Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Sep 2025, 07:36:06
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pomoc na temu: Prvi Svetski Rat i Srbija  (Pročitano 8955 puta)
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Prepev Plave grobnice:

http://en.wikipedia.org/wiki/Plava_Grobnica
http://corfublues.blogspot.com/2010/01/plava-grobnica-blue-graveyard-milutin.html

Jos pesama:
https://sites.google.com/site/projectgoethe/Home/vladislav-petkovic-dis

Inace... pored "Marsa na Drinu" i "Tamo daleko", preporucujem "Nizamski rastanak" (iako je pesma posvecena povlacenju Turaka iz Srbije koju deceniju ranije) i "Krece se ladja francuska", korisna referenca:
http://www.riznicasrpska.net/muzika/index.php?topic=1127.0

Iako ne volim Cosica, Vreme smrti je odlicna za razne anegdote... covek voli da tracari, tako da se tu moze naci sta se desavalo u zbegu...

I nikako ne izostaviti pokolj nad Srbima u Macvi od strane Austrijanaca...

I posteri:

http://forum.burek.com/ratni-posteriratna-propaganda-u-prvom-svetskom-ratu-slike-t563415.topicseen.html

Hvala lepo, Anea, jer mozes da postavis neki paragraf o tom zlocinu i pokolju?

Hvala jos jednom
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 24.0
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Ma, nista... to je tema o kojoj se ne prica puno, drzava Srbija je ignorise iako je sledece godine 100-godisnjica... i tako...

Nego... jos jedan link sa anegdotom... o tome kako su izgledale te godine iz ugla zene... posto su zene i deca jedini ostali u okupiranoj Srbiji... i sta zaista znaci ono "srpska majka" i necu vise da te smaram:

http://www.glas-javnosti.rs/pismo/134195/o-knjizi-carape-kralja-petra

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Ma, nista... to je tema o kojoj se ne prica puno, drzava Srbija je ignorise iako je sledece godine 100-godisnjica... i tako...

Nego... jos jedan link sa anegdotom... o tome kako su izgledale te godine iz ugla zene... posto su zene i deca jedini ostali u okupiranoj Srbiji... i sta zaista znaci ono "srpska majka" i necu vise da te smaram:

http://www.glas-javnosti.rs/pismo/134195/o-knjizi-carape-kralja-petra

Ma ne smaras pobogu, ja sam pitao i trazio da se skupi sto vise informacija, ne bi li zasenio sve ostale prethodne govornike, sto vise to bolje.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 30.0.1599.69
Ово обавезно да им испричаш:

Citat

Before the war, the Kingdom of Serbia had 4,500,000 inhabitants.According to the New York Times, in 1915 alone 150,000 people are estimated to have died during the worst typhus epidemic in world history. With the aid of the American Red Cross and 44 foreign governments, the outbreak was brought under control by the end of the year.
The number of civilian deaths is estimated by some sources at 650,000, primarily due to the typhus outbreak and famine, but also direct clashes with the occupiers. Serbia's casualties accounted for 8% of the total Entente military deaths. 58% of the regular Serbian Army (420,000 strong) perished during the conflict. The total number of casualties is placed around 1,000,000: 25% of Serbia's prewar size, and an absolute majority (57%) of its overall male population. L.A. Times and N.Y. Times also cited over 1,000,000 victims in their respective articles.

The extent of the Serbian demographic disaster can be illustrated by the statement of the Bulgarian Prime Minister Vasil Radoslavov: "Serbia ceased to exist" (New York Times, summer 1917). In July 1918 the US Secretary of State Robert Lansing urged the Americans of all religions to pray for Serbia in their respective churches.
Serbia suffered enormous casualties. The Serbian Army had been decimated towards the end of the war, falling from about 420,000 at its peak to about 100,000 at the moment of liberation.

The Kingdom of Serbia lost 1,100,000 inhabitants during the war (both army and civilian losses: of 4.5 million people, 275,000 were military deaths, while 450,000 were civilian – mostly due to food shortages, epidemics and the Spanish flu—and there were 133,148 wounded), which represented over 15% of its overall population—a demographic disaster that is still obvious today. According to the Yugoslav government in 1924, Serbia lost 365,164 soldiers, or 26%, of all mobilized personnel, while France suffered 16.8%, Germany 15.4%, Russia 11.5%, and Italy 10.3%.
At the end of the war, there were 114,000 disabled soldiers and 500,000 orphaned children.

http://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Campaign_(World_War_I)#Casualties
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Odlična tema
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 6942
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Пријатељу, мени је овај твој пројекат сјајан. Smile Из чистог разлога што сам се пре две године шокирао када сам видео неку књигу о првом светском рату неког американца где је Солунски фронт једва споменут. Smile

Већину ствари које сам ја имао у глави, већ су други предложили. Ја бих само додао да би могао, ако има простора, барем једну песму да им прочиташ на српском. Свака поезија најлепше звучи на оном језику на ком је писана. Smile

Прича која је мене погодила у душу, истинит догађај из албанских гудура. Ја је нисам видео овде прекопирану, можда је већ неко предложио:

Citat
...Пуковник Кнежевић је пратио краљев поглед.
„Ваше Величанство, то је онај дечак од јуче” — у гласу пуковника Кнежевића било је захвалности за младића који га је спасао од рапорта.
„Видим” — казао је краљ Петар. „Опет копа?”
„Шта копа?”
„He знам, ваљда да се загреје.”
„Да се загреје?” — краљ је подозриво погледао пуковника Кнежевића, уверен да школарац не ради ништа напамет и ништа без циља и то је копкало његову знатижељу.
„Морате узети кинин” — умешао се напрасно доктор Симоновић, што је и поред све лекарске бриге, по којој је добро знао доктора Симоновића, краљу Петру изгледало чудно и неочекивано.
„Да га питам шта копа?” — питао је пуковник Кнежевић.
„Морате узети кинин” — истрајавао је доктор Симоновић.
„Немојте, сам ћу га питати” — рекао је краљ Петар и запутио се ка школарцу, праћен брижним погледом доктора Симоновића.
„Помаже Бог, сине!”
„Бог Вам помогао, Ваше Величанство.”
„Шта то копаш, сине?”
„Ништа, Ваше Величанство.”
„He копа се ништа на више места” — краљ Петар је гледао у очи збуњеног школарца: „Шта копаш?”
„Гроб, Ваше Величанство” — рекао је школарац затечено. „Мало је плитак, али ће да послужи.”
„Гроб? За кога?” — згрануо се краљ Петар.
„За мене, Ваше Величанство” — признао је школарац.
„Како за тебе, сине?!”
„За мене, Ваше Величанство, ако се ујутру не пробудим.”
„Побогу, сине, немаш ни шеснаест година. Ти не треба да умреш!” — викао је краљ Петар.
„Добро, Ваше Величанство” — школарац се и уплашио. „Ако се ја ујутру и пробудим, гроб ће некоме да ваља ...”
„Забога, сине” — краљу Петру су засузиле очи. „Теби не треба гроб!”
„He плачите, Ваше Величанство” — устукнуо је школарац. „Даће Бог да гроб никоме не устреба!”

...

Краљ Петар, не обазирући се на питање доктора Симоновића да ли ће шећера бити и за краљеве чајеве, после дуге ћутње рекао је: „Упамтите, докторе, ако се ја не пробудим, хоћу у његов гроб.”

Такође, мислим да је ефективно да завршиш са цитатом тадашњег америчког министра спољних послова, Роберта Лесинга: "When the history of this war is being written, the most glorious part of that history will wear headline: Serbia".

Ајд у здравље и срећно. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
Пријатељу, мени је овај твој пројекат сјајан. Smile Из чистог разлога што сам се пре две године шокирао када сам видео неку књигу о првом светском рату неког американца где је Солунски фронт једва споменут. Smile

Већину ствари које сам ја имао у глави, већ су други предложили. Ја бих само додао да би могао, ако има простора, барем једну песму да им прочиташ на српском. Свака поезија најлепше звучи на оном језику на ком је писана. Smile

Прича која је мене погодила у душу, истинит догађај из албанских гудура. Ја је нисам видео овде прекопирану, можда је већ неко предложио:

Citat
...Пуковник Кнежевић је пратио краљев поглед.
„Ваше Величанство, то је онај дечак од јуче” — у гласу пуковника Кнежевића било је захвалности за младића који га је спасао од рапорта.
„Видим” — казао је краљ Петар. „Опет копа?”
„Шта копа?”
„He знам, ваљда да се загреје.”
„Да се загреје?” — краљ је подозриво погледао пуковника Кнежевића, уверен да школарац не ради ништа напамет и ништа без циља и то је копкало његову знатижељу.
„Морате узети кинин” — умешао се напрасно доктор Симоновић, што је и поред све лекарске бриге, по којој је добро знао доктора Симоновића, краљу Петру изгледало чудно и неочекивано.
„Да га питам шта копа?” — питао је пуковник Кнежевић.
„Морате узети кинин” — истрајавао је доктор Симоновић.
„Немојте, сам ћу га питати” — рекао је краљ Петар и запутио се ка школарцу, праћен брижним погледом доктора Симоновића.
„Помаже Бог, сине!”
„Бог Вам помогао, Ваше Величанство.”
„Шта то копаш, сине?”
„Ништа, Ваше Величанство.”
„He копа се ништа на више места” — краљ Петар је гледао у очи збуњеног школарца: „Шта копаш?”
„Гроб, Ваше Величанство” — рекао је школарац затечено. „Мало је плитак, али ће да послужи.”
„Гроб? За кога?” — згрануо се краљ Петар.
„За мене, Ваше Величанство” — признао је школарац.
„Како за тебе, сине?!”
„За мене, Ваше Величанство, ако се ујутру не пробудим.”
„Побогу, сине, немаш ни шеснаест година. Ти не треба да умреш!” — викао је краљ Петар.
„Добро, Ваше Величанство” — школарац се и уплашио. „Ако се ја ујутру и пробудим, гроб ће некоме да ваља ...”
„Забога, сине” — краљу Петру су засузиле очи. „Теби не треба гроб!”
„He плачите, Ваше Величанство” — устукнуо је школарац. „Даће Бог да гроб никоме не устреба!”

...

Краљ Петар, не обазирући се на питање доктора Симоновића да ли ће шећера бити и за краљеве чајеве, после дуге ћутње рекао је: „Упамтите, докторе, ако се ја не пробудим, хоћу у његов гроб.”

Такође, мислим да је ефективно да завршиш са цитатом тадашњег америчког министра спољних послова, Роберта Лесинга: "When the history of this war is being written, the most glorious part of that history will wear headline: Serbia".

Ајд у здравље и срећно. Smile
Hvala puno na doprinosu, procitacu i prevescu, tako da znaju o cemu se radi.
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Sta mislite o ovoj prici? 

Прича о најмлађем каплару на свету
Штампа   

Најмлађи каплари„Пре више од девет деценија завршен је И светски рат у коме је као војник учествовао и Момчило Гаврић. Већина Лозничана не зна ни ко је он, а камоли одакле је. А требало би јер је Момчило, најмлађи војник свих армија у Првом светском рату, њихов земљак рођен у Трбушници, код Лознице, испод планине Гучево. Нажалост лознички крај је сасвим заборавио овог несвакидашњег јунака.

У књигама је забележено да је Момчило Гаврић на почетку Првог светског рата имао непуних осам година. Он је из Трбушнице, села пет километара од Лознице, испод самог Гучева. Био је осмо дете својих родитеља оца Алимпија и мајке Јелене. Тада је био понос имати доста деце. Камо среће да је и сада тако у Србији.

У августу 1914, аустроугарски војници су чинили велике покоље цивилног становништва. У једну рану зору почетком августа 1914. године, пијане Швабе убили су Момчилове, оца и мајку, сестре и његова четири брата. Мали Момчило заждио је кроз шуму и избио на врх Гучева. Наишао је на положај Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије првог позива којим је командовао мајор Стеван Туцовић, брат Димитрија Туцовића. Малишан је пао, обгрлио му чизме и зајецао: „Чико, све су ми убили…“. Мајор Туцовић га је питао: „Знаш ли да бацаш бомбе?“ Мали Момчило је рекао да је бацао само камење. Мајор је узео једну бомбу и показао му како се то ради. Затим је мајор Туцовић постројио своје војнике и питао: „Ко хоће да ноћас освети Гаврићеве родитеље, његову браћу и сестре?“

Цела чета искорачила је напред. Туцовић је одабрао једног дугајлију, Златиборца Милоша Мишовића. Пред поноћ је кренуо Мишовић заједно с малим Момчилом и затекао пијане Швабе како пред качаром Гаврића пијани шенлуче. Хитнуо је Мишовић једну бомбу, затим другу, трећа није била потребна. Тог тренутка мали Момчило је постао борац српске војске, дете Шестог артиљеријског пука Дринске дивизије. Туцовић је наредио војницима да сваког дана малом Гаврићу дају да опали три пута из топа и тако свети своју браћу и своје сестре.

Дошло је повлачење преко Албаније. Милош Мишовић узео је Момчила под своју бригу. У Подгорици купио му је за последње паре један венчић од двадесет укљева и рекао му: „Синко, ако хоћеш да останеш жив, сваког дана да једеш само једну рибицу. Запамти добро, само једну ако хоћеш да преживиш“. Момчило га је послушао, а онда већ када су прошли Скадар рибица више није било. И Мишовићу, кршном Златиборцу, почело је да понестаје снаге. Једне ноћи док су чучали поред ватрице рекао је малом Момчилу: „Синко, бојим се да и ја нећу моћи више. Ухвати ме за мој шињел и ја ћу те вући докле будем имао снаге…

Ако паднем, немој ми прилазити, продужи даље“. Вукао је Мишовић малог Момчила, посртао, тетурао… Глад и зима сломили су кршног Златиборца. Није могао даље, паде у снежну пучину… Момчило стаде и даде му руку… „Не, продужи даље, Момчило, не обазири се на мене…“ Момчило се склупчао око њега у снегу, милујући му промрзле руке: „Чика Мишо, ја нећу даље… Чика Мишо, ја хоћу да умрем с тобом“. Како да умре дете? Видевши да ће мали Момчило умрети, Милош Мишовић скупи снаге, усправи се… Посртали су Милош и Момчило, бауљајући тих задњих десетак километара испред Драчког пристаништа. Касније на Крфу малом Момчилу пришили су по једну звездицу на нараменицама… Тако је деветогодишњи Момчило Гаврић постао најмлађи каплар на свету.

- Мали Момчило је са својим пуком пешке прешао Албанију и стигао до Крфа, издржавши као десетогодишњак оно што многи одрасли нису. Био је најмлађи каплар на свету. Учествовао је у пробоју Солунског фронта где је рањен, а Војвода Живојин Мишић га је унапредио, па је као дванаестогодишњак имао чин поднаредника. Чекајући пробој фронта и повратак у Србију, описменио се, а после рата је отишао у Енглеску, где је завршио гимназију и 1921. се вратио у Београд. Упознао сам га 1987, када је присуствовао отварању Музеја Јадра у Лозници, где се у сталној поставци налазе и његове две војничке фотографије – каже за наш лист историчар у овом музеју Горан Вилић.

Вилић каже да кад посетицима музеја говори о Првом светском рату, посебну пажњу увек посвети причи о Момчилу Гаврићу. У Београду је живео све до смрти, 1993. године. Његова ратна судбина је „јединствена у свету” и „заслужио је да га се данашње генерације сећају”.

Нажалост, данас ниједна од око 250 лозничких улица не носи име Момчила Гаврића, ниједна школа или установа се не зове по њему, а нема ни споменик. Најмлађи каплар на свету је у његовом завичају и својој држави незаслужено заборављен.“
IP sačuvana
social share

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Sep 2025, 07:36:06
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.