Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dečji dodatak ni za džeparac  (Pročitano 601 puta)
11. Jul 2013, 15:16:54
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
Dečji dodatak ni za džeparac
B. STJELJA | 10. jul 2013. 21:17
Način na koji država pomaže najsiromašnijoj deci nema nikakve efekte u praksi. Na pomoć ne može da računa samohrana majka čiji su prihodi veći od 7.815 dinara mesečno

Samohranu majku koja zarađuje više od 7.815 dinara mesečno država tretira kao dovoljno bogatu i samim tim joj uskrađuje pravo na isplatu dečjeg dodatka. A ukoliko su joj primanja, ipak, ispod ovog limita, „pomaže“ sa celih - 2.535 dinara.

Tako je država napravila računicu po kojoj bi dvočlana porodica trebalo da živi pristojno sa budžetom od najviše 10.350 dinara, dok istovremeno propisuje da minimalna potrošačka korpa podrazumeva artikle u vrednosti od makar 33.609 dinara.

Da sa ovakvim sistemom „socijalne pravde“ nije baš sve u najboljem redu, odavno uviđaju najugroženije porodice širom Srbije.

- Način na koji najsiromašnije porodice mogu da ostvare pravo na dečji dodatak je potpuno besmislen, jer ni sa duplo većim prihodima od propisanih, one ne bi mogle da obezbede pristojan život svom detetu - ocenjuje Bojana Selaković iz Udruženja „Roditelj“. - A uprkos tome država u prihode samohranih majki ubraja i alimentaciju, i to bez obzira da li je dete zaista dobija ili samo ima sudsku presudu. I posedovanje bilo kakvog poljoprivrednog zemljišta, pa makar ono bilo sasavim neobradivo, predstavlja prepreku za dodelu ove pomoći. Samim tim, dečji dodaci, koji su pritom neprimereno mali, ne pomažu nikome. A uz to su i loše raspoređeni jer ne dolaze u ruke svima kojima je pomoć potrebna.

Citat
POPULACIONA POLITIKA
MeĐu stručnjacima u socijalnoj zaštiti preovlađuje stav da se nijedna majka neće odlučiti na potomstvo samo zbog roditeljskih dodataka iako su oni nesumnjivo „zdrava“ mera. U vreme krize se, međutim, predlaže preusmeravanje na decu kojoj je pomoć potrebnija. U Ministarstvu rada kažu da svakoga meseca na isplatu 61.679 roditeljskih dodataka odlazi 515.154.997 dinara što je pola od iznosa za dečje dodatke. Uprkos tome što je njima obuhvaćeno šest puta više dece.
Zakon je, međutim, jasan. Dečje dodatke mogu da dobijaju samo oni koje je država ocenila kao „dovoljno siromašne“, odnosno one porodice u kojima ukupni prihodi ne prelaze 7.815 dinara po svakom odraslom članu, odnosno 9.378 dinara ukoliko je reč o porodici koja izdržava dete sa posebnim potrebama. A prema podacima ministarstva takvih je domaćinstava trenutno 206.968 i u njima odrasta čak 389.033 mališana.

- Izvesno je da dečji dodaci nisu adekvatna pomoć za najsiromašnije porodice i njihovu decu, ali se ne planira podizanje ovih iznosa, jer novca jednostavno nema - objašnjava Brankica Janković, državni sekretar.

Svakog meseca na isplatu dečjih dodataka potroši se više od milijardu dinara, ali uprkos tome što su rashodi poprilični, efekat je zanemarljiv. Zato je Jankovićeva ocenila da je vreme da se revidira način dodeljivanja pomoći:

- Jedan od predloga je bio da se novac od roditeljskih dodataka preusmeri na dečje ili da se na drugačiji način preraspodeli socijalna pomoć. Zato je svima koji se bave socijalnom zaštitom otvoren poziv da iznesu predloge koji bi mogli da dovedu do bolje, efikasnije i pravičnije distribucije.

U Zavodu za socijalnu zaštitu potvrđuju da su primili „poziv za pomoć“ iz ministarstva i da već tragaju za modelima. Direktor Božidar Dikić je rekao da je u toku izrada studije kojom će se ponuditi rešenja za bolju i racionalniju raspodelu.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

☐ worth ☑ not worth

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 23430
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.71
mob
Tel.Me Your.Number
Jadna deca.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 28.0.1500.71
Standard, ja dok sam bio manji sam dobijao dodatak jednom u 3 godine, i to je bilo nesto toliko bedno.
Bednici, samo dok su oni siti i napiti  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
Citat
Način na koji država pomaže najsiromašnijoj deci nema nikakve efekte u praksi.

добро...нека се укине дечији додатак Smile

мислим...кад већ нема ефекта Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 28.0.1500.71
mob
Sony 
U vreme Slobe kad sam ja bio klinac postojao je dečiji dodatak i sećam se da sam ga primao, to jeste bilo nešto smešno mala para, ali koliko znam i moja keva i ćale su bili zaposleni i imali "ok" primanja..
« Poslednja izmena: 13. Jul 2013, 01:19:43 od Pouckovic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7878
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.15
U vreme Slobe kad sam ja bio klinac postojao je dečiji dodatak i sećam se da sam ga primao, to jeste bilo nešto smešno mala para, ali koliko znam i moja keva i ćale su bili zaposleni i imali "ok" primanja..

Eh,Sloba
Za vreme Slobe fontana na trgu Marksa i Engelsa bila puna sitnisa-za srecu,sad ne mozes da nadjes ni petoparac u tom bazencicu.
Jel zasto je domokratija sklonila prosjake sa ulica?
Zato sto su im kutije i sesiri za vreme Slobe bili puni para,sad stavi prosjaka na ulicu-2 dana da sedi,ne mozes da mu iscrpekas 100 din. pa da se demokratija ne stidi tadasnjeg i sadasnjeg standarda  Smile
« Poslednja izmena: 13. Jul 2013, 14:40:21 od smook »
IP sačuvana
social share
Pokreni Se Srbine  Мој Србине                                                   Ramon Molinas Belza
Za Zivot Srbije                       нигде нећеш стићи                                        Vecna mu Slava!
Celo Srbstvo Diglo Se            главну ријеч воде бранковићи                          
Za Zivot Srbije                      устај Гавро,пуцај иза угла
                                            не можемо живјети од РУГЛА!
DVERI SRBSKE
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: dodatak eparac

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.102 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.