Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 17:18:40
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Procitajte pravilnik foruma! Piraterija je zabranjena i muzicke zelje se ne ispunjavaju!

Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Povratak u budućnost grupe ABBA  (Pročitano 14392 puta)
27. Apr 2018, 16:16:21
Legenda foruma


Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 42576
Zastava BG, Savski Venac

Svedska grupa ABBA razmišlja o ponovnom okupljanju 2014, kako bi proslavili 40 godina od hita „Vaterlo”, sa kojim su 1974. pobedili na „Pesmi Evrovizije”, nakon čega su počeli da ispisuju istoriju pop muzike.

Ova agencijska vest ponovo je pokrenula razmišljanja o popularnosti grupe koja je nakon te 1974. ostvarila planetarnu popularnost i, bez obzira na činjenicu da su se Agneta Faltskug, Ani-Frid Lingštad, Bjorn Ulvaes i Beni Anderson razišli početkom 1983, ostala upamćena kao jedan od najuspešnijih bendova na svetu posle „Bitlsa”. Procene prodaje njihovih singlova i albuma, naime, variraju od 370 do 500 miliona a, osim toga, oni su i prva muzička pojava sa evropskog tla koja je postala redovan deo američkih i australijskih top lista.

– Njihova muzika spada u red najznačajnijih događaja u popularnoj muzici 20. veka, verovatno nešto najkvalitetnije u pop muzici na engleskom govornom području – smatra kompozitor i dirigent Vojkan Borisavljević.

Kako kaže autor domaćih hitova poput pesama „Odiseja”, „A sad, adio”, „Ljubav je samo reč”…, kroz film „Mama mija”, koji je on, kroz smeh priznaje, gledao nekoliko puta, muzika grupe ABBA doživela je novi život i pokazala da nema vek trajanja, da korespondira sa današnjim vremenom i današnjom publikom i da ni u kom slučaju ne zvuči retro već kao da je pisana juče.

Muzika grupe ABBA živi bez prekida četiri decenije. Tokom aktivnog bavljenja muzikom dva švedska bračna para objavili su osam studijskih albuma i znatno više kompilacija.

Na pitanje kako objašnjava činjenicu da su jedini švedski bend koji je ostvario toliki uspeh, muzički kritičar Petar Janjatović kaže da je, zapravo, u vreme kada su se pojavili, pa i tokom njihovih najvećih uspeha, većina ljubitelja muzike, kao i muzičkih kritičara, na njihove pesme gledala sa podozrenjem.

– Svrstavani su u žanr lake muzike za tinejdžerke. Što je dobrim delom, i sa ove vremenske distance, tačno. Jer, rokenrol je u to vreme bio u uzletu, destruktivan, erotičan, misaon i, što je najvažnije, značajan. Dakle, ABBA je bila banalna zabavna muzika. Danas, kada je ogroman deo scene preuzela potrošna besmislena pop muzika, ABBA predstavlja nedostižnu klasiku. Teško je reći zašto su jedini iz Švedske uspeli da na tom polju naprave planetarni uspeh. Biće da nije bilo prave konkurencije – ocenjuje Janjatović.

Osim toga, smatra on, ABBA je bila savršen proizvod:

– Nudili su neodoljive refrene, vrhunsku produkciju, umerenu erotiku, anđeosko pevanje i čistunstvo u granicama razumnog. I najvažnije, bili su autori. Većina učesnika „Evrosonga” pevaju šta im drugi skroje. A ABBA je sama sebi krojili repertoar – kaže Janjatović ocenjujući da su švedski muzičari pomerili granice pop zvuka, kao i da njihovih klonova imamo i danas.

Poslednji album koji je grupa snimila 1981. – „The Visitors”, pokazao je zrelost i dubinu osećanja koji su im nedostajali na njihovim ranijim snimcima, ali su ipak smeštali grupu u pop žanr sa privlačnim stihovima i melodijama. Godinu dana kasnije, u leto, grupa se sastala da snimi novi album, ali su na kraju izdali samo dvostruku kompilaciju prethodnih uspeha uz dve nove pesme. Okupili su se ponovo 2004. kako bi obeležili tri decenije od pobede na „Evrosongu” i tada su snimili i video-spot pod nazivom „Our Last Video Ever”. Četiri godine kasnije pojavili su se na promociji mjuzikla „Mama mija”. Bjorn Ulvaes je tom prilikom izjavio da ne planiraju da se ponove okupe, jer svo četvoro žele da se ABBA pamti po onome što su bili, a ne da zarađuju na staroj slavi.

Pa, ipak, nikad ne reci nikad. Jedna od slavne četvorke, Agneta Fatskug, za nemački nedeljnik „Velt am zontag” nedavno je izjavila da oni svakako razmišljaju o povratku, da imaju ideje da na neki način obeleže godišnjicu, ali da još nisu odlučili kako.

S. Čikarić

--------------------------

Kad je „Gangam stajl” glavni hit, sve ostalo gubi značaj

Na naše pitanje, kako bi to moglo da izgleda ukoliko se ABBA ponovo okupi naredne godine, Janjatović kaže:

– Njihovo eventualno okupljanje može da bude značajno samo na nivou sentimenta i nostalgije. U svetu u kojem je „Gangam stajl” glavni hit, sve ostalo gubi značaj.

Borisavljević smatra da to ne bi bili oni glasovi od pre nekoliko decenija:

– Ali, i ne moraju da zvuče isto. Niko ne očekuje da te divne dame pevaju kao nekada. Jedna je Tina Tarner. Više je to marketinška stvar.

(http://www.politika.rs/sr/clanak/275676/%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D1%83-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D1%83%D1%9B%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B5-%D0%90%D0%91%D0%91%D0%90)
IP sačuvana
social share
Bolje da me mrze zbog onog što jesam, nego da me vole zbog onog što nisam

Pogledaj profil WWW Twitter
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Apr 2024, 17:18:40
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.