Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 01:18:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 47 48 50 51 ... 59
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poreklo i znacenje vaseg imena?  (Pročitano 207238 puta)
Svakodnevni prolaznik

Only you - PFC

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 281
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Moje ime je Miljan, a značenje je kao i za ime Milan. A moja ćerka Teodora je dobila ime jer isto u prevodu znači Božji dar.
IP sačuvana
social share
"O moralu znam samo toliko da je moralno ono posle čega se dobro osećam, a nemoralno ono posle čega se osećam loše" -Hemingvej
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
UNIX
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia C5-00
не бих знао...
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Ime: Milorad

Značenje: Staro slavenosrpsko ime. Složeno je od osnova sa značenjem "mil(o)" + "radost", veoma produktivnih osnova u slovenskoj onomastici. Iako je zabeleženo još u srednjem veku, u narodu je bilo prilično retko do sredine prošlog veka, kada je postalo jedno od naših najpopularnijih muških imena. Od ovog imena izvedena su imena Mijoradka, Milada, Miladin, Miladina, Miladinka, Mirud, Mića, Mićica i Mićo.

Ime: Milan - Milica - Milka - Miloš - Milutin

značenje: starosrpska imena. Naslanjaju se na prastari sveslovenski koren "mil, mio, mili" vrlo produktivan u slovenskim imenima. Smatra se da su u dalekoj prošlosti izvedena iz prastarih složenih imena tipa miloslav, milomir i dr. Ime milan je posvedočeno u mnogim pisanim istorijskim izvorima još u prednemanjićko doba. Pretpostavlja se da su ga od nas preuzeli drugi slovenski narodi, naročito hrvati, slovenci, česi i slovaci. Ime milica je jedno od naših nastarijih ženskih imena. Zabeleženo je još pre carice milice, žene cara lazara, ali upravo zahvaljujući njoj postalo je popularno. Ime milka datira u daleku prošlost. Stoji zabeleženo u jednoj dubrovačkoj ispravi iz 14. Veka što svedoči o njegovoj starini, gde je zapisano kao milcha, što se moglo čitati i kao miljka. Ime miloš je potvrđeno u pisanim pomenicima još u 13. Veku. Posle viševekovnog tavorenja postalo je ponovo popularno u vreme romantičarskog oživljavanja nacionalne istorije polovinom 19. Veka, zahvaljujući slavi miloša obilića, najvećeg junaka kosovskog ciklusa narodnih epskih pesama, koji je po narodnom predanju u boju na kosovu ubio turskog cara murata i bio pogubljen. Ime milutin pominje se još u 9. Veku u imenu čelnika u vojsci kralja radoslava. Od nemanjićkog doba ostalo je pozanto po kralju milutinu koji je bio najveći zadužbinar i graditelj od svih srpskih vladara srednjeg veka. Od ovih imena izvedena su imena mila, milana, milanija, milanko, milanče, mile, milen, milenka, milenko, milentije, mileta, milika, milinko, milkan, milkica, milo, miloica, miloje, milojica, milojka, milojko, milonja, milun, miluna, milunika, milunka, milutinka, milča, milša, milja, miljan, miljana, miljenko, miljko, miljojka i minja.

Ime: Teodor - Teodora - Feodor

Značenje: Srpsko, hrišćansko nasleđe. Ime Teodor potiče iz grčkog "Theodoros: theos (Bog) + doron (dar)", ili iz starohebrejskog "Ionathan" u značenju "dar božiji". Nosili su ga dva nikejska cara i tri despota. Po narodnoj tradiciji nadevalo se detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao. Teodora je ženski oblik imena Teodor. Primili smo ga u novije vreme pod uticajem zapadnih jezika i kulture. Kalendarsko je ime. Ime Feodor je ruska varijanta iz grčkog "Theodoros". Od ovih imena izvedena su imena Tiodor, Toda, Tode, Todo, Todor, Toša, Toško, Tošo i Fedor.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
бојан.....онај који бој бије......бар тако кажу на википедији Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Ime: Bojan

Značenje: Staroslavensko ime. Smatra se da izvodi poreklo iz avarskog “bojan” u značenju “bogat, imućan”. Ime je ruskog legendarnog narodnog pevača iz 11. veka koji se prvi put pominje u “Slovu o polku Igorevu” u kome ga autor smatra jednim od paganskih slovenskih bogova, iskusnim pevačem i “slavujem starog vremena”. Po svedočanstvu autora, Bojan je pesmom nadahnjivao borce i budio im želju za vojničkom slavom. Neki naučnici smatraju da nije autentična istorijska ličnost. U narodnoj etimologiji prisutno je mišljenje po kojoj ime vodi poreklo od staroslovenske osnove “bojevati” u prenosnom značenju “bojovan, borben, bojdžija, borac ili koji bije boj”. Nasuprot ovome, drugi smatraju da je ovo ime izvedeno od osnove “bojati se” (onaj koji se boji), a po nekima je naprosto tepanje od Bogoslav i Bogdan. Od ovog imena izvedena su imena Boja i Bojana.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Ime: Bojan

Značenje: Staroslavensko ime. Smatra se da izvodi poreklo iz avarskog “bojan” u značenju “bogat, imućan”. Ime je ruskog legendarnog narodnog pevača iz 11. veka koji se prvi put pominje u “Slovu o polku Igorevu” u kome ga autor smatra jednim od paganskih slovenskih bogova, iskusnim pevačem i “slavujem starog vremena”. Po svedočanstvu autora, Bojan je pesmom nadahnjivao borce i budio im želju za vojničkom slavom. Neki naučnici smatraju da nije autentična istorijska ličnost. U narodnoj etimologiji prisutno je mišljenje po kojoj ime vodi poreklo od staroslovenske osnove “bojevati” u prenosnom značenju “bojovan, borben, bojdžija, borac ili koji bije boj”. Nasuprot ovome, drugi smatraju da je ovo ime izvedeno od osnove “bojati se” (onaj koji se boji), a po nekima je naprosto tepanje od Bogoslav i Bogdan. Od ovog imena izvedena su imena Boja i Bojana.

тешки контрасти Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 4970
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.0.249.78
Драган

како википедија каже - ја сам највећи швалер каквог је свет могао створити - јер свака жена има свог Драгана.

Такође - ја сам и онај који масивно крене да штуца кад Гордана Лазаревић пева ''Свилен Конац''.

Здравко Чолић је покушао да ме смекша, да заволим њега као појаву и његову музику, и прозивао и дозивао ме кроз песму ''Сто Пута'' која је иначе у техно фазону, али не вреди - није ми био симпатичан. Међутим - и њему је успело, што се штуцања тиче.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 93
OS
Windows XP
Browser
Safari 4.0.249.78
mob
LG Gw 300
Mihailo.Staro biblisko ime.Potice od starohebrejske reci Mikhael-"jednak Bogu,koji je kao Bog.Po hriscanskom predanju tako se zove prvi od sedmorice arhandjela,staresina svih andjela.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Sreca je jedini udarac koji me je promasio...

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 10305
Zastava u mom svetu bez patnji,lazi i bola....
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
SonyEricsson w350
Ime: Ekatarina - Katarina

Značenje: Srpsko, hrišćansko nasleđe. Ekatarina je nas prvobitni prevod grčkog Haikaterine. Može biti i da vodi poreklo iz grčkog "katharon" u značenju "čistoća, pristojnost". Kalendarsko je ime. Katarina je ime primljeno preko latinskog Catharina iz grčkog Haikaterine. Od ovih imena izvedena su imena Kaja, Kata, Katiša i Kaća.

Trebala sam da budem krstena Ekatarina (zbog EKV-a) Smile, i nisu hteli u crkvi da me krste pod tim imenom, pa sam ispala Katarina...

wiki kaze:

Katarina je žensko ime koje vodi poreklo od grčkog imena Αικατερινη (Aikaterine). Postoji više mogućih korena ovog imena:
od grčke reči katarza (Κάθαρσις) iz Aristotelove poezije, što bi značilo da Katarina znači čista, čistoća emocija,
od grčke reči Hekatarina (Εκατερινη) koja potiče od Hekateros (εκατερος) i znači "svaki od dva"
po grčkoj boginji Hekati
od grčke reči aikia (αικια) što znači tortura.

ovo zadnje je moguce...  Smile
IP sačuvana
social share
I sve sto mogu i znam i kada osetim kraj iz sebe bar imam to sto bi svako pozeleo. I svaki svoj dan ja dobro pamticu znam, jer znam da prosla sam i sada spavam mirnim snom...
Pogledaj profil WWW GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

zvekete rodjaci

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 6155
Zastava Суботица
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6
mob
Nokia 3220
Ime :: Sanela
Sanela je žensko ime, koje u Hrvatskoj češće nalazimo među Hrvatima te rijeđe među Muslimanima i Srbima. Značenje imena dolazi od latinskog sana - zdrava; razborita
IP sačuvana
social share
“Before you diagnose yourself with depression or low self-esteem, first make sure that you are not, in fact, just surrounded by assholes.”

William Gibson
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 47 48 50 51 ... 59
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 01:18:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.05 sec za 12 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.