Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Као ја, само мало другачија  (Pročitano 889 puta)
11. Sep 2007, 22:14:53
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia 

Управо зато што су толико сличне, по генима, полу, генерацији, условима у којима одрастају, по начину на који су васпитаване - сестре су упућене једна на другу. Њихов однос је прожет колико љубављу и бригом, толико сукобом и љутњом. Уосталом, девојка која има сестру зна колико је ова друга понекад дивна, а понекад неподношљива

Сестре су по природи ствари и ривалке и партнерке, и пријатељице и супарнице, и одане и завидне, и привржене и критичне... Рођене и одрасле у истој породици, носећи у себи сличне гене, упућене од детињства једна на другу, оне развијају специфичан, али готово увек контрадикторан однос који варира -од љубави до нетрпељивости, од склада до сукоба.  Али, заједно с одрастањем, и њихов однос се мења и развија. Довољно су сличне да одлично могу да разумеју шта она друга осећа и мисли, али и довољно различите да се не слажу увек са тим, лако проналазе теме за разговор, али и за свађу.

Први сукоби настају у раном детињству, најчешће због тога чија је барбика лепша, која сестра има дужу косу, кога мама и тата више воле... Премда се не туку бучно као дечаци, сестре умеју једна другу добро да ошамаре, огребу, уштину или рашчупају. Али, исто тако, знају и да се најбоље утеше кад се мама разбесни, или их тата казни.

- Сећам се кад смо биле клинке, моја млађа сестра је стално жврљала по мојим луткама и то ме је излуђивало. Међутим, кад би отишла код бабе и деде у госте, недостајала ми је. Свађе су се настављале и касније, отимале смо једна другој нову мајицу или сандале. Нервирало ме је што кад год ја хоћу да телефонирам, она је ту у соби и слуша... Данас, кад смо одрасле и свака живи свој живот, имамо супер однос. Кад год ми је нека фрка, прво њу позовем, прича 29-годишња Светлана, запослена у туристичкој агенцији.

Управо тај свакодневни заједнички живот испуњен сузама и пољупцима, свађама и мирењем, дељењем породичних брига и радости - представља ону нераскидиву нит која повезује сестре. Касније, кад се одвоје, и даље су једна другој највећи ослонац, раме за плакање, "другарица" пред којом немају тајни.

Старија сестра нервира млађу јер воли да "заповеда," да се понаша као да јој је мама, да јој "соли памет" и објашњава шта је за њу добро а шта не. Млађа, опет, излуђује старију јер она мора да брине о њој, да је чува или да је води са собом у друштво. Уколико је више сестара у породици, утолико су односи међу њима сложенији, али врло рано науче да деле заједничку собу, да размењају ствари, да позајмљују једна другој шминку, да дуго ћаскају пред спавање...

Сестре најчешће нису срећне што живе у истој соби, доживљавају ону другу као уљеза и маштају о тренутку када ће остати саме у своја четири зида. Углавном, нису одушевљене ни тиме што морају да деле онај део породичног буџета намењен куповини нове гардеробе или патика. Па ипак, кад жели да чује искрено и објективно мишљење о томе како јој нова хаљина стоји, девојка ће најпре потражити савет од сестре, јер зна да ће ова, за разлику од другарице, бити сурово искрена.

- Мирјана, моја сестра, млађа је од мене пет година и вечито се "лепила" уз мене. Где год да кренем, морала сам и њу да водим са собом, а онда је она, кад се наљути, препричавала мами шта смо радиле, да ли је неко из мог друштва запалио цигарету и слично, каже 32-годишња Александра. - С муком сам се изборила да ми увече дозволе да дуже останем, а први пут сам могла сама на море тек у 19. години. Мирјани је, међутим, све то било дозвољено много раније, јер је ишла путем који сам ја претходно утабала. Данас се одлично слажемо, али она често од мене тражи савет, доживљава ме као другу маму, само много слободније прича са мном. Кад је први пут требало да спава са дечком, питала је мене шта да предузме да се заштити...

Кад више жена живи под истим кровом, тврде стручњаци, неретко се и њихови месечни циклуси ускладе, па добијају менструацију у исто време, тако да и њихова тела слично функционишу, што додатно учвршћује блискост. Сестре могу и интуитивно да осете шта она друга мисли или осећа, а кад је реч о близнакињама, онда је та повезаност готово опипљива.

Извесно ривалство међу њима увек постоји, али та потреба да се међусобно надмећу може бити врло продуктивна, што у највећој мери зависи од атмосфере у кући. Родитељи који умеју на прави начин да процене и подстичу квалитете својих ћерки и да свакој посвете потребну пажњу и време, али да не форсирају само једну, и тако додатно распирују љубомору, у великој мери су заслужни да се сестре, кад их прође клиначка и пубертетска нетрпељивост, окрећу једна другој.

Много је познатих сестара које се баве сличним или истим послом, и које су једна другој непроцењива подршка: музичарке Александра и Кристина Ковач,  Миња и Јелена Богавац, једна сценаристкиња, друга редитељка, затим Александра и Јелена Радовић, такође музичарке, модне креаторке сестре Проковић и сестре Стеванчевић... Или, на светској сцени тенисерке Серена и Венус Вилијамс, глумице Пенелопа и Моника Круз...

У једном интервјуу редитељка Јелена Богавац овако је објаснила свој однос са сестром: "Наша мама каже да смо нас две управо због велике разлике (девет година) расле као два јединчета и да се зато нисмо свађале." Њена сестра Миња је том приликом додала: "Много се шалимо и причамо о послу, а кад треба да јој се поверим, довољне су и три речи да укапирамо једна другу." Оне, иначе, раде заједно на многим пројектима, излазе на иста места и имају заједничко друштво, тако да разлика у годинама очигледно није проблем.

Сестре Стеванчевић, које су као младе креаторке добиле већ низ значајних признања, такође су једном објасниле да су прву велику награду добиле баш кад су наступиле заједно: "Први пут смо радиле тимски и показало се да је то одлично. Мале разлике између нас су, изгледа, право богатство..."

Оне су, иначе рођене као тројке заједно са братом, који се бави сасвим другим послом. Ивана и Јелена имају исти таленат и склоности. Оне истичу да њихов однос није једноставан, али да су критике које упућују једна другој на крају увек позивне. "Јеленина критика ми највише значи, јер ме она најбоље познаје и може да препозна кад се изгубим у стваралачком процесу", објаснила је својевремено Ивана однос са сестром. Заједно су истакле још и то да кад се једна заљуби, она друга је њен "глас разума" која је враћа у стварност и подсећа на обавезе.
Имати сестру, или чак више њих, право је богатство. Само што је понекад потребно мало се раздвојити, па то схватити. У међувремену, нормално је да ће једној сестри ићи на живце музика коју је она друга изабрала (чак и ако имају исти укус), да ће се расправљати о томе ко више ради у кући и доприноси кућном буџету, или ко треба да помогне мами у спремању ручка или постављању стола. То, наравно, не значи да сутра неће бити спремне да једна за другу учине све.
С. Лазаревић

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 12613
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
imam sestru stariju dve godine.
odlicno se slazemo, cak se ne secam nijednog perioda u zivotu da nije bilo tako.
nije nikad bilo tih sitnih razmirica o kojima se govori u tekstu, mozda bas zbog toga sto smo totalno razlicite (ni slucajno nije kao u naslovu teme  Smile )
ona je uvek imala svoja interesovanja, ja svoja. volele smo razlicitu muziku (moja prva kupljena ploca je bijelo dugme, njena srebrna krila - davno to bese  Smile ), ona nije nikad volela da skita i da se provodi, ja da.
ona nikad nije imala ogromno drustvo, meni telefon stalno zvrnda...
ona sad voli zavese, tepihe, raznorazne dzidzabidze po kuci, kod mene u kuci sve klot, golo i kockasto  Smile

ali ja postujem njeno, a ona moje.
zato se i slazemo  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Nokia N97
volele smo razlicitu muziku (moja prva kupljena ploca je bijelo dugme, njena srebrna krila - davno to bese  Smile )

Zato su nekoliko godina kasnije Vlado Kalember i Alen Islamovic osnovali sastav 4 asa ...  Smile
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 12613
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
vidis, o tome nikad nisam razmisljala  Smile

sugestija je jedna cudna stvar  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
tuzan sam sto sam sam  Smile
bas su mogli da naprave jos jednog slicnog ja, da mi pije krv i da zajedno zrtvujemo barbike  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 12613
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
nemoj biti tuzan, ima i to svojih prednosti  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Jasno,ali dzaba sve. Jos jedan ovaki buljavi saveznik ... priceless  Smile
Tupavi roditelji  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.725 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.