Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Preporuke i saveti - Koji aparat da kupim?  (Pročitano 29726 puta)
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3;M
Anea, pazi 'vamo:

>Pa... taj nikon je... kako da kazem... stariji model...

>D40 je aktuelan model, dok ne izadje novi, a taj novi ce vise da kosta. D40 ima izuzetan kvalitet slike i po svemu je prilagodjen za korisnika koji tek ulazi u velicanstvani svet DSLR aparata.

> a krajem januara je najveci svetski sajam na kome su najavljeni novi modeli svih vodecih kuca...  Smile

PMA nije najveci sajam. Najveca je Fotokina.

>Takodje... pitanje je da li ti zaista treba dslr...

DSLR treba svakome ko zeli da se iole ozbiljno bavi fotografijom.

>ako si spreman da se odreknes ~1000e u narednih godinu dana na osnovnu opremu...

Ne preterujmo.

>ako si spreman da se treses da li je prasina usla u aparat,

Ovaj problem je debelo preuvelican od strane ne-DSLR korisnika. Niko se ne "trese" da li ce mu se prasina nahvatati na senzoru, a i ako se nahvata, lako se cisti.

>da li objektiv masi fokus,

Od ovoga ces vise da se treses ako kupis neki popularni Fuji ili Canon prosumer.

>da li ce neko da ga capi...

Pa ne kradu se samo fotoaparati.

>da puknes min 100e na svaku opravku...

Samo zamena zavesice, najskuplja opravka, kosta 100 evra. Ako ti se pokvari neki kompakt, mozes samo da se bukvalno slikas sa njim. DSLR-ovi se opravljaju i ponovo rade kao novi, dok to sa kompaktima nece da moze. ;-)

>ako zelis da se pokazujes...

Vecina ljudi u ovoj zemlji kada vidi DSLR, misli da je neki stari jeftini filmas. Ovde ljudi svrsavaju na nabudzene Sony-jeve ultra mega giga prosumere.

>ako zelis da budes napredni amater ili imas para za bacanje...

Ne razumem. Ako ces postati napredni amater, zasto si onda bacio pare??

>ako zelis da se drndas sa sumom podesavanja

Pa devojko, ne mozes da fotografises, a da ti ne udje!

>i cudnim auto modovima...

Na auto modove zaboravi. Iako rade bolje nego kod bilo kog point-and-shoota (idiota), nisi zbog njih kupovao DSLR.

>ako zelis da se odreknes pogodnosti kao sto je kadriranje preko ekrana...

Pogodnost? Oko treba da stoji tamo gde mu je mesto - u trazilu. Novi DSLR-ovi imaju i live view, ali fotografi to koriste samo u specificnim situacijama, u guzvi i u masi ljudi recimo, kada moraju visoko da podignu aparat.
SLR (Single Lens Reflex) ti omogucava da gledas kroz objektiv, da, sto kompjuterasi kazu, da imas WYSIWYG. Kada pogledas kroz trazilo DSLR-a (koji nije Olympus ;-)) brzo zaboravis na ono smesno ekrance od pozadi.

>da... uzmi dslr.. ali nemoj taj nikon Smiley
Ako hoces Canon... tu je uvek 300, 350 ili 400 Wink

300D je prepotopski aparat, D40 ga izuva iz cipela. 400D je bolji od D40, ali mu je i cena takva. Mogao bih mnogo da ti pisem o prednostima Nikon DSLR-ova, ali to bi bilo preopsirno i istupalo bi iz ove teme.

Za kraj samo nesto o prednostima DSLR-va: gledanje kroz trazilo, tj. objektiv (da, to je prednost), neuporedivo veca brzina, odsustvo shutter laga (kasnjenja prilikom okidanje), neuporedivo veci dinamicki raspon, odsustvo shuma, prilagodljivost: izmenjivi objektivi, blicevi, filteri...
Ljudi ne zele da shvate da su DSLR-ovi druga planeta, narocito za one koji zaista razumeju fotografiju. Uskoro ce cena entry level modela da padne ispod 400 evra, tako da ce vise ljudi to moci da shvati.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple iPhone 6s
Citat
>ako si spreman da se odreknes ~1000e u narednih godinu dana na osnovnu opremu...

Ne preterujmo.
Nije to preterivanje.. to je realno...
Citat
00D je prepotopski aparat, D40 ga izuva iz cipela. 400D je bolji od D40, ali mu je i cena takva.
D40 i 400D su egal u ceni, to je mozda 20ak eura razlike sada...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Citat
>D40 je aktuelan model, dok ne izadje novi, a taj novi ce vise da kosta. D40 ima izuzetan kvalitet slike i po svemu je prilagodjen za korisnika koji tek ulazi u velicanstvani svet DSLR aparata.
D40x je valjda entry level pulen.

Citat
DSLR treba svakome ko zeli da se iole ozbiljno bavi fotografijom.

Dan danas vidjam majstore fotografije koji rade sa filmom.

Citat
Ne preterujmo.

Ne preterujmo ako uzmes najgori kit objektiv ... ako oces da pokrijes 28-400mm. plus neki dobar za portrete. plus oces da slikas sportski ( najskuplji objektivi )... 1000 deluje smesno.. dolazis do cifre polovnog auta... dobrog...

Citat
Ovaj problem je debelo preuvelican od strane ne-DSLR korisnika. Niko se ne "trese" da li ce mu se prasina nahvatati na senzoru, a i ako se nahvata, lako se cisti.

Pa realno je da postoje ogranicenja.. ne mozes na plazi da menjas sociva... skuplji naravno imaju automatsko ciscenje

Citat
Od ovoga ces vise da se treses ako kupis neki popularni Fuji ili Canon prosumer.

Istina, ali samo ljude koje zanimaju te nijanse, zanimaju i dslr aparati.

Citat
Pa ne kradu se samo fotoaparati.

I dalje lajku ne bih nosio u dzepu.

Citat
Samo zamena zavesice, najskuplja opravka, kosta 100 evra. Ako ti se pokvari neki kompakt, mozes samo da se bukvalno slikas sa njim. DSLR-ovi se opravljaju i ponovo rade kao novi, dok to sa kompaktima nece da moze. ;-)

Kompakti se ne popravljaju jer brzo zastare i jeftini su. Nesto bas ne znam kako se menja senzor...i da li svaki dslr ima tehnicku podrsku kod nas ...

Citat
Vecina ljudi u ovoj zemlji kada vidi DSLR, misli da je neki stari jeftini filmas. Ovde ljudi svrsavaju na nabudzene Sony-jeve ultra mega giga prosumere.

Vecina ljudi kad vidi full frame telo sigurno nece pomisliti da je covek turista.

Citat
Ne razumem. Ako ces postati napredni amater, zasto si onda bacio pare??

Zato sto mozda neke jeftinije varijante mogu doneti slican kvalitet i mozda se cak i vise nauci.

Citat
Pa devojko, ne mozes da fotografises, a da ti ne udje!
Citat
Na auto modove zaboravi. Iako rade bolje nego kod bilo kog point-and-shoota (idiota), nisi zbog njih kupovao DSLR.

Imas dslr-ova za pocetnike (auto modovi) , Panasonic je skoro predstavio jedan.. ali oni su retki i ovaj kosta jedno 2500$.

Citat
Pogodnost? Oko treba da stoji tamo gde mu je mesto - u trazilu. Novi DSLR-ovi imaju i live view, ali fotografi to koriste samo u specificnim situacijama, u guzvi i u masi ljudi recimo, kada moraju visoko da podignu aparat.
SLR (Single Lens Reflex) ti omogucava da gledas kroz objektiv, da, sto kompjuterasi kazu, da imas WYSIWYG. Kada pogledas kroz trazilo DSLR-a (koji nije Olympus ;-)) brzo zaboravis na ono smesno ekrance od pozadi.

Da, pogodnost. Nema svaki dslr 100% pokrivenost slike i nije svaki bogom dan za manuelni fokus. I lcd je WYSIWYG samo ga ogranicava kvalitet ekrana.

Citat
Ako hoces Canon... tu je uvek 300, 350 ili 400

Olympus e410, pentax k100d super... itd. ali ako nece glupo je sad zamarati se sa time ...

Citat
Ljudi ne zele da shvate da su DSLR-ovi druga planeta, narocito za one koji zaista razumeju fotografiju.

Nemaju pare/ ne zanima ih/ ne zele da vuku ranac sa sobom/ne zele da brinu/idu na zurku.. svako ima svoje ... vidjao sam slike kompakta sa nagradama "Slika godine".

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Windows XP
Browser
yourtoiletpaper, D40 je odlican entry level DSLR, koji moze svasta, a kosta samo 470 evra. Cak i njegov kit objektiv je svetlosnu godinu bolji od bilo cega sto mozes videti na kompaktima. Ako dokupis pomenuti 55-200VR dobijas nesto sto kosta mnogo manje od 1000 evra, a nista se iz ne-DSLR klase ne moze porediti sa tim. U svakom slucaju, i za portrete ili sport, iako nije profi varijanta, sije uzduz i popreko sve zamislivo iz kompakt sveta.
Moja oprema, koja je mnoogo jaca (i brojnija) od ove kombinacije, kosta samo malo iznad 1000 evra jer sve kupujem polovno i nemam problema. Nemam problema ni sa menjanjem objektiva na plazi. Radio sam to ihahaj puta. Narocito kad mi zatreba neki telac za damu u toplesu.  Smile Zasto bih imao problema? Cak i kada bih imao neki kvar na svom polovnom aparatu, Canon i narocito Nikon ovde imaju ovlascene pristojne servisere koji rade sasvim profesionalno.
Sta ti mislis, koliko ljudi zna sta je full frame telo?  Smile A tvoji komentari o Panasonicu i ucenju na jeftinijim varijantama samo potvrdjuju koliko ti nemas pojma o fotografskim tehnikama. Smile Da ne pominjem pominjanje "pokrivenosti". (A da li ti je 97% malo?) Covek se zapita da li si ti ikada pogledao kroz trazilo.
Tacno je da kompaktom mozes da uslikas sliku godine. Mozes i mobilnim telefonom. U stvari, neki vrhunski fotoreporteri koriste kompakte jer im bas dobro dodju, kao sto neki umetnici duge kose i pogleda uprtog u beskonacnost i dalje koriste filmase. Ali primena kompakta je veoma ogranicena. Jednostavno, postoje situacije koje je nemoguce resiti kompaktom, ili bar neuporedivo teze nego DSLR-om.
Meni ne smetaju ljudi koji nemaju para. Jednostavno ih nemaju, ali ne treba zbog toga da po principu kiselog grozdja kritikuju DSLR-ove. (Onima koje ne zanima fotografisanje se i ne obracam.) Najvise mi smetaju oni koji ce da bace pare na igracke tipa Canon S5 ili neki skuplji Fuji i Panasonic, kada mogu da pazare DSLR. Cak i za iste pare! To je glupost i posledica predrasuda iz vremena kada su DSLR aparati drugacije izgledali i trziste bilo drugacije. Sada je kupovina igracaka besmislena, narocito ako imamo u vidu i to da postoje DSLR-ovi za koje ti ne "treba ranac" i koji cak nisu nista glomazniji od ovih prosumera.
Dakle, ili ces da kupis nesto sto staje u mali dzep, ili ces da kupis DSLR, a najbolje oba.
Usput, video sam tvoje fotografije koje si kacio na Bureku, i iako priznajem da imas dar za fotografiju, mnoge od njih imaju ozbiljnih tehnickih nedostataka koje ne bi imale da si ih napravio DSLR-om.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple 15
eto.. pretece me ytp.. Smile

nikon fan... canon fan... sve ja to razumem... svako ima najbolje iskustvo sa onim sto koristi...  Smile

i nemoj da se ljutis sto ga odgovaramo od dslr... on je jos jako mlad... bolje da pare iskoristi na neke druge stvari...  Smile

u svakom slucaju... hvala na savetima i ispravka... dobrodosli su Smiley
« Poslednja izmena: 09. Jan 2008, 14:23:38 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Citat
yourtoiletpaper, D40 je odlican entry level DSLR, koji moze svasta, a kosta samo 470 evra. Cak i njegov kit objektiv je svetlosnu godinu bolji od bilo cega sto mozes videti na kompaktima. Ako dokupis pomenuti 55-200VR dobijas nesto sto kosta mnogo manje od 1000 evra, a nista se iz ne-DSLR klase ne moze porediti sa tim. U svakom slucaju, i za portrete ili sport, iako nije profi varijanta, sije uzduz i popreko sve zamislivo iz kompakt sveta.

Da... sta je 500 evra razlike ... a jos uvek ti fale dva objektiva za neki pristojan fokalni raspon.
Ja sam drugacije cuo.. ono sto sam zakljucio je da jedini kitovi ( Smile) koji valjaju nesto jesu olympusovi i pentax...

Citat
Moja oprema, koja je mnoogo jaca (i brojnija) od ove kombinacije, kosta samo malo iznad 1000 evra jer sve kupujem polovno i nemam problema. Nemam problema ni sa menjanjem objektiva na plazi. Radio sam to ihahaj puta. Narocito kad mi zatreba neki telac za damu u toplesu.  Smile Zasto bih imao problema? Cak i kada bih imao neki kvar na svom polovnom aparatu, Canon i narocito Nikon ovde imaju ovlascene pristojne servisere koji rade sasvim profesionalno.

Svaka cast, mozda mozemo videti neke slike... elem ja sam pricao o novim aparatima , ne pratim foto berzu polovnjaka.
I ja vodim racuna o svojim stvarima i izuzetno sam oprezan kad slikam u uslovima vlage, prasine itd. Ako ti imas para za bacanje ok, mene nerviraju i cestice prasine na uv filteru.
Kao sto rekoh, ne znam da li svi bas imaju servisere i kako rade. Sigma, Pentax itd. A i to kosta , tako da i taj argument stoji jer je i to trosak.

Citat
Sta ti mislis, koliko ljudi zna sta je full frame telo?  Smile A tvoji komentari o Panasonicu i ucenju na jeftinijim varijantama samo potvrdjuju koliko ti nemas pojma o fotografskim tehnikama. Smile Da ne pominjem pominjanje "pokrivenosti". (A da li ti je 97% malo?) Covek se zapita da li si ti ikada pogledao kroz trazilo.

*Prvo da se zahvalim na komplimentu.. mozda mi jednog dana preneses svoju mudrost.

Moj komentar ? Pogledaj L10, aparat je pravljen za pocetnike koji hoce dslr kvalitet.
Sem toga ako imas strasan alat i ne izlazis iz auto moda, mozda ces imati bolje slike od polovine ljudi, ali i dalje neces znati sta je apertura.
Opet ako imas prosumer kao ja, kome je auto mode losiji nego na mobilnom telefonu. Natera te da sve radis manuelno.
I tacno znam koliko mi sta znaci na jednom aparatu, samim tim recimo da sam pri kupovini prvog dslra ustedeo pola soma evra jer cu uzeti tacno ono sta mi treba a pritom sam izvezbao kompoziciju.. itd.
U tom smislu se ispaltilo tom imaginarnom slucaju, ne meni.. ja nemam pojma kao sto rece.
A kad smo vec kod trazila, proveri razliku izmedju Oly-ja E330 i Nikona D80, pa mi reci koji je bolji za manuelni fokus u 'mraku'.

Citat
Tacno je da kompaktom mozes da uslikas sliku godine. Mozes i mobilnim telefonom. U stvari, neki vrhunski fotoreporteri koriste kompakte jer im bas dobro dodju, kao sto neki umetnici duge kose i pogleda uprtog u beskonacnost i dalje koriste filmase. Ali primena kompakta je veoma ogranicena. Jednostavno, postoje situacije koje je nemoguce resiti kompaktom, ili bar neuporedivo teze nego DSLR-om.

Naravno, kao sto je i nemoguce da stavis i najmanji dslr na svetu u dzep. Svakom svoje, gledas potrebu i cost/benefit.

Citat
Meni ne smetaju ljudi koji nemaju para. Jednostavno ih nemaju, ali ne treba zbog toga da po principu kiselog grozdja kritikuju DSLR-ove. (Onima koje ne zanima fotografisanje se i ne obracam.) Najvise mi smetaju oni koji ce da bace pare na igracke tipa Canon S5 ili neki skuplji Fuji i Panasonic, kada mogu da pazare DSLR. Cak i za iste pare! To je glupost i posledica predrasuda iz vremena kada su DSLR aparati drugacije izgledali i trziste bilo drugacije. Sada je kupovina igracaka besmislena, narocito ako imamo u vidu i to da postoje DSLR-ovi za koje ti ne "treba ranac" i koji cak nisu nista glomazniji od ovih prosumera.

Nema za istu cenu. Ako bas tvrdis da mozes, daj neki link da vidimo to za istu cenu.
Retko ko moze da pokrije 28-435mm sa objektivima za nesto ispod 1500e. A razlika je imas li trenutak uhvacen ili ne.
Prosumeri (ultrazum) su po meni idealni za putovanja, mali, ne menjas objektive.. staju u poveci dzep. Ne brines uopste(nemoj sad da kazes kako ni ti ne brines za svoj aparat od 1000e, svaka tebi cast ali to vecini i nije bas pohvalno).

Citat
Usput, video sam tvoje fotografije koje si kacio na Bureku, i iako priznajem da imas dar za fotografiju, mnoge od njih imaju ozbiljnih tehnickih nedostataka koje ne bi imale da si ih napravio DSLR-om.

Hvala.. i molim te.. podeli to samnom, uvek zeljno docekujem kritike a posebno negativne. Smiley

« Poslednja izmena: 09. Jan 2008, 15:45:42 od yourtoiletpaper »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 20
OS
Windows XP
Browser
>Da... sta je 500 evra razlike ... a jos uvek ti fale dva objektiva za neki pristojan fokalni raspon.

Sta je za tebe pristojan "fokalni raspon"? Pa vecina prosumera nema nista sire od 35mm, a to ti je mnogo, mnogo potrebnije od pomenutih 400 i kusur mm. (Za tvoju informaciju, 200mm je na digitalnom telu ekvivalentno 300 ili 320mm, sve zavisi od krop faktora.)

>Ja sam drugacije cuo...

Tako sam i pretpostavljao. Ti si o ovim stvarima samo cuo.

>Ako ti imas para za bacanje ok, mene nerviraju i cestice prasine na uv filteru.

Sve te price, te prevelik mi je, te moze da mi udje prasina, su reklamni trikovi prodavca prosumera koji i dalje pokusavaju ljudima da uvale nesto sto je bacanje para, sada kada DSLR-ovi imaju ovakvu cenu. Ako si zagrizeni hobista, skupljaj pare za fotoaparat i batali te igrackice.
Nemam para za bacanje, dakle ne kupujem prosumere! Uz to, polovan DSLR drzi neku cenu, a polovan prosumer mozes samo da poklonis nekom detetu da se igra. Sto mu je prava namena.

>Prvo da se zahvalim na komplimentu.. mozda mi jednog dana preneses svoju mudrost.

Izvini! Poneo me flejm...

>Pogledaj L10, aparat je pravljen za pocetnike koji hoce dslr kvalitet.

Svaki DSLR, kad mu tockic okrenes na "zelenu zonu" postaje hiper super tuper idiot za totalnog pocetnika. L10 se ni po cemu ne razlikuje od ostalih, sem sto je veoma skup jer uz njega obavezno ide Lajkin objektiv. Ne mozes da kupis samo L10 telo. (Kod nas ne mozes nikako, BTW.)

>ali i dalje neces znati sta je apertura.

Oni koji znaju sta je aperture, znaju da se na srpskom to kaze blenda.

>A kad smo vec kod trazila, proveri razliku izmedju Oly-ja E330 i Nikona D80, pa mi reci koji je bolji za manuelni fokus u 'mraku'.

Lele, Olympus E330, pa to daje slike na nivou neispravnog fotoaparata! Batali Olympusa sinak, oni su tek sa novom gamom E-410, E-510, E3 izbacili prve pristojne fotoaparate. Sve ovo do sada bilo je jada i krsh. Veruj mi.
A sve i da neko stvarno fokusira manuelno (!) u mraku (!!) sa E-330 (!!!)... (Boze, sta sve ovim prosumeristima nece pasti na pamet?!) Pa covece, trazilo Nikona D80 je bljesak supernove u odnosu na sve live i dead view na  Olympussiju!!

>A razlika je imas li trenutak uhvacen ili ne.

Taj trenutak, sa shutter lagom na prosumeru, sigurno neces uhvatiti. Shvati, hvatanje trenutka je ono gde DSLR-ovi blistaju u odnosu na prosumere. Kada opalis svoj prvi rafal ili osetis munjeviti fokus na DSLR-u, zaboravices na igracke. Kupis polovan Canon 350D, Nikon D50 ili jos bolje 70 sa Sigmom 18-200 (27-300/28-320 ekviv.) i, ma koliko to bila budzetna varijanta, cudices se sto si se uopste zezao sa onim Nodijevim aparatom u koga si se toliko zaklinjao. A kad probas neko bolje staklo od te Sigme, spopasce te zelja jaca od heroina.

>Hvala.. i molim te.. podeli to samnom, uvek zeljno docekujem kritike a posebno negativne. Smiley

Klasika, imas mnogo pregorelih delova fotki zbog slabog dinamickog raspona, sum koji se ne moze tolerisati, prekontrastne slike, sumnjivih, "nasviranih" boja, dubinsku ostrinu "odavde do vecnosti"... Pazi, kompoziciju i osnovnu likovnost ne kritikujem, samo kazem da ono o rukama Mandusica Vuka slobodno zaboravis. Eto, tek sam sada pomenuo kontrolu dubinske ostrine, koju mozes imati samo na DSLR-u. A toliko toga jos ima...

No, da prekratim ovu rasprvavu: sigurno znas za dpreview. Posto su oni zaista objektivan i nepristrasan review sajt, da ne kazes da sam nesto lazirao i da prilazem samplove koje sam obradjivao, samo pogledaj sledece (po mogucstvu full size):

Canon 350, primeri:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos350d/page29.asp

Nikon D40, primeri:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page26.asp

Narocito obrati paznju na fotke na visokim ISO vrednostima! I pazi, ovo su jos "zastareli" aparati, koje je "pregazilo vreme"! (Novi kostaju manje od 500 evra. Polovni 300 i to u savrsenom stanju.)

I uporedi sa ovom igrackom:

http://www.dpreview.com/gallery/olysp550uz_samples/

Narocito obrati paznju na fotke slikane na ISO 400. Uzas! I to tek na Iso 400! Obrati paznju da su skoro sve ostale na ISO 50. Verovatno nisu smeli dalje.

Ako ne budes video razliku, onda stvarno nemamo o cemu da pricamo.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 536
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
sada me zanima canon S5IS  i A650IS 

razlika u ceni je oko 10 evra.

ko je u prednosti?

bez onog sta zelim, zelim za duze vreme dobar aparat.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
mob
Apple iPhone 6s
Iz mog ugla, ni jedan od ta dva...
Radije bih potrosio manje novca za A720 IS ili SX100 IS ili neki od IXUS-a, npr SD 750 ili SD 700 IS
Mada je A650 IS vrlo simpaticna masina i jako lepo izgleda uzivo, vrhunski materijali i sl.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Citat
Sta je za tebe pristojan "fokalni raspon"? Pa vecina prosumera nema nista sire od 35mm, a to ti je mnogo, mnogo potrebnije od pomenutih 400 i kusur mm. (Za tvoju informaciju, 200mm je na digitalnom telu ekvivalentno 300 ili 320mm, sve zavisi od krop faktora.)

Svaki moderni ultrazum ima ziznu daljinu ( da probam na srpskom posto si osetljiv ) od 29-435mm.
Za tvoju informaciju, svako od njih (danasnje vreme bar ) da tu informaciju tako sto pomnozi krop faktor pomenutim rasponom.

Citat
Tako sam i pretpostavljao. Ti si o ovim stvarima samo cuo.

A ti si isprobao svaki moguci kit objektiv? Kao sto rekoh, pokazi nam neke svoje slikice doticnih pa da vidim..dokazi i slobodno me ispravi ako gresim, nisam sujetan.

Citat
Svaki DSLR, kad mu tockic okrenes na "zelenu zonu" postaje hiper super tuper idiot za totalnog pocetnika. L10 se ni po cemu ne razlikuje od ostalih, sem sto je veoma skup jer uz njega obavezno ide Lajkin objektiv. Ne mozes da kupis samo L10 telo. (Kod nas ne mozes nikako, BTW.)

Svaki noviji mozda uvodi to kao pravilo... ali nemaju svi scene modove... a pogotovi malo stariji profesionalni aparati.
Hvala na informaciji za panasonic, lepo je sto pratis... samo ja i dalje ne bih preporucio doticni bilo kome osim amateru sa kintom. No doduse, nisam ga drzao u rukama kao sto si ti sve isprobao.

Citat
Oni koji znaju sta je aperture, znaju da se na srpskom to kaze blenda.

Oni koji znaju jos bolje .. znaju i da je rec nemackog porekla ali hvala na ispravci. Oprosti mi ako ne ispravim tvojih 15ak slicnih gresaka.

Citat
Lele, Olympus E330, pa to daje slike na nivou neispravnog fotoaparata! Batali Olympusa sinak, oni su tek sa novom gamom E-410, E-510, E3 izbacili prve pristojne fotoaparate. Sve ovo do sada bilo je jada i krsh. Veruj mi.
A sve i da neko stvarno fokusira manuelno (!) u mraku (!!) sa E-330 (!!!)... (Boze, sta sve ovim prosumeristima nece pasti na pamet?!) Pa covece, trazilo Nikona D80 je bljesak supernove u odnosu na sve live i dead view na  Olympussiju!!

Nisam ja taj koji je posto poto predlagao dslr.
Ima i onih sa kojim ne bi bio zadovoljan (barem ne svako).
A neko ko ne zna mozda i kupi taj e410(koji si nahvalio), koji je po jednom reviewu smrt za osobe sa naocarima.
Trudim se da ne predlazem tek tako ljudima da uzmu bilo sta.

Citat
Taj trenutak, sa shutter lagom na prosumeru, sigurno neces uhvatiti. Shvati, hvatanje trenutka je ono gde DSLR-ovi blistaju u odnosu na prosumere. Kada opalis svoj prvi rafal ili osetis munjeviti fokus na DSLR-u, zaboravices na igracke. Kupis polovan Canon 350D, Nikon D50 ili jos bolje 70 sa Sigmom 18-200 (27-300/28-320 ekviv.) i, ma koliko to bila budzetna varijanta, cudices se sto si se uopste zezao sa onim Nodijevim aparatom u koga si se toliko zaklinjao. A kad probas neko bolje staklo od te Sigme, spopasce te zelja jaca od heroina.

Mozda ne uhvatim burst od 15 snimaka, i naucim da cekam pravi moment sa jednim klikom , ali sa kit objektivom 18-55 necu moci da popunim kadar ni sa kropom od 40x30pixela ( pardon, tacaka Smiley ).

Citat
Klasika, imas mnogo pregorelih delova fotki zbog slabog dinamickog raspona, sum koji se ne moze tolerisati, prekontrastne slike, sumnjivih, "nasviranih" boja, dubinsku ostrinu "odavde do vecnosti"... Pazi, kompoziciju i osnovnu likovnost ne kritikujem, samo kazem da ono o rukama Mandusica Vuka slobodno zaboravis. Eto, tek sam sada pomenuo kontrolu dubinske ostrine, koju mozes imati samo na DSLR-u. A toliko toga jos ima...

Klasika, to su mi bas danas rekli kad sam isao po kalendar gde je jedna moja fotka.[/kvasac]  Smile
Btw, ja dajem kontrast, cesto radim bw i smanjujem boje jer volim i taj polu-bw, imam 2-3 slike sa pojacanim bojama, mada volim da experimentisem.
Dosad mi dinamicki raspon nikad nije uticao na to da upropasti neku moju fotografiju, vec samo  na to da bolje trazim motive prirodnih kontrasta.
Kapiram, ako su neki mogli da proizvedu neke fenomenalne fotografije bez lightmeter-a, moci cu i ja sa necim malo modernijim.
Sto se tice dof-a, mislim da moj (fuji/tamron) sa f/2.8 ima sasvim lep bokeh (izvini, za ovo ne znam srpsku rec.. ako uopste jedno jeftino socivo sme da ima bokeh  Smile ) i jako dobar makro.

Citat
Narocito obrati paznju na fotke na visokim ISO vrednostima! I pazi, ovo su jos "zastareli" aparati, koje je "pregazilo vreme"! (Novi kostaju manje od 500 evra. Polovni 300 i to u savrsenom stanju.)

Hvala ti ! Ovo je pravo otkrovenje... Nikon D3 ima bolji Iso 25600 od mog 325e aparata, zapanjujuce.[/sarkazam Smiley]

Ne znam samo zasto uze za merilo olympus koji i na svojim 4/3 dslr aparatima ima najveci sum u kategoriji.
Elem, naravno.. cak ni sa superccd-om (kao najbolji senzor u kompakt klasi) ne mozes ici preko Iso1600. U stvari, ne zelis ni Iso1600...no do 800 imas sasvim prihvatljivu sliku.. retko ko od nas stampa u toj velicini u kojoj moze da se zali na pixele koji se vide na monitoru(100%).
No opet, i to treba da zna kad kupuje. Ja samo kazem da ima i prosumera koji ce moci da ga dobro sluze pa nek on izabere.
I ne treba biti bas ni razmazen.. retko ko je sportski reporter pa da opravda sebi taj trosak od 2500e na neki f/2 300mm objektiv ... do pojave digitalaca niko nije ni cuo za Iso400 brze filmove...

Citat
Ako ne budes video razliku, onda stvarno nemamo o cemu da pricamo.

Sva sreca pa si ti naisao, otvorio mi oci i sad mozemo da nastavimo da uzivamo u diskusiji. Smiley

*jedva cekam da vidim tvoje slike!  Smile

« Poslednja izmena: 10. Jan 2008, 01:36:13 od yourtoiletpaper »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.