Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Postanite predsednik!  (Pročitano 356 puta)
15. Okt 2005, 13:08:03
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Sve više kandidata i političkih programa za virtuelnog predsednika

Izbori javno namešteni

Emisija "Postanite predsednik" emituje se već dva meseca na lokalnim stanicama širom SCG i BiH, kako bi "obični ljudi" izneli svoje političke vizije i usput, uz zvanje predsednika, osvojili 400.000 dinara
Zamislite državu u kojoj je legalizacija mita, kriminala i korupcije osnovni princip, skupštinski poslanici zasedaju po kućama, sudske se presude javno kupuju, a red i mir čuvaju čvorci (pod uslovom da ne odapnu od ptičjeg gripa).

Nije citat iz nekog antiutopijskog remek-dela, već samo delić predstavljanja političkog programa Božidara Marinkovića, "predsedničkog kandidata 21" u rieliti šou programu "Postanite predsednik". Emisija se već dva meseca emituje na novosadskoj TV Panonija i na još 35 lokalnih stanica širom Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kako bi i "obični ljudi" imali priliku da iznesu svoje političke vizije i usput, uz zvanje predsednika virtuelne države Srbije, osvoje 400.000 dinara. Malo li je na ovu glad?

- Nagrada mi nije bila presudna jer se već dvadesetak godina bavim aforistikom i satirom i pripadam grupi aforističara okupljenih oko radio-emisije "Oblak u bermudama". Koleginica je pre mene već učestvovala u emisiji "Postanite predsednik", pa je to predložila i meni. Ideja mi se odmah svidela. Fakultet nisam završio, ali sam pre tri meseca polagao državni ispit i to da bih mogao da odem u penziju. Svojim šefovima sam na tome beskrajno zahvalan, jer sam sistematizovao znanje i napravio dobar politički program - priča Boško Marinković, koji dodaje da mu materijala za satiru ni u okružnom sudu, u kom radi kao službenik, ne nedostaje.

Kaže, na snimanju nije imao previše treme, iako su se svi prema njima ponašali kao prema profesionalcima. Plašio se, doduše, da je u karikiranju naše svakodnevice malo i preterao, ali je sada zadovoljan. Kolege su mu potvrdile da je bio dobar, pa i da je mogao biti malo oštriji.

Predstavljanje kandidata izgledalo je kao pravo - dok je voditeljka u bekstejdžu opušteno ćaskala s kandidatom, ekranom su prolazili podaci "rođen 1943. godine", "živi na Novom Beogradu", "oženjen", "ima sina" - sve praćeno slikama iz detinjstva i sloganom "Ušunjajmo se u Evropu zaobilazno, a živimo i dalje virtuelno".

Stigao i Muja Lopov

Prema rečima Dejana Suvajdžića, glavnog i odgovornog urednika TV Panonija, u dosadašnjih tridesetak epizoda, koje se emituju tokom celog dana u šest termina, izređali su se razni kandidati. Od onih ozbiljnih, s tašnama i odelima, do onih koji su došli samo šege radi. Među njima je bilo čak i poznatih likova, poput Radivoja Milutinović, legendarnog subotičkog Muje Lopova. Došao, valjda, čovek da zaradi neke pare, pa da opet okuša sreću kod Karle del Ponte.

- Zalažem se da ta virtuelna država bude demokratski poluprotektorat pod budnim nadzorom Brisela, a na vrhu zatupljene piramide nalazili bismo se ja i BA (Bezbednosna agencija). Njen prvi zadatak bio bi da formira nove partije. Zakonodavnu vlast vršila bi virtuelna skupština, čiji bi poslanici obavezno bili članovi BA. Zasedali bismo samo ponekad, i to od kuće, odakle bismo bili povezani video-bimovima. Time bi se smanjili troškovi za dnevnice, ručkove, odvojen život...

Svi prenosi sednica bili bi režirani, a izbori javno namešteni. Izvršnu vlast imala bi vlada, koja bi bila servisna pomoć mom demokratskom vladanju, a činilo bi je 10 ministara izabranih na 10 godina. Sila prinude bi bili ČVOR-ci (čuvari virtuelne organizacije reda). Shodno tome i sudstvo bi bilo privatizovano, presude bi se plaćale. Ovog puta javno, a ne ispod žita - objašnjavao je Marinković svoj politički program pred kamerama, a zatim je u trećem delu emisije objašnjavao da je zadovoljan, ali da je "ipak moglo malo tečnije".

Vlado Čučković, idejni tvorac "predsednika", objašnjava da je ideja nastala još 2002. godine, u periodu kada Srbija nije imala ni predsednika, ni vladu.
- Tako sam sa društvom došao na ideju da osnujemo virtuelnu državu, a zatim i da izaberemo predsednika - priča Čučković i objašnjava da se u prvom krugu svi "predsednički kandidati" predstavljaju gledaocima, koji za njih mogu da glasaju, dok će u drugom krugu biti snimana i sučeljavanja najuspešnijih kandidata. Ko se pokaže najuspešnijim, dospeće u treći krug, kada će kamere ući i u njihove domove. A na završnoj predsedničkoj konvenciji predsedniku će biti uručena i nagrada od 400.000 dinara.

Planiraju snimanje emisije i u Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj... pa da onda, negde 2007, izaberu i virtuelnog predsednika bivše Jugoslavije.

Izvor: Glas Javnosti \ A. Klarić Žak
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.