Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: razlike između pravoslavlja, katoličanstva i islama?  (Pročitano 40308 puta)
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Njah... Moral.  Smile

Smile

Impresioniraju me dve stvari: zvezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni... Rece veliki Kant
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Apocalypse Now Redux

Zodijak
Pol
Poruke 8213
Zastava 0
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
uuu atesisticki pristup..  da on mi se svidja najvise  Smile
IP sačuvana
social share
Smile
Deadwood
ako moze Maradic mogu i  Ja
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Lako je dati zivot za nesto, kad ga nemas

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2430
Zastava Cehoslovacka ;p
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
HTC Topaz
Njah... Moral.  Smile

Smile

Impresioniraju me dve stvari: zvezdano nebo nada mnom i moralni zakon u meni... Rece veliki Kant
meni jedna od najdrazih izreka  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1252
Zastava Pančevo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson z1010
a gde je razlika, koliko kontam iz vaših postova i malo opšte kulture  Smile, svi prihvataju da je odrđeni sled događaja, ali se različite religije u taj splet kasnije ili ranije uključuju, odnosno priznaju.
IP sačuvana
social share
Hajde da nadjemo stvari u kojima svi mozemo da dobijemo.
Hajde da ne nadjemo stvari, da se sporimo, gde neko moze da izgubi
Mi se lako ujedinimo protiv nekoga, a nikako da se ujedinimo za sebe. Hajde da se ujedinimo za sebe, pa kada uradimo sve sto mozemo za sebe, onda cemo se deliti. I taj dan nece nikada doci, jer cemo uvek imati sta da uradimo za sebe..." Zoran Djindjic
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Apocalypse Now Redux

Zodijak
Pol
Poruke 8213
Zastava 0
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
 Smile pa da sve su iste i propovedaju ista pravila ponasanja ... samo malo menjamo tumacenja... npr. nije lepo da ubijas, krades, silujes ... i tako te gluposti kod svih....

ali je oki da nekog ko ne veruje u isusa, muhameda, lenjina ili tako te gluposti... ubijes, ali normalno pre toga silujes i krades kad god hoces  Smile

ma divna jedna prica ... jos ako ubacimo boju koze i papirni novac ihiiiiiii milina .. prava bibliska ..... Smile

razumes  Smiley 1

IP sačuvana
social share
Smile
Deadwood
ako moze Maradic mogu i  Ja
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 6
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
aj da ja probam da rezimiram

to praktično znači da se vi slažu sa nečim što se desilo pre 2000 i koju godinu

Citat
Све 3 вере су проистекле из старе вере Аврама, Исака, Јакова званог Израиљ и Мојсија и покушавају да наставе њену традицију.

gde su se razdvojili?

Па не баш... Основа је слична, али је резултат различит. Стара вера Аврама, Исака, Јакова званог Израиљ, Мојсија итд. се на интернету може наћи под именом Абрахамска вера и томе слично, али бих овде употребио Хришћански термин - старозаветна вера.

Основу ове, старозаветне вере, је чинило Мојсијево петокњижје, 10 Божијих заповести и остале књиге старог завета, богослужење се вршило у Јерусалимском храму, који је имао своје свештенство и богослужење а жртве се се приносиле Богу више пута дневно. Јерусалимски храм су срушили Римљани средином 1 века нове ере, и од тада престаје са постојањем старозаветна вера у било ком облику.

Јудаизам је настао касније под утицајем учених тумача светих списа - рабина и јеврејске странке Фарисеја. Рабини нису свештеници и они се не баве верским обредима, они су познаваоци закона и његови тумачи. Они су и учитељи закона, зато се рабини ословљавају и са "учитељу". Основа Јудаизма је Талмуд, који представља записани усмени закон (који се још назива и Мишна ) и његова тумачења, која су се додавала како је време одмицало. Моше Мајмонидес, као велики Јеврејски филозоф, дао је подстрека рационалистичком схватању Библије и Талмуда, па се као реакција на то, међу Јеврејима, јавља мистични правац изражен у Кабали и Зохару. Кабала, чија је садржина намењена само уском кругу посвећених људи, па према томе непозната широј јавности, имала је силан утицај на јеврејске масе, а исто тако и на јеврејске филозофе, као на пример на Спинозу, у чијем се пантеистичком систему осећа утицај Кабале, затим на разне личности које су се представљале јеврејским масама као месије, па чак и на Хришћане у Шпанији, Немачкој и на Оријенту. Шулхан Арух је такође света књига Јудаизма. Он је уствари скраћени Талмуд. Богослужење, у смислу у каквом постоји у Хришћанству и строзаветној вери, не постоји у Јудаизму: отворе се свети списи, прочита се неки цитат, разговара се о томе, заједнички се помоле, Рабин одржи проповед и то је то. Синагоге нису храмови, већ најобичнији домови молитве.

Ислам себе сматра продужењем, или тачније обновљењем, старозаветне Аврамове религије коју су Хришћани и Јевреји, по тврдњи Ислама, искварили. Ни код Муслимана, муфтије и имами нису свештеници, већ учени тумачи исламских верских списа. Свете списи Ислама су Куран, Суна и Хадис (предање). Ислам учи да је Бог један, а докази о постојању Бога су из посматране природе, али још више из саме чињенице да постоји натприродно Божије откривење, које је људима дато преко Мухамеда а изложено у светим списима. Јединство Божије исламска догматика схвата истоветно као и јеврејска, то јест Бог је један једини како по суштини, тако и по лицима. Хришћанску догму о Светој Тројици ислам најенергичније одбацује као грех многобоштва. Исламска догматика приписује Богу иста она својства која му приписује и свака монотеистичка религија и теистичка филозофија. Међутим постоји извесна разлика између исламског и хришћанског схватања Божијих својстава - обе догматике се слажу да је Бог добар и милосрдан, али хришћанство иде и корак даље - Бог је не само добар и милосрдан, већ је и љубав. Он је управо Отац наш небески. За исламску догматику и куран ово је нешто нечувено. Муслиман нема ниједну молитву у којој би Алаха назвао Оцем. Ни код муслимана џамија није храм, већ зграда у којој се верници окупљају ради заједничке молитве.

Овде би тебало да сада дође Хришћанство, али неко ће питати зашто баш на задњем месту, када је Хришћанство настало пре Ислама,а свакако у исто време кад и Јудаизам? Разлози су то шти је Хришћанство по својим одликама потпуно другачије и нешто ново, у односу на ислам, Јудаизам и старозаветну веру, како по догматима, тако и по суштинском односу између Бога и човека. Ова промена односа се огледа у томе што основна обавеза човека није више да испуњава Божије заповести и да се плаши да не наљути Бога, уколико не испуњава заповести, као припадник изабраног народа, већ да воли Бога свим срцем својим, свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом, као и ближњега као самог себе. Значи однос није више ропски, као у старом завету, већ је очевско-синовски, јер Бог Отац, преко Бога Сина и његове жртве, а кога верни примају на причешћу, и сам људима постаје отац. Дакле, оно што човек треба да чини ради Бога, више није тежак терет, који проистиче из обавеза извршавања закона, а иза кога следи Божија казна уколико се не испуни, већ је последица љубави коју човек осећа према Богу, као његов син.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 6
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
~Fat Bastard

Misticiam je prisutan i u katolicanstvu. Pozivali su se na neoplatonizam.

Мистицизам је постојао у Римокатоличанству, али је данас задња рупа на свирали, нарочито од Томе Аквинског, који је и доносилац сколастичког или схоластичког поимања вере. Аквински је био Аристотеловац и он је био тај, који је прерадио Аристотелову филозофију за потребе Римокатоличке цркве. Схоластички метод подразумева да се сва религиозна питања поимају рационалистички, изузев оних делова, несхватљивих човеку, који се, онда, допуњавају вером!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
 neke vece razlike nema - sve se zasnivaju na istom korenu zla - semitskoj ideji o jednom bogu "stvoritelju" .

upravo zbog toga se toliko i gloze izmedju sebe - ne moze svachiji bog da bude taj jedan ,jedinstveni - odnosno ne moze svako sveshtenstvo da vlada "stadom"  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1009
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Gledao sam emisiju na tvu gde su bili predstavnici ovih religija i koliko sam ja shvatio kao bezbožnik, razlika je bila smešno mala, naročito me je začudila razlika između hriđćanstva i islama koja se u osnovi svela na par knjiga koje muslimani priznaju, a hrišćani ne.

U osnovi to je sve ista vera - bar u smislu kako su to proroci propovedali.Razlike potiču usled besmislenih tumačenja "vernika" (mnogobožaca) pod uticajem đavola,tj. zbog mnogobožaca koji sebe nazivaju jednobošcima,koji su po mom mišljenju u većini.A osnova tih religija nije zlo,nego dobro.

Ukratko,ja tako gledam na stvari... Smile
IP sačuvana
social share
Сети се одакле си пао и почни да чиниш своја прва дела!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1252
Zastava Pančevo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
SonyEricsson z1010
Gledao sam emisiju na tvu gde su bili predstavnici ovih religija i koliko sam ja shvatio kao bezbožnik, razlika je bila smešno mala, naročito me je začudila razlika između hriđćanstva i islama koja se u osnovi svela na par knjiga koje muslimani priznaju, a hrišćani ne.

U osnovi to je sve ista vera - bar u smislu kako su to proroci propovedali.Razlike potiču usled besmislenih tumačenja "vernika" (mnogobožaca) pod uticajem đavola,tj. zbog mnogobožaca koji sebe nazivaju jednobošcima,koji su po mom mišljenju u većini.A osnova tih religija nije zlo,nego dobro.

Ukratko,ja tako gledam na stvari... Smile

to me je i zbunilo ja sam mislio da su tu neke nepremostive razlike, onda gledam i oni pričaju, a tu knjigu mi ne priznajemo, ovu priznajemo, mi smo čitali do 37 srtane, posle nas ne interesuje... strašno
IP sačuvana
social share
Hajde da nadjemo stvari u kojima svi mozemo da dobijemo.
Hajde da ne nadjemo stvari, da se sporimo, gde neko moze da izgubi
Mi se lako ujedinimo protiv nekoga, a nikako da se ujedinimo za sebe. Hajde da se ujedinimo za sebe, pa kada uradimo sve sto mozemo za sebe, onda cemo se deliti. I taj dan nece nikada doci, jer cemo uvek imati sta da uradimo za sebe..." Zoran Djindjic
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.09 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.