Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 18. Jun 2018, 19:17:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Povisena telesna temperatura  (Pročitano 31785 puta)
28. Okt 2007, 11:51:02
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
POVIŠENA TELESNA TEMPERATURA
Znak za uzbunu ili lek?
Temperaturu ne treba obarati ukoliko ne prelazi 38. ili 39. podeljak jer je ona deo odbrambenog sistema našeg tela

Mnoge infektivne i upalne bolesti praćene su povišenom telesnom temperaturom. Ona je znak upozorenja organizma i predstavlja deo njegove odbrane protiv napadača - mikroorganizama. Normalna telesna temperatura je 37 stepeni Celzijusa, mada je tačnije reći od 36,5 do 37,5 jer postoje male razlike između stanovnika pojedinih delova sveta. Različita su shvatanja i o tome kada se smatra da je temperatura tela povišena i kada je treba obarati. Naime, pojedini ljudi skloni su da uzimaju preparate za snižavanje temperature čim ona pređe 37 podeljak, ali lekari upozoravaju da to ne bi trebalo činiti. Kako temperatura pomaže organizmu da se izbori s napadačima zdravlja, ne treba je obarati dok ne pređe 38. pa i 39. podeljak.
- Povišena temperatura je znak za uzbunu samo ako je zaista visoka, oko 40 ili 41 stepen Celzijusa i tada može biti opasna - kaže internista dr Tomislav Kosanović. - Posledice tako visoke temperature su dehidracija, ubrzan srčani ritam i neurološke komplikacije. Ovako visoke temperature posebno su opasne za novorođenčad i decu jer mogu dovesti do grčeva, poznatih kao fras, kao i za starije osobe. Temperaturu valja snižavati, ali ne suviše naglo i ne ispod 38 stepeni.
Zašto dolazi do povišene telesne temperature? U mozgu postoji prirodni termostat koji reguliše telesnu temperaturu od zavisnosti od temperature sredine, stanja tela i štetnih napadača na organizam. Tako se, na primer, zbog nekih bakterijskih ili virusnih infekcija oslobađaju supstance koje povisuju telesnu temperaturu tako što putem krvi dospevaju u centar za regulaciju telesne temperature, pa se “termostat” podesi na viši nivo, odnosno višu temperaturu.
Za snižavanje temperature tela koriste se preparati zvani antipiretici. To su paracetamol i njegovi derivati, aspirin i ostali tzv. nesteroidni protivupalni lekovi. Kako povišena temperatura nije uvek znak bakterijske infekcije, ne treba na svoju ruku uzimati antibiotike. Oni ne deluju na viruse, na primer gripa, ali ih visoka temperatura uništava.

J. B.

« Poslednja izmena: 28. Okt 2007, 11:57:01 od machakz »
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
Povišena telesna temperatura


Temperatura sama po sebi obično nije opasna. Velik broj roditelja misli da svaka temperatura kod deteta predstavlja ozbiljnu bolest. Međutim, to nije istina. Temperatura je normalna i zdrava reakcija tela na bolest. Povišena temperatura znak je da se telo bori s infekcijom i da imunološki sistem funkcioniše.

Isto tako, treba znati da normalna telesna temperatura varira od osobe do osobe. Temperatura zdravog novorođenčeta menja se tokom dana. Najniža je ujutro, a najviša kasno poslepodne. Ponekad dete koje nije bolesno može imati povišenu temperaturu. Uzrok tome može biti visoka spoljašnja temperatura ili činjenica da ste dete pretoplo obukli. U ovakvim situacijama, skinemo li deo odeće s deteta ili ga premestimo u hladniju prostoriju, temperatura će se spustiti za nekih 15 do 20 minuta.

Raspon telesne temperature koji se može izmeriti kod novorođenčadi:

NORMALAN RASPON:


Rektalna temperatura - od 36.8 - 38 °C
Aksilarna(pazušna) temperatura - od 36 - 37.2 °C


BLAGO POVIŠENA TEMPERATURA:

Rektalna temperatura - iznad 38.2 °C
Aksilarna temperatura - iznad 37.4 °C


VISOKA TEMPERATURA:

Rektalna temperatura - iznad 39 °C
Aksilarna temperatura - iznad 39.8 °C
Sredstva za merenje telesne temperature:

Živin toplomer. Pretpostavlja se da je ovaj najstariji način merenja telesne temperature ujedno najefikasniji i najprecizniji. Međutim, detetu koje plače i opire se, ponekad je vrlo teško temperaturu izmeriti ovim putem. Ako ste ipak odlučili pokušati, probajte toplomer namestiti što dublje ispod pazuha deteta i držati ga barem pet minuta. Pre korištenja, toplomer treba protresti, kako bi se živa u njemu spustila ispod 37 °C. Toplomer uvek držite na sigurnom mestu. Nikad ne pokušavajte toplomer zagrevati u vrućoj vodi ili na plamenu, kako ne bi došlo do pucanja stakla i ispadanja žive.

Ušni toplomer. Ovo je najlakša i najbrža metoda merenja temperature, međutim može biti dosta nepouzdana. Može se dogoditi da toplomer pokazuje drugačiju temperaturu izmerenu u jednom uhu nego što pokazuje u drugom. Ako niste sigurni u verodostojnost izmerene temperature, možete je proveriti mereći živinim ili, još bolje, digitalnim toplomerom.

Rektalni živin toplomer. Rektalni toplomer ima zaobljen vrh, a može se koristiti i za merenje temperature ispod pazuha. Međutim, ova metoda merenja temperature trebala bi biti korištena samo u razdoblju od rođenja pa do navršena tri meseca života. Rektalno merenje temperature u ovom je periodu najpouzdanije.

Digitalni toplomer. Ova vrsta toplomera može se koristiti za oralno, aksilarno (pazušno) i rektalno merenje temperature. Digitalnim toplomerom informaciju o telesnoj temperaturi dobijemo puno brže nego što je dobijemo mereći živinim toplomerom. I kod digitalnog toplomera može doći do malih odstupanja prilikom prikaza visine telesne temperature.

Vrlo je važno naglasiti da, ako merite temperaturu rektalno, toplomer morate prvo dezinfkovati komadićem vate namočenim u alkohol i isto učiniti nakon upotrebe. Pripazite da u rektum stavljate samo vrh toplomera i dobro pazite na pokrete detetovih nožica. Opiranjem nogu može se dogoditi da toplomer uđe preduboko u rektum te ga povredi. Iako je ovo najpouzdanija metoda merenja temperature kodnovorođenčadi, najbolje je decu što pre naučiti na aksilarno merenje temperature.


Mogući uzroci povišene telesne temperature

Važno je naglasiti da blago povišenu telesnu temperaturu nije potrebno skidati. Blago povišena temperatura je dobra pomoć organizmu u borbi protiv infekcija. Skidajte temperaturu jedino onda kad primetite da detetu stvarno smeta. Pratite detetovo ponašanje i odstupanja od uobičajenog ponašanja. Opšte stanje vašeg deteta i njegovo ponašanje biće vam najbolji pokazatelj ozbiljnosti situacije. Pokušajte se što više pozabaviti detetom umesto temperaturom.

Tri najčešća razloga pojavljivanja temperature su:

Virusna infekcija
Virusna infekcija je najčešći uzrok povišene temperature kod dece. Virusi u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju veću opasnost. Najbolje je ovakvu vrstu infekcije pustiti da prođe sama od sebe. Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija. Budući da preterano korištenje antibiotika može biti štetno, dobro se posavetujte s lekarom ako dete ima virusnu infekciju, pogotovo ako lekar ima nameru prepisati antibiotik.

Bakterijska infekcija
Pod ovakvu vrstu infekcija spadaju: upala uha, upalabešike, pneumonija i upala grla izazvana streptokokom. Bakterijske infekcije leče se antibioticima.

Rast zubića
Rast zubića može izazvati povišenu telesnu temperaturu, ali nikada višu od 38.4 °C. Uzrok povišene temperature kod rasta zubića više je povezan s činjenicom da dete u tom periodu dosta predmeta stavlja u usta. Tim putem, dete može lakše "pokupiti" razne vrste virusa, a ponekad i bakterije.


Lekovi za skidanje temperature

Kao što je već rečeno, blago povišenu telesnu temperaturu ne treba skidati jer ona povećava šansu za preživljavanje, smanjuje se virulencija i rast nekih bakterija. Lekovi za snižavanje temperature menjaju prirodni tok temperature i eliminišu njeno dijagnostičko značenje.

Paracetamol sirup
Počnite ga davati ako je telesna temperatura iznad 38.5°C. 5 mililitara sirupa sadrži 120 miligrama paracetamola. Delovanje sirupa počeće nakon 45 do 60 minuta, a trebao bi delovati oko četiri sata.

Deca od 3. meseca do 1. godine uzimaju pola doze, tj. 2.5 ml, 4 - 6 dnevno
Deca od 1. do 2. godine uzimaju 5 ml, 4 - 6 puta dnevno
Deca od 2. do 4. godine uzimaju 1 ½ dozu ili 7.5 ml, 4 - 6 puta dnevnoParacetamol supozitorij (čepići)
Čepići su vrlo efikasni kod male dece kojoj je teško dati sirup za skidanje temperature. Primenjuje se i kod dece koja povraćaju pa zbog toga niste u mogućnosti dati im sirup. Doziranje je isto kao i kod davanja Paracetamol sirupa. Čepići imaju prednost nad sirupom jer brže skidaju temperaturu. Moguće ih je lomiti i na taj način dati detetu predviđenu dozu.

Ibuprofen
Spada u kategoriju novijih lekova za skidanje temperature. Dosta je efikasan kad su u pitanju visoke temperature. Skida temperaturu brže, a rok delovanja mu je duži nego kod Paracetamola. Može se davati svakih 6 sati. U skorije vreme, njegovo korištenje odobreno je i za bebe starije od dva meseca. Odobrena doza je 10 mg po kilogramu telesne težine. Počinje delovati 30 minuta nakon uzimanja, a trebao bi delovati najmanje 6 sati.

Bebama mlađim od tri meseca ne smeju se davati nikakvi lekovi za skidanje telesne temperature, ukoliko se pre toga niste konsultovali sa lekarom. Deci mlađoj od 12 godina nikada nemojte davati Aspirin i Andol kako ne bi došlo do pojave Reyova sindroma. To je retka, ali vrlo ozbiljna komplikacija koja može pratiti virusne bolesti u slučaju davanja jednog od ta dva leka. Posledica može biti gubitak svesti, a u težim slučajevima i koma.

U zadnje vreme dosta se primenjuju alternativni načini skidanja temperature. Jako su popularni homeopatski preparati. Trenutno se na tržištu mogu pronaći homeopatske kuglice za bebe i decu pod nazivom Belladona, koje isto tako efikasno skidaju temperaturu .

Uz davanje lekova za skidanje visokih temperatura, preporučljivo je i kupati dete. Napunite kadu mlakom, ne hladnom vodom i stavite dete u vodu. Lagano sunđerom kvasite delove tela koji nisu pod vodom. Ovakva kupanja bi, u pravilu, trebala trajati najmanje 15 minuta, pogotovo ako se radi o visokim temperaturama.

Potrudite se da dete uzima što više tečnosti. Ako dojite dete, dojite ga što češće. Na taj način, ne samo da unosi tečnost u organizam, nego unosi i hranu koja jača organizam i pomaže mu u borbi protiv infekcije. Pripazite da je dete lagano obučeno. Ako spava, treba ga prekriti samo laganim čaršavom. Preterano utopljavanje samo povećava telesnu temperaturu, a stari mitovi o tome kako se treba što toplije umotati da bi temperatura spala nisu istiniti. Temperaturi treba omogućiti da napusti telo, a ne je forsirati da se zadržava u njemu.


Kada zvati lekara?

Pozovite lekara odmah, ako je dete:


Mlađe od tri meseca i ima temperaturu višu od 38.4°C. Dete ove starosti zahteva hitnu lekarsku intervenciju. Nemojte davati lekove za snižavanje temperature jer tako samo možete otežati dijagnostikovanje. Najbolje bi bilo, kod ovako male dece, temperaturu utvrditi rektalnom metodom jer je najpouzdanija.
Ako u bilo kom uzrastu dete ima temperaturu višu od 40 °C koju ne uspevate skinuti na raspon od 38.3-38.9 °C.
Ako mislite da je dete dehidrirano. Simptomi dehidracije su upale oči, plakanje bez suza, suha usta, suviše uvučena fontanela i suve pelene.
Ako je dete previše nemirno i jednostavno vam ne polazi za rukom da ga umirite. Pod ovim se podrazumeva dete koje, npr. plače satima bez prestanka.
Ako sumnjate na meningitis. Simptomi meningitisa su visoka temperatura, ukočen vrat i bol u zadnjem delu vrata, povraćanje, glavobolja i osetljivost na svetlost. Ako kod dece koja boluju od meningitisa pokušate saviti vrat, tj. bradom dodirnuti prsa, to vam, zbog ukočenosti vrata, neće poći za rukom.
Dete je neuobičajeno pospano i teško ga je održati budnim.
Dete ima poteškoće s disanjem ili diše ubrzano.
Dete razvija purpurni osip.
Uopšte, ako izgleda veoma bolesno.
IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 10823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Samsung 
ŠTA JE NORMALNA TEMPERATURA?

Telesna temperatura semenja u toku dana. Najniža je rano ujutru, između 4 i 6 h, a najviša rano uveče između 6 i 8 h. Centar za termoregulaciju se nalazi u mozgu (hipotalamus) i njegova osnovna uloga je da održi stalnost temperature od 36,1-37,2°C. Termoregulacioni centri u novorođenčadi, odojčadi i male dece su nedovoljno razvijeni, pa previše odeće ili pretopla soba dovode do porasta telesne temperature.
Fiziološko kolebanje telesne temperature iznosi i preko ±1ºC u toku dana. U toku intenzivnog mišićnog rada temperatura poraste i za 2ºC.
     
         
   VISOKA TEMPERATURA

Visoka temperatura znači da je telesna temperatura viša od normalne. Temperatura potiče od grčke reči "termo" (toplota) ili latinske reči "foveo" ( toplota). Febrilnost je stanje u kome organizam ima povišenu temperaturu preko 37,8 do 38,2°C.
VISOKA FERBILNOST označava temperaturu preko 39°C, a HIPERPIREKSIJA je temperatura preko 41°C.
Visoka temperatura pomaže detetu da se bori sa bolestima. Dete koje ima virusnu ili neku drugu infekciju često ima visoku temperaturu. Dete koje ima temperaturu preko 38°C znači da je u infekciji. Deca često imaju temperaturu dan posle primene Di-Te-Per vakcine ili 7-10 dana posle MMR vakcine.     
         
    KAKO MERITI TEMPERATURU?
     
    U našoj sredini se preporučuje
aksilarno merenje temperature
lekarskim termometrom.
  Odojčetu koje nema dijareju
(proliv) temperatura se može
meriti i rektalno.
 
 
   
Takođe na zapadu merenje
temperature se vrši i u ušnom kanalu.
  Na zapadu je uobičajeno
merenje temperature u ustima.
 

Temperatura se meri 3 minuta. Nije pouzdano i ne preporučuje se stavljanje dlana na čelo deteta za procenu temperature.

KADA MERITI TEMPERATURU?

Temperatura se meri pre obroka (na prazan želudac), u deteta koje je prethodno mirovalo. U toku dana meriti temperaturu 2-3 puta. Dete ne treba buditi radi merenja temperature.

LEČENJE TEMPERATURE

Povišena temperatura nije bolest, ona je samo znak bolesti. Lečenje osnovne bolesti dovodi do normalizovanja temperature. Za lečenje febrilnosti najvažnije su tzv. opšte mere:

HIDRACIJA - ako dete nije dehidrirasano, regulaciju unosa tečnosti u visoko febrilnog deteta treba ostaviti njemu samom. Dete treba često nuditi, ali ga ne prisiljavati da uzima tečnost.
DIJETA - febrilno dete je slabog apetita i ne treba ga prisiljavati da jede. Gubitak apetita obično traje 3-4 dana i nije alarmantan znak. poželjno je davati hranu bogatu ugljenim-hidratima (prepečen hleb, zaslađene napitke, voće). lekari sa engleskog područja preporučuju sladoled.
ODEVANJE - prilagoditi detetovom osećaju udobnosti. Što manje odeće da bi se odavanje toplote sa kože nesmetano odvijalo. Pretopljavanje febrilnog deteta može lako dovesti do hipertermije.
FIZIČKA AKTIVNOST - dete treba da miruje zato što prevelika aktivnost pojačava stvaranje toplote.
SNIŽAVANJE TEMPERATURE - primenom lekova i fizičkim metodama.
a - Lekovi za snižavanje temperature u dece su febricet i u većeg deteta Brufen. Ovi lekovi se primenjuju u dece sa temperaturom preko 38,5°C. ne treba nastojati da se temperatura snizi ispod 37°C.
b - Fizičke metode su kupanje deteta u mlakoj vodi. "Frikcije" (trljanje) alkoholom i ledenom vodom se ne preporučuju jer dovode do periferne vazokonstrikcije (sužavanje krvnih sudova) koja ometa odavanje toplote. Alkohol i ledena voda su neprijatni i mogu dovesti do kolapsa u male dece. Zabeleženo je trovanje alkoholnim parama u odojčadi. Fizičke metode je najbolje primeniti oko pola sata posle antipiretika.
     
   TEMPERATURNA FOBIJA

U našoj sredini postoji veliki strah od povišene temperature, kao i zdravstvena neprosvećenost roditelja. Antipiretici (lekovi za snižavanje temperature) se mogu dobiti i bez recepta pa je njihova primena nekada neracionalna i velika opasnost za decu.

ZAKLJUČAK

Povišena temperatura je znak bolesti. Pravilan odnos prema povišenoj temperaturi pomoći će da se ovaj znak bolje koristi u dijagnozi, praćenju toka bolesti i efekta lečenja bolesti koja je dovela do febrilnosti. Naučna saznanja govore da treba menjati rasprostranjen agresivan tretman povišene temperature i smanjenje upotrebe antipiretika.

POVIŠENA TEMPERATURA MOŽE BITI PRIJATELJ,
A ANTIPIRETIK NERACIONALNO PRIMENJEN NEPRIJATELJ DETETU

IP sačuvana
social share
(\__/)
(='.'=)
(")_(")   Samo za njene oci....
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 18. Jun 2018, 19:17:53
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: Juzne Vesti :: Citati :: Serbia News :: Kuvar :: Tvorac Grada :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.