Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 20:54:14
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 94
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Presuda BiH vs SCG 21. februara  (Pročitano 37120 puta)
Zvezda u usponu

Nine eleven, oh nine eleven

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1028
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Motorola k1 razr
@ nikola34

Srbija će sigurno platiti cenu za Miloševićevu pogubnu politiku, najverovatnije Kosovom,
a BiH će dobiti "moralnu" satisfakciju, ako uopšte presuda bude u njihovu korist.
zbog necije politike ne sme da se kaznjava drzava oduzimanjem teritorije.A Bosna treba da dobije moralnu satisfakciju.
Dovoljno smo kaznjeni od strane zapada:sankcije,satanizacija,bombardovanje... sad jos da nam uzmu teritoriju i proglase nas naslednicima hitlera i da idemo u pizdu materinu.Nece to bas tako moci iako bi neki u Srbiji bas to zeleli jer dok je drzava u kurcu lako se bogati i deblja guzica nego kad je sve u redu
IP sačuvana
social share

Remember kids, guns don't kill people. Dangerous minorities do
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
@ nikola34

Srbija će sigurno platiti cenu za Miloševićevu pogubnu politiku, najverovatnije Kosovom,
a BiH će dobiti "moralnu" satisfakciju, ako uopšte presuda bude u njihovu korist.
zbog necije politike ne sme da se kaznjava drzava oduzimanjem teritorije.A Bosna treba da dobije moralnu satisfakciju.
Dovoljno smo kaznjeni od strane zapada:sankcije,satanizacija,bombardovanje... sad jos da nam uzmu teritoriju i proglase nas naslednicima hitlera i da idemo u pizdu materinu.Nece to bas tako moci iako bi neki u Srbiji bas to zeleli jer dok je drzava u kurcu lako se bogati i deblja guzica nego kad je sve u redu

Svi mi dobro znamo da je bombardovanje Srbije bila greška. Ali velika sila, u ovom slučaju SAD, nikad ne priznaje svoje greške već ide do kraja. Može im se. Nažalost, uzeće nam Kosovo. Nije važno da li će biti de jure nezavisno ili protektorat. Pod suverenitet Srbije sigurno neće biti vraćeno. Znači, za nas je izgubljeno. Jedini koji će nešto da dobije je Putin. Videćemo kolika cifra je u pitanju( povoljan kredit od MMF ili World Bank).
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Mislim da cu u ovoj optuzbi doci do nekog kompromisa....nece biti ni Bosanci u podpunosti zadovoljni a ni ti Srbi....od odstete nema nista kako mi se cini,jer upravo sa Kosovom cini mi se da je Srbija platila tu odstetu sto se i vidi na datumu kada ce se iznjeti presuda...

Nezavisnost kosova nema ama bas nikakve veze sa BIH. Sta ce od toga bosna dobiti sto kosovo postane nezavisno? Nevidim nikakvu relativnost izmedju te dvije stvari. Bosni ni u dzep ni iz dzepa ako kosovo ode. Kosovo je prokocko milosevic kao sto je i srbiju dove do ovoga sto je danas.

Kao drugo PROTIV sam neke ratne odstete koja glasi 100 milijardi dolara ili slicno. Nije fer da gradjani srbije, njihova djeca, njihovi unuci, pra unuci, placaju odstetu ako nisu imali nikakve veze sa ratom. Sta ce se desiti ako bosna dobije presudu ja neznam, samo znam da ce promijeniti neke stvari.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Nine eleven, oh nine eleven

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1028
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Motorola k1 razr
U redu je sto tako mislis.Ali se za Kosovo ne mozemo sloziti ali tu me vec moras razumeti.
Necu nicije ne dam svoje
IP sačuvana
social share

Remember kids, guns don't kill people. Dangerous minorities do
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 974
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Mislim da netreba ocekivati neku strasnu presudu bar ne za genocid jer bi tad RS ispala kao genocidna tvorevina, a od toga nema nista, jer je utvrdjeno da genocida nije bilo ni po kom osnovu.Kao jedno ovo bi trebala biti tuzba Federacije BiH a ne BiH jer je dobro poznat stav gradjana iz RS.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Mislim da netreba ocekivati neku strasnu presudu bar ne za genocid jer bi tad RS ispala kao genocidna tvorevina, a od toga nema nista, jer je utvrdjeno da genocida nije bilo ni po kom osnovu.Kao jedno ovo bi trebala biti tuzba Federacije BiH a ne BiH jer je dobro poznat stav gradjana iz RS.

Genocid je najlakse dokazati i dokazan je u presudi krsticu za srebrenicu, koji je i sam priznao genocid. A za to sto kazes da nije genocida bilo evo da ti jos pored srebrenice pomenem opstinu prijedor gdje nije bilo rata a gdje su sitematski ubijani nesrbi kao sto su silovane zene i pa cak i najstrasniji konc logori za vrijeme rata ka majnaca, keraterm, omarska  su postojali na podruciju prijedora. 

"U Prijedoru je izvršen genocid, masovno, namjerno, organizovano ubijanje, protjerivanje prije svega Bošnjaka, a zatim i Hrvata. Rezultat agresije i genocida  je: 20.000 građana Prijedora se vodi kao ubijeni i nestali, 35.000 u izbjeglištvu.

U Prijedoru je izvršen etnocid, namjerno, organizovano i masovno ubijanje, mučenje, protjerivanje i silovanje prije svega Bošnjaka i Bošnjakinja. Cilj etnocida je bio potpuno oslobadjanje Prijedora i okoline od bilo kakvog traga bosnjačke kulture, duhovnosti, tradicije.

U Prijedoru je izvršen urbicid, organizovano i namjerno uništavanje grada i njegove duše - gradskih ljudi. Čitava područija grada kao što su: Čarsija, Stari grad, Zagrad, Hambarine, Kozarac, su sravnjeni sa zemljom. Ljudi protjerani i ubijeni, a njihova imovina i kulturna i duhovna baština uništeni.

U Prijedoru je izvršen ekocid, organizovano uništavanje bošnjačke tradicionalne kulturne i duhovne okoline. Na podrucijima koji su etnicki očišćeni i na kojima su bili vrijedni spomenici bošnjačke i bosanskohercegovačke kulture, zločinci su podigli štale, parkinge, i druge slične objekte koji su pokušali sakriti viševjekovno bivstvovanje bošnjačke kulture u Prijedoru. Od gradski četvrti i ulica napravljene su deponije smeča.

U Prijedoru je izvršen kulturocid, namjerno i organizovano uništavanje bošnjačke i bosanskohercegovačke kulture i tradicije.

U Prijedoru je izvršen zločin silovanja največih razmjera sa ciljem uništenja ponosa i duhovnog prkosa Bošnjakinje-Prijedorčanke sa ciljem uništenja ponosa žene, muslimanke, majke, kčerke, djevojke, nane, sestre. Prema nekim procjenama silovano je više od 5 hiljada prijedorčanki. Silovanje je zbog svoje zločinaćke okrutnosti postalo zločin protiv čovjećnosti poslije agresije i genocida u BiH.

U Prijedoru je izvržen masovni zločin namjernog i organizovanog mučenja u koncentracionim logorima smrti. U tri najokrutnija logora smrti u toku agresije i genocida u BiH Omarska, Trnopolje i Keraterm ubjeno je i mučeno više od 10 hiljada Bošnjaka i Hrvata. Koncentracioni logori koje su Srbi formirali na podrucju prijedorske opčine, najgomozorniji su od svih mučilišta koje je svijet ikada vidio. U njima su klali Bošnjake kao zvijeri, gulili im kožu, žive ih spaljivali. Bošnjakinje su u njima silovali do smrti, a potom masakrirali. Srpski su im zlocinci nožem vadili djecu iz utroba i na njihove im oči komadali"

Autor:

(Roy Gutman, "Svjedok genocida", Sarajevo 1995., str. 134-145).

Takodjer i ovaj podatak je predan u prilog presude za genocid.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0

Prijatelju, ne boj se za RS. RS nije, pravno gledano, optužena u ovom procesu, pa logično ne može da bude odgovorna niti sankcionisana, na bilo koji način, kao rezultat ovog suđenja. Kakva god presuda bila, odnosiće se isključivo na Srbiju ( i CG).
RS sa ovim procesom zaista nema veze. Međutim, ukoliko presuda bude povoljna za Silajdžića i ostale vehabije, oni će podneti tužbu Ustavnom sudu BiH za ukidanje RS, a glavni argument će im biti eventualna povoljna presuda iz Strazbura.Lako će oni dokazati vezu između RS i Srbije. Tu može da nastane problem za RS. Znajući ko sedi u BiH sudovima, sve je moguće, ali Srbi se moraju držati "Dejtonskog sporazuma", inače neće
valjati.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Bosna i Hercegovina već je dobila tužbu za genocid koju je podnijela Međunarodnom sudu pravde u Hagu (ICJ) prije 13 godina. To se može vidjeti iz odluka Suda iz polovine aprila i od septembra 1993. Za mene je sada pitanje šta uraditi s presudom.

Vlastima BiH sugerirao sam prošlog jula da se suđenje i presuda iskoriste kako bi bila ukinuta Republika Srpska, ističe Frensis Bojl (Francis Boyle), profesor prava na Univerzitetu u Čikagu i tvorac tužbe za genocid.
U razgovoru za "Dnevni avaz" Bojl govori ne samo o tužbi već i o modalitetima realizacije presude.

Kako bi RS trebala biti ukinuta?

- To uopće nije težak zadatak. U septembru 1993. godine nadmoćno sam dobio ocjenu suda (14:1) da je Oven-Stoltenbergov plan - genocidan! Zamislite kakav je tek stav kada je RS u pitanju.
Imate nekoliko presuda - Krstić, naprimjer - u kojima je genocid dokazan pred Tribunalom za ratne zločine (ICTY). Dakle, moji argumenti iz septembra 1993. i nove činjenice dovest će do toga da sud mora odlučiti da RS bude ukinuta!

Praktično, kako bi to trebalo izgledati?

- Sud će donijeti odluku o ukidanju RS i to će ići pred Vijeće sigurnosti UN-a na provedbu.

A ratna šteta?

- Tom pitanju nismo se mnogo posvetili u vrijeme kada je tužba nastajala. Bošnjaci i Bosanci bili su na ivici istrebljenja, a Srbija je nastojala s lica zemlje zbrisati BiH. Zato je težište tužbe bilo na genocidu kako bismo time ukinuli odluku o embargu na isporuku oružja braniocima BiH i zaustavili podjelu zemlje po planovima različitih međunarodnih izaslanika.
Onda me predsjednik Alija Izetbegović zamolio da mu dam procjenu ratne odštete. Neka gruba procjena koju sam mu dao iznosila je oko stotinu milijardi dolara.

Koliko?

- Do tog iznosa došao sam analizom slučaja "Nikaragva protiv SAD". Ova centralnoamerička država od SAD je tražila 13 milijardi dolara za smrt 30.000 ljudi te zbog uništavanja polovine zemlje. Moja procjena bila je da je u BiH izginulo oko 250.000 ljudi i da su ogromne štete nanesene cijeloj državi.
Naravno, radi se o gruboj procjeni. Sud će odrediti detaljan iznos odštete nakon donošenja presude. Tada će biti otvorena nova procedura radi utvrđivanja tačnog iznosa.
Oduzimanje imovine

Kako će odšteta biti naplaćena?

- ICJ će narediti Srbiji da plati štetu. Ako oni to ne urade, onda će se od Vijeća sigurnosti zatražiti akcija, uvođenje sankcija, zapljena imovine...
Usto, na osnovu presude Suda, svaki advokat na svijetu moći će krenuti na sudove svuda u svijetu i tražiti da se odšteta naplati. Sve što je u vlasništvu Srbije, osim diplomatskih predstavništava, može biti oduzeto i dato BiH na ime odštete.

Vi uopće ne razmišljate o mogućnosti da BiH izgubi tužbu?

- Ne! Pogledajte dvije odluke suda o kojima sam govorio tokom ovog razgovora u više navrata i vidjet ćete da je čak i ruski sudija, a Rusija je uvijek podržavala Srbiju, u svojim mišljenjima istakao da su te odluke jednake osudi za genocid. I to je tačno. Uvjeren sam da će BiH dobiti presudu u svoju korist.
Podsjetit ću da je prošlog ljeta Vijeće ministara SCG izdalo zvanično izvinjenje u kojem je preuzelo pravnu odgovornost za događaje u Srebrenici. Oni su samo naveli da se tamo desio ratni zločin, umjesto termina genocid. Time su priznali krivnju.

Srbija je već bankrotirala

- Za mene je pravo pitanje - šta s presudom. Uopće ne sumnjam da će BiH dobiti slučaj, ali šta onda. Srbija nema tih stotinu milijardi dolara! Za mene je ukidanje RS mnogo bitnije od naplate svog tog novca.
Ukidanjem RS, BiH postaje normalna država koja se može pridružiti EU i NATO-u.
Najbolji model za uređenje vaše zemlje je - švicarski. Ali, ljudi u BiH će odlučiti o tome. Jedino mogu reći da ni u kojem slučaju ne trebaju prihvatiti plan ustavnih promjena koje im sada nameće američka administracija. Njime se samo jača moć RS i dalje krči put za separaciju.

Tužba i za agresiju

- Optužbe za agresiju Srbije protiv BiH implicitno su sadržane u samoj tužbi. Morali smo se fokusirati na Konvenciju o genocidu kako bismo dokazali da su Srbija i Crna Gora rukovodile, de facto, trupama Radovana Karadžića te da se ne radi o građanskom ratu.
Advokat SCG, profesor Rozen iz Izraela, nastojao je uvjeriti Sud da je u pitanju građanski rat za koji SCG i Slobodan Milošević nisu odgovorni. No, to sam s uspjehom pobio.
Dakle, optužba da je na BiH izvršena agresija sadržana je u tužbi. No, sama tužba tako je zasnovana upravo zbog odredbi Konvencije o genocidu. /Avaz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
@ SavoNaSavi

Vidim da si se pripremio za ovu temu, ali džaba ti. Tvoji, isključivo promuslimanski izvori,
danas više nisu aktuelni, ne gleda se danas na ovu Srbiju, kao na Miloševićevu Srbiju
1993. godine. Sad i mi iznosimo kontra podatke, pa ne prolazi više glupost o 250.000 ubijenih Bošnjaka, kad se zna da je ukupno stradalo 100.000 ljudi, i to svih nacionalnosti.
Znači, sačekaj presudu 21. februara, pa ćemo onda da proradimo tvoje dokumente.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
@ SavoNaSavi

Vidim da si se pripremio za ovu temu, ali džaba ti. Tvoji, isključivo promuslimanski izvori,
danas više nisu aktuelni, ne gleda se danas na ovu Srbiju, kao na Miloševićevu Srbiju
1993. godine. Sad i mi iznosimo kontra podatke, pa ne prolazi više glupost o 250.000 ubijenih Bošnjaka, kad se zna da je ukupno stradalo 100.000 ljudi, i to svih nacionalnosti.
Znači, sačekaj presudu 21. februara, pa ćemo onda da proradimo tvoje dokumente.

Kako ko gleda na danasnju srbiju nema nikakvog znacaja za presudu. Srbiji se sudi za vrijeme 1992 - 1995 u periodi kad je milosevic itekako drzo srbiju u svojim kandzama. Po mome misljenju srbija i dan danas ima problema sa milosevicevom politikom i da se njen imidz nije drasticno promjenio, a to dokazuje da nakon 11 godina jos uvijek niste uspjeli uhapsiti jednog mladica. no nebi previse o tome jer nije tema "danasnji imidz srbije". Za moje proislamske izvore mogu da ti kazem da francis boyle nije samo dao intervju za avaz vec i za B92 i druge medijske kuce gdje je isto izgovorio, na ovaj teskt sam najlakse "nabaso". 

A evo imam cak i tekst jedan o tih 100.000 zrtava koje pominjes da utvrdimo koje i koliko je zrtava na kojoj strani bilo:

Prezentovan projekat o žrtvama rata

Banjaluka (FSOE) Na javnoj prezentaciji projekta "Gubici stanovništva u BiH 92-95. godine. Da li je neko zaboravljen?", danas su u Banjaluci izneseni podaci do kojih su došli u Istraživačko-dokumentacionom centra Sarajevo. Kako je rekao predsjednik ovog Centra Mirsad Tokača tokom proteklog rata u BiH je ubijeno ukupno 93 837 vojnika i civila.

Tokača je naveo da je, prema nacionalnoj strukturi žrtava, registrovano 63 687 građana bošnjačke nacionalnosti, ili 67,87 %, 24 216 žrtava su građani srpske nacionalnosti, ili 25,81 %, dok su 5,39 % žrtava građani hrvatske nacionalnosti, te 877 građani ostalih nacionalnosti.
Na javnoj prezentaciji projekta "Gubici stanovništva u BiH 92-95. godine. Da li je neko zaboravljen?", Tokača je rekao da su od ukupnog broja žrtava rata u BiH 30 514 civili bošnjačke nacionalnosti ili 32 % 2 076 ili 2,21 % civili hrvatske nacionalnosti i 1 973 ili 2,11 % civili srpske nacionalnosti, te 0,51 % civili ostalih nacionalnosti.

Kada je riječ o vojnim žrtavama rata u BiH, Tokača je naveo da su 30 173 ili 32,15 % Bošnjaci, 21 399 ili 22,80 % Srbi, 2.619 ili 2,79 % Hrvati i ostali 0,34 %.

Tokača je rekao da ovo nisu konačni rezultati istraživanja ovog Centra i da navedeni podaci u narednom periodu mogu pretrpjeti manje, ali ne i suštinske izmjene. Istraživački centar ne pretenduje da su ovo apsolutno tačni podaci, ali da želi javnosti da ponudi podatke, kako bi zajednički provjerili koliko su oni tačni, a koliko nisu.

On je rekao da Istraživački centar Sarajevo raspolaže podacima o oko 4 000 građana za koje se ne zna da li pripadaju vojnim ili civilnim žrtvama rata u BiH i dodao da će taj posao biti završen u narednih mjesec dana.

Tokača je naveo da baza podataka Centra sadrži milione stranica različitih dokumenata, audio i video materijala, izjava preživjelih i svjedoka pojedinih događaja, kao i više od 50 000 fotografija.

jos dodas koliko jos masovnih grobnica nije pronadjeno i ta cinjenica da se svakog mjeseca nalaze nove ovaj broj ce se drasticno povecati.takodjer i ovaj dokumenat je dostupan sudu.
 No jedino se mogu da slozim sa tobom da ce se sve vidjeti 21 . februara kada presuda padne, ali ipak dotle mozemo da pravimo prognoze.

pozdrav
« Poslednja izmena: 08. Dec 2006, 02:18:47 od SavoNaSavi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 94
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 20:54:14
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.