Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 00:38:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Regionalno Rezanje Vojske ?  (Pročitano 2747 puta)
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Rashodovanje tih T-55ica je i dalje večita tema na mnogim mestima, i dan danas, čak 10 godina kasnije. Imaš stranu koja i dalje kaže da to nije trebalo raditi, i stranu koja kaže da je trebalo. I stručne ljude na obe strane koji imaju argumente. I naravno kao i uvek, istina je negde između. Iliti, mogao je da se ostavi neki broj, ali pre ili kasnije, i on bi bio izbačen.

Jer tenk je prosto neperspektivan danas. Kao što je neperspektivan i Orao. Koji danas predstavlja rizik po pilote i remontuje se 3 godine. Da, baš tako. Tri godine su remontovali ovaj primerak što je poleteo opet pre koju nedelju.

Za Prage se stvarno ne sećam u kakvom su stanju bile kad su izbačene. Znam da su i one jedna gorka i nikad prežaljena tema. Lično mislim da su mogli da ostave 50,možda 100 komada,s obzirom da su bile vrlo izdržljive i korisne, jer pored skidanja helikoptera, odlične su bile i u tamanjenju pešadije. Mada, ako se uzme u obzir da ih je sama Češka, koja ih je i napravila, izbacila iz upotrebe još pre nas...
« Poslednja izmena: 02. Jul 2014, 23:05:55 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 30.0
mob
LG Nexus 5
Jedino od PVOa što je rashodovano su Prage. I Dvine, koje su izbačene iz upotrebe još pre bombardovanja.
Neve, Kubovi, Strele pa čak i Boforsi su još uvek tu.

Rashodovane su i sve varijante STRELA sistema, navodno su rakete odavno EOL (end of life) kao i samohotke ЗСУ-57. Bilo je reci i o modernizaciji i produzavanju veka trajanja strele 10m, e sad, dokle je to stiglo, nemam pojma.

Bofiji nece nikada izaci iz upotrebe. Smiley

Sa 32 lansera NEVA sistema smo smehotresni sa sve modernizacijom.

Mozda i bude neceg u buducnosti, samo sto u rejonu bas niko nije ozbiljan kadnidat za nesto ozbiljnije

Ajde? Znaci na Kosovu nas devedesetih napadala profesionalna vojska koja je brojila vise desetina miliona ljudi i izvojevala sebi nezavisnost? Nisam znao.

Pa hladni rat se mozda nastavlja, al eto nismo vise na prvoj liniji nego se linija pomerila dalje Smile

Postoje granice kada je u pitanju hladni rat? Ni to nisam znao.

Te Prage kolko sam cuo su na kraju vec toliko sarale da balon na sto metara ne bi pogodio  Smile Smile

Nisam znao ni ovo. Od koga si to cuo? Nema boljeg sistema za razaranje nisko letecih ciljeva, a valja i za proredjivanje zemaljskih meta.

P.S.
Pretece me hkj za prage. Smiley
« Poslednja izmena: 02. Jul 2014, 23:05:34 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 29.0
ZSU-57 je bio mator i zreo za penziju još 99'. Da je barem 23ka, pa i ajde. Al 57ica stvarno ne bi imala šta da traži.
Za Strele ni ja ne znam detalje, tako da nću da nagađam. Ima po netu informacija iz prve ruke, al nisam nešto pratio. Ali znam da nisu rashodovane. Drže ih još uvek.
Neve jesu sad matore i treba im modernizacija ili zamena. Ali uz KUBove, opet su više nego što veći deo okruženja ima.

Naravno, da se razumemo, ne sporim ja da je stanje očaj. Samo kažem da u odnosu na okruženje, uopšte ne zaostajemo po količini oruđa.
« Poslednja izmena: 02. Jul 2014, 23:36:50 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Citat
Nisam znao ni ovo. Od koga si to cuo? Nema boljeg sistema za razaranje nisko letecih ciljeva, a valja i za proredjivanje zemaljskih meta.

Pa za shenluk na zemlji se Praga inace 99% i koristila u sukobima. Za vreme bombardovanja vise za vatromet, a vise njih je reklo da su bile razdrndane do kraja, to mi je jednom reko komsija koji je puco iz njih. Uspesno su se koristile na Kosovu, ali protiv kopnenih ciljeva

Citat
Ajde? Znaci na Kosovu nas devedesetih napadala profesionalna vojska koja je brojila vise desetina miliona ljudi i izvojevala sebi nezavisnost? Nisam znao.

Pa ako opet krene NATO, tu ne pomaze nista osim Rusa a sto se tice Rusa, znamo kako stvari stoje...
A ako krene lovacko drustvo iz komsiluka, tu nema nekih problema, mada su danas sukobi "kraduckanje" tipa, au bre, ubise civile, zovi CNN, RT, babe u crnom, ocemo primirje da se zavrsi genocidiranje...

Citat
Postoje granice kada je u pitanju hladni rat? Ni to nisam znao.

Postoje i postojale su i pre, granica je isla polovinom Evrope, sad su pomerene...
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Pored razloga koje sam naveo, ima još jedna stvar koja je uticala na naše smanjenje vojske,a koju često svi zaboravljamo - sporazumi o kontroli naoružanja.

3. Unutar zone primjene, kao što je definisano Članom II, svaka Strana će ograničiti i, u slučaju potrebe, smanjiti broj svojih borbenih tenkova, oklopnih borbenih vozila, artiljerije, borbenih aviona i helikoptera za napade, tako da 16 mjeseci poslije l.jula 1996 i nakon toga sveukupno naoružanje u posjedu bilo koje Strane ne prelazi sljedeće limite:

Savezna Republika Jugoslavija:

(1) 1025 borbenih tenkova;
(2) 850 oklopnih borbenih vozila;
(3) 3750 artiljerijskih oruđa;
(4) 155 borbenih aviona;
(5) 53 helikoptera za napade;

http://www.oscebih.org/documents/osce_bih_doc_1999073011120616bos.pdf

Mislim da je i Kumanovski sporazum sadržao neka dodatna smanjenja. Plus, solidan deo tehnike je ostao zarobljen u ruševinama posle bombardovanja.

Jedino sa spiska što je preterano skresano posle 2002. su tenkovi i artijerija. Što se aviona i helikoptera tiče, sve što je bilo je i ostalo tu. Iako 3/4 nije odavno upotrebljivo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Citat
155 borbenih aviona

Optimisticka cifra  Smile
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 29.0
Pa tad (1996.) je u inventaru bilo zavedeno oko 180 aviona (21, 29,G-4, G-2, Orlovi) koje je sporazum prepoznavao kao borbene. Za sporazum je,jelte, bilo nebitno da li su u ovom ili onom stanju, nego koliko ih je upisano u inventar a da su pritom borbeni i da se na toj njihovoj količini i ostane. Zato ne čudi što je na kraju izabran broj od 155.
Za vreme bombardovanja je izgubljeno ili zatrpano dodatnih 60ak. CG je posle otcepljenjem pokupila 11.

Kad se sve to uzme u obzir, ne čudi što sada imamo jedva pola te cifre od 150 iz 1996.
« Poslednja izmena: 03. Jul 2014, 01:31:12 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 28.0
Ma znam to, nego ogranicenje na 155 a da je barem postenih i ispravnih 20-tak lovaca
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 74
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 30.0
Mislim da nema diskusije da li je trebalo rezati T55 u staro govzdje. Nije trebalo.

Pogledajte sukob u Ukajini ljudi pokusavju da osposobe izlozbeni T34 za borbu. U Iraku T55 tuce po gerili.
U okruzenju nema respektabilnog oklopa, a gerilsko teroristicke grupe tek nemaju oklop. Protiv takvih T55 je penicilin.

Sama pojava tenka na bojnom polju je strasna i utice na moral protivnika.

Povrh svega mi smo deklarativno neutralni i mi nemamo NATO da nam teoretski pritrci u pomoc kada pocne frka, vec u se i u svoje kljuse. Realno udruzena borba nato saveza je zaostavstina doktrine o udruzenoj borbi protiv SSSR. U realnosti se danas svodi na Avganistan. Da li bi NATO oklop i pesadija reagovala u slucaju da baskijsci, katalanoci ili madjari u rumuniji krenu u gerilsku borbu...

Ako se Madjar nada da ce u slucaju rata, Francuz i Nemac doci da ginu za njih, ok, mozda hoce, mozda nece.
Za nas sigurno nece.

Sto se tice avijacije, nama je obzirom na eventualne pretnje pre svega potreban avion/helikopter za udare na ciljeve na zemlji. Kao sto su juce Makedonci, a danas Iracani kupovali Su25 i Mi24...

IP sačuvana
social share
hipik
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows 7
Browser
Chrome 35.0.1916.153
mob
Nokia 6300
Чињеница је да пара нема, посебно нема за војску. Ти тенкови су без обучених посада бескорисни. Са добро обученим посадама и имају неког значаја у борби (иако застарели, могу се користити као што су у Босни коришћени амерички тенколовци из 2. светског рата М36 и М18). Американцима и екипи је лакше да нас све државе бивше СФРЈ делимично разоружају како би нас лакше контролисали. А у многе битније ствари у војсци није улагано више од две ипо деценије.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 00:38:35
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.