели кроз Блиски Исток, тачније око Сирије, приметили су да су њихови ГПС системи показали погрешну локацију или су у потпуности престали да раде“, пренео је Times of Israel крајем јуна 2019. године.

Сигнал који нарушава сателитску навигацију за авионе који лете кроз израелски ваздушни простор последњих недеља потиче из руске ваздушне базе унутар Сирије, према подацима које је прикупио амерички истраживач.

Чини се да ово мешање у ГПС није посебно усмерено на Израел, већ је јеврејска држава вероватно колатерална штета у намери Москве да заштити своје трупе од напада беспилотног оружја и потврди своју доминацију у области електронског ратовања, рекао је професор са Универзитета у Тексасу за Times of Israel.

Израелски извори “све су уверенији” да су три седмице ремећења ГПС-а за цивилне летове споредни ефекат руског ометања у Сирији, преноси Breaking Defense. “Москва покушава да се меша у оба западна авиона – укључујући Ф-22 и Ф-35 – и импровизоване терористичке беспилотне летелице”.

Америчке ваздухопловне снаге су, почевши од априла 2019. године, распоредиле Ф-22 и Ф-35 у Катар и Уједињене Арапске Емирате, као део ширег састава снага, како се Вашингтон сукобљава са Техераном, након одлуке америчког председника Доналда Трампа да се САД једнострано повуку из споразума којим се ограничава ирански нуклеарни програм.

Сада је ситуација препуна гласина, а израелска влада избегава да да било какву званичну изјаву и даље истражује друге изворе. Али ако Русија заиста случајно квари ГПС пријатељске нације, зашто се није зауставила?

Одговор се можда крије у границама руског електронског ратовања, које се – иако далеко моћније од америчког- још увек више ослања на сирову снагу него на прецизно циљање.

ИФАЛПА и израелска управа аеродрома су крајем јуна 2019. објавили да су многи летови изгубили ГПС сателитски сигнал током лета у или из аеродрома Бен Гурион у Израелу. Према ИАА, није било ризика за путнике. Погођени авион се једноставно пребацио на резервне системе.

“Интригантно је да ГПС на земљи није погођен“, примећују  Breaking Defense.  „Због тога је ометање ваздухопловног ГПС-а сумњиво и још један знак да то није обичан пропуст, вец́ нека врста електронског оружја. А Руси су уложили велика средства у високофреквентне системе који шаљу лажне ГПС сигнале до 500 пута јаче од стварних, водец́и цивилне навигаторе миљама у погрешном правцу”.

Русија је такође пореметила ГПС у Европи.

“Кодирани ГПС сигнали су први пут откривени током већих НАТО вежби у Норвешкој крајем октобра 2018.”, наводе Defense News.

„Норвешка одбрамбена обавештајна агенција саопштила је да је пратила извор ометања сигнала који је допирао из руске војне базе на оближњем, добро утврђеном Кољском полуострву “.

Крајем 2018. године и Финска и Норвешка су поднеле жалбе Русији због ремећења. „Шефови одбране и цивилног ваздухопловства у Финској и Норвешкој упозорили су да ометање ГПС-а представља озбиљан ризик и за војне и комерцијалне авионе који користе погођени ваздушни простор на крајњем северу“, напомиње Defense News.

„Русија је тражила доказе. Дали смо им доказ “, рекао је норвешки министар одбране Франк Баке Јенсен. Доказ се састојао од мерења која показују да су сигнали ометани.

Русија је рекла:„ Хвала, ми ћемо се огласити кад то прегледају наши стручњаци “, додаје министар: “Имати такав одговор из Русије је позитивна ствар”.

Он је наговештавао да је ометање намерно. “Вежбали су врло близу границе и знали су да ће то утицати на подручја на другој страни”, додао је Јенсен.

Војска САД-а планира да у Европи тестира ГПС системе отпорне на ометања, као потенцијални корак ка сузбијању руског електронског ратовања.

Немачка је требало да добије такав нови ГПС систем до краја 2019. године.




Извор:
https://www.pravda.rs/2020/1/2/americka-vojska-u-neverici-cim-se-spreme-za-iran-rusi-im-nepoznatim-oruzjem-iskljuce-sve-sisteme-panika-u-evropi/
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate



БЕКСТВА ИЗ ЗАТВОРА, ТАЈНИ ТУНЕЛИ, ЛОВ НА РАКЕТЕ!
 Занимљиве совјетске контраобавештајне операције!


 02-01-2020 16:48


Крајем године обележена је 101. годишњица формирања специјалних јединица у оквиру Сверуске специјалне комисије за борбу против контрареволуције, спекулације и саботаже, зване — чека. Ове јединице су постале прототип савремене руске војне контраобавештајне службе. И организовање бекства из затвора једна је од контраобавештајних операција.





Официри руске војне контраобавештајне службе обележили су свој дан 19. децембра. Ово је преглед неколико совјетских контраобавештајних операција које су касније обелодањене и које су натерале стране шпијуне да се добро замисле.

Бекство из затвора борбеним авионом
За време Другог светског рата, нацистички Абвер-104, група добро обучених обавештајних официра, деловао је на фронтовима Лењинград, Северозапад и Волков.

Међутим, Москва је успела да убаци совјетског контраобавештајног официра Николаја Андрејева у Абвер-104, где је сазнао да се више од 80 агената спрема за пребацивање на совјетски фронт и успео да убеди четворо њих да све признају.

Андрејев је организовао успешно бекство совјетског ратног заробљеника Николаја Лошакова из затвора нацистичким шпијунским авионом.

„Ширење гласина“

Совјетски контраобавештајци су у Другом светском рату користили разне методе дезинформисања немачке команде, укључујући лажне поруке преко радија, које су слате уз помоћ предајника заплењених од непријатеља.

Совјетски контраобавештајци су понекад спроводили 70 таквих операција истовремено и тако допринели хватању више од 400 нацистичких шпијуна.

Међу њима је била и операција „Березино“, која је успешно спроведена против нацистичких тајних служби у периоду од августа 1944. до маја 1945. године. Њен циљ је био да се створи илузија да велика немачка оружана група делује иза линије фронта на територији под совјетском контролом и да се смање нацистички обавештајни ресурси хапшењем и убијањем њихових оперативаца послатих да помогну тим фиктивним борцима.

Совјетска контраобавештајна служба формирала је лажни немачки „покрет отпора“ под „командом“ потпуковника Хајнриха Шерхорна, немачког ратног заробљеника који је био присиљен да сарађује са Совјетима.

Лов на творце ракета

САД и СССР су на крају Другог светског рата кренули у прави лов на немачке научнике и инжењере који су учествовали у креирању В-2, прве балистичке ракете далеког домета са навођењем коју је пројектовао и направио космички инжењер Вернер фон Браун.

В-2 је била прва балистичка ракета далеког домета са навођењем у свету. Направљена је за време Другог светског рата у Немачкој као „осветничко оружје“. В-2 ракета била је први објекат послат у свемир који су направили људи.

Совјетски контраобавештајни агенти су у априлу 1945. године сазнали да велика група немачких научника и сарадника Вернера фон Брауна треба да стигне у САД.

У тој групи се налазио Хелмут Гротруп, тврдокорни антифашиста, који је на крају пронађен у америчкој зони окупације у Немачкој после Другог светског рата и који је послат у Совјетски Савез.

Гротруп је у СССР-у у сарадњи са више од 150 немачких научника помогао совјетским колегама да направе тактичку балистичку ракету Р-1, што је означило почетак совјетске ракетне ере.

„Тајни“ тунел

Берлин је за време Хладног рата постао место сукоба совјетских и америчких обавештајних служби. Американци су у августу 1954. године одлучили да ископају тунел који повезује западни део града са источним, у покушају да се повежу на телефонске и телеграфске каблове СССР-а.

Совјетски контраобавештајци су сазнали за то од британског шпијуна Џорџа Блејка, који је радио као двоструки агент за СССР. Москва је одлучила да их не спречи у копању тунела, већ да то искористи за дезинформисање непријатеља.

Када су совјетски војници у априлу 1956. године „случајно“ открили тунел, Москва је његову изградњу осудила као „кршење међународног права“ и „криминални чин“. Када су западне обавештајне агенције 1961. године ухапсиле Блејка, Американци су коначно схватили да је тунел престао да буде тајна још пре него што је ископан.





Извор: rs.sputniknews. com
« Poslednja izmena: 02. Jan 2020, 18:26:01 od lorimel »
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate
РУСИ ДЕЦЕНИЈУ ИСПРЕД СВИХ:
Још једна подморница несхватљивих могућности


 03-01-2020 06:30


Нуклеарна подморница пете генерације („Пројекат Хаски“), која се тренутно гради, биће наоружана балистичким, противградним и хиперсоничним ракетама.




Према документима који је објавило Савет Федерације Русије – „Пројекат нуклеарне подморнице“ – „Хаски“ ће користити модуле са напредним против-бродским, балистичким и хиперсоничним ракетама.

Malakhit Design Bureau задужен је за производњу подморнице. Према шефу корпорације United Shipbuilding  Алексеју Раманову, прва подморница овог пројекта највероватније ће бити завршена у наредних седам до десет година. Постојећи пројектни планови говоре да ће подморница бити направљена у две верзије.

Прва верзија ће имати наменску противбродску / противподморничку улогу (пловило ће бити опремљено крстарећом ракетом 3М-54 “Калибар”, као и напредним, супер-кавитацијским торпедом за противподморничко ратовање, брзине 370 км/ч).

Друга верзија ће бити стратешка нападачка подморница. Планом је предвиђено наоружавање подморнице противбродском верзијом суперсоничне ракете 3М22 „Циркон“, чија је главна сврха неутрализовање великих непријатељских морнаричких формација – група авиона-носача, пристаништа и других врста пловила.

Главно побољшање класе Хаски је нова суперсонична крстарећа ракета коју би требало да поседује – 3М22 „Циркон“. Ракета је успешно тестирана у 2017. години, достигавши максималне брзине и до девет маха. Огромна брзина ракете је чини изузетно тешком за праћење и готово ју је немогуће пресрести.

То је због способности ракете да крстари хиперсоничном брзином док лети врло близу водене површине, чиме омета бродски радар да је открије преко хоризонта. Способност 3М22 „Циркона“ да досегне девет маха значи да је преко три пута бржа од претходне генерације руских противградних ракета.

На пример, руска ракета П-800 „Оникс“ или П-700 „Гранит“ могла би да достигне брзину од 2,5 маха. Поред тога, поређење НАТО-ове примарне противбродске ракете Харпун из 1970. године, са скромном брзином од 537 мпх (мах 0.71), чини је безначајном у односу на „Циркон“ и њену брзину од девет маха.

Подморница је планирана да носи до 50 ракета и требало би да има сличну, мада знатно напреднију конструкцију лансера типа класе Јасен, која може да издржи између 24 и 32 ракете, у зависности од типа ракете и циљева мисије.

Шеф сектора за роботику Malakhit Design Bureau-а Олег Власов, изјавио је да ће класа Хаски бити опремљена дроновима. Остале значајне офанзивне способности класе Хаски такође укључују могућност управљања разним беспилотним подводним возилима (УУВ).

Доступне информације такође показују да ће ова класа имати торпедо око средишта подморнице, слично као у класи Јасен, а прамац је резервисан за предње лансере и сонарне системе. Неки извори чак извештавају да ће подморница разместити злогласни торпедо „Појседон“.

Још једна битна карактеристика класе Хаски биће невероватано низак ниво звучног потписа. У њеној конструкцији ће се користити сложени материјали тако да је звучне таласе подморнице теже детектовати. Поред тога, очекује се да ће бити уграђене напредне технологије дизајниране за ублажавање звучног потписа, што класу Хаски чини два пута тишом од претходних генерација подморница.

Неки западни посматрачи назвали су подморницу класе Хаски “сувишном”, пошто се класа Јасен такође производи. Међутим, интеграција хиперсоничног оружја, повец́ана аутоматизација и роботска интеграција, уз значајно смањени звучни потпис, чине класу Хаски без премца.

Међутим, истинска предност класе Хаски уопцште не лежи у њеним неупоредивим техничким спецификацијама, већ у њеној повољној цени.

Очекује се да ће подморница коштати 30 до 50 одсто мање од класе Јасен. Нижи трошкови производње знатно ће олакшати замену свих подморница треће генерације у руској служби, укључујући класу Акула- и Сиера.


https://www.pravda.rs/2020/1/3/rusi-deceniju-ispred-svih-jos-jedna-podmornica-neshvatljivih-mogucnosti/

 Smile

Natovci , je l` strepite ?

 Smile
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice


Y Tu Mamá También

Zodijak
Pol
Poruke 502
Zastava
Period megalomanije je prosao , sada se Rusija odlucila na "asimetricki pristup" ...kvalitet , a ne kvantitet po svaku cenu ...
pusti floskule, dok su ganjali kvantitet bili su u berlinu i bili svetska supersila
IP sačuvana
social share
lalalala
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11709
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate
Tada je "pametni drug Staljin" izganjao i preko nekoliko desetina miliona stanovnika pred topovske i puscane cevi  ,a mozda je moglo da se prodje i sa znatno manje stradalih ...
Kako pre , tako i u toku II SR .
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37273
Јес, могло је, да пусте Хитлера да окупира и онда да чекају савезнике да ослободе.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
Tada je "pametni drug Staljin" izganjao i preko nekoliko desetina miliona stanovnika pred topovske i puscane cevi  ,a mozda je moglo da se prodje i sa znatno manje stradalih ...
Kako pre , tako i u toku II SR .

To je netacno...

Prvi udar oni su bili prakticno nenaoruzani...

I nisu ocekivali napad...

Da ne navodim sad sve to po redu...

Nije on nikoga izgurao...

U teoriji ratovanja postoji nesto sto se zove strateska dubina...

Normalno mi smo svi ovde iz srbije ili sa balkana pa i ne znamo sta je to...

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice


Y Tu Mamá También

Zodijak
Pol
Poruke 502
Zastava
Citat
биће наоружана балистичким, противградним и хиперсоничним ракетама.
kako mi je ovo promaklo
IP sačuvana
social share
lalalala
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Mar 2024, 12:16:22
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.102 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.