Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Jun 2025, 19:13:23
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Опраштање  (Pročitano 2346 puta)
Zvezda u usponu

Bice Bolje

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1830
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
"Ако не праштамо, сами себе осуђујемо на конфликт који има тенденцију бујања са несагледивим последицама."

Lepo! Smile

Hmmm.  Smile
Pitam se - da li grešim ako mislim da opraštanje učimo od drugih,
a osvetoljubivost imamo od rodjenja?
IP sačuvana
social share
Bice bolje
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia 
Непраштање самом себи

Освета,са свим својим последицама, као друга страна медаље непраштања, није оно најгоре што нам се може десити. Интимно непраштање које се ван наше душе не види, али траје у нама, има погубне последице на здравље човека.Оно је као рђа која се таложи на металу и полако неосетно са временом осваја део по део здравог материјала. Обично има форму разочараности или огорчења у интимности душе, а често је сакривено и од саме личности. Значи, непраштање није само погубно за наше спољње односе, него и за унутрашње стање духа. Непраштање у форми разочараности и огорчености врло често доводи до,по живот опасног физичког разбољевања. Од свих облика непраштања најпогубнији је непраштање самом себи. Некако успемо другом да опростимо или макар немамо жар за осветом, али зато не опраштамо самим себи све своје несавршености. Непраштање себи проистиче из осећаја кривице због погрешних поступака или према другим људима или због погрешног односа према својим жељама и очекивањима. Иако се најчешће дешава да погрешно поступама ненамерно и незнајући какве ће последице из тога произаћи, свеједно осећамо се кривим и кажњавамо себе упорним прекоревањем и омаловажавањем свога бића.Тако се ствара затворени круг: урадимо нешто што нем се лично не допада, осудимо себе, нахранимо себе новим осећајем безвредности, а то наше инфериорно Ја производи нове неуспехе и промашаје.

Другима некако успемо да опростимо, али најтеже је себи опростити. Немама нам другог пута. Или ћемо себи опростити или ћемо се удавити у мору инфериорности. Не вреди чекати да нам неко други потврди да смо достојни љубави и поштовања.То се већ дешава али трајно не доприноси да стекнемо осећај самопоштовања.

Како искочити из тог зачараног круга? Да би смо то урадили морамо знати чиме стварамо лично убеђење сопствене инфериорности. Чинимо то упоређивањем. Свакодневно упоређујемо себе са другим људима. Обично откривамо да је неко лепши, јачи, богатији, популарнији, да има више среће….Тако се рађа идеја о мањој вредности. Иако је тачно да увек постоји неко ко има веће квалитете од нас то је погрешан смер размишљања.З ашто? Истина је на сасвим другом месту. Ви сте јединствена креација универзума.Упоређивање је потпуно неумесно, као што у математици не можете сабирати бабе и жабе или упоређивати литар и килограм. Ја је непоновљива појава универзума. Видите шта можете урадити у животу са собом, само се не упоређујте са другим људима јер то није ваш животни задатак.Узгред, да ли чекате да вам неко други каже шта је ваш животни задатак и циљ? Узалуд чекате. Само ви можете одговорити на то. Ваш задатак и циљ у животу су као со у јелу.Тек они дају потпун укус вашем животу. У међувремену, помирите се са тиме да сте јединствена креација у природи и прихватите своје свакодневно Ја као полазну основу за откривање свога истинског Ја. И одреците се свога идеалног Ја.

Оно вас доводи у позицију непраштања себи и другима. Идеално Ја је копрена која вас одваја од живота, себе и других људи. Обратите пажњу на речи – "помирите се" и "одреците се". То је оно што је наш велики учитељ говорио људима: "Покајте се!"
Када не праштате ви сте далеко од врлине љубави. Додуше, и када опраштате ви показујете да претходно нисте ни волели.Човек сав испуњен врлином љубави никад не може доћи у позицију да опрашта, јер никад претходно није осудио или замерио. Ипак је боље и опростити него мучити себе стидом и грижом савести.То је много лакше рећи него урадити. Опраштање није вољни чин у смислу, дубоко удахнете ваздух, напнете се и…. опростите. Нико вољом, ни заклињањем није успео да опрости. Опраштање се дешава као дубоки чин разумевања себе, других људи и наших односа.Ако не разумете своје контрадикторно, мозаик Ја не можете опростити себи. Ако не разумете потребе људи које су све за поштовање и саосећање, не можете опростити другима. Сваки конфликт је привидно конфликт међу људима.Непролазна је истина да постоји само конфликт према самом себи: ако неког не волим, то је мој проблем. Ако мене неко не воли, то је мој проблем. Не можете натерати људе да мисле, осећају и да се понашају према вашим жељама и очекивањима. Један ентузијаста је сваки дан молио Бога да му подари такве особине којим ће утицати на све људе овог света да живе у слози и љубави. После десет година предане молитве и сам је закључио да је његова молитва мегаломанска.
 Почео је да моли Бога да му омогући да позитивно утиче макар на људе које сретне у свом животу. После десет година схватио је да ни у томе није успео. По трећи пут се кориговао и почео да моли да бар на своју породицу утиче да живи у хармонији и љубави. Опет прође десет година, али се мало тога од његове молитве испуњавало. Схвати је узалудност својих молитви, па је почео да моли Бога да му помогне да живи у љубави са самим собом и са другим људима. Тада је зачуо стерео глас Бога: "Сада си стварно закаснио. Да си то молио пре четрдесет година, можда бих ти могао помоћи.Не знам да ли ћу успети да ти помогнем за ово мало година колико ти је преостало."

Лазић Срећко, психолог
« Poslednja izmena: 16. Jan 2008, 11:10:24 od Livingston »
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Jun 2025, 19:13:23
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.084 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.