Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 00:34:52
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 40
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Postojanje Boga  (Pročitano 37299 puta)
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
Zastava in the back of your mind ;-)
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Tralalalala

E, dragi moj, gresis. Greske su ti velike - ko kuca!

"Bos po zeravici" - Pa on tako brzo protrci po zaru, da to nije, skoro, ni bio nekakav valjani kontakt. A sta mislis da se malo zadrzao na istom tom zaru? Eto, samo nekakvih tricavih pet minuta! Bos po zeravici moze protrcati, kao vjetar brzo. No, neka zastane na trenutak! Neka predahne na tom zaru!

"Beba padne...i prezivi" - Pa nije valjda pala sa petog sprata, i, bez nekakve amortizacije, udarila tijelom o asfalt, pa prezivjela?

"U podmornicama ljudi spavaju u moru" - U podmornicama ljudi spavaju - u podmornicama! Podmornica se ne protivi nikakvom prirodnom zakonu. Sacinjena je po svim prirodnim zakonima i zakonitostima. Sagradio ju je covjek koji je upravo i "kopirao" prirodu i prirodne zakonitosti. Neka prespava u moru covjek bez podmornice, dragi moj. To se ovdje govorilo.

I sta je neprirodno sa avionom? Letjelica je to koja, imajuci "takav i takav" pogon, i imajuci "takav i takav" oblik, moze letjeti. I nju je opet napravio onaj covjek koji je posmatrao prirodu i prirodne zakonitosti. Sta je to "neprirodno" kod aviona? Bas nista.

Svaka ti je primjedba, dakle, greska velika ko kuca. A sve greske zajedno, predstavljaju veliki broj kuca u nizu, jednu dugu ulicu. Zato je ta ulica i zavrsila u - nadprirodnom!

O tome da je vise beba prezivelo pad sa visespratnica postoje novinski izvestaji. Pretpostavljam da nisu bas svi do jednog lazi.

To sto kazes da avion ne krsi "prirodne zakone" je potpuna besmislica. -- Avion nije bice. To je masina. Masina ne leti. Tom masinom upravlja "prirodno bice" covek. Dakle, covek leti -- ne leti avion.

Medjutim, covek nema krila. Dakle prirodno bice covek leti krseci prirodni zakon o letenju krilima (koja imaju i ptice, i slepi misevi i insekti -- razlicita, ali uvek krila).

Ljudi hodaju po zeravici. Neki -- oni koji ne veruju -- protrce. Oni drugi hodaju, normalnim korakom, po zeravici dugoj 15 metara. Cak i da protrcis, to je najmanje 15 koraka, dakle 15 puta dodirivanja zara bosim tabanom. Ocigledno nisi uopste ili nisi dovoljno pazljivo posmatrao filmove na ovu temu -- verovatno zato sto si a priori odbio mogucnost autenticnosti necega sto se kosi sa tvojim Weltanschauungom.

Ocigledno imas problem da razumes sopstvene greske -- cak i kad ti ih neko vrlo jasno ukaze. To je slucaj sa mnogim autoritarnim licnostima, narocito muskarcima, narocito Srbima, Hrvatima i ostalim Balkancima. 

Rekao si: "mozes li spavati u moru?" i tvrdio si da to nije moguce.

Pokazao sam ti da je sasvim moguce. Prirodno bice covek je od prirodnih materijala (rude i druge sirovine) napravilo podmornicu kojom spava u prirodnom moru, ispod povrsine prirodne vode.

Osnovni tvoj problem je da je tvoje vidjenje toboznjeg naturalistickog apsolutnog determinizma -- krajnje nepotpuno. Postoji ogroman svet (informacija, znanja, iskustava) izvan pravila koja ti verujes -- i tu dolazimo do tvog verovanja u "boga", kojeg doduse zoves prirodom -- sledis.

Dakle, poenta je da ti robujes svojoj ideji naturalistickog normativnog pozitivizma jednako kao sto oni koji tvrde da su vernici robuju svojoj ideji navodno objavljene "istine". A oba su jednako pogresna.

Istina nije jedna i apsolutna. Privid "istine" UVEK zavisi od tacke gledista, tj. uvek je relativan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
"Novinski izvestaji o padanju beba". Beba teska nekoliko kilograma, a koja padne sa petog sprata na asfalt, i bez nekakvog eventualnog ublazavanja tog pada, tesko da ce prezivjeti. Ovo ti je greska velika kao - kuca! kucerina

Avion ne krsi ni jedan prirodni zakon, niti kakvu prirodnu zakonitost. Napravio ga je covjek koji je posmatrao prirodu, prirodno ustrojstvo stvari. I iz njih naucio. Covjek ne krsi nikakav prirodni zakon dok sjedi u avionu koji leti. I ovo ti je greska velika kao - kuca! kucerina

"Ljudi koji hodaju po zeravici dugoj 15 metara". A sto ne hodaju po, istoj, dugoj 150 metara? Sto se ne ureduju, za takve ljude, plaze od zeravice?Pa da, fino, jelda, takvi virtuozi, i setaju i spavaju na jednoj zeravicastoj plazi. Covjece pricamo o kontaktu golog ljudskog tijela sa zeravicom. Ova greska ti je velika kao - kuca! kucerina

Covjek je, opet, posmatrajuci prirodu i prirodno ustrojstvo stvari, prirodne zakone i zakonitosti, napravio podmornicu. Ta podmornica je, naravno, opet, sagradena od prirodnih materijala. Dakle, dragi moj, kada covjek uroni podmornicom ispod povrsine mora, nije se prekrsio nikakav prirodni zakon, niti kakva prirodna zakonitost. Greska je ovo, velika kao - kuca! kucerina!

Ovaj tvoj tekst, dragi moj, a ovdje i ovako poslagan, zaista podsjeca na jednu ulicu natrpanu cudesnim kucama i kucerinama. Budes li tako uredivao ulicu, budes li je kitio takvim kucama i kucerinama, bice to jedna cudesna ulica, koja ce, zaista, zavrsiti u - neprirodnom!

Jesi li ti to bio ozbiljan! Ili si pokusao da napises nekakvu - losu bajku!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tralalalala

"Privid istine zavisi od tacke gledista", kazes.

Pa ovdje sam ja, sada, ta "tacka gledista". A sa moje tacke gledista - ja vrednujem stvari! Jesi li ti to pozelio, kao sto rade i sve poznate religije od covjeka, da mu pomute mogucnost donosenja zakljucaka sa "svoje tacke gledista", pa da mu onda oni "svoju tacku gledista" predstave kao istinitu.

Povrsina prirodnog ustrojstva stvari jeste relativna. No, ne i njena srz. Tacka gledista koja je vidjela relativnost, vidjela je samo povrsinu ustrojstva stvari. Ne i njenu srz. Einstein je bio povrsan!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
Ocigledno, ti i dalje robujes svojoj tacci gledista koja je determinisana naturalistickim pozitivizmom kao kvazireligijom.

Naravno, niko ti ne brani da ostanes rob tog svog ubedjenja. Medjutim, onog trenutka kad svoj pogled na stvari proglasavas za jedini ispravan i pateticno se koprcajuci vristis (bold znaci vrisku) o tome kako drugi nisu u pravu samo zato sto ti nisi u stanju da ih razumes -- postajes dosadan i banalan.

Umesto sto urlas kako nije tako kako jeste samo zato sto se fakta ne poklapaju sa tvojim predrasudama, procitaj ponovo ono sto sam napisao i probaj da razumes sta tamo zaista pise -- a ne sta ti projektujes u tekst a cega tamo nema.

Uopste nije tesko posmatrati svet bez stake i/ili proteze dogme, pa bila ona hriscanska, muslimanska, judaisticka, budisticka, ili kvaziscientificno pozitivisticka.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Bold iz tvoje tacke gledista znaci vrisku. No ne i iz moje tacke gledista.

A ti bi htio da tvoja tacka gledista postane i moja. Odnosno, ti bi to htio da ja odbacim svoju tacku gledista i prihvatim tvoju, pa da me onda mozes imati za sta hoces.

A to isto traze od mene i sve religije svijeta. Od svih nas. Nemaj svoju tacku gledista, vec prihvati njihovu kao istinitu.

Dakle, dragi moj Tralalalala, sve je podlo sto trazi od covjeka da nema svoju tacku gledista.

Tvoj tekst, iako neboldovan, vristi. Vristi zbog toga sto shvata kako nece uspjeti tvoju tacku gledista predstaviti kao valjanu, predstaviti kao onu zbog koje ce svi ostali odbaciti svoje vlastite tacke gledista.

A, pri tom, tvoja tacka gledista biva u suprotnosti sa prirodnim ustrojstvom stvari. Kao i sve religije.

Dragi moj Tralalalala, sa tvoje izvrnute tacke gledista "devojka ne bi legla na sedista"!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

主天下

Zodijak
Pol
Poruke 2225
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
No dobro -- onda nastavi da vristis, pa ce te mozda neko drugi jos i primetiti.

Ja sam vec protracio isuvise vremena pokusavajuci da ti objasnim ono sto ti odbijas da shvatis: ne trazim uopste da prihvatis moj pogled na svet, cak sam i izricito napsiao "misli sta hoces", ali ne budi bezobrazan da mi svoj licni pogled, taj koji nekakvu "prirodu" stavlja u poziciju bozanstva, pa cak i vise od tradicionalnog pojam bozanstva, koje ipak dozvoljava slobodnu volju, a priroda -- po tebi -- to ne cini, nudis kao jedini, jer on to ni u kom slucaju nije.

A to da bold jeste vristanje nije moja tacka gledistra nego opsteprihvaceni uzus za ljude koji odluce da komuniciraju na netu.

Naravno, ti mozes da tvrdis drugacije, ali osobe sa kojima komuniciras ce same odlucivati da li da prihvate tvoju interpretaciju, ili ce ti svaki put reci da prestanes da vristis.

Ja ne prihvatam tvoju tvrdnju jer nije nicim validnim potkrepljena. Za mene je to, kao i za ogromnu vecinu hriscana, muslimana, budista, judaista, ateista, agnostika, antiteista itd. koji kopriste internet samo tvoje urlanje i cika.

A to mi nije potrebno. Zato si ovim iscrpao mogucnost da mi i ubuduce budes korespondent. Tja...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
"Nekakvu prirodu", velis. A odakle to velis? Iz neprirode! Da se ne nalazis mozda u nekakvoj bajci, pa iz nje pominjes "nekakvu prirodu"?

"Nekakvu prirodu", zboris. A gdje se nalazis dok to zboris? U neprirodi! Da nisi mozda u nekakvim bozanskim predjelima koji nemaju veze sa prirodom, pa od tamo pominjes "nekakvu prirodu"?

"Nekakvu prirodu", divanis. A cime to divanis? Nekakvim neprirodnim ustima, glasom. Da nisi mozda iz nekakvih dimenzija koje poznaju bezglasni govor, pa od tamo pominjes "nekakvu prirodu"?

"Nekakvu prirodu", rece covjek, i ostade ziv, ostade i dalje ziv u istoj toj prirodi.

"Ja iscrpio mogucnost da budem tvoj korespodent", kazes. Dobra ti je ta. "Do jaja". Sa njom si hrabro pobjegao!

No gdje si pobjegao. Nisi valjda - iskocio iz prirode!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Вера у радост готово је иста као и сама радост.

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 11175
Zastava Zeljena...
OS
Windows 2000
Browser
Internet Explorer 5.01
mob
Nokia 6101
Caruros-e,covece pa gde si nestao??
dopud-e, covece imas ogroman problem sa samim sobom, povlacim  Smile
sto se tice tikve, ja te razumem...i ne ljutim se Smile
IP sačuvana
social share
Усамљеност није у томе што смо сами, него у томе што не постоји ништа за чим чезнемо.

Nemoj traziti ljubav. Trazi i razbi sve barijere u sebi koje si izgradio protiv nje.

Не показујемо своју величину кад се нађемо у једној крајности, него кад одједном додирнемо две.

У великим стварима људи се показују онаквима какви би хтели да буду, а у малим онаквим какви јесу.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1047
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Feel

Dodi da se druzimo. Ako treba smislicemo jos jednog boga. Ma sta jednog. Mirijade, ako treba: Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 590
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Siemens m45
Ma evo me nego vidim lepo vam krenulo pa da se ne mesam...
A sad kad Dopud nema sagovornika... Smile
"Svakako da postoji.Neprijatno mi je, ali da li si cuo za dusevne bolesnike?"
Je si li ti cuo za vukodlake?
Dusevnim bolesnicima se smatraju ljudi koji imaju neke menatlne poremecaje dakle poremecaje uma.A nazivaju se dusevnim zato sto su dusa i um isto...
Citati su nebitni.Ako hoces naci cu ti nekoliko kontradiktornih citata od veoma uglednih likova...
Sta znaci to sto ja pisem?Ne "znaci" nista.Moji tekstovi ne mogu da znace...A vrednost im je relativna...
Covek koji hoda 15 metara kroz vatru nije natpriridno cudo nego fanatik.Neka proba da hoda 20 min kroz vatru i ne osteti noge pa onda da pricamo...
"Istina nije jedna i apsolutna. Privid "istine" UVEK zavisi od tacke gledista, tj. uvek je relativan." OVO JE RELATIVNO
Smile
P.S. Bold znaci vristanje.

IP sačuvana
social share
Skromnost je moja vrlina!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 40
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 00:34:52
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.