Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Jul 2025, 01:53:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Prvo dete tek u poznim godinama  (Pročitano 4540 puta)
04. Avg 2007, 11:46:16
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 

Nizak standard i strah od budućnosti razlozi za odlaganje braka

Autor: V. Nedeljković i N. Korlat | 03.08.2007 - 09:10

"Udala sam se kada sam imala 35 godina. Prvo dete rodila sam sa 37, a drugo kad sam napunila 39 godina. Suprug i ja nismo ranije imali hrabrosti za brak iako samo se zabavljali 10 godina. Bili smo bez stana, sigurnog zaposlenja, novca... Nad glavom su nam stalno visile sankcije, ratovi, strah...
Tako priča Biljana S. iz Beograda napominjući da njen slučaj nije izuzetak u odnosu na njenu generaciju.
- Nismo hteli da odemo iz zemlje ni kada su svi odlazili. Pravnik sam, ali godinama čekam na posao... Još živimo kod suprugovih roditelja. O vlastitom stanu samo maštamo i gledamo kako da podignemo kredit koji ćemo moći da otplaćujemo narednih 20-30 godina, a da pored toga normalno živimo. Muž se ubija od posla i radi prekovremeno... - nastavlja priču za „Blic“ Biljana, koja sada ima 42 godine i plaši se, kaže, da je kasno da je bilo ko zaposli i dodaje da će se, verovatno, odlučiti i za treće dete „kada već sedi kod kuće“.
Stručnjaci se slažu da su razlozi koji su doveli do toga da se žene u Srbiji sve kasnije odlučuju na prvu trudnoću brojni, ali da prevladava ekonomski momenat. Nezaposlenost, nemogućnost da sebi priušte krov nad glavom, nepostojanje državne strategije za podsticanje rađanja, niski dečji dodaci, neizvesnost u svakom pogledu... doveli su do toga da se mladi ljudi na brak i potomstvo, naročito u većim gradovima, odlučuju tek u ranim četrdesetim godinama.
- Nema mesta u vrtićima, preživljavmo od prvog do prvog radeći sve i svašta, a onda neko postavlja pitanje zašto se u Srbiji ne rađa više dece - kaže za „Blic“ Svetlana K., ekonomista, koja je prvo dete rodila u trideset i trećoj godini, a o drugom još, kaže, i ne razmišlja.
Slika je nešto drugačija u seoskim sredinama, gde žene i dalje nešto ranije rađaju prvo dete, pa je prosečna starost majke u Srbiji (bez Kosova i Metohije) sada - 26 godina. Pedesetih i šezdesetih godina žene su prvo dete rađale u 23., a drugo u 25. godini. Interesantno je da se sedamdesetih, koje svi pamte kao godine „blagostanja“, starosna granica majki pri rađanu prvog deteta spustila na 22 godine. Od devedesetih do sada starosna granica prvorotkinja u Srbiji konstantno se pomerala naviše.
Pored ekonomskih razloga, kažu stručnjaci, sve veća emancipacija žena dovela je do toga da se na rađanje odlučuju tek kada završe fakultet i ostvare profesionalnu karijeru. A to se, realno, ne može dogoditi u dvadesetoj ili dvadeset petoj godini.
- Medicinski i psihološki razlozi govore u korist, ali i protiv poznog rađanja dece. Statistika kaže da su majke koje rode dete sa mentalnim i fizičkim poremećajima, prvorođenče uglavnom one koje su rodile sa 30 i više godina. Ipak, s druge strane u tim godinama žena je profesionalno ostvarena. Nije Prosečna starost majke pri rađanju prvog deteta rastrzana učenjem i brigom za posao pa je samim tim psihološki stabilnija i može da se posveti vaspitavanju dece - objašnjava profesorka Jelena Vlajković, socijalni psiholog.
Ipak, odluka da žena prvi put rodi u pedesetim ili šezdesetim godinama, kaže Vlajković, nije dobra ni za majku, ni za dete.
- Žene u poznim godinama teško mogu da „dežuraju“ noću i uče dete prvim koracima. To je veliki fizički napor i treba joj velika pomoć sa strane. Kada dete krene u školu, takva majka biće u dubokoj starosti. Dete odrasta u društvu vršnjaka i može zbog toga biti izloženo podsmehu. Žena koja ima 60 godina pre se može naći u ulozi bake. Roditi dete u tako poznim godinama je velika neodgovornost i majke i ginekologa - kaže profesorka Vlajković i dodaje da je takvo odrastanje rizično za dete.
Većina lekara takođe se slaže da je za majku i za dete najbolje da prvi put rodi od dvadesete do dvadeset i pete godine.
- Rađanje u tridesetim može dovesti do manjih komplikacija, ali se uz nešto stroži nadzor lekara i one mogu sprečiti. Međutim, žene koje rađaju u pedesetim ili šezdesetim godinama moraju da budu svesne da njihovo dete može da se rodi sa genetskim poremećajima. Njihove trudnoće mogu da budu veoma rizične jer mogu da opterete srce, krvne sudove i bubrege - kaže dr Zoran Prokić, ginekolog i akušer u Ginekološkoj ordinaciji „Alba“, gde radi i dr Slobodan Radulovoć koji je uz pomoć veštačke oplodnje omogućio Milevi Radulović da postane majka u 62. godini.
Prokić naglašava da je na lekaru da upozori buduće majke na moguće posledice, ali da odgovornost za eventualne komplikacije ne može nikako da snosi ginekolog ili akušer.
Žene bez dece
Zabrinjavaju i statistički podaci koji pokazuju da u Srbiji 1981. godine samo 24,1 odsto žena od 25 do 29 godina nisu imale nijedno dete, dok 2000. čak 43,9 odsto žena iste starosne dobi nije rađalo.

Prosečna starost majke pri rađanju prvog deteta
1960. - 23 godine
1970. - 22 godine
1980. - 23 godine
1990. - 24 godine
1993. - 24 godine
1994. - 24 godine
1995. - 24 godine
1996. - 25 godina
1997. - 25 godina
1998. - 25 godina
1999. - 25 godina
2000. - 25 godina
2001. - 25 godina
2002. - 25 godina
2003. - 25 godina
2004. - 26 godina
2005. - 26 godina
2006. - 26 godina
*Podaci su iz Republičkog zavoda za statistiku

Rodila blizance u 59. godini
Pre Mileve Radulović iz Pažića kod Danilovgrada, koja je pre četiri dana rodila dečaka u 62. godini, najstarija porodilja u Srbiji imala je 59 godina. Ona se 2006. godine porodila u KBC „Zvezdara“ i na svet donela zdrave blizance, dečaka i devojčicu.

Karmela drži rekord
Karmela Bousada iz Španije, stara 67 godina, rodila je početkom ove godine blizance i tako postala najstarija porodilja na svetu. Dečaci, rođeni carskim rezom, začeti su postupkom vantelesne oplodnje u SAD, a porođaj je obavljen u Barseloni. Bousada, koja je prodala kuću u Španiji da bi sakupila 59.000 dolara za plaćanje veštačke oplodnje u jednoj kalifornijskoj klinici, izjavila je nakon porođaja da je američkoj klinici za plodnost lagala o godinama, tvrdeći da ima 55 godina, da bi je podvrgnuli oplodnji.
Pre nje najstarija porodilja na svetu bila je Rumunka Adrijana Ilijesku, profesorka na univerzitetu, koja je postala majka u 66. godini.

Prosečna starost supružnika pri zaključenju braka
1950. 27 muškarac, 24 žena
1960. 27 muškarac, 24 žena
1970. 28 muškarac, 24 žena
1980. 29 muškarac, 25 žena
1990. 29 muškarac, 25 žena
1997. 30 muškarac, 26 žena
1998. 31 muškarac, 27 žena
2001. 31 muškarac, 28 žena
2002. 32 muškarac, 28 žena
2003. 32 muškarac, 28 žena
2004. 32 muškarac, 28 žena
*Podaci Republičkog zavoda za statistiku

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

arogantan sam i uglavnom bezobrazan

Zodijak Virgo
Pol Muškarac
Poruke 1172
Zastava doboj republika srpska
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
SonyEricsson D750
pa posle 40 godine je i rizik planirati porodicu, iz nekoh raznih med.faktora da ih ovom prilikom ne nabrajam, povećava se rizik za daunov sindrom itd
IP sačuvana
social share
partizan u srcu, zvezda ciganima ali čergašima.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

omnia ab ovo

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5614
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
mob
Nokia 
da i/ili mnogu su pametnije te dece (ako nisu bolesni), stariji roditelji mnogo su sigurniji i izravnotezeni od ostalima. vise su vec videli iz zivotu Smile
IP sačuvana
social share
Da li je kocka baceno?
Snezana i vuk
Crvenkapa i kaludjerice
Vuk i sedam kaludjerica
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 4678
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Moji u porodici nemaju decu pre 31 godine Smile
Jednostavno za obavezu i odgovornost treba da se sazri...
Jesu pametnija Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 49687
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Galaxy S24
све је то повезано са повећањем броја образованих жена.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

fist of zen

Zodijak Leo
Pol Žena
Poruke 3334
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 7.0
Danas se zene sve vise skoluju, pa dok nadu posao, osiguraju se...i naravno dok pravi naide  Smile
Meni je to u potunosti prihvatljivo, i sama vjerovatno necu osnovati porodicu prije 26 nikako, a kasnije kad vec budem mogla Smile
IP sačuvana
social share
Varljive su zvjezde u ochima, a ne one na nebu...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Samsung 
pa... zna se da decu mladjih bracnih parova vaspitavaju bake i deke (to je maltene pravilo,ali ima i izuzetaka  Smile )
dok stariji bracni parovi, buduci da su emotivno zrelilji itd. itd. preferiraju da se sami uhvate ukostac sa situacijom i to u stilu 'mi smo porodica, baka je ipak samo ispomoc'

pod stariji, mislim na one mladje od 40  Smile a ne na primere navedene u tekstu  Smile
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"Nisu loša vremena, nego čovek."

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
mob
Samsung Z 240
Moja majka se udala sa 28 godina, a tata je bio 7 godina stariji. 8 godina su me "pravili"...znači, mama se porodila samnom u 36. godini. Nikad ranije nije ostajala u drugom stanju, nije imala pobačaje, nikada nisu išli na ispitavanja, već su sami znali da je verovatno problem u tome što je moj tata bio ragbista i džudista, a sportisti koji se bave tim agresivnijim sportovima, zbog silnih udaraca, obično imaju probleme sa fertilitetom...
Jedinica sam, majka posle mene takođe nije više ostajala u drugom stanju, iako su imali sve materijalne uslove, eto, tako je Bog hteo.
Sada imam 26. godina, majka mi ima 63, otac mi je preminuo pre 4 godine...od gangrene, koja ga je dovela do amputacije noge, i zbog stalnog uzimanja agresivnih lekova, propao mu je organizam. No, bilo kako bilo, majka mi je zdrava, radi, vodi svoju firmu, vitalna je i jaka žena i jedini mi je oslonac u životu.
Jedno vreme, dok sam bila klinka, me je nekako bilo sramota što su moji roditelji stariji od roditelja mojih vršnjaka, iako su oboji bili mladoliki (ni dan danas mi mnogi ne veruju koliko moja majka ima godina), ali me je to strašno pogađalo. Međutim, kako sam sazrevala, prevazišla sam taj kompleks i mogu reći da sam ipak sretna, jer su moji roditelji bili zreli kada su me dobili, i odgajali su me na pravi način. Iako sam jedinica, uvek su vodili računa da me ne razmaze i da ne naprave slabom osobom, čak šta više, tata je sprovodio neke svoje "spartanske" metode na meni, i za to ću mu biti večno zahvalna, jer sam odrasla u jaku i odlučnu osobu. Jedino me je njegova smrt slomila, iako je prošlo 4 godine, ipak se nisam oporavila i imam česte krize zbog toga, verovatno jer sam bila vezana za njega, više nego za majku (iako je on više vremena provodio na pripremama, treninzima i raznim putovanjima - kao sportski fizioterapeut).
Celom ovom pričom ne kažem da je to ok, rađati u poznim godinama, ali nažalost, kakva je ekonomska situacija danas, sve više i više žena rađaju kasnije. Mada, neke od mojih drugarica su se mlade udale, mlade rodile, i sada, ili su razvedene, ili imaju (možda će malo grubo zvučati) osećaj kao da im deca smetaju...a mene to jako nervira.
Ne znam kada ću se ja udati i kada ću roditi dete, ali želim da budem dovoljno zrela da od tog deteta napravim kvalitetnog čoveka, da ga ne gušim i ne sputavam u bilo čemu.
IP sačuvana
social share
Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

....volim Republiku Srpsku.....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3093
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia 
mogu samo reci da si imala mnogo srece!!! Smile
IP sačuvana
social share
Edit by chelavi1: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"Nisu loša vremena, nego čovek."

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 7244
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.22
mob
Samsung Z 240
Pa, zavisno iz kojeg ugla posmatraš.
IP sačuvana
social share
Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo
"Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.

(Sri Chinmoy)
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Jul 2025, 01:53:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.047 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.