Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 12:26:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Da li srbija treba da bude republika ili monarhija?
Republika
42.9%  (81)
Monarhija
57.1%  (108)
Ukupno glasova: 189
Idi dole
Stranice:
1 ... 60 61 63 64 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Republika ili monarhija  (Pročitano 56497 puta)
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
Citat
Zato govnjivu motku i kralja na čelo srbije, jer je ona stara nažalost tačna " bez kralja ne valja "

pazi samo da ta govnjiva motka ne bi po tebi prvo radila Smile
ako je to nacin da se postavi kralj na celo srbije(nasiljem i zastrasivanjem) spreman sam da branim ovaj(meni toliko mrzak) poredak na celu sa tadicem(jos vise omrazeniji) svim sredstvima
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ма......

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10661
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung 
Лепо човек каже. Ајде да будемо максимално поносни и достојанстевни, пуцајмо на највише.

Србија царевина, доле с краљевима Smile Smile
« Poslednja izmena: 22. Feb 2009, 13:19:29 od DuKiM57 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Nokia 
Nisam se odavno bavila ovom temom i mislim da je sad vreme da nekima ovde ukažem na propuste u razmišljanju (bar onako kako ih ja vidim).

Jedna teza je da monarhije danas dobro funkcionišu. To su stare monarhije koje imaju kontinuitet od 400-500 godina. U njima je kroz vreme formirana odgovorna aristokratija koja je odavno oprala svoje krvave pare iz krstaških ratova i investirala ih u državne poslove. Zato danas ti ljudi imaju čvrstu sinergiju vlastitih interesa i državnih interesa. Osim toga dobro ime dinastije ili plemićke kuće predstavlja unosan brend.

One dinastije koje se nisu odnosile odgovorno prema svojim državama danas ne postoje više. One monarhije koje nisu uspele da stvore funkcionalne pravne sisteme koji povezuju vlast plemstva i interes države danas su republike i funkcionišu bolje nego što su funkcionisale kao monarhije.

Da bi jedan, bilo koji sistem državne uprave postao funkcionalan treba 100 godina kontinuiteta. U našoj zemlji tih 100 godina, pa čak ni 50 nikad nije ostvareno. To je velika smetnja formiranju bilo kojeg operativnog državnog sistema. Osim toga nikad političari nisu bili dovedeni u situaciju smenjivosti i jasnog odgovora od naroda.

Plemstvo u Srbiji su svi do jednog bili ratnici i tadašnji tajkuni, koji su se obogatili i ojačali bliskom vezom na vlasti. Oni nisu zaradili svoja bogatstva i nisu imali kapitale investirane u državu. Takvo plemstvo danas dovesti na vlast ne bi se oni ponašali ništa bolje nego Velja Ilić ili Mlađen Dinkić. Uostalom u krunskom savetu sedi reponja koji je svog sina trovao pa šta ćemo dalje od toga. Njega da dovedemo za plemića?

Dinastija Karađorđevića se sastoji od veoma različitih ličnosti. Neki od njih su realni i zaslužuju poštovanje zbog svog delovanja. Drugi su dekadenti i ne bi im dala ni dve nacrtane ovce, treći su jednostavno nezainteresovani za vlast, a niko od njih nema političko iskustvo, veze i potreban autoritet. Kao što reče Feanor tri puta smo ih gledali kako uzimaju državnu kasu i begaju sa njom preko granice. Prvi put Karađorđe, koji se u Orašcu zarekao da neće pobeći ako Turci nadjačaju, pa je pobegao ostavljajući narod na nemilost Skopljaku. Drugi put kad je taj ljupki čika Pera koji nije bio na vlasti 15 godina pokupio kasu i zbrisao ispred Nemaca ostavljajući zbeg na Maći da umire od gladi i zime. Treći put kad je Petar II pobegao u Britaniju (da mu otpišemo taj beg na mladost nije moguće), a onda na zahtev Čerčila da se vrati u zemlju abdicirao i naredio predaju komande Titu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

šta to beše mozak, šta to beše mozak

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 482
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Siemens c 75
Pozdrav za Simion  Smile

to se zove diskusija, iznošenje valjano obazloženog stava, bez obzira što neslažem s tim stav je obrazložen i vredan da se o njemu razmisli, a ne sms poruke to me  u  ž  a  s  a  v  a, i još gore kad se post ne pročita a vlastiti pošalje u cilju pukog podjebavanja.

Da sam ja kralj a bogu fala nisam jer bi u srbij za 5 dana explodirala bela kuga, pa ja bi tu istu kasu sa sobom odneo, a sa kasom i arhivu, dokujmente, službenu prepisku, zar da je ostavim neprijatelju.

Šta bi sa onom rečenicom, jel je zaboravišmo " Bešte živi jure nas mrtvi ", dakle kralj jeste otišao sa svojom vojskom ali se i vratio zajedno sa svojom vojskom, o tom slavnom delu naše istorije svedoči Zejtinlik u Solunu.
Dakle ajde da ne mešamo emocije i realnost koja je poražavajuća i zahteva hitne promene, i da ponovo kažem ja sam protiv monarhije ali nažalost nema druge.
Ajde da umesto što navodimo razloge protiv monarhije, kažemo neki za održavanje ovog status qvo koji je užasavajući, samo nemojte ponovo kozmetičke promene, dok se ciframo ne samo da će kosovo da ode nego ode i vojvodina, raška, vranje, leskovac, niš i nemojte se čuditi što se već i u Šumadiji odavno čuju zahtevi za Šumadija republiku, prestonico nema vremena za cifranje, vrag je davno odneo šalu.

Dakle opet kažem, govnjiva motka da prazite isteramo na ispašu, inače će državna granica da vam bude na bežanijskoj kosi!!!  Nema više vremena  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Safari 0.3.154.9
mob
Nokia 
Citat
Dakle ajde da ne mešamo emocije i realnost koja je poražavajuća i zahteva hitne promene, i da ponovo kažem ja sam protiv monarhije ali nažalost nema druge.
Шта је република,ако није ово друго!
Citat
Ajde da umesto što navodimo razloge protiv monarhije, kažemo neki za održavanje ovog status qvo koji je užasavajući, samo nemojte ponovo kozmetičke promene, dok se ciframo ne samo da će kosovo da ode nego ode i vojvodina, raška, vranje, leskovac, niš i nemojte se čuditi što se već i u Šumadiji odavno čuju zahtevi za Šumadija republiku, prestonico nema vremena za cifranje, vrag je davno odneo šalu.
И сад би нам неки од Карађорђевића,помога?Па Аца што натуца Србски,не уме да се стара о себи,а камоли о држави!
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

šta to beše mozak, šta to beše mozak

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 482
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Siemens c 75
Citat
И сад би нам неки од Карађорђевића,помога?Па Аца што натуца Србски,не уме да се стара о себи,а камоли о држави!

Citat

Pobogu ljudi čitajte postove, i ti sms koje šeljete nemogu da se ni izbliza okarakterišu kao učešće u diskuciji ili nešto vredno bilo kakvog komentara, evo imate Simion kao pravi primer učesnika diskusije, bez obzira na razmimoilaženje stavova, žena je zrela i na svom mestu, neponaša se kao derle kao ti nksmj.

Učestvujte u diskusiji ljudi ili idite na kvizove ili šta već. Pozdravi  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 41
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Nokia 5200
Da bacimo pogled malo na druge monarhije u svetu. Kraljevi ili kraljice su izuzetno postavani u svetskim krugovima i imaju jedne od najrazvijenijih zemalja u evropi. Srbija je postala republika samo zato sto su monahisticke snage izgubile rat za oslobodjenje od okupacije (Draza Mihajlovic). Danasnja republika koju mi imamo je samo jedno nasledje komunizma, koji je dok je tito bio ziv funkcionisao. Nasa danasnja republika se svodi na skupe izbore nprm za predsednika, parlament i tkd, dok kod monarhije prvi covek drzave je nasledan. Slazem se da nas prestalonaslednik ne govori dobro srpski, ali da li bi i vi govorili da ste rodjeni u srbiji ? Stoga ja sam za monarhiju sto posto, i kako stvari idu, ocekujem da ce u buducnosti to biti i ostvareno ! !  Smile
IP sačuvana
social share
People should not be afraid their goverments, goverments should be afraid their people !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
Citat
Nasa danasnja republika se svodi na skupe izbore nprm za predsednika, parlament i tkd, dok kod monarhije prvi covek drzave je nasledan.

monarh nigde nije prvi covek drzave...on sluzi samo za ukras...prava vlast je u parlamentu a prvi covek je premijer...u engleskoj imas te fore sa kraljicom koja kao nesto potpisuje bla,bla ali je pravi nosilac vlasti premijer tj gordon brown Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50138
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.9
mob
Samsung Galaxy S24
Република Српска 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.9
gotovo svi filozofi od srednjeg veka pa naovamo su se zalagali za monarhiju i smatrali je najboljim uredjenjem...
al,zato su i lepo rekli da ona mora da se zasniva na casti,a danas,ovde(ali i u vecini drugih zemalja),to je gotovo nemoguce...
« Poslednja izmena: 23. Apr 2009, 12:18:26 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 60 61 63 64 ... 78
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 12:26:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.089 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.