Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 20:51:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Radovan - Beli Markovic: O, moj Bože!  (Pročitano 1705 puta)
24. Jul 2006, 23:06:22
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Radovan - Beli Markovic: O, moj Bože!

Novi roman Radovana - Belog Markovića „Kavaleri Starog premera“ („Narodna knjiga“), iako zasebna literarna celina, deo je petoknjižja o Belom Valjevu, svojevrsne sage o kolubarskom kraju u kojoj kroz vremenske i prostorne odlike tih predela i ljudi pisac progovara, kako to u dobroj literaturi biva ne samo o našim spoticanjima već i o suštinskim pukotinama čovekovog življenja.
Govoreći za „Blic“ o likovima u ovom romanu, zemljomercima, odnosno geometrima, Radovan - Beli Marković kaže:

„Kavaleri Starog premera, petnaestorica zemljomeraca iz različitih doba, zamišljeni su kao personalna postava imaginarnog katastra, to jest: kao junaci jednog, ovoga puta ‘činovničkog romana’ (četvrtog po broju, mada ne i po redu, iz najavljenog petoknjižja), ambijentisanom u takođe izmišljenom Belom Valjevu. Siguran sam, međutim, da bi preovlađujuća većina od pomenute petnaestorice katastarskih kavalera radije sebe nazvali geometrima, iliti geometerima, ali je besprizivnim aktom književničke samovolje rečeno da oni, skupno i pojedinačno, budu zemljomerci. A s obzirom na takozvanu stvarnost, pogotovo u zemlji večnih graničnih i pograničnih sporova, krvavih međašenja i svojinskih nesporazuma, odavno je vreme za jedan ‘katastarski roman’? Daleko sam, razume se, od pomisli da je upravo mojoj malenkosti taj i takav roman ‘pošao za rukom’, a i Vas molim da to uzmete na znanje.“
Jesu li vaši zemljomerci, koji mere, premeravaju, parcelišu i to (ne)ubeležavaju pedantno i valjano, odraz slike savremenog preparcelisanja prostora i ljudi?

- Petnaestoro katastarskih kavalera, a moglo ih je biti i dvanaestorica - taman koliko i Hristovih apostola... Roman bi se, u takvom sticaju, našao u nategnutoj simbolici, a izgubio bi, pri tom, trojicu junaka. Nisam upućen u potankosti katastarske struke, što je pomalo čudna izjava za pisca koji je upravo napisao roman prenakrcan geodetskom leksikom, ali mi se čini da se ovaj svet, odvajkada kao i sada, parceliše podalje od katastarskih komora, zna se gde i kako, dok zemljomerci samo „utvrđuju utvrđeno znanje“.
Ako vas zemljomerac ne premeri i u knjige ne upiše, može se desiti, a i dešava se, da živite u nepostojećoj kući?

- S katastarskog stanovišta, mnogi ljudi (o, zaista mnogi!) žive u nepostojećim kućama, ali bih tu trivijalnost prepustio zakonodavnoj vlasti, ukoliko pomenuta vlast, osim uoči izbora, uopšte i uzima u račun lakomislene podanike, među koje i moja malenkost nesumnjivo spada, spremne da svoj takozvani život provode u kućama čije postojanje, donekle, priznaju pismonoše, a u potpunosti: samo komunalni inkasanti, policajci, sudski izvršitelji i raznosioci poziva za navodne izbore, na stranu što se i za neuknjiženu, dakle: nepostojeću kuću, pod pretnjom ovrhe, naplaćuje masna „kućarina“.
Ne ispostavljaju li se katastarske knjige kao svojevrsne hronike ljudskih života i istorije?

- Baštinske knjige su, kako god da bi se uzelo, pouzdane hronike i istorijski podsetnici, uz znanje da se katastarska stvarnost nikad ne uređuje po pravdi, već po sili oružja i novca - uopšte uzev, a i u pojedinačnim sticajima počesto. Ali stvarnost romana „Kavaleri Starog premera“ nije stvarnost koja puni novinske rubrike.
No, da li zemljomerci, tako, svojom delatnošću definišu ili menjaju zavičaj i šta on zapravo znači?

- Zavičaj mi, nekada, bejaše čitav Svet, da bi se, vremenom, sveo na vidik koji se s kućnog praga može dogledati, a otkako mi se i taj prag ispod nogu izmakao - unutar gledam u jednu zvezdu na duševnom nebu. Toliko o tome.
Svojevremeno u jednom našem razgovoru govorili ste o stidu kao meri ljudske savesti. Kako danas stojite sa pitanjem stida u sebi? I, oko sebe?

- Stidim se i zbog činjenja i nečinjenja, podjednako. Ako bi se moj stid merio podeocima na zemljomerskoj letvi - pod sam njezin vrh morao bi se upraviti pogled... Zar je mogućno da toliko dugo živim u svetu u kojem mi se živelo nije? O, moj Bože!
Knjiga koju sada pišete, ako se ne varam, poslednja je kockica u mozaiku o valjevskom petoknjižju. O čemu je?

- Roman o jednoj ženi biće poslednja „kockica“ u mom „belovaljevskom pazlu“. Ako i tu „kockicu“ složim, biće to više nego što sam se nadao, premda manje od onoga što sam hteo. Mnogo manje!

Tanja Nježić

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 20:51:55
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.075 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.