Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Роботи угрожавају 30 одсто радних места у Британији  (Pročitano 599 puta)
27. Mar 2017, 02:19:55
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
Роботи угрожавају 30 одсто радних места у Британији


Роботика и вештачка интелигенција могли би да угрозе готово трећину радних места запослених у Британији до 2030-их, према истраживању консултанско-ревизорске компаније „Прајсвотерхаус Куперс“.

„Прајсвотерхаус Куперс“ (ПВЦ) у студији, међутим, процењује такође да ће се пре променити природа неких професија, него што ће оне нестати, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си.

Додају да би аутоматизација могла да створи веће богатство и додатне послове у многим секторима привреде.

Послови у производњи и малопродаји су међу најизложенијима ризику од нових технологија, наводи се у извештају.

Студија процењује да је 30 процената постојећих радних места у Великој Британији у потенцијално високом ризику од аутоматизације у поређењу са 38 одсто у САД, 35 посто у Немачкој и 21 одсто у Јапану.

Иван Хоуксворт, главни економиста ПВЦ-а, изјавио је за Би-Би-Си да су „мануелни, рутински послови“ који се „успешно могу програмирати“ највише изложени ризику.

„Послови код којих има више од људског додира, као што су здравство и образовање“, биће сигурнији, истакао је.

Коришћење робота на одређеним радним позицијама се повећава, при чему се запослени у неким секторима већ супротстављају потенцијалним изазовима.

„Већ можете да видите на железницама да није да сви ти штрајкови нису везани са потезима за увођење возова без машиновођа“, рекао је Хоуксворт.

У будућности, како додаје, и возачи камиона би могли да „деле посао“ са самовозећим камионима, и да можда у крајњем исходу и они буду под претњом губитка радних места.

„Све у свему, људи ће морати да буду прилагодљивији“, поручује Хоуксворт.

Британска влада би требало да помогне радницима с нижим образовањем тако што ће им обезбедити додатне обуке у наредних 10 до 20 година, наводи се у извештају ПВЦ.

У студији се такође закључује да ће раст продуктивности од роботике и вештачке интелигенције подстаћи британску привреду.

„На много начина аутоматизација је добра ствар. Она ће повећати продуктивност, која је велики проблем за Уједињено Краљевство у последње време, и подстаћи раст прихода... што ће у другим подручјима повећати потребу за људском радном снагом“, наводи Хоуксворт.

Запослени у образовању „најспокојнији“

Велика Британија је близу рекордно ниског нивоа незапослености, тако да aнгажовање робота за послове који се механички обављају (понављањем исте радње) може да ослободи људе да раде вредније послове, наводи се у извештају компаније ПВЦ.

Према истраживању, највећи ризик од аутоматизације радних места по запослене је у сектору превоза и складиштења (56 одсто), затим у производњи (46), велепродаји и малопродаји (44), административним и помоћним услугама (37), финансијама и осигурању (32), грађевинарству (24), док су том ризику најмање изложени запослени у образовању - свега девет одсто.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije


Often Wrong, Never In Doubt

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 18420
Zastava Обреж
A da promenimo sistem koji je postavljen još dvadesetih godina prošlog veka?



Dobro ništa... samo pitam.
IP sačuvana
social share
Nismo višestruke ličnosti. Mi smo mnogo ličnosti.
A jedna od mojih ličnosti je slučajno višestruka ličnost,
ali me to ne čini višestrukom ličnošću. Primeti nijansu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.