Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zakon jačeg u učionicama  (Pročitano 1192 puta)
31. Okt 2008, 15:32:48
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 18034
Zastava Niš
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.60
mob
HTC 
Zakon jačeg u učionicama
Petak, 31. oktobar 2008. 09:53

Pre nekoliko dana desetogodišnjeg L. R., učenika četvrtog razreda beogradske OŠ “France Prešern”, u dvorištu, za vreme časa fizičkog vaspitanja, na očigled drugara, udarila je učenica osmog razreda. Troje osmaka rukama je držalo L. R., koji u školi važi za kavgadžiju, da bi ga devojčica iz te grupe ošamarila. Roditelji su slučaj prijavili policijskoj stanici u naselju Vidikovac.

Međusobni sukobi i fizički nasrtaji maloletnika, kao i napadi na nastavnike i profesore sve su češća pojava u osnovnim i srednjim školama. Samo od početka ove školske godine širom Srbije zabeleženo je nekoliko incidenata, od kojih se većina završila sa teškim posledicama. Jedan u nizu ovih sve brutalnijih događaja, desio se predesetak dana u gimnaziji u Nišu, kada su dvojica momaka upala na čas i komadom betona pretukla učenika ove škole.

Beogradska “Politika” prenosi statističke podatke MUP-a Srbije, po kojima su za prvih šest meseci ove godine u porastu krivična dela koja su počinili maloletnici u osnovnim i srednjim školama. U porastu je i broj povređenih. U šestomesečnom periodu prošle godine u srpskim školama je bilo 1.525 incidenata, nasuprot 2.275 događaja u istom periodu ove godine. Od toga, u ovoj godini zabeleženo je 827 krivičnih dela, za razliku od istog perioda prošle godine kada ih je bilo 599.

Dejan Stevanović, policijski službenik u Odseku za prevenciju i suzbijanje maloletničke delinkvencije Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, kaže za “Politiku” da među maloletnicima kao da počinje da važi nepisano pravilo da “ko je jači taj dominira”: “Primetno je da je nasilje među mladima postalo vid komunikacije. U prvih šest meseci ove godine registrovan je jedan smrtni slučaj kao posledica nasilja, 38 teških i 211 lakih telesnih povreda, što predstavlja porast broja povređenih osoba u odnosu na isti period prošle godine.”

Za osnovne škole karakteristične su tuče sa dva, ali i sa tri i više učesnika, dok su u srednjim školama nažalost učestaliji ekstremniji vidovi nasilja. Razlozi nasilničkih sukoba među maloletnicima su različiti, od onih banalnih da “pokažu ko je gazda”, pa do svađa u vezi sa mobilnim telefonima i devojkama.

“Prilikom izvršenja krivičnih dela sa elementima nasilja, mladi ne prezaju od korišćenja bilo kog oruđa koje im može pomoći. Sreća je pa u velikoj meri ne koriste oružje, jer bi u tom slučaju bilo mnogo težih posledica. Korišćenje oružja koje je postojala u poslednjih 15 godina kao da je malo u opadanju. Ali zato maloletnici sve više upotrebljavaju kamenje, bejzbolke, i druge predmete”, kaže Stevanović.

U ukupnom broju krivičnih dela koja su počinili maloletnici u školama, kako kaže Stevanović, preovlađuje krivično delo otuđenja i oštećenja tuđe stvari, od čega je najčešće kamenovanje prozora na zgradama škola ili ispisivanje grafita. Sledeće po učestalosti su krađe i teške krađe, kao i posledice nasilja kao što su teške i lake telesne povrede i smrtne posledice. Najveći broj krivičnih dela izvršen je u beogradskim školama - oko 17 odsto, zatim u novosadskim školama - oko 10 odsto i u školama u Kragujevcu - 9,2 odsto. Zanimljivo je da je u odnosu na broj škola i učenika malo krivičnih dela evidentirano na području Niša, gde je u 117 škola zabeleženo 15 krivičnih dela. Zatim u Vranju gde je u 66 škola evidentirano devet krivičnih dela, u Zaječaru u 99 škola 17, i u Smederevu u 72 škole zabeleženo je četiri krivična dela - naglašava Stevanović.

Prema njegovim rečima, donekle zabrinjava situacija u školama u Subotici, Valjevu, Požarevcu, Kraljevu i Prokuplju, u kojima je u odnosu na broj škola i učenika zabeleženo više krivičnih dela. Tako je u Subotici u 43 škole evidentirano 42 krivična dela, u Valjevu u 36 škola zabeleženo je 26, u Prokuplju u 17 škola evidentirano je 15, u Požarevcu je u 47 škola zabeleženo 34, i u kraljevačkih 45 škola je evidentirano 38 krivičnih dela.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.52
mob
Apple 15
Incident u učionici osnovne škole u Sremskoj Mitrovici
Učenik pretukao devojčicu na času
Autor: Narcisa Božić | Foto:N. Božić | 01.11.2008. - 05:00

SREMSKA MITROVICA - Dvanaestogodišnju J. B., učenicu šestog razreda OŠ ‘’Slobodan Bajić Paja’’ u Sremskoj Mitrovici, na času srpskog jezika juče je pretukao vršnjak V. J. iz istog odeljenja. Roditelji devojčice podneli su prijavu policiji i prosvetnoj inspekciji.

Devojčica je upućena na Odeljenje ORL, gde joj je, prema rečima roditelja, maksilofacijalni hirurg konstatovao povredu vilice, o čemu postoji lekarski izveštaj, kao i snimak neurohirurga.
- Oko deset sati ćerka me mobilnim telefonom pozvala iz škole. Plakala je i molila da dođem po nju jer ju je neki dečak pretukao na času. Suprug i ja odmah smo se odvezli do škole. Sedela je u hodniku, a taj dečak je pobegao. Kroz plač nam je ispričala da je na času on skočio iz svoje klupe, u redu pored prozora do nje, i pesnicama je nekoliko puta udario u glavu. Pala je na klupu. Ćerka je u automobilu plakala i ponavljala da joj V. J. stalno preti da će je „saseći’’ posle škole, čak se i onesvestila - vidno uzbuđena priča majka devojčice Božica G.
Ona napominje da je kod ćerke i ranije primećivala modrice po telu, ali je od nje uvek dobijala isti odgovor da je pala na času fizičkog vaspitanja. Ćerka joj se, ipak, povremeno žalila na ispade V. J. i M. T., koji su, po devojčicinim rečima, terorisali ceo razred. Božica G. dodaje da je nekoliko puta o situaciji u razredu obaveštavala školskog pedagoga, ali da se stanje nije promenilo.
- Pre dve nedelje na pismenom zadatku iz srpskog jezika na temu prijateljstvo napisala sam da su ti dečaci, među njima i V. J., loši drugovi i da su bezobrazni, zbog čega su se ljutili i stalno mi nešto dobacivali. Nastavnica me je prozvala da odgovaram, a pošto me je V. J. vređao, otrčala sam do razredne, koja je došla da ih opomene. Posle toga su bili još gori, da bi se odjednom V. J. stvorio pored mene i počeo da me udara - priča J. B.
Nastavnica srpskog jezika Tanja Laketić, na čijem času se incident i dogodio, bila je nedostupna za ‘’Blic’’. Međutim, celu njenu izjavu datu pred školskim policajcem snimio je očuh pretučene učenice. Nastavnica je izjavila da ‘’u razredu vlada haos koji stvara grupa od pet-šest dečaka, među kojima i V. J., s kojima ona ne može da izađe na kraj, jer osim jedinice, ne može ni da ih istera sa časa niti da im upiše neopravdani’’.
- Sve se desilo u momentu. J. B. su stalno nešto dobacivali. Ona je počela da plače kad je V. J. skočio i udario je dva-tri puta pesnicom u glavu. Zaista nisam mogla da reagujem - rekla je Laketić, napominjući da nije defektolog, već je ‘’školovana za normalnu decu’’.
Razredni starešina VI/3 Rankica Mišković rekla je za ‘’Blic’’ da je nepotrebno naduvavati ceo slučaj i da su ‘’roditelji preterano reagovali’’.
- Na času razrednog starešine o incidentu sam razgovarala sa celim odeljenjem i V. J. je bio prisutan. Došla sam na čas srpskog jezika da ga zbog nediscipline opomenem, ali nisam prisustvovala incidentu, tako da su me o tome obavestila deca. Učenici kažu da je koškanja bilo oko neke ceduljice na kome su jedni drugima izjavljivali simpatije, zbog čega je došlo i do fizičkog obračuna, ali ne pesničenja, već šamara. Kako deca kažu, V. J. je ošamario J. B., a ona ga je šutnula u prepone. Ništa više od toga se po njima nije desilo. Znam da u odeljenju ima nestašne dece, ali mi se borimo koliko možemo. Razgovori s roditeljima su često neuspešni, jer svako brani svoje dete - kaže Miškovićeva, napominjući da će ‘’uraditi sve što je u njenoj moći da se slučaj ispita’’.

Direktor kaže da su se deca samo koškala
Đorđe Cvijanović, direktor OŠ ‘’Slobodan Bajić Paja’’, smatra da je ‘’nepotrebno dizati medijsku prašinu jer su se deca samo koškala, što se inače stalno dešava u svim školama’’.
- Ispoštovaćemo školsku proceduru. Sačinićemo izveštaj i proslediti ga prosvetnoj inspekciji. Naredne nedelje održaće se sednica Nastavničkog veća, na kojoj će učenici razmatrati da li će učenici dobiti ukor razrednog starešine ili direktora - rekao je za ‘’Blic’’ Cvijanović.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Zakon onog sa jacim ledjima je uvek vazio Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 6496
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.61
slazem se...Kad sam se ja tukao u osnovnoj nikada nisam zvao roditelje Smiley a ovog kretena izbaciti iz skole i gotovo...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1072
Zastava srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Onda sam ja jaca, jer sam u osnovnoj tukla decake! Mislim, oni su prvi pocinjali, ali nisu znali s kim imaju posla!  Smile

Citala sam ovo, bas uzas gde ide nase skolstvo!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
daaaa Smile

Da sam ja zvao mog cjala da me brani (Bog da mu dusu prosti) verovatno bi me on prebio pa me poslao u skolu da me prebiju ponovo Smile

Biksi a sad te neki matorci prepadaju na ulici Smile
« Poslednja izmena: 01. Nov 2008, 12:53:39 od Orfanelin »
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1072
Zastava srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Sad sam se smirila!  Smile
Pokusavam da budem smirena i fina!  Smile
« Poslednja izmena: 01. Nov 2008, 12:56:40 od Biksi82 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 111
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
ccc... u mojoj bivsoj skoli Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
ma koskala se deca,sine kupi pistolj pa koskaj i ti njega
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.122 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.