Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 21:10:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Rusija isporučila kinezima....  (Pročitano 5168 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
Milim da gresite kada je u pitanju kinesko "kopiranje" moderne vojne tehnike. Svaki njihov proizvod koji je kopija ruske tehnike je uradjen uz blagoslov Rusije i pod vodjstvom ruskih inzinjera, i kinezi te usluge debelo placaju. Oni na taj nacin sticu potrebna znanja i iskustva za dalji, samostalan rad u tom pravcu, dok rusi dobijaju neophodan novac za razvoj svojih projekata. Mislim da se to na zapadu zove "know-how", rusi to verovatno zovu "ja znam-ti platis pa naucis"  Smile
I u svemu tome nema nista lose, pa setite se gde su bili rusi kada je pocela era mlazne avijacije. Imali su nekoliko desetina Jumo motora koje su pokusali da kopiraju, i onda su dobili  Rolls-Royce Nene, tehnicku dokumentaciju i licencu za proizvodnju, da bi dalje napravili RD-45 kopirajuci ovaj motor. Ne trba zaboraviti da su rusi prethodno pokusavali da dodju "na kvarno" do podataka o ovom motoru, pa su cak isli u zvanicne posete fabrici opremljeni posebnom obucom na cijim djonovima bi se zadrzalji opiljci metala koje su ruski strucnjaci analizirali kako bi dosli do podataka o materijalima koji se koriste u gradnji ovih motora.
A danas prave motore kao sto su Al-31, RD-33 ili novi Al-41F (koji omogucava superkrstarenje).
Ili ruske rakete vazduh-vazduh K-13 koje su kopija americke AIM-9B Sidewinder. Bez licence, bez dozvole. A pogledajte gde su danas kada su u pitanju IC vodjene rakete, imaju R-73 koja je jedna od najboljih raketa u klasi.
Ne znam cemu ljutnja na kineze koji idu istim putem, mudro rade za buducnost, kako bi u odredjenom momentu mogli da se osamostale.
« Poslednja izmena: 07. Nov 2008, 16:13:00 od ramon23 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4025
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Koliko para ih kostala ta isporuka?
IP sačuvana
social share
Edit by cg_ac: Potpis uklonjen zbog uvredljive sadrzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ko pre devojci, sam u nju upada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11156
Zastava
OS
Linux
Browser
Mozilla Flock 2.0
mob
Samsung Galaxy S10
Treba imati para i kopije napraviti  Smile
IP sačuvana
social share
Isterajte zlo iz žena. Uterajte im dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Dakle, nisu Kinezi ni tako losi niti su im oruzja losa. Hvala Ramone Smile, verujem da si upucen u tu tematiku, a i normalno je da neko posle niza kopiranja, ukapira sistem i pocne da pravi sasvim solidnu svoju varijantu, kao i novi potpuno originalni razvoj. A meni se cini da su danas Konezi na pragu necega za njih veoma znacajnog, a to je sopstvena proizvodnja mnogih stvari kada je u pitanju oruzje (koliko sam mogao da naslutim, jer sam ne pratim to mnogo).
Jel' moze neko da navede (po rodovima vojske) sta sve Kinezi imaju originalno - onako kao kratki koncizni pregled? Smile

Ja znam da su razvili svoje avione, pocevsi od kopije MiG-a, tako da im ovi danas izgledaju dosta ozbiljno.
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ne bi se slozio sa onima koji podcenjuju Kineze pa i njihov nacin obogacivanja sopstvenog vojnog arsenala ja iksreno sam pristalica ako je nesto dobro pogootvo ako je to dobro za drzava onda to treba da se kopira.
A pogledajte koliko su odmakli u svojim istrazivanjima svemira pored njih tu je i Indija.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ko pre devojci, sam u nju upada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11156
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Samsung Galaxy S10
pa i u istraživanju svemira imaju svesrdnu pomoć Rusije, u svim oblastima. A ja to podržavam, što da ne.
IP sačuvana
social share
Isterajte zlo iz žena. Uterajte im dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.62
Ne bi se slozio sa onima koji podcenjuju Kineze pa i njihov nacin obogacivanja sopstvenog vojnog arsenala ja iksreno sam pristalica ako je nesto dobro pogootvo ako je to dobro za drzava onda to treba da se kopira.
A pogledajte koliko su odmakli u svojim istrazivanjima svemira pored njih tu je i Indija.

Управо тако, најбоље да искористиш туђа искуства ако већ можеш.
Иначе знате ли како су руси направили своју прву топлотно наводећу ваздух-ваздух ракету?
Прекопирали су америчку. Smile
Један кинески миг у окршају са тајванским сејбером, на кога су биле монтиране нове Aim-9B ракете (американци су модификовали авионе да их могу носити), је погођен али ракета се није детонирала, он се вратио у базу и брзо је послато у СССР.
« Poslednja izmena: 09. Nov 2008, 00:22:56 od Ghost »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Just be what you are.....

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6424
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Samsung S7
Pricali ili ne ......voleo bih da imamo i tu bednu verziju od Kineza ......... kad nemamo za bolje. Smile
IP sačuvana
social share

This is where we hold them!This is where we fight!! This is where they die !! King Leonidas
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.4
Pricali ili ne ......voleo bih da imamo i tu bednu verziju od Kineza ......... kad nemamo za bolje. Smile
Pa dobro se pokazao i S 125 Smiley sta ce nam bolje, jedino ako necemo da ratujemo protiv celog "sveta" Smiley e onda bi nam dobro dosao S 300.
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Milim da gresite kada je u pitanju kinesko "kopiranje" moderne vojne tehnike. Svaki njihov proizvod koji je kopija ruske tehnike je uradjen uz blagoslov Rusije i pod vodjstvom ruskih inzinjera, i kinezi te usluge debelo placaju. Oni na taj nacin sticu potrebna znanja i iskustva za dalji, samostalan rad u tom pravcu, dok rusi dobijaju neophodan novac za razvoj svojih projekata.
to uopste nije tacno.  Smile Smile Smile Kinezi imaju licence samo za neke modele,sve ostalo sto su pravili ili su bili pokusaji da preko slika prekopiraju Ruske proizvode,ili su putem industrijske spijunaze i slicnih kvarnih puteva dolazili do informacija.postoji desetine dokumentovanih slucajeva kada se kod Kineza na granicnim prelazima nailazilo na skice aviona za koje im Rusi nisu dali ni licence,niti informacije.   Smile
skoro sve ove njihove skorije letece kante su nastale upravo putem spijunaze.kolko se secam,jedino je ovaj zadnji Shenyang(bem,li ga,kako li se vec zovu) sto lici na Mig-29 zaista napravljen uz dozvolu Rusa...o tenkovima i jos nekim genijalnim stvarima(koje Kinezi oskrnave) i da ne pricam...
i sem toga,ako mi ne verujete,setite se samo perioda kada su se Mao kur*io Moskvi,pa su prestali svi diplomatski razgovori,a cak je bilo i onih nekoliko sukoba na granicama.do tad-sve,bukvalno SVE sto su Kinezi imali baziralo se na Sovjetskoj tehnici i strategiji.i tada,posto su ostali bez love,opreme i poducavanja,krenuli su sa svojim bezobzirnim kopiranjem...posle bi kad-tad kupili neki orginal(na primer Mi-8) cisto da mogu lepo da ga postave i slikaju i kopiraju.naravno-sve bez dozvole.
zato se nimalo ne slazem sa ovime,jer potpisujem da Kinezi nisu platili vise od 5 licenci u najboljem slucaju za 60 godina kopiranja(citaj-skrnavljenja) Ruskih proizvoda.(zapadnjake boli uvo-njima je u interesu da prosire svoju tehniku,pa makar to bile i kopije...(K-2 i slicne stvari))
sto se tice onog dela o Ruskom razvijanju mlaznjaka,to se ne moze uporedjivati sa ovime.ili ako bas zelite,moze-mozemo da pricamo o tome ko je pravio za amere brodove za Mesec(mada,i to je diskutabilno da li su bili tamo,no dobro...),ko im je pravio i ko im pravi puske,od koga su oni krali,koga spijunirali...
jednostavno to je period kada su skoro svi trcali za Nemackim naucnicima i tehnologijama i priznajem da su i Rusi neke tehnologije preuzeli upravo od Nemaca.ali zato oni nisu otimali od amera iste te naucnike i tehnologije tajno ih ubijajuci i sabotirajuci itd,itd...
da ne pominjem da su Rusi posle 50ih skoro sve sami samcati razvijali i pravili i to cesto mnogo bolje i uspesnije od amera i to proizvode za koje svako zna i koje ulaze u istoriju dok su ameri morali svake jebene decenije da prave neka sranja po svetu samo da bi se dokopali po 4-5 nesrecnika da ih ucene da rade i prave oruzja za njih...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 21:10:03
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.236 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.