Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 00:29:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Порођај једне војске  (Pročitano 34720 puta)
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@zemunac2

Ovako, ogroman broj mojih komsija iz Gline, gradic na Baniji, odnosno zena,deca i staraca sklonili su se u okolna sela da bi izbegli granate i poneli su samo ono najpotrebnije. Po koji par garderobe, kuvalo za kafu i slicno. A zasto? Pa zato sto su svi bili sigurni da ce se za para dana vratiti kucama kada se odbije glavni napad, jer su svi bili sigurni da ce se odbraniti. A zasto? Zato sto su znali da imaju dovoljno oruzja i utvrdjene polozaje sa kojih su se mogli braniti bar nekoliko meseci. Svaka tebi cast na obrazovanosti i informisanosti, ali mislim da cu ipak pre verovati ljudima koji ucestvovali u tim dogadjajima nego tebi i sta su oni preziveli, kako borci, kako civili. Moj ujak je bio u vojnoj miliciji, koja se koristila kao specijalna jedinica. Bio je na svim ratistima i u BiH i u Krajini. Razne akcije od ubacivanja u pozadinu neprijatelja, zaseda, izvidjanja, ucestvovao je i u probijanju koridora. Od njega sam cuo dve informacije posle kojih sam ostao sokiran dokle je Sloba bio sposoban da zrtvuje Srbe. Zato mi i nisu jasni likovi kao sto je @gambino i slicni. Mesec dana pred napad na Krajinu povucene su u Srbiju rakete koje su bile na brdu iznad Petrinje kojima se mogao gadjati Zagreb i da nanesu velika razaranja. To je Hrvatima uvek bio trn u oku. Druga informacija da u subotu, drugog dana napada koji je poceo u petak ujutro, se kroz vojsku proculo da nema komande u Kninu. I to je ziva istina. Nije kao NATO profurao laznu vest, vec je sa vise strana bilo provereno, da se stupi u vezu sa komandom da se predaju izvestaji sa fronta i slicno. Ej, bre. Nema Glavnog staba koji su cinili sve generali iz Srbije. Pa ti meni reci da nije to namesteno. A to sto si rekao za ljude u Banjaluci i Prijedoru, jer su bili u strahu kada je poceo napad ili kada su videli sta se desava u Krajini, kada su videli da su izdani od strane Slobe. I dobro si primetio, vojska RS se svuda raspala osim u istocnoj Bosni. Bas cudno.

Ovako, slažem se da je Krajinu predao Milošević, prema ranijem dogovoru sa Tuđmanom. Poznato je da je Milošević čak odbio da pruži pomoć iz vazduha, da se hrvatska avijacija ne iživljava nad nezaštićenim kolonama izbeglica. Bar to je mogao, da pošalje eskadrilu 29-ki da obore par hrvatskih MIG 21 aparata. Ako se dobro sećam, čini mi se da je Rudolfa Perišina oborila PVO VRS, negde u reonu Kozare.

Ako je sudbina Krajine bila unapred isplanirana, a jeste, to za Bosnu nije bio slučaj. Bar ne u vreme o kome ja govorim (avgust-septembar '95. godine). Jednostavno, došlo je do rasula u VRS, odmah posle prvih hrvatskih i muslimanskih proboja u dubinu teritorije RS. Mislim da to nije bilo unapred dogovoreno, već je došlo do izražaja sve negativno u dugotrajnim statičkim ratovima. Znači, iscrpljene logističke rezerve, nedostatak municije i goriva, fizički zamor vojnika, psihološki strah od eventualnoig poraza itd. I onda sledi masovna bežanija vojnika, a odmah za njima i civila.

Sve u svemu, ja smatram da bi se isto dogodilo i ovde '99. godine, došlo bi do iznurvanja i opadanja morala kod vojske i stanovništva. Srbija nije bila u mogućnosti da vodi dugotrajan rat, i mi smo bili pod sankcijama, narodu je bilo dosta bombardovanja i nestašica struje i vode, čak i cigareta. Posle samo dva meseca već je bio primetan pad entuzijazma i morala u narodu i želje za dugotrajnom odbranom. Čak je i Milošević klonuo i počeo da traži diplomatskim kanalima (preko Rusije) pregovore sa NATO. Ubrzo su došli Černomirdin i Ahtisari i svi znamo kako se dalje odvijala situacija.

A to je ovde tema. Neki sebi (VJ) pridaju značaj koji ona nije imala. Jednostavno, NATO nije odustao od kopnene invazije zbog procenjenih gubitaka koje bi im nanela VJ, već zbog toga što na Kosovu nema ništa strateški značajno, vredno bilo kakvih žrtava. Oni su u rat na Kosovu ušli ne iz konkretnih interesa (kao u Iraku), već zbog imaginarnih "ljudskih prava i sprečavanja genocida" i sličnih gluposti koje servira CNN za priglupu javnost na zapadu.
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
Zemunac , to da nema nista strateski znacajno nije tacno . Ne bi se oni nama bavili celu deceniju da nisu imali strateske i druge interese ovde , vec bi nas ostavili da se medjusobno iskoljemo i jos zaradili muski na nama prodajuci nam naoruzanje , opremu i hranu . Interesi su visetruki , ali bi previse bilo da o tome razglabamo . Uzmi samo rezerve lignita koje bi Srbiji bile dovoljne za 150 godina , a onda uzmi u obzir da su rezerve lignita u rurskom bazenu na izdisaju i da sve evropske zemlje sve vise zavise od uvoza ruskog gasa . A to je samo deo slagalice .
Medjutim , mene cudi kako nam sve poruke ne izbrisu , previse smo otisli van teme . Tema nije ni intervencija na Kosovu , ni rat u Bosni i Hrvatskoj , tema je kako sam je ja razumeo trenutan polozaj vojske Srbije . Ono sto ja mislim da ona nije ni u gorem , ni u boljem stanju nego sto je bila , a da je u losem , to je cinjenica . Da joj treba novo naoruzanje , oprema , bolja obuka , vise ulaganja , to stoji . Ali da je losija od bivse VJ to ne stoji . Sada je jednostavno svedena na ono sto je bila , bez lazi i prevare . Nemojmo da gledamo kao moc neke vojske neispravna sredstva , ili sredstva koja se u realnom ratu ne mogu upotrebiti . Ono sto je sada ostavljeno je ono sto je realno upotrebljivo . Da li je to dovoljno , nije , da li nam treba nesto veca vojska , treba , ali nam ne treba ni vojska od 100000 vojnika u miru , da li nam treba bolje naoruzanje i oprema , treba , ali je u sustini ova vojska sada nista ni bolje ni gore od onog sto je bilo .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@ miodrag2

Slažem se. Pomalo bežimo od suštine teme.
Evo, ja ću da se udaljim od teme još samo ovaj put i da te pitam sledeće - Kome treba lignit u XXI veku? Budućnost je u nuklearnim elektranama, 50 grama uranijuma daje istu količinu struje kao 6 tona uglja, verovao ili ne. To su upravo Nemci izračunali, zato su u poslednjih 20 godina smanjili proizvodnju struje iz termoelektrana sa 70% (u osamdesetim) na sadašnjih 40%. U međuvremenu su izgradili nuklearke i elektrane na vetar. Još nešto, isto prema nemačkim istraživanjima, 1 kw struje proizvedene u termoelektranama košta 13,4 evrocenta, iz elektrane na vetar 17,8 evrocenti, a iz nuklearke samo 3,5 evrocenti.

Prema tome, ugalj je davno prevaziđen i stoga nikome ne treba, zaista. To nije bio interes amerikanaca, ako si na to aludirao u svom postu.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 732
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9;M
mob
Nokia 
Nisam rekao da je to bio interes amerikanaca , vec nemaca . A oni nisu smanjili proizvodnju struje iz lignita zato sto su hteli , vec zato sto su morali . Imaju ga sve manje .
A sto se nuklearki tice , mozda je to sto kazes i tacno , ali i tu postoji problem sto uranijuma i ostalih radioaktivnih goriva koja se u nuklearkama koriste nema dovoljno , to je doslo dotle da je Putin morao da potpise ugovor o uvozu uranijuma iz Australije , jer ga Rusija nema dovoljno . A da ne pricamo o nuklearnom otpadu i njegovom skladistenju . Ne bi nemci bezali na elektrane na vetar , na solarnu energiju i ostala ekoloska goriva da si ti u pravu . A skotlandjani ne bi u plicacima oko Glazgova podizali vetrenjace za proizvodnju struje . Dok neko ne pronadje hladnu fuziju , i ne izgradi fuzione elektrane pored fisionih i time stvori zatvoren ciklus u proizvodnji  , dotle ce nuklearke biti lose i opasno resenje . Previse igranja sa prirodom se uvek obije o glavu , priroda to uvek vrati sa kamatom .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
@ miodrag2

Volim da diskutujem sa ljudima koji poznaju stvari o kojima pričaju. Zaista, Australija je najveći svetski proizvođač uranijuma (55% ukupne svetske proizvodnje). Tačno je da ga čak i Rusija uvozi iz Australije. Ove podatke sam upamtio iz neke emisije na HTV-u, kad se govorilo za ili protiv izgradnje nuklearki u Hrvatskoj.

U svakom slučaju, čijenica je da je struja proizvedena u termoelektranama veoma skupa,  treba iz cene kilovata platiti radnike distribicije, pa zaposlene u samoj elektrani, ali i rudare koji kopaju ugalj. Što se tiče štetnosti po okolinu, ugalj je takođe zagađivač okoline.  Da ne govorim da je prosečni životni vek muškarca u Lazarevcu 64 godine, u ostatku Srbije 74,7 godina (po zvaničnim državnim statistikama).

Da ne idemo više u off, ameri nisu bili strateški zainteresovani za kosovski lignit, to se vidi iz činjenice da ni jedna značajnija američka kompanija nije prisutna na Kosovu, za razliku od Iraka gde je "Bechtel" eksluzivni vlasnik svih licencnih prava na izgradnju ili rekonstrukciju Iraka. Zanimljivo, Bušov potpredsednik (Dik Čejni) je jedan od suvlasnika kompanije Bechtel i izvršni direktor iste. Rat u Iraku je klasičan primer ofanzivnog rata zbog materijalnih interesa.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
 ovaj zemunac ,a i drugi fanovi judeo-liberalnih stranaka ce sad da nas ubedjuju da je kosovo totalno bezvredno , da su nas amerikanci bombardovali iz chiste zajebancije , da nasha vojska  ´99 nije nishta vredela i.t.d. - a sve da bi opravdali svoju poltronsku politiku i njene konkretne rezultate (u ovom sluchaju chinjenicu da nam je vojska trenutno jedva sposobna da bude protivpozarna sluzba ) Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1636
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Nokia 6120
pa ti napravi nacional socijalisticu partiju pa izadji na crtu  Smile
zezam se, pa ne vredi nista kad ratujes protiv pola sveta, da smo ratovali samo protiv sipusa oprali bi ih skroz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
 mi nismo ratovali protiv pola sveta ,nego smo bili izlozeni NATO vazdushnim udarima . kopnenu intervenciju je iskljuchio sam NATO ,zbog toga shto bi donela suvishe zrtava.

a kad mi NS dodjemo na vlast  Smile Smile ... jesi li chuo za amerika bomber ili V-3  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1636
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Nokia 6120
pa jos gore, ratujes a ne znas protiv koga  Smile

nemam ja nista protiv NS, kad nisu zabranjeni u nemackoj zasto bi ovde  Smile

i to je demokratija  Smile
« Poslednja izmena: 19. Nov 2007, 23:41:16 od boki282 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
 ratovali smo protiv NATO ,odnosno protiv judeo-liberalnog svetskog poretka.to bi trebalo svakom da bude jasno do sad ,pa i tebi ... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 8 9 11 12 ... 39
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 00:29:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.046 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.