Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 16:34:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ruski eksperimentalni avioni  (Pročitano 42549 puta)
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Hvala 211, nisam ja dobro informisan o tome, sada si me poucio - znac Mir je bio ruski a ova internacionalna je - internacionalna. Smile

A shuttle koncept,dakle, za sada nema neku buducnost. Ko zna u nekoj buducnosti kada se tehnologije jos vise razviju... Smile Smile Smile
Smile
« Poslednja izmena: 07. Apr 2008, 21:17:18 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Ma sve sto je u svemiru moze da se koristi i za spijunazu, nema tu sta da se kaze.
Taj Almaz projekat dugo postoji, mislim, evo nadjoh neke crteze. Almaz i Sojuz spojeni, navodno su bili prva svemirska orbitalna stanica (?).

ako ne gresim,mislim da je prva orb.stanica bio ruski "saljut" jos negde 1970-1971!!!!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Moze biti nemam pojma, moracu da trazim informacije o tome. Savim je moguce da si u pravu. @211 ce verovatno da nam resi dileme.

Nego odosmo bas u svemir, pa ajde da se malo spustim nize. Sta velite na ovaj projekat : "Ajax" - hiperzvucna letilica, sa novim konceptom motora. Smile Smile
 Smile

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

06_01_01 s.jpg
(149.83 KB, 700x399)
ajaks2 crtez s.jpg
(190.87 KB, 1024x864)
ajaks4 crtez s.jpg
(173.63 KB, 1024x829)
ajax s.jpg
(227.51 KB, 1024x570)
ajax93 s.jpg
(224.2 KB, 1024x540)
Концепция АЯКС s.jpg
(192.53 KB, 1024x391)
« Poslednja izmena: 08. Apr 2008, 00:40:11 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
ako ne gresim,mislim da je prva orb.stanica bio ruski "saljut" jos negde 1970-1971!!!!
Jeste, Saljut 1 je bila prva orbitalna stanica (jedan modul) lansirana Aprila 1971. Kosmonauti koji su nedugo zatim bili lansirani kosmickim brodom Sojuz 10 trebali su prvi da je posednu, ali nisu uspeli jer mehanizam za spajanje nije radio kako treba. Druga posada je lansirana sa Sojuz 11 i oni su uspesno pristali na Saljut 1. Troclana posada boravila je 23 dana u orbiti Zemlje. Pri povratku na Zemlju sa kapsulom Sujuz-a 11 doslo je do problema i sva trojica su poginula. Modul Saljut 1 je kontrolisano sagoreo u atmosferi Oktobra 1971.
Kasnije je lansirano jos nekoliko Saljuta, gde su poslednji moduli na kraju cinili osnovu Ruske svemirske stanice Mir.
« Poslednja izmena: 08. Apr 2008, 12:42:38 od 211 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Hvala 211 Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 305
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0b5
mob
Nokia n73
malo je glupo sto cu ovo da pitam ako nemaju satl cime ruski kosmonauti igu u svemir ja sam mislio da to samo sa satlom moze da se izvede?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
 Smile moras makar malo pogledati istoriju "osvajanja" kosmaosa od strane ljudskog roda, pa ces videti da  je bilo mnoooogo razlicitih programa i letilica. Uglavnom su to svemirski brodovi koji u orbitu oko zemlje ulaze pomocu velikih raketa nosaca, koje se na odredjenoj visini odvajaju (uglavnom su to visestepene rakete i na razlicitim visinama stepen po stepen se odvaja i pada nazad - ili sagoreva ili se spusti padobranom - zavisno od projekta, ne znam sigurno), a sama svemirska letilica dolazi do orbite. Posle kapsula sa posadom ulazi u orbitu usporava, trenjem kroz atmosferu jos vise usporava, na kraju se otvaraju padobrani i kapsula bucne u more (Amerikanci) ili se lepo usporavajuci jos malim raketnim motoricima (valjda -ni ovo nisam bas siguran) mekano spusti na zemlju (Rusi).
SHuttle je pravljen da bi se mogao upotrebljavti vise puta a time biti jeftiniji i isplativ - medjutim ispade da bas i nije tako...

Eto to ti je to, ugrubo. Rusi i Amrikanci imali su mnogo razlicitih programa i tipova svemirskih letilica sa posadama. Nisam strucnjak za to, ali secam se: Geminy, Apolo,Saljut, Voshod, Sojuz...

Ajde ljudi pomazite, ne znam ja to  tacno mozda sam ovde i lupio svasta. Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
A'j jos ovo, pa necu vise na ovoj temi o kosmickim brodovima.

Internacionalana svemirska stanica (ISS) koristi nekoliko tipova kosmickih brodova za snabdevanje i rotaciju posade:
1. Space Shuttle - SAD (prevoz astronauta, snabdevanje, popravka i dodavanje novih modula)
2. Sojuz - Rusija (prevoz astronauta i vozilo kojeg bi posada koristila za povratak na zemlju u slucaju opasnosti), uvek je jedan Sojuz prikacen za ISS iz ovih razloga.
3. Progres - Rusija (snabdevanje)
4. Automated Transfer Vehicle (Novi kosmicki brod bez ljudske posade, proizvod Evropske svemirske agencije, prvi let do ISS obavljen ove godine, sluzi za snabdevanje)
U planu je gradnja nekoliko novih kosmickih brodova, namenjenih za snabdevanje i prevoz astronauta do ISS.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 658
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
mislim da su rusi odustali o satla jer im prakticno nije potreban.........sojuz se koristi zadnjih 40 god. i radi sasvim ok.....+plus je jeftin!!!!onisu buran napravili eto tako "za slikanje" sto se kaze!!!!

pa kada su onoliki satlovi(krematorijumi Smile) Smile amerima popadali,svi su na kraju isli matorim sojuzom na ISS!!!!
i nikom nije falila ni dlaka sa glave!!! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 898
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Buran je kao i mnogi drugi projekti propao zbog raspada SSSR. Da se SSSR nije raspao, oni bi Buran dovrsili i verujem koristili. Ali na kraju bi ih ekonomska racunica (da ne racunamo bezbednost, jer nije stigla da se dokaze i pokaze) verovatno dovela do tacke gde su sada Amerikanci sa Satlom.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 16:34:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.093 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.