Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Prisluškuju nas dok je baterija u telefonu  (Pročitano 11411 puta)
02. Nov 2011, 04:57:23
Jet set burekdzija

Monstrum

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 8918
Zastava Beograd
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
BEOGRAD 02. 11. 2011

PRESS

SLUČAJ „SANADER" AKTUELIZOVAO PITANJE PRISLUŠKIVANJA
Prisluškuju nas dok je baterija u telefonu

Bio oprezan - Objavljen snimak na kom se vidi kako bivši hrvatski premijer vadi bateriju i karticu tokom tajnog susreta sa direktorom MOL-a. Nadležnost - U Srbiji razgovore legalno prate BIA, VBA, VOA, SBPOK, Odeljenje za operativne i obaveštajne poslove MUP-a

U Srbiji se u svakom trenutku prisluškuju telefonski razgovori najmanje 20.000 ljudi, procenjuju stručnjaci. Jedini način koji zasigurno to sprečava jeste vađenje i baterije i kartice iz mobilnog telefona.

To je izgleda dobro znao bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, koji je na sastanku sa bivšim vlasnikom mađarskog MOL-a Žoltom Hernadijem odmah izvadio bateriju iz mobilnog telefona i odložio je s jedne, a aparat s druge strane stola. Ipak, njihov susret je snimljen kamerom u restoranu i taj snimak su pre nekoliko dana objavili hrvatski mediji kao jedan od dokaza da je Sanader primio mito.
Povezivanje na centralu

Prisluškivanje u Srbiji regulisano je Zakonom o elektronskim komunikacijama. Prisluškuju nas i kontrolišu internet mrežu BIA, VBA, VOA, SBPOK, Odeljenje za operativne i obaveštajne poslove MUP-a. U većini slučajeva to se radi na zahtev istražnog sudije, ali o tome niko ne vodi preciznu evidenciju.

Bivši inspektor, a sada privatni detektiv Božidar Spasić kaže za Press da se prisluškivanjem ne bavi samo država.

- Pojavom novih sredstava komunikacije omogućeno je da svako svakog prisluškuje. Nije samo država ta koja se time bavi. Sve češće to rade privatne firme i pojedinci jer se na slobodnom tržištu može naći odgovarajući softver. Svojevremeno se u staroj Jugoslaviji dnevno prisluškivalo oko 100.000 ljudi. Sada je na teritoriji Srbije pod kontrolom oko 20.000 ljudi - procenjuje Spasić.

Izvršni direktor kompanije „Komjunikejšen plus" Goran Božić kaže da treba razlikovati nelegalno i legalno prisluškivanje.

- Legalno prisluškivanje sprovode nadležni organi svake države,

Nelegalno, kako objašnjava, sprovodi se na dva načina.

- Prvi je kada se odgovarajućom opremom presreće saobraćaj u mobilnoj mreži. To je u stvari presretanje radio-kanala kojim mobilni telefon komunicira sa baznom stanicom. Da bi ova operacija uspela, potrebno je da korisnik mobilnog telefona koji se prati bude u zoni bazne stanice, sa kojom je povezana oprema ljudi koji prisluškuju - objašnjava Božić.

Drugi način podrazumeva instalaciju određenog softvera u telefon.

- Nikada ne prihvatajte telefon na poklon od nepoznate osobe. Moguće je, na primer, da se u savremene mobilne telefone instalira softver koji će pozivati određeni broj bez kontrole korisnika, pa da onaj s druge strane čuje apsolutno sve šta se dešava oko vlasnika telefona. Takođe, postoji softver za presretanje SMS poruka - nabraja Božić.

Ljubinka Račić, Beograd

Press
IP sačuvana
social share
Sta da radim sutra?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

¡Zadržavam pravo na nepokornost! @NikolaJovic

Zodijak
Pol
Poruke 755
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Ja znam da mene prisluškuju ali ne obraćam pažnju na to.
IP sačuvana
social share
Član 38. Zakona o javnom informisanju: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.
Pogledaj profil Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Blejac u kraju!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26936
Zastava Vozdovac
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.106
mob
Samsung SGH-E590
Ja znam da mene prisluškuju ali ne obraćam pažnju na to.
Ti si veoma bitna osoba, pravi borac protiv ove fasisticke drzave! Smile
Ajde bezi bre budalo...
« Poslednja izmena: 02. Nov 2011, 08:00:36 od Roki_09 »
IP sačuvana
social share

Realnost je iluzija koja nastaje usled nedostatka alkohola.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

¡Zadržavam pravo na nepokornost! @NikolaJovic

Zodijak
Pol
Poruke 755
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
 Smile
IP sačuvana
social share
Član 38. Zakona o javnom informisanju: Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.
Pogledaj profil Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Zato MI nikada bitne stvari ne govorimo preko telefona.
Mene muz non stop opominje da NISTA ne spominjem vec godinama. Sve licno i to na nekom bucnom mestu. Reko ..ovaj je paranoican, a kad ono Smile

Treba cesce da  slusam muza majke mi moje Smile
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Monstrum

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 8918
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
 Smile

svi smo bitni.  Smile
IP sačuvana
social share
Sta da radim sutra?
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Why do me ?

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 55904
Zastava novi sad
OS
Linux Ubuntu
Browser
Mozilla Firefox 3.6.23
mob
Nokia 
Ja mislim da su nasa reagovanja bitna, novac ko ga ima i sta prica.....ima li izgleda za bunt, okupljanja....?
IP sačuvana
social share

Wake Up - 2012 - The Revolution Has Begun
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.106
mob
Apple 15
Nas su iz raznih razloga prisluskivali godinama... u nekom proslom zivotu... tako da ne obracam paznju na to..

OZNA sve dozna... ili jos bolje... You can run, but you can't hide... Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 15.0.874.106
mob
Nokia krntija
Tako je. Ako obaveštajna služba želi da sazna sve o nekom pojedincu, ona će to saznati na ovaj ili onaj način i mi to teško da možemo da sprečimo. Tako da nema neke vajde od vađenja baterije i kartice iz telefona.

Jedini način na koji to možete da sprečite jeste da budete uzorni građani koji nemaju šta da kriju. Takvi ljudi nisu predmet intereovanja službi.
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Eat this

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 842
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Nokia 
pa pa paranoja...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.