Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Posebnost nacija  (Pročitano 4971 puta)
12. Nov 2003, 08:51:23
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 191
Nacije su kao neke posebnosti, zar ne.

Sad me zanima šta to jedna nacija ima a druga nema, tj. šta je jedinstvena osobina neke nacije po kojoj se ona raspoznaje međ drugima. Posebno kada su to teritorijalo, kulturno i poreklom bliske nacije.

Baš me zanima šta to srpska nacija ima posebno u odnosu na njoj najbliže nacije nastale iz istog naroda i plemena kao što su: Goranci, Hrvati, Crnogorci, Bošnjaci, Muslimani i Jugosloveni (ovo bi se pitanje moglo postaviti i suprotno npr. šta to Hrvati i dr. nacije imaju a ostale nabrojane nacije nemaju, pa to Hrvate čini posebnim, ali pošto je ovo forum o srpskom nacionalizmu ja sam problem ovako izložio).
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Vrlo jednostavno, nemaju nista posebno sem sto umesto da zivimo u jednoj velikoj zivimo u gomili malih kucica... A posto je poznato kako se odnosimo sa ukucanima a kako sa komsijama, uz malo imaginacije moje kratko objasnjenje bice svima jasno.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 738
Da komsiji crkne krava...jel na to mislis?
IP sačuvana
social share

Pet the pussy...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Otprilike... ako na bas crkne, a ono da se bar stala zapali...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 191
Hteo sam da kažem kako nema ničega što bi te nacije razdvajalo i kako je razdvajanje fizički nemoguće i da je jedina razlika u glavama pojedinaca.

Naciju karakteriše kultura, muzika, folklor, narodne nošnje, narodne epske, lirske i lirskoepske pesme, narodni instrumenti, jezik, poreklo, kuhinja i pića...

A sve to nam je zajedničko!

Npr. Bošnjaci su izuzetni guslari, toliki da su sa američkih fakulteta (Prinston ili Harvard) dolazili i proučavali guslanje i pesme koje su oni pevali, a svak bi se na ovom forumu zakleo kako su gusle samo srpski instrument (orijentalnog poreka). Gledao sam na HRT-u kako posavski Hrvati sviraju svoj instrument šargije.

Onda neke narodne pesme se ne mogu podeliti. Hasanaginica čija ono beše? Pa epske "bošnjačke" pesme koje imaju istu strukturu kao i "srpske" samo su likovi drugačiji. Npr. Marko Kraljević je Đerzelez Alija koji je inače rođen u Smederevu, a samog Đerzeleza pominje Ivo Andrić (Hrvat), pominje ga i pesma Zmaj Ognjeni Vuk i Porča od Avale, a legende o njemu postoje i u Srbiji, kao što postoje i o Marku. Kao što postoje pesme o ženidbi Dušanovoj postoji i o ženidbi nekog age ili bega gde je sličnost 95%, čak se i sestrić preobuče u Bugarina.

Nošnje u Bosni su gotovo identične za Srbe, Bošnjake i Hrvate...

Svi pijemo rakiju, svi jedemo sarme...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 32
Da se razumemo ,gospodin Ivo Andric se izjasnjavao kao Srbin,ali rimokatolicke veroispovesti. :wink:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
isto tako i Mesa Selimovic se izjasnjavao kao srbin muhamedanske vere.
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 32
Sta nam drugo preostaje nego da uvazimo njihovo izjasnjavanje. :wink:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 191
Ja vam tvrdim da je najveći problem Balkana to što ljudi ne poznaju prvo sebe a onda ni drugog. Ko slepci se lepe za svoju naciju jer je to jedino što im ma smisla u životu, jer život je ovde vazda bio sranje, a ljudi osim kriminalaca i političara (što mu dođe isto) ništa u životu nisu mogli ostvariti. Zato se lepe za nacije, pripadnost stranci, sportskom klubu, školi, bloku, ulici....

Neki nadrndani veliki Bošnjak ili Hrvat bi nepoznajući ni svoju naciju provocirao velikog Srbina za gusle, epske pesme, pa je čuveno ono pitanje zašto guslar drži gusle između nogu. A Srbin bi se ne poznajući druge nacije primio i osuo vatru. A da zna istoriju i kulturu, znao bi i da su gusle i hrvatski i bošnjački instrument i mesto da se prima ko beba na zvečku mogao bi da im pošalje neku epsku pesmu gde su autori ili junaci Hrvati/Bošnjaci.

Veliki je problem što ljude ne poznaju istoriju, ne poznaju pojmove horda, pleme, narod i nacija, ne znaju kako su nacije na Balkanu nastale... I mnogo se više uči o negativnom odnosu naroda i nacija nego o pozitivnom.

Sviđa mi se projekat na kome rade istoričari Balkana a to je da naprave udžbenik istorije koji će iz svih uglova sagledavati istoriju našeg kraja i pomoći Balkancima da shvate jedni druge.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
mob
Apple iPhone 6s
Balkan je za tebe koja teritorija? Sta sve u njega spada?
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.