Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 27. Jan 2025, 20:24:48
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Порекло европске идеје  (Pročitano 4481 puta)
07. Jun 2008, 09:52:24
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Недавно сам дошао до занимљивих открића о правом пореклу идеје уједињене Европе, заједничког тржишта, државне односно над-државне улоге усмеравања економије и најзад генеричког европског идентитета. Пређимо на ствар.

Текст Мирослава Лазањског Србија на западу, објављен у Политици од 12. априла ове године, подстакао ме је на шире истраживање. Нешто пре тога упознао сам се фразеологијом „европских вредности“ која је била коришћена у Србији 1941. године, у време немачке окупације. Сличности са фразама савремених „европејаца“ биле су више него очигледне. А онда, откриће равно шоку или откровењу, чак и за мене коме су корени данашње идеологије европског уједињења били поприлично јасни.
Дакле, Лазањски је у свом тексту рекао:
„Технологија транспорта и телекомуникација смањује раздаљине између народа и то ће неминовно довести до европске интеграције, велики немачки рајх ће реорганизовати Европу, срушити границе које још раздвајају европске народе и омогућити им да лакше живе заједно; за 50 година људи више неће размишљати у категоријама нације”, говорио је Гебелс 1940. године.
Пропагандна реторика, класичан параван за агресију: добро знамо шта је зликовац Гебелс имао тада на уму. Но, Хитлер је у Нирнбергу 1937. рекао и ово: „Нас више интерeсује уједињена Европа као хармонична породица народа од било које државе”. А онда је покренуо своје тенкове. Међутим, најартикулисанија нацистичка мисао по овом питању ће се искристалисати 1942. на великој конференцији у Берлину на тему „Europaische Wirtschaftsgemeinschaft“, или дословно „Европска економска заједница”. Закључак конференције: јединствено тржиште са рајхсмарком као референтном валутом. Сан различит од сна Бундесбанке деведесетих година?

Како се на Интернету практично све може пронаћи, није ми представљао велики проблем да откријем нешто више о тој конференцији на којој је први пут артикулисана идеја економски уједињене Европе. Занимљиво је да ће се тешко нешто наћи ако се укуца само Europaische Wirtschaftsgemeinschaft, јер то јесте ЕЕЗ на немачком – ерго, добићемо само гомилу линкова који нас упознају са познатом нам ЕЕЗ, претечом данашње ЕУ у овој инкарнацији. Али ако се унесе и одредница времена и места, Berlin 1942, проналажење иде без проблема.

У сваком случају, у Берлину је стварно одржана та конференција 1942. и стварно се говорило о економској будућности уједињене Европе. Наравно, уједињене под немачком палицом, за разлику од каснијих властодржаца, нацисти су углавном били искрени. У предговору првом и другом издању стоји:
Текст садржи излагања објављена под називом „Европска Економска Заједница“, од стране Берлинског друштва за индустрију и трговину на почетку 1942. године, у сарадњи са економским саветником Берлинског комитета НСДАП и Комором индустрије и трговине. Излагања су следећа:
•   Walter Funk, министар економије Рајха и председник Рајхсбанке: „Економски изглед Нове Европе“
•   Dr. Horst Jecht, професор на Берлинској школи економије: „Развој према Европској Економској Заједници“
•   Dr. Emil Woermann, професор универзитета у Халеу: „Европска пољопривреда“
•   Dr. Anton Reithinger, директор економског одељења I.G. Farbenindustrie A.G., Berlin: „Европска индустријска економија“
•   Dr. Philipp Beisiegel, директор у Министарству рада Рајха: „Развој рада у Европи“
•   Gustav Koenigs, државни секретар, Берлин: „Питања европског транспорта“
•   Dr. Bernhard Benning, директор Кредитне компаније Рајха, Берлин: „Питања европске валуте“
•   Dr. Carl Clodius, амбасадор у Министарству спољних послова: „Европска трговина и економски уговори“
•   Professor Dr. Heinrich Hunke, саветник у Економском комитету НСДАП, председник Немачке агенције за економски публицитет и Берлинског друштва за индустрију и трговину: „Основно питање – Европа: географски концепт или политичка чињеница“
Како су излагања наишла на велико интересовање, аутори су их учинили доступним ширем кругу људи у Берлину, септембра 1942. Иза објављивања су стали Берлинско друштво за индустрију и трговину, председник Professor Dr. Heinrich Hunke и Берлинска школа економије, ректор Dr. Edwin Fels.
Као што видимо, ово су говорили веома утицајни и озбиљни људи тог времена, практично врх економских наука Рајха.

Комплетан есеј: Корени уједињене Европе
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 877
Zastava Pored vrlo prometne ulice :(
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
SonyEricsson K800i
 Smile
U stvari ne čudi me ovo mnogo. Sasvim mi je logično što su saveznici sproveli u delo ideju ujedinjene evrope, jer ona i te kako služi svrsi, doduše, ne za jačanje prevlasti nacizma, nego kapitalizma. U svim zemljama EEZ, a potom i EU, sve što je imalo predznak socijalističkog je vrlo brzo ugušeno...
IP sačuvana
social share
Ретко која жена виси о руци мушкарца који је био одиста човек њеног укуса.
 Јован Дучић
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Многе ствари су преузете од нациста, зар не...
Пошто је ово историјски (под)форум, не би требало ићи у политичке конотације, али то је тешко избећи, с обзиром на хипертрофију употребе речи "Европа". Ерго, гледајте одакле је та идеја дошла Smile
Ово кажем зато што је историја учитељица живота. Има она велику вредност у смислу хобија или обогаћивања живота, вероватно већина зато и долази на овај форум, чита теме и понекад коментарише. Али улога историје је и да се извлаче поуке.

п.с. Ко зна немачки, ово би му могло бити занимљиво: Zehn Postulate zur deutschen und europäischen Wirtschaftspolitik, Heinrich August Johann Hunke
и наравно Die europäische Wirtschaftsgemeinschaft
« Poslednja izmena: 07. Jun 2008, 16:12:31 od Duh Sekire »
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0

Uciteljica, ali cesto neuciteljnica.  Smile  (nekad i na srecu)

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 266
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Miroslav Lazanski, " n", a ne "nj". Slicne stvari sam cuo na jednom predavanju na Pravnom fakultetu pre par godina,cak su objasnjavali da  i zastava EU plava sa zutim zvezdicama ima bliskosti sa nacistickom ideologijom.Ipak,mislim da je danasnji kapitalizm,kakv god bio,neuporedivo bolji nego nacizam,ne zavaravajmo se.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Mea culpa, успео сам три пута погрешно човеку да напишем презиме, очигледно и сам погрешно "читајући"... но видео сам приликом провере новинског чланка, али већ је отишло на сајт, па ме мрзело да мењам.
Што се тиче заставе, стварно не знам...

Иначе, рећи "ово је ипак боље" ми није задовољавајући одговор. Вероватно мислиш да је Тито био бољи од Стаљина, а Слободан Милошевић бољи од Ким Ил Снга. Да ли би их због тога подржао?!

Uciteljica, ali cesto neuciteljnica. Smile (nekad i na srecu)

Па где си мачко, шта има Smile
Што се тиче историје - "ко не памти изнова проживљава", како рече Бранимир Џони Штулић.
IP sačuvana
social share
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 877
Zastava Pored vrlo prometne ulice :(
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
SonyEricsson K800i
рећи "ово је ипак боље" ми није задовољавајући одговор.
Smile Smile
IP sačuvana
social share
Ретко која жена виси о руци мушкарца који је био одиста човек њеног укуса.
 Јован Дучић
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ovo je ipak bolje- eufemizam za gore ne moze. (Ili ipak moze? Smesi se... Sutra... Ce... Biti... )  Smile

Ako, ako. Volim ja da prozivljavam, onda imam svest o zivljenju, uopste.

Hajde da osmotrimo zastavu, na drugaciji nacin. Tj. znacanje boja. Znate vec sta je zuta u hriscanstvu.  Smile

~Duhu,
ide se onako plaKtonski  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ovo je ipak bolje- eufemizam za gore ne moze. (Ili ipak moze? Smesi se... Sutra... Ce... Biti... ) Smile

Ako, ako. Volim ja da prozivljavam, onda imam svest o zivljenju, uopste.

Hajde da osmotrimo zastavu, na drugaciji nacin. Tj. znacanje boja. Znate vec sta je zuta u hriscanstvu. Smile

~Duhu,
ide se onako plaKtonski Smile

Ех, стари добри Марфи и његов закон.
Него, шта му значи жута у хришћанству? Стварно не знам, ја сам ипак паган... Паган сам и према овим модерним религијама - идеологијама... комунизам, наци-фашизам, глобализам... Smile
Свет је исувише компликован да би се свео на једну "истину" Smile
ПлаКтонски, а како другачије Smile
IP sačuvana
social share
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 25
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Prvi koji je imao ideju ujedinjene Evrope je Napoleon, to se opisuje u jednom delu knjige Miserable,u delu gde se opisuje bitka za Waterlo, ali cu to morati da proverim jer ima vec nekoliko godina od kada sam citao Miserable
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Jan 2025, 20:24:48
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.101 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.