Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Promena prezimena nakon udaje - da ili ne?  (Pročitano 45018 puta)
Krajnje beznadezan

"During your life never stop dreaming..."

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10233
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
mob
SonyEricsson W800i
Ja sam tradicionalista, tako da kažem - žene treba da uzmu muževljevo prezime. Ne slažem se sa trendom da mnoge devojke/žene ne menjaju ili pridodaju muževljevo prezime na svoje.
+1
« Poslednja izmena: 11. Avg 2011, 15:25:44 od boki_grobar »
IP sačuvana
social share
O Partizane,o sampione,uz Tebe uvek smo mi,zato pobedi!Pesme se ore,i baklje gore,jer mi smo tvoji GROBARI!
GNP!
2pac R.I.P.
Pile,brate,pocivaj u miru!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.112
mob
Apple 15
A da vama dodje zena i kaze - znas, ja necu da se udam za tebe ako ti ne uzmes moje prezime?

A vi zaljubljeni... do bola.. hocete vene da secete...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10233
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
mob
SonyEricsson W800i
A da vama dodje zena i kaze - znas, ja necu da se udam za tebe ako ti ne uzmes moje prezime?
E onda je ta zena feministicka kucka.
Kapiram ja da se ljudi danas odricu tradicije,misle da je sve sto je moderno i dobro...
Ali tradicija u nekim stvarima treba da se odrzi.
IP sačuvana
social share
O Partizane,o sampione,uz Tebe uvek smo mi,zato pobedi!Pesme se ore,i baklje gore,jer mi smo tvoji GROBARI!
GNP!
2pac R.I.P.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.112
mob
Apple 15
Tradicija.  Smile

Jos jedan opijum pored mas medija i religije.

Tradicija.  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10233
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.18
mob
SonyEricsson W800i
Jbg,lako je sve ismevati...Najjaci argument  Smile
Ovakva glupa pitanja,i jos mnogo toga,sve je to nastalo usled te neke price o "jednakostima,pravima",koje idu u smeru: tamo gde mi odgovara-jednaki smo,tamo gde ne odgovara-nismo...Licemerje...
U krajnjem slucaju,nek na svoje doda muzevljevo prezime,ako je bas toliko vezana za svoje prezime...ili je u fazonu-muskarci nece moci!  Smile
Izgleda nakaradno,ali sta ces,totalno smo moderni... Smile
IP sačuvana
social share
GNP!
2pac R.I.P.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.112
mob
Apple 15
Vidis... u svom ponosu gubis nesto iz vida... Razlog zasto je zena nekada uzimala muzevljevo prezime.
Ako je uzimala, tj. ako su se vencavali...
Sta vise... ako su uopste imali prezime... Smiley

Plus su ljudi nekada imali mnogo opusteniji stav prema zivotu, pa i imenima...

Sada je sve to mistifikovani i bezveze dignuto na neki nivo reci uklesanih u kamenu...

Otprilike... ta tradicija dodje nesto kao zakon koji ne sme da se preksi, nesto nepogresivo i savrseno... pri cemu se zaboravlja da su tradicija obicaji, a obicaji su skloni promeni... I to ne samo sada... vec krzo citavu istoriju ljudskog roda...

I druga stvar koju vi, tradicionalisti, zaboravljate je da vi niste vlasnici necijeg zivota i izbora, tako da nikome ne mozete da nametnete nesto, pa ni tu "sitnicu" za zenu - prezime, odnosno znak ponosa za muskarca. Smiley

I to nema veze sa tom ravnopravnoscu koju ti ismevas, jer osnova jedne zdrave zajednice je postovanje... uzajamno postovanje. Smiley

Ako ti ne mozes da postujes i razumes zelje druge strane i da se nadjete na pola puta... pa cemu sve to... Smiley

Bolje naruci mladu iz Rusije ili neke slicne zemlje... Smile

Albanije... eto... kazu da odtamo dolaze najbolje srpske snajke.. poslusne... samo glavom klimaju Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 1981
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.112
Tradicionalno, cija para, toga i muzika

ili u prevodu kad se zadesi da mlada ima vise para, a nema brace, onda se fino znalo, dovedi prizetka u familiju, on nek se odrekne i svog imena i svoje slave, pa da se fino uklopi i druzi sa tastom i tastom, do groba

Znaci ako cemo tradicionalno kad se vjencavate, nek roditelji fino na kantar naredjaju sta koje nosi u brak, pa ciji kantar pretegne toga i prezime i slava i djeca
Da sve ostane u duhu nasih starih
IP sačuvana
social share
'If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe." - Carl Sagan

I may be lazy, unmotivated and arrogant, but at least I'm good at it.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 5.0
mob
Nokia 
Žena u islamu ne menja prezime udajom i kod nas je takođe ta tradicija bila vrlo zastupljena. Neke porodice imaju i danas rodovska prezimena, takvo je moje sadašnje prezime. Mnoge su prezimena menjale više puta u čast nekog pretka ili svetca. Bilo je mnogo islamiziranih i germanizovanih prezimena koja su se izgubila ili su bila zamenjena posle oslobođenja. Ljudi se često zbog sukoba sa familijom ili sramote odreknu prezimena i uzmu drugo. Bilo je i puno ružnih i podrugljivih prezimena koja danas praktično ne mogu da se sretnu. Znači zaista retko koga znam da mu porodica nije menjala prezime tokom poslednjih 200 godina. Ne treba od toga praviti dogmu.
« Poslednja izmena: 11. Avg 2011, 16:53:10 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 13.0.782.112
Pa ne mogu da kazem da ne bih prihvatio, ali sigurno mi ne bi bilo lako da prihvatim da mi zena nije prihvatila da se preziva kao ja Smile Jednostavno bih to shvatio kao uvredu.

Citat
Znači zaista retko koga znam da mu porodica nije menjala prezime tokom poslednjih 200 godina. Ne treba od toga praviti dogmu.
Meni su obe familije menjale prezimena. Doduse to su vrlo male promene u par slova ali opet su promene. Smile Doduse ti to vec znas Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.50

Danas dvoje ljudi ima tu mogucnost da samostalno formira zajednicu zivota, kako se zvanicno naziva brak i donosi odluke. Ravnopravo. Smiley

Tacno, i zato ce ravnopravno uzeti moje prezime. Smile

I druga stvar koju vi, tradicionalisti, zaboravljate je da vi niste vlasnici necijeg zivota i izbora, tako da nikome ne mozete da nametnete nesto, pa ni tu "sitnicu" za zenu - prezime, odnosno znak ponosa za muskarca. Smiley

Ih, ih, taj feminizam.  Smile Ne namece niko nikome nista, jednostavno se necu zeniti za neku koja ne zeli da uzme moje prezime u nekom obliku i to je to. Isto tako ti imas pravo da ne uzmes muzevljevo i da to tvoj muz prihvati kao opciju.

Samo pazi, kao sto vidis i po temi a i verovatno znas iz zivota(posto si verovatno kao i ja pricala sa ljudima o ovoj temi), retki su takvi koji bi prihvatili da zena zadrzi svoje prezime.  Smile

Jednostavno bih to shvatio kao uvredu.

Upravo to. Ne vidim razlog da ne uzme prezime ako postaje deo porodice i ne vidim nikakve beneficije u tome da zadrzi svoje.
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.