Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Nov 2024, 08:45:01
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Predodredjenost i predispozicije  (Pročitano 1732 puta)
04. Jun 2012, 19:15:20
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 70
Browser
MSIE9.0
Cilj ove teme je pre svega terminoloska razlika ili slicnost izmedju ova dva pojma, odnosno u kojim slucajevima se mogu upotrebljavati.
Moja konfuzija nastaje usled, cini mi se (mozda gresim), preceste i netacne upotrebe termina predodredjenost. Navescu kao primer citat izvesne profesorke Wardle iz casopisa American Journal of Clinical Nutrition : „To ne znači da će dijete s mnoštvom „podložnih gena“ neizbježno postati debelo, nego da im genetska predodređenost daje snažnije predispozicije." (sa sajta mojdoktor.hr)

Rec  predodredjenost potice od grčke reči “proorizo,” što znač određen unapred,” “ordiniran,” “odlučiti pre vremena.” Ako je nesto vec unapred odredjeno, znaci da je 100% izvesno!

Jedna od dobrih definicija predispozicija (po mom misljenju) - Predispozicije su tendencije ili simptomi koji ukazuju na mogucnost da se razvije odredjen proces, talenat ili poremecaj.

Vratimo se na primer, tj. deo citata - genetska predodređenost daje snažnije predispozicije! Predodredjenost daje predispozicije???! Ako je dete predodredjeno* da bude debelo, onda ce to i biti. Ako postoje predispozicije da postane debelo, onda je to samo mogucnost. Dakle, mislim da bi bilo ispravno reci da ce usled podloznih gena dete imati snaznije predispozicije da postane debelo.

Sa jedne strane imamo misljenja pojedinih naucnika da za vecinu genetskih bolesti ne postoji predodredjenost vec samo predispozicije, i da bolest nastaje i razvija se usled negativnih drustvenih oklonosti; a sa druge da se covek radja formiran i da je uticaj okoline minoran. Udaljih se malo od teme...

U poslednje vreme cesto vidjam da se predodredjenost upotrebljava da oznaci i neke drustvene situacije. Npr, predodredjeni smo za propast sa Tomom Smile Pa kako kad je buducnost neizvesna? MOZDA postoje predispozicije da se to desi ali stopostotna sigurnost nikako.

Jesu li ova dva pojma sinonimi? Jesam li u zabludi?Smiley Nesavrsenost jezika i prevodjenja sa jednog na drugi?

* ovde ne zelim da idem isuvise duboko i pominjem determinizam, Boga, kvantnu mehaniku ili ko zna sta jos, vec samo da se fokusiram na izvornost reci predodredjeno ako je vec upotrebljena

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
Ja sam mislio da su geni u pitanju ali ipak je covek glavni problem.  Smile
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Bosch ima centrifugu
Ja mislim da je Perica kriv  Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

No squealing remember "that it's all in your head"

Zodijak
Pol
Poruke 5365
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
Ja mislim da je Perica kriv  Smile

Naravno da je perica kriv, ne dozvoli da navike upravljaju sa tobom, to je cela poenta.  Smile

« Poslednja izmena: 06. Jun 2012, 11:00:12 od thug_life »
IP sačuvana
social share
I reach my peak, I can't speak,
call my nigga Chic, tell him that my will is weak.
I'm sick of niggas lyin', I'm sick of bitches hawkin'
matter of fact, I'm sick of talkin'.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Nov 2024, 08:45:01
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.099 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.