Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Рехабилитован драгутин кесеровић: ослободио крушевац  (Pročitano 5208 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 316
mob
Nokia E90
Simbol opaljenosti u vugla srpskog "naroda" jeste i odbacivanje narodnooslobodilackog rata. Ko je jos video nacije koja se odrice boraca protiv strane okupacije. Pa cak i ruski antikomunisti nisu to ucinili, bas naprotiv, oziveli su kult "Baljoje atčastvene vajne" iliti borbe SSSR-a protiv 3. rajha. A mogli su i oni kenjati da je Staljin "vodio rat do poslednjeg Rusa". Eto za toliko je minimum Rusija normalnija zemlja od Srbije, to za ove koji se podsmevaju Rusima, a zive u Srbiji.
Pokazalo se i da tripovanje na brisanje komunistickog perioda istorijskim revizionizmom, koji cetnicima treba da donese "pobedu u drugom poluvremenu", nije donela nista korisno srpskom drustvu i naciji, sto je i savrseno logicno. Jbga ... nije se ovde komunizam desio ni iz cega. Za razliku od vecine istocnoevropskih drzava, komunisticki pokret u Jugoslaviji je bio jak jos prakticno od PSR i mi smo jedina, ili jedna od retkih zemalja u kojima SSSR nije uspostavio direktnu okupaciju, zbog cega je Jugoslavija i imal kapacitet da se otrgne od Staljina. Jednostavno suvise je bilo autenticnih jugoslovenskih komunista koje je stvorio ovaj prostor da bi sovjetski komunisti mogli ikada ovde ostvariti potpunu kontrolu.
Znaci pod jedan komunizam nije pao kao kapljica sa neba. Postojale su odredjene drustvene okolnosti koje su stvorile tako radikalno levicarsku politicku organizaciju. Jos direktnije, postojali su socijalni preduslovi u smislu socijalne nepravde, nejednakosti i nesolidarnosti. I sad umesto da konstatujes pogreske predratne drzave tj kraljevine, u napravis sistem koji te greske praviti nece, upravo da ponovo ne bi dobili takvu radikalnu levicu, ti cepas budalastine o "komunistickoj okupaciji", da je komunizam dosao na ruskim tenkovima, da su komunisti saradjivali sa Nemcima, a nisu nego imali kratko primirje i dogovor o razmeni zarobljenika Dizes na kub cetnicko spasavanje saveznickih pilota, jer jbga ako su cetnici spasili 500 pilota, partizani su spasili na hiljade al bukvalno xD
Drustvo ne treba da ide za lazima, to nikada nije bio dobar pravac orjentisanja jednog drustva.

Kada interpretirate istorijske činjenice morate barem malo da isključite svoja porodična iskustva, porodične priče i "šta je meni rekao moj deda" koji je bio u četnicima/partizanima. Takodje barem probajte da mislite svojom glavom i čitate čak i propagandu ako treba OBE strane ... istina je često izmedju.

Ako cemo da pričamo ko je "odgovoran što su komunisti došli na vlast" postoji samo jedna drzava koja je za to odgovorna - Velika Britanija ! VB je davala materijal (mnogo pre SAD-a i SSSR-a) ... VB je imala "misiju" pri štabovima oba pokreta ... VB je na kraju bila ta koja je prelomila i rekla da se podrzavaju samo partizani (zašto - i to ću objasniti).
Kada su poslate te misije ceo test "koga podrzati" je bio suštinski namešten ! Ne postoji osoba u celom Foreigh Office-u koja je bila veći anti-komunista od Fitzroy MacLean-a 1941-ve ! Čovek je is prve ruke video najgore lice komunizma u SSSR pošto je službovao u Moskvi u doba najgorih Staljinovih čistki. Istovremeno Stanley William Bailey je bio osoba sa neuporedivo vecim ugledom u SOE i Foreigh Office-u (veteran Prvog svetskog rata ... prekaljeni operativac SOE ...). Samim time od pochetka savezničke misije ona je bila nameshtena da JuvO "pobedi".
Medjutim ... osim u zaista jako kratkom periodu (maj-decembar 1942) četnici jednostavno nisu izvršavali naloge SOE, odbijali su da svoje akcije koordiniraju sa zahtevima VB i u zabrinjavajućem broju slučajeva su pokazivala manjak kontrole nad jedinicama i formacijama kojima su nominalno trebali da imaju kontrolu i koordinaciju (odmetnuti pokreti u Crnoj Gori, delovima Srbije, veliki broj zločina nad civilnim stanovništvom na osnovu etničke mržnje ...). Sa druge strane jako malo naloga koi su stizali od strane VB NOVJ/POJ NISU izvršavali čak i kada je to bilo veoma rizično za sam pokret. Za pokret otpora je jako ... JAKO komplikovano da bude vezan za određeno područije i da na njemu ima "oslobođenu teritoriju" (takvi pokušaji su se uvek završavali JAKO tragično za šta imate primere u Francuskoj, poljskoj ... a čak možemo i toliko glorifikovanu "Užičku republiku" da uzmemo kao eklatantan primer). Međutim NOVJ/POJ je to imao (uz velike žrtve). Samim time bilo je moguće formiranje sletališta i provizornih aerodroma kojima je bilo moguće dopremiti neuporedivo veće količine materijala, tehnike i ljudstva za obuku nego bilo kom drugom pokretu otpora u okupiranoj Evropi. Istovremeno izrada jednog (što je najgore praktično jednokratnog !!!) kod Preljana za vreme operacije Halyard je tema glorifikacije i legendi.
Kada je (konferencija u Kazablanci) trebalo da se odluči šta će se raditi u budućnosti sa područijem Yugoslavije MacLean je veoma direktno i nedvosmisleno rekao Čerčilu da će ako postanu dominantni pokret otpora u Yugoslaviji komunisti i Josip Broz Tito napraviti od Jugoslavije komunističku državu ! Čerčil je na ovo odgovorio pitanjem "Da li vi pukovniče mislite da živite u Yugoslaviji posle rata" "Ne ... ne mislim" "Pa zašto se onda interesujete za njeno društveno uređenje ?". Na kraju je "stepen poremećaja" sila osovine koje su unosili partizani u odnosu na JUoV preovladao i podrška je otišla NOVJ.
Poslednji ekser u sanduk podrške ЈVuО od strane VB oni su zakucali su sami sebi - a da toga najverovatnije nisu bili ni sami svesni. Informacije koje su dolazile od MacLean-a i Randalfa Čerčila (otac mu Vinston Čerčil - lično) su bile razmenjivane sa Jugoslovenskom Vladom u izbeglištvu. Iste su zatim prosleđivane JVuO. Određeni elementi su vitalne podatke prosledili - nemcima. Ovo je dovelo do organizacije operacije "Operation Rösselsprung" / Konjićev skok / u komunističkoj ikonografiji "Desant na Drvar". Na osnovu ULTRA presreta i naređenja koja su zarobljena utvrđeno je da su padobranske jedinice imale "previše podataka" o rasporedu objekata i ljudstva na teritoriji Drvara da to bude rezultat nekakvog slučajnog oticanja podataka.
Ovo se najbolje vidi iz činjenice da su pojedine padobranske grupacije bile organizovane za izvršenje tačno određenih veoma preciznih zadataka (grupa Greifer - napad na Britansku misiju - Prnjavor - 2km od Drvara !!! , Grupa Stürme - Sovjetsku, Brecher - Americhka misija 2.5km od Drvara u Trninić Brijegu ... ). Pored toga podaci koji nisu razmenjeni sa Londonom (lokacija Tita, "Pećina pored Drvara", položaji određenih vojnih grupacija koje su bila preraspoređene u danima od poslednje komunikacije sa Londonom) NISU bile poznate snagama koje su napale Drvar. Takođe indikativno je bilo da je padobranska grupa Stürmer momentalno po spuštanju krenula prema obalama Uvca na osnovu zastarelih podataka o lokaciji Sovjetske misije (od poslednje koordinacije sa Londonom ista se relocirala u centar Drvara).
Kap koje je kod Čerčila prelila ćašu bila su naređenje jedinice Greifer / Grabber / "hvatač" koja je eksplicitno imala naređenje da uhvati Čerčilovog sina ! Iz ovog incidenta kreće celokupno odvajanje VB od JVuO ... zatim Sporazum Tito-Šubašić, naređenje kralja da se JVuO prisajedini NOVJ/POJ i ostale posledice koje znamo od 1944-te pa na dalje.
Da ne dužim više ... Đenerala Dražu Mihajlovića srpki rod i porod treba detaljno da proučava i da o njemu detaljno i pedanto SVE nauči. Kao itekako dobar KONTRA-primer ! Kako NE-treba da se vodi oslobodilačka borba. Kako NE-treba sarađuje sa svetskim saveznicima i kako ne-treba mešati ličnu ideološku borbu sa objektivnim stanjem kako u svetu tako i na "terenu".
« Poslednja izmena: 22. Nov 2021, 13:24:01 od gslavic »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 22602
Nije vojska Velike Britanije ušla u Beograd nego Crvena Armija. I potom su Sovjeti doveli Tita iz... Moskve koji je sleteo u oslobođeni Beograd.

Mogli su Britanci da rade i pričaju šta hoće. Sovjetska armija je uredjivala odnose u istočnoj Evropi
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 316
mob
Nokia E90
Nije vojska Velike Britanije ušla u Beograd nego Crvena Armija.

Tačno tako ... ušla u Beograd ... prošla kroz Beograd i produžila pravo za Budimpeštu. U Beogradu od snaga Crvene Armije ne verujem da je 1000 ljudi ostalo (a i to uglavnom instruktori, ranjenici, saperi i demineri i oficiri za vezu)

I potom su Sovjeti doveli Tita iz... Moskve koji je sleteo u oslobođeni Beograd.

Ako time želiš da nešto ... pokažeš dokažeš ... nije da si uspeo. Tito je 1944-te imao odlazak u Bari na pregovore sa Amerikancima (ugovoreno snabdevanje hranom i mehanizacijom zanimljivo pretežno civilne upotrebe ?!?!), Napulj gde se sastao sa Čerčilom (gde ga je Čerčil i ubedio da dozvoli povratak Kralja u Jugoslaviju - a za uzvrat dobio kraljevu objavu da su snage koje se ne od 12. Avgusta 1944-te ne pridruže NOVJ/POJ "kriminalni elementi") i naravno Moskvu gde je i ugovoren "prolazak snaga Crvene Armije kroz severoistočnu Srbiju i asistencija u oslobađanju Beograda". Taj dogovor je bio ... kao i svaki drugi koji je potpisan u tim mesecima. Samim time Sovjeti nisu nikoga "doveli" nego se Tito "vratio" iz Moskve.

Mogli su Britanci da rade i pričaju šta hoće. Sovjetska armija je uredjivala odnose u istočnoj Evropi

Sukob u Moskvi koji se dogodio za vreme baš te posete, različiti stavovi po pitanju Grčke, Bugarske, Albanije i na kraju potpuni raspad odnosa i otvoreni sukob već 1948-me baš nešto i ne govore u prilog tezi da je SSSR ikakav uticaj imao u Yugoslaviji na kraju i posle rata. U istočnoj Evropi da ... itekako ... u Jugoslaviji, Grčkoj i Albaniji apsolutno i u potpunosti - NE. Da je SSSR imala značajan uticaj - Grčka bi bila komunistička država od kraja rata (ustanak krvavo ugušen od strane i/ili uz pomoć Britanskih snaga).

Ono što se dogodilo za vreme te posete Tita Moskvi je krajnje prozaičan i veoma pragmatičan dogovor obe strane. Blagovremeni nastavak nastupanja Crvene Armije iz Bugarske i Rumunije prema Mađarskoj i Austriji mogao se realizovati preko Karpata (praktično i realno samo u slučaju da je neko jeo gljive ludare) ili putem Panonske Nizije.
Istovremeno, svi saveznički faktori (istočni i zapadni) su po svaki cenu želeli da se Grupa Armija E NE povuče blagovremeno do Austrije i Mađarske (pošto su i jedni i drugi strahovali da će ista biti upotrebljena za borbu baš protiv njih čime bi im se smanjio udeo kolača u novoj teritorijalnoj podeli Evrope).

Sa Druge strane NOVJ/POJ je savršeno odgovaralo da iste "propuste" do Austrije pošto su dovoljno iskrvarili i naslagali glava u protekle 3 godine - po svakom objektivnom kriterijumu. Osim toga bez značajne pomoći u teškoj tehnici i oklopnim snagama nisu ni mogle da vrše nikakvo dejstvo protiv takvih snaga - a kamoli da oslobađaju Beograd.

Samim time dogovor je bio veoma pragmatičan. Crvena Armija će ući i proći kroz Vojvodinu, pomoći teškom artiljerijom i oklopnim snagama u oslobađanju severne Srbije i Beograda. Dok će NOVJ/POJ vezati preostale snage osovine snage agresivnim nasutupanjem i formiranjem onoga što sada nazivamo Sremski Front.

Za II Svetski rat zaprepašćujuće transparentan i u potpunosti ispoštovan dogovor za obe strane  :mrgreen:

Najveći "profiteri" tog sporazuma u prolasku Crvene Armije su bile političke i vojne snage NDH (koliko god to nelogično izgledalo na prvi pogled). Tito nije želeo da se Crvena Armija "previše zadržava" na Yugoslovenskoj teritoriji pa je "ispraćena" preko Sombora-Subotice iz zemlje. Da se "Fedja Tolbuhin pitao" malo šta bi od NDH, njenog rukovodstva i populacije koja nije mogla da "dokaže da se svaki dan borila protiv NDH" ostalo. Ali to su već lične traume komandanta 57. armije kod Staljingrada i greška u prevodu "369. pojačana pješačka pukovnija" kao "NDH divizija" itd. itsl - da ne dužim i ne ulazim u (barem za ovu priču) nebitne detalje.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 22602
Nije vojska Velike Britanije ušla u Beograd nego Crvena Armija.

Tačno tako ... ušla u Beograd ... prošla kroz Beograd i produžila pravo za Budimpeštu. U Beogradu od snaga Crvene Armije ne verujem da je 1000 ljudi ostalo (a i to uglavnom instruktori, ranjenici, saperi i demineri i oficiri za vezu)

Da, zato što je u BG sedeo sovjetski čovek koji je predvodio prosovjetsku komunističku partiju produyenu ruku SSSR-a


eh da, crvena armija nije usla u Grcku tako da tamo nije ni imala sta da odlucuje o lokalnoj situaciji.
« Poslednja izmena: 22. Nov 2021, 19:53:00 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 316
mob
Nokia E90
Nije vojska Velike Britanije ušla u Beograd nego Crvena Armija.

Tačno tako ... ušla u Beograd ... prošla kroz Beograd i produžila pravo za Budimpeštu. U Beogradu od snaga Crvene Armije ne verujem da je 1000 ljudi ostalo (a i to uglavnom instruktori, ranjenici, saperi i demineri i oficiri za vezu)

Da, zato što je u BG sedeo sovjetski čovek koji je predvodio prosovjetsku komunističku partiju produyenu ruku SSSR-a


eh da, crvena armija nije usla u Grcku tako da tamo nije ni imala sta da odlucuje o lokalnoj situaciji.

Ja ne znam po kom parametru je Joki-Broki bio "produžena ruka SSSR-a" ?!?!

Od 1944-te pa na dalje postoji ... "malo" ... a od sastanka Tito-Staljin u Moskvi u aprilu 1945 ne postoji ama-baš-ni-jedno političko, vojno, ideološko, globalno strateško / regionalno pitanje u kome su stavovi DFRJ/NFRJ/SFRJ sa jedne i SSSR-a sa druge strane ... približavaju a kamoli poklapaju .. ama baš ni jedno. Balkanska federacija, Tršćanska kriza, "vezivanje" ekonomije komunističkih država za "potrebe SSSR-a". Kominterna ... Informbiro ...

Kada smo kod toga - da li si ti uopšte svestan šta se dogodilo 1948-me na liniji Tito-Staljin (ili jednostavno troluješ radi trolovanja) ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 22602
Nije vojska Velike Britanije ušla u Beograd nego Crvena Armija.

Tačno tako ... ušla u Beograd ... prošla kroz Beograd i produžila pravo za Budimpeštu. U Beogradu od snaga Crvene Armije ne verujem da je 1000 ljudi ostalo (a i to uglavnom instruktori, ranjenici, saperi i demineri i oficiri za vezu)

Da, zato što je u BG sedeo sovjetski čovek koji je predvodio prosovjetsku komunističku partiju produyenu ruku SSSR-a


eh da, crvena armija nije usla u Grcku tako da tamo nije ni imala sta da odlucuje o lokalnoj situaciji.

Ja ne znam po kom parametru je Joki-Broki bio "produžena ruka SSSR-a" ?!?!

Od 1944-te pa na dalje postoji ... "malo" ... a od sastanka Tito-Staljin u Moskvi u aprilu 1945 ne postoji ama-baš-ni-jedno političko, vojno, ideološko, globalno strateško / regionalno pitanje u kome su stavovi DFRJ/NFRJ/SFRJ sa jedne i SSSR-a sa druge strane ... približavaju a kamoli poklapaju .. ama baš ni jedno. Balkanska federacija, Tršćanska kriza, "vezivanje" ekonomije komunističkih država za "potrebe SSSR-a". Kominterna ... Informbiro ...

Kada smo kod toga - da li si ti uopšte svestan šta se dogodilo 1948-me na liniji Tito-Staljin (ili jednostavno troluješ radi trolovanja) ?
1944-ta je bila pre 1948me.
ne mogu da verujem da me uopšte pitaš tako nešto
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


Zodijak
Pol
Poruke 1077
nije bila pre nje nego posle,šta lupetaš
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 316
mob
Nokia E90

Ja ne znam po kom parametru je Joki-Broki bio "produžena ruka SSSR-a" ?!?!

Od 1944-te pa na dalje postoji ... "malo" ... a od sastanka Tito-Staljin u Moskvi u aprilu 1945 ne postoji ama-baš-ni-jedno političko, vojno, ideološko, globalno strateško / regionalno pitanje u kome su stavovi DFRJ/NFRJ/SFRJ sa jedne i SSSR-a sa druge strane ... približavaju a kamoli poklapaju .. ama baš ni jedno. Balkanska federacija, Tršćanska kriza, "vezivanje" ekonomije komunističkih država za "potrebe SSSR-a". Kominterna ... Informbiro ...

Kada smo kod toga - da li si ti uopšte svestan šta se dogodilo 1948-me na liniji Tito-Staljin (ili jednostavno troluješ radi trolovanja) ?
1944-ta je bila pre 1948me.
ne mogu da verujem da me uopšte pitaš tako nešto

Možeš ti da veruješ ili ne veruješ šta god ti drago. I 1944-ta možda jeste pre 1948-me ali sukob ni tada nije počeo nego bukvalno u momentu kada je Tito napustio SSSR "prvi put" !

Prva "ozbiljna kritika" rada Komunističke Partije Jugoslavije datira iz 1941-ve (mada ih je bilo više i ranije ali je to bilo na nivou ličnih poruka i "opštih prekora"). Kada je Staljin izdao proglas o "privremenoj saradnji sa buržuaskim snagama" radi rušenja nacizma. Tada se posebno kritikuje KPJ zbog nedovoljnoj saradnji sa drugim pokretima otpora u Jugoslaviji. Tada je eksplicitno rečeno Titu da treba da se bori za oslobađanje Jugoslavije i povratak Kralja u Jugoslaviju u saradnji sa JVuO - na u sukobu sa njom.
Sledeća - još ozbiljnija sledi ... praktično par nedelja kasnije 1941-te kada se kritikuje nazivanje prve veće formacije partizanskog otpora Prva Proleterska brigada pošto se u tome meša "revolucionarno" ideološko sa realnim prioritetom otpora nacizmu.
Naredna dolazi posle posle oba zasedanja AVNOJ-a pošto ni jedna od odluka nije u skladu sa direkcijama iz Moskve niti dogovorima/sporazumima koje SSSR ima sa ostalim saveznicima (Atlatska povelja ... konferencija u Teheranu ...).
Ni SSSR nije ostao dužan Titu pa je sa VB sklopio ozloglašeni "Percentages agreement" (sporazum na salveti) o uticajima na zemlje jugoistočne Evrope.

Zatim dolazi sve otvoreniji i direktniji sukobi od 1944-te (koje detaljno opisah).

Samim time ja stvarno ne vidim na čemu baziraš tezu o Titu kao produženoj ruci SSSR-a i Staljina u momentu "dolaska u oslobodjeni Beograd" - kada čovek NIŠTA ne radi kako SSSR kaže !
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 22602
Da bilo je kritika ali se raskid dešava 1948me.

Pre toga od 1944te traje postepeno udaljavanje.
Tokom 1944 i 1945 te Jugoslavija dobija ogromnu količinu oružja od SSSR i bukvalno tek time postaje prava armija. Ne znam za veći dokaz izuzetno dobrih odnosa. To je jedan od razloga što crvena armija nije morala da učestvuje na Sremskom frontu. Drugi je taj da je Tito morao da prihvati sovjetsku sugestiju da se Bugarskoj, do juče okupacionoj sili u Jug dozvoli učešće u borbama za oslobođenje Jugoslavije. Bugarska vojska je stigla do Austrije. Kasnije su za ogromnu vojnu pomoć očekivani ekonomski ustupci od Jugoslavije na koje je Tito bio sve manje spreman

Saradnja koja je 1944 te bila vrlo prisna se pogoršava u sljedećim godinama do raskida, a bila je vojna, ekonomska kulturna.
Upravo to što su jugoslovenski komunisti imali tako jaku podršku od sopstvenih gradjana im je omogućilo da se opiru sovjetskom konceptu o preuzimanju kontrole nad državom vrlo postepeno preko saradnje sa gradjanskim strankama i vladom u izbeglištvu, što je bila igra za zapadne saveznike. Dok su druge komunističke partije više zavisile od SSSR-a i sporije izvodile preuzimanje potpune vlasti, Yugosloveni su imali mogućnost da brže započnu komunističku revoluciju, potpuno preuzimanje vlasti i da samostalno djeluju u Albaniji i Grčkoj.

Nova Jugoslavija je do raskida sa Staljinom bukvalno izgradjivana po uzoru na SSSR.
Goli otok nije slucajno bio potreban
« Poslednja izmena: 23. Nov 2021, 00:47:52 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma


Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 40456
Zastava Босна
mob
Samsung Galaxy S6 edge+
До 1948. смо били Стаљинисти подједнако колико и Титоисти. А онда нам је Тито преко ноћи обрисао меморију. Мислим да једна таква промјена није повезана са подршком народа колико са природом тоталитарног режима. 
« Poslednja izmena: 26. Nov 2021, 21:42:15 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Muzej srpskog jezika :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.