Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li iko kontrolise notare i izvrsitelje?  (Pročitano 1643 puta)
29. Mar 2018, 12:50:08
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
PUKOVNIK ZBOG JEDNE GREŠKE OSTAO BEZ STANA "Bio sam u svim ratovima, ali nikad mi nije bilo ovako TEŠKO"
Danijela Nišavić 25.03.2018. 22:14 > 07:25

Božidar MilosavljevićFoto: privatna arhiva, a / RAS Srbija
Imam preko 50 godina vojničkog staža, učesnik sam svih ratova od 1941. godine, a danas doživljavam jednu od najvećih i najtežih nepravdi, kada zbog tuđeg duga prodaju mi stan čiji sam vlasnik i nemam ama baš nikakve veze sa tim - priča osamdesetosmogodišnji Božidar Milosavljević, pukovnik u penziji, iz Beograda.

Ovih dana, kako je dobio obaveštenje, njegov stan radi namirenja duga Slobodana Ivanovića, koji mu je i prodao nekretninu, biće ponuđen na javnu prodaju, a kako bi javni izvršitelj naplatio potraživanja banke. Javni izvršitelj je čak tražio i asistenciju policije, kako bi zainteresovanih pet kupaca moglo da razgledaju Božidarov stan, pre prodaje, uprkos tome što je upoznat sa time da Ivanović nije vlasnik.

Jedina Milosavljevićeva greška je bila što odmah po sklapanju ugovora i uplaćivanju novca nije odmah otišao u katastar i upisao se kao vlasnik. To je istovremeno i upozorenje svima koji odlažu upis vlasništva nad nekretninom u katastar.

A kako se pukovnik u penziji uopšte našao u ovoj apsurdnoj situaciji?

Stan od 36 kvadrata na Vidikovcu Milosavljević je kupio 6. maja 2016. od Slobodana Ivanovića i kako je pisalo u kupoprodajnom ugovoru koji je i notar overio, nije postojao nikakav teret, zabrana, niti hipoteka.

- Dao sam kaparu od tri hiljade evra, a preostalih 31.000 evra kupcu sam uplatio na račun u banci. Porez na prenos apsolutnih prava od 107.000 dinara sam platio, kao i porez na imovinu za 2016. i deo za 2017. Preveo račune na svoje ime i za Infostan, telefon, struju. U stanu, koji sam kupio od nasleđenog novca nakon smrti sestre, sada živi moja mlađa ćerka sa dvoje dece - priča Božidar i uzdiše.

Kaže da ne može da shvati šta mu se dešava i pita ko može da zaštiti njega i njegovu imovinu. Angažovao je advokate koji su kako bi se sprečila nenadoknadiva šteta, pokrenuli parnični postupak pred Drugim osnovnim sudom.

- Pijem lekove, tačno po otkucaju srca osećam da mi je pritisak preko 200, moj advokat koga sam angažovao mi maksimalno pomaže, ali ko je uspeo lako da ispravi nepravdu - kaže.

Godinu dana nakon overe ugovora o kupovini i useljenja u stan, juna prošle godine Božidar je saznao iz izvoda iz lista nepokretnosti, koji je pribavio kod nadležnog katastra, da je za njegov stan u aprilu, podnet zahtev za upis promene, a na osnovu naplate duga banke od prethodnog vlasnika stana.

Odmah je dostavio prigovor javnom izvršitelju.

- Saznao sam da je čak oglašena javna prodaja mog stana, čak i obilazak zainteresovanih. A da se dužnik i dalje vodi na adresi stana koji je meni prodao i da niko ne može da mu uđe u trag - priča.

Prevarant se "izvukao"

Tada je tek shvatio da je prodavac od koga je kupio stan, dužnik koga je tužila banka, koji se nakon iseljenja nije odjavio sa adrese stana koji je prodao Božidaru i da je to zapravo njegova fiktivna adresa. Ivanović je banci dugovao novac još od 2011. a sve do juna 2017. banka nije uspela da naplati potraživanje. Pretragom podataka o imovini dužnika, utvrđeno je da Slobodan Ivanović zapravo i dalje vodi kao vlasnik Božidarovog stana, a banka je tada podnela predlog da se izvršenje sprovede prodajom tog stana.

- Ja zbog godina nisam odmah preveo vlasništvo stana na sebe, računao sam imam vremena. Smatrao sam da sam kupio stan od poštenog čoveka, računao da je ovo pravna država i da su ljudi pošteni. Sad vidim da sam bio u zabludi i da je sve bilo hitno. Nepravda baš boli, a ovde je reč i o prevari. Shvatio sam i da nije problem u meni već u celom sistemu - kaže Božidar Milosavljević.

"Javna prodaja zloupotreba prava"

Ovakva zamršena pravna situacija je već poznata u našoj pravnoj praksi. Kako kaže advokat Vesna Milanović, punomoćnik, vođeni su sudski postupci sa istim zahtevima i sudovi su doneli presude, kojima je u istim slučajevima kao kod Božidara Milosavljevića utvrđeno da bi prodaja stana u ovakvim okolnostima predstavljala nedopušteno raspolaganje, a da bi javna prodaja bila zloupotreba prava i izazvala pravnu nesigurnost.

Inače, javne prodaje nepokretnosti radi namirenja duga, se pokreću sa početnom cenom koja iznosi 60 odsto do tržišne vrednosti. A ako se na prvi poziv niko ne javi, sledeća cena se snižava na 30 odsto od ukupne vrednosti. Za stan Božidara Milosavljevića javilo se do sada pet zainteresovanih.

(Danijela Nišavić)

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
ODLIČNA VEST Pravda je POBEDILA, pukovniku Milosavljeviću OSTAJE STAN
Danijela Nišavić 29.03.2018. 11:26 > 11:50

[img][/img]
Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Pravda je pobedila. Banka je jutros, sat pre zakazane javne prodaje, odustala od prodaje stana Božidara Milosavljevića (88), kako bi naplatila potraživanje koji nikakve veze nema sa njim, saznaje "Blic". Time je okončana borba za pravdu i pravo pukovnika u penziji koji je osam meseci pokušavao da dokaže da je stan njegov, a ne prodavca stana, koji je dug i napravio.

Stan bi danas, inače, bio prodat

O slučaju pukovnika Milosavljevića, "Blic" je prvi pisao u nedelju. Tada je izgledalo da je ovaj slučaj već završen, jer je za sredu bilo zakazano razgledanje stana od strane potencijalnih kupaca, o čemu možete čitati ovde, a za danas i javna prodaja nekretnine. Međutim, slučaj je dobio najbolji mogući kraj.

- Iskreno, mnogo bolje se osećam nego juče, prekjuče, svih prethodnih dana i meseci. Ali, ovo je Pirova pobeda. Jedan deo tereta sam rešio, al sve dok ne upišem vlasništvo nad stanom u katastru, neću imati mira - kratko za "Blic" kaže slabim glasom Božidar.

Banka je jutros tražila da se otkaže prodaja stana, a javni izvršitelj uradio je zaključak o otkazivanju javne prodaje, jer su se u međuvremenu javili potencijalni kupci koji su uplatili depozit. Javni izvršitelj podneće zahtev katastru za brisanje zabeležbe i tako će Božidar nesmetano moći da okonča postupak uknjižbe svog stana.

Kako je pukovnik ZAMALO ostao bez stana zbog tuđeg duga
- Tako se posle osam meseci otvara put da Božidar po ranije podnetom zahtevu upiše se kao vlasnik stana od 36 kvadrata na Vidikovcu, na potkrovlju zgrade u kome sada žive njegova ćerka sa dvoje maloletne dece - kaže za "Blic" Vesna Milanović, advokat Božidara Milosavljevića.

"Ne bojim se"- Božidarova unuka koja živi sa majkom i sestrom u stanu
Pukovnik u penziji doneo je odluku i da povuče tužbu protiv banke, a ona ih je obavestila da više neće tražiti naplatu potraživanja od Božidarovog stana, duga koji je inače napravio prodavac Slobodan Ivanović, koji je Božidaru prodao stan, a nakon toga ostao fiktivno prijavljen na toj adresi.

A kako je ova najtežih bitaka za pravdu i pravo Milosavljevića počela?

Stan od 36 kvadrata na Vidikovcu Milosavljević je kupio 6. maja 2016. od Slobodana Ivanovića i kako je pisalo u kupoprodajnom ugovoru koji je i notar overio, nije postojao nikakav teret, zabrana, niti hipoteka. Dao je kaparu od tri hiljade evra, a preostalih 31.000 evra kupcu je uplatio na račun u banci. Porez na prenos apsolutnih prava od 107.000 dinara je platio, kao i porez na imovinu za 2016. i deo za 2017. Preveo račune na svoje ime i za Infostan, telefon, struju. Stan je kupio od nasleđenog novca nakon smrti sestre, a u njemu živi njegova mlađa ćerka sa dvoje maloletne dece.

Godinu dana nakon overe ugovora o kupovini i useljenja u stan, juna prošle godine Božidar je saznao iz izvoda iz lista nepokretnosti, koji je pribavio kod nadležnog katastra, da je za njegov stan u aprilu 2017. podnet zahtev za upis promene, a na osnovu naplate duga banke od prethodnog vlasnika stana. Njegova jedina greška je bila što nije preveo stan na sebe u katastru.

Božidarov stan fiktivna adresa Slobodana Ivanovića

Tada je tek shvatio da je prodavac od koga je kupio stan, dužnik koga je tužila banka, koji se nakon iseljenja nije odjavio sa adrese stana koji je prodao Božidaru i da je to zapravo njegova fiktivna adresa. Ivanović je banci dugovao novac još od 2011. a sve do juna 2017. banka nije uspela da naplati potraživanje. Pretragom podataka o imovini dužnika, utvrđeno je da Slobodan Ivanović zapravo i dalje vodi kao vlasnik Božidarovog stana, a banka je tada podnela predlog da se izvršenje sprovede prodajom tog stana.

Tada je tek Božidar shvatio da je prodavac od koga je kupio stan, dužnik koga je tužila banka, koji se nakon iseljenja nije odjavio sa adrese stana koji je prodao Božidaru i da je to zapravo njegova fiktivna adresa. Ivanović je banci dugovao novac još od 2011. a sve do juna 2017. banka nije uspela da naplati potraživanje. Pretragom podataka o imovini dužnika, utvrđeno je da Slobodan Ivanović zapravo i dalje vodi kao vlasnik Božidarovog stana, a banka je tada podnela predlog da se izvršenje sprovede prodajom tog stana.

Dva potencijalna kupca sprečena juče da obiđu stan

Božidar je tada angažovao advokata koji je dostavio prigovor javnom izvršitelju, koji je pokrenuo javnu prodaju stana.

Juče je bila zakazan obilazak stana potencijalnih kupaca, uz asistenciju policije. Zahvaljujući solidarnosti građana, sprečeno je da uđu u zgradu. Međutim, banka nije odustajala od toga da prodajom tog stana namiri svoje potraživanje. I za danas bila je zakazana u 11 časova javna prodaja u kancelariji javnog izvršitelja. Zainteresovni kupci su čak uplatili i depozit.

Stan od 36 kvadrata na Vidikovcu procenjen je na 3.965.760 dinara, a dug koji je 2011. Slobodan Ivanović napravio prema banci iznosio je 1,5 miliona dinara.

(Danijela Nišavić)

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
Za razliku od onih slucajeva gde do kraja nije bas najjasnije sta i kako, i onog u bulevaru gde je u pitanju prevara, ovde je sve, po vlasnika, cisto. Cak, eto, je odradio po novom, sa notarima. Ne znam da li ovde pise, ali u nekoj vesti je receno da postoji odluka suda, bas za ovu njegovu situaciju, da je nenormalno (ja to laicki) da se oduzima stan sadasnjem vlasnika za dug prethodnog. Daklen, u trenutku kupovine, nije postojao teret na stanu. Ne znam da li je ranije bilo, ali bi trebalo da postoji neki registar prometa nekretnina za ovakve slucajeve. Jer, cak i kad u katastar odnesete sve po ps-u sto se papira tice, cekate dva meseca (a kazu da je to sada odlicno kako je bilo ranije, to ranije ne znam) da se stan uknjizi na novog vlasnika. I da radite sve kako treba, opet moze da vas se desi ova situacija, eto recimo, u tom praznom hodu dok cekate da budete uknjizeni kao novi vlasnik.

I da, ne postoji nacin da odjavite nekog sa svoje adrese dok se ta osoba sama ne odjavi. Najbolje sto mozete jeste da se obratite policiji, da ona nesto izlazi na teren, i da stoji neka zabeleska o tome. Ali, svejedno, niste uopste zasticeni ako prethodni vlasnik ostane na adresi stana koji je prodao, i za nesto ga duze. Ako nema razumevanja izvrsitelja, dzaba vam cak i sva peripetija sa policijom i ovim sto sam ispisala na pocetku pasosa.

Posle meni neko kaze sta meni smeta sve ovo i sluzbenici (da, sluzbenici su svi koji rade u drz. organima, to su oni koji bi trebalo kao da donose propise koji ce da nas stite  Smile  i da se staraju da se isti i sprovode  Smile) da zivim? Los vic. Samo sto uopste nisam sigurna u svojoj drzavi, svom gradu, svojoj ulici i svojoj imovini, ali nema veze, sve dok moja porodica i ja tutkamo pare  Smile

« Poslednja izmena: 29. Mar 2018, 14:13:00 od krouli »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
Citat
I da, ne postoji nacin da odjavite nekog sa svoje adrese dok se ta osoba sama ne odjavi.

Наравно да постоји. Особа од које сам ја купио стан је ишла испред мене да се одјави Smile Такође, ни динара није видео док све провере нисам обавио и док у катастру нисам пребацио стан на мене као и све рачуне за режије на моје име плус провере да ли је дужан за струју, грејање итд Smile

Увек кажем...куповина стана није као да купиш кутију цигарета или литру уља...све се мора проверити, три пута Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
mob
Qtek 小米
Jбга, није вам ваљао геноцидни фашиста Милошевић, када је све то било у надлежности државе односно суда, сада чекајте код приватника још дуже и десет пута скупље ... и опет вас преваре, иако се као све проверава.
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2876
U Srbiji je kažnjivo biti ispravan i pošten.

Korektnost i uljudnost je siguran put ka sistemskoj torturi.

Dok sudovi i njihove privatne falange terorišu građane, prevaranti, zelenaši te krimosi svih fela nesmetano privređuju.

Ovako postavljen sistem mora biti rasformiran jer koncentracija institucionalne nepravde u Srbiji gura narod u nerešiv unutrašnji konflikt.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.104 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.