Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 03:41:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Red Zmaja  (Pročitano 181763 puta)
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27
Zastava Zmajevo sklonište...
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Samsung SM-G800H
Super tema,svaka cast na prikupljenim podacima,iskreno pre ovog nisam ni znao da je red Zmaja ikada postojao,niti sam cuo za njega. . .  
« Poslednja izmena: 13. Jan 2010, 13:19:48 od kris-max »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Mislim da Red Zmaja nije postojao pre Zigmunda ili nije bio toliko poznat. . .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27
Zastava Zmajevo sklonište...
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.0.249.89
mob
Samsung SM-G800H
„Kosingas”, srpski „Gospodar prstenova”

Za Srbiju možemo da kažemo da je zemlja iz bajke. Zbog mnogih stvari u ovoj knjizi poželećete da zagrebete po našoj istoriji i tradiciji...
Knjiga „Kosingas: Red zmaja” Aleksandra Tešića već je stekla renome „srpskog Gospodara prstenova”. Reč je o epskom romanu koji se oslanja na činjenice iz slovenske tradicije.

TRADICIJA - Knjiga „Kosingas: Red zmaja” Aleksandra Tešića već je stekla renome „srpskog Gospodara prstenova”. Reč je o epskom romanu koji se oslanja na činjenice iz slovenske tradicije, tako da se kroz fantastičnu priču provlače brojne figure koje poznajemo iz narodnih predanja, poput Kraljevića Marka, ali i običaja koji su se do danas zadržali u nekim krajevima Srbije.
- Gde god da kročite čućete divne priče o vilama, vampirima, zmajevima... Bez sumnje, za Srbiju možemo da kažemo da je zemlja iz bajke. Zbog mnogih stvari u ovoj knjizi poželećete da zagrebete po našoj istoriji i tradiciji - kaže Tešić, najavivši i nastavke priče o svešteniku Kosingasu i Redu zmaja, čiji su vitezovi između ostalih bili i despot Stefan Lazarević i Vlad Cepeš, poznat kao grof Drakula.
„Kosingas” se može kupiti na štandu „Portalibrisa” po ceni od 570 dinara.

Znači,moram da kupim ovu knjigu... :)

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
Fino ste vi to razradili ovu temu, ali mislim da odoste u pogresne pravce, a i da od pocetka pogresno radite.   
Ako mislite da saznate nesto vise o ovom redu, pogotovo u doba pre Kosovskog boja, a i pre hristijanizacije, onda izbijte iz glave kojekakve zmajeve, grifone, krilate zmijurine i slicno.    Naravno da i putem takvih obiljezja mozete doci do nekih tragova i podataka, ali za sagledavanje dubine cele ove price treba se okrenuti staroj veri Srba i Slovenskih plemena.   

Pratilac jednog od sinova Svarogovih je krilati vuk ili krilati pas, zavisno kako ko tumaci.   Vuk je totemska zivotinja Srba, a krilati vuk Svarogovog sina zvao se (opet zavisno od toga kako se gde izgovaralo) Kuzmoj ili Kosmaj.    Od tog imena kasnije proistice rec Zmaj kao naziv za pse Silvane, a povezivanje tog mita sa nekim gusterima i zmijama je samo cin priprostog naroda a cesto i serviran nam od samih neprijatelja nasih, sto je kasnije kroz proticanje vekova postao folklor koji su i vitezovi prihvatili.   
Dalje nastavite sami.   .   .   

Braco, srecno vam otkrivanje proslosti naroda svoga.   

Zdravo mi ostajte
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Poznata licnost

Nef Imperatoriqus Extraordinare

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 4943
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Internet Explorer 8.0
Posto ste raspravljali o 4S... Smiley

Najstariji predmet koji sam ja videla sa krstom i 4s u obliku koji se i danas koristi je kaciga iz 104. godine Smiley
Ukratko..neka emisija na History o Trajanovim osvajanjima i izgradje mosta preko Dunava. Kazu da je rimskoj vojsci najveci problem bio to sto su imali previse tanke oklope za povijenu sablju koju je neprijatelj koristio... E onda kazu "neke jedinice" su ojacavale svoje kacige i sevne na ekranu krst sa 4s preko cele kacige  Smile, ja samo sa stolice sto nisam pala  Smile 
Ostaje pitanje zasto rimljani nisu ojacali kacige svim jedinicama?  Ili su to lokalne jedinice koje su pridruzene glavnim snagama (sto se meni cini logicno da su regrutovali za tahav pohod  odmorne lokalne jedinice) i da je "ojacanje" zapravo njihov simbol...
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 625
Zastava Крагујевац
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
mob
Nokia 950
Ha,fantasticno je tema napredovala i bez mene  Smile ...otadzbina me je zvala da oduzim dug...

Ima i nepotrebnih informacija,nekazem da nisu poucne,koje skrecu sa teme sve vas koje iole nemrzi da istrazuju i koji zele da saznaju vishe o redu...

@SkyWalker_kg

zamalo da skrenesh temu sa pogresnog pravca sto je primetio i "Bolan Dojcin" ... Smile

Do pre 3 ili 4 godine nishta o ovome nisam znao kao i mnogi od vas ali na srecu nashao sam se u diskusij o redu na jednom forumui pustio se malo googlanju i istrazivanju i zaintrigiralo me je sve o "Redu Zmaja",zashto?
Zato shto ako je sve ovo zapravo tacno,ja lichno mislim da jeste/nasha istorija dobija potpuno drugachiji oblik jer su nashi knezovi i vitezovi bili deo nechega veoma krupnog.

Na proshlom forumu je tema slicno pocela kao i sada pa je cesto ulazila u slepe ulice...jednostavno istorija koju poznajemo i ono sto mozemo da procitamo ili vec znamo nemoze nam u potpunosti dati dokaze o redu...najcvrshci dokazi na koje smo se oslanjali su bili stihovi tog doba prenesheni do danas pa smo imali par stranica samo u stihovima i njihovim tumachenjima i td. onda slike textovi istorije drugih naroda i neznam vishe chega sve drugog...

Kada smo doshli u totalni ropac i kada se sve chinilo kao obichan mit jedan ucesnik u diskusiji pomenuo je te cuvene Silvane,Zmajare,Shumske zmajeve i kakve josh nazive nevuche za sobom...voleo bih da vam sada priushtim linkove i delove textova sa foruma o ovom psu ali sam ih pobrisao kada sam podizao sistem,nemogu da prezalim imao sam ceo jedan folder samo o redu,nego...reci cu vam kako je diskusija ishla...

Prvo smo trazili eventualne ostatke ovog psa danas koji je vrlo redak,trazili smo preko sajtova kinoloskog drustva srbije i naishli smo na vrlo mali broj primeraka...kasnije se pojavio problem shto se neradi o cistokrvnim Silvanima pa smo se bacili na trazenje pasmine i odlika i pamtim da ova vrsta psa dolazi iz Rusije da ga oni smatraju ovcharskim psom koji je zapravo sluzio samo za odbranu stada od napada medveda jer je pas po nekim navodima bio veoma krupan,naishli smo na tekstove gde pishe da od zemlje pa do vrha glave moze da ima i preko jedan metar i da mu gabaritnost podseca na medveda kada je svim nogama na zemlji...video sam neke slike i stvarno se radi o psu koji jednom reciju ogroman...pamtim josh da je mirne cudi i da bira sebi samo jednog gazdu i da ima gustu razbarushenu dlaku da je cisto crne ili cisto bele boje ali najbitniji znaci prepoznavanja koje smo mi pratili u trazenju cistokrvnog Silvana jesu bili tamno crna nepca i crne ili braon ochi...tako smo naishli na vrlo mali krug ljudi koji ga poseduje cak se secam nekih imena koje me je sramota da napishem jer cete mi se smejati a bila su poznata lica,to su inache imena koja nisam proveravao vecj iz procitanog preuzeo...tada se pojavio i taj lik koji je tvrdio da poseduje indenticnog psa i cak nam je slike izbacio i odgovarao je opisu,pas izgleda sablasno...posle nekog vremena se javio ponovo i rekao da mu je povaljeno u kucu i da mu je samo pas ubijen zasto?!?!neznam?? ...znam samo da smo diskutovali o tome da neko prati razvijanje diskusije....zadnja bitna informacija koja mi nikada neceje izacji iz glave,kada je lik doznao za ovo ceo topic i nekih cetrdesetak strana bilo je izbrisano,je to da se vlasnici ovih pasa na godisnjem nivou okupljaju na Staroj planini u nekom napustenom srednjovekovnom manastiru...o kom manastiru se radi i gde je to mesto do dana danasnjeg nishta nisam doznao jer me je skroz slomilo brisanje diskusije i za celu prichu izgubio sam volju pa tako i za istrazivanje...jedino sam ostao u kontaktu sa likom koji me je nagovarao da se nadjemo potrazimo doznamo gde je to mesto i odemo i licno se uverimo sta se tamo dogadja medjutim mlad sam ja za takve akcije mozda jednog dana Smile

Ovu temu sam cak i bezveze okachio chisto da okachim neshto i o5 da vidim sta ce ljudi pisati,evo dao sam vam nove pravce pa ko zeli neka se baci na posao,mozda se cak i ja bacim malo poshot mi je sve smor posle ove vojske  Smile  pozz Smile
IP sačuvana
social share
Wink
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Linux4Life

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 473
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
HTC 
@ Bellfago0r

interesantno ti je ovo o psima druže,jako zanimljivo,dao si mi temu za razmišljanje i malo čeprkanja

pozzz
IP sačuvana
social share
Lada Linux Serbia Power Team
HighlandClan & The BulldogFighter Team
Highland Falconry
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 11
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
Hmm. . .  interesantno, ovde i za mene ima novih momenata. . .

Nikad nisam cuo da cistokrvni zmajevi mogu biti bele boje.  Moji izvori govore da zmaj moze biti iskljucivo crne boje ili crne sa plezom (zute noge, prsa i predeo oko usana, kao doberman), redje tigrasti, a eventualno se mogu pojaviti i takozvani "crljeni", (braon tj, ridja boja sa palezom) ali takvi su izuzetno nepozeljni i smatraju se skartom, a nikad beli.   :weirdface:

Bellfago0re, da li ti je aktivan e-mail koji imas naveden u svom profilu na YIM (loodiloo_gemini@yahoo. com) ili imas neki drugi? Hteo bih da s tobom malo da prodiskutujem na ovi temu, a posto mi opcija slanja privatnih poruka nije dozvoljena, pokusavam ovako.  Moj mail je karaceno@yahoo. com

Pozdrav!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Linux4Life

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 473
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
HTC 
gospodo,ima  li ko neku sliku tih pasa, ja nigde ne mogu da nađem bilo kakav konkretan dokaz o njihovom postojanju sem usmenog predanja
da niste pomešali sa psima koji su služili za zaštitu vlastele i koji su se koristili u borbenim dejstvima  Smile

pozzz RaJa
IP sačuvana
social share
Lada Linux Serbia Power Team
HighlandClan & The BulldogFighter Team
Highland Falconry
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.3
zmaj je zmaj, a pas je pas.

A postoji deo foruma posvećen odgajivačima pasa, da se tamo pokrene tema.
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 27
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 17. Avg 2025, 03:41:32
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.