Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 24 25 27 28 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: ПОЉСКА: Забрањено поседовање комунистичких симбола  (Pročitano 25097 puta)
Svedok stvaranja istorije

alitur vitium vivitque tegendo

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17042
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
Nokia 3510
Велики број дреничких шиптара чине арнаутизирани Срби. Они су и дан данас ван контроле власти, тако  да и данас приштинске власти имају проблема са наплатом пореза, е. енергије на овом подручју. Опет се потврђује теорија да од однарођених Срба нема већих злочинаца било да се ради о покатолицама, потурицама, поарбанасима, побугарашима итд.
IP sačuvana
social share
У пороку је слађе: сви порок грде, а сви у њему живе, само што сви крију...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Подавите либерале

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 3937
Zastava Србија,Београд,Звездара
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
SonyEricsson k530i
Pa ovo i jeste tema o sremskom frontu  Smile
Inace, nije se moralo boriti ni u prvom svetskom ratu da ne spominjem solunski front. Mogo si da sedis kuci, kopas kukuruz i cekas da Rusi, Englezi i Francuzi odrade stvar i da se Austrougarska raspadne. Ustedeo bi toliko poginulih na solunskom frontu.  Smile

Не,то је оно што никако не успеваш да укапираш.Солунски фронт ти је био наметнут.Сремски није.

U ratu generalno nema dobro odradjenih stvari vec se racuna krajnji rezultat, nije to klizanje na ledu pa da se ocenjuje.

Важи.Значи потпуно је исто да ли ћеш нешто урадити са 0 губитака,и да ли ћеш изгубити 2 милиона људи радећи то.А ја се баш питао што се Амери тако разбацују животима,мора да је то  Smile

Pa mozda su pogresili u taktici al racuna se krajnji rezultat a to je pobeda. A Ameri koriste isto u urbanim borbama tenkove  Smile

Користе,али не толико имбецилно као ми.У ком су то они граду имали толике губитке?

Ma sve su to borci sa misem i tastaturom. Da opet izbije neki rat bilo bi trcanje na civilno sluzenje po sklonistima. Moglo se cekati i da se osmanijsko carstvo samo od sebe raspadne, nije moralo cak i u boj na Kosovu da se ide.

Пардон мистер Наполеон,нисам вас препознао.

Ти стварно успеваш да повучеш паралелу између Првог устанка,Косовске битке и Сремског фронта?Честитам.

Šta je po tebi ovde okupacija???

Sve ovo što ovde piše je skoro tipski ugovor, koji važi za američke vojnike stacionirane u Nemačkoj, Belgiji ili Japanu. Osim plaćanja civilnih usluga koji su ovde hteli da proguraju mufte.

Ako nisi znao, američki vojnik u bazi Ramštajn u Nemačkoj može da pobije 100 nemačkih građana i on ne podleže nemačkom zakonu. Nemci ne mogu da ga uhapse ili procesuiraju. Podleže američkim zakonima iako je stacioniran na teritoriji Nemačke. To ti je tipsko pravilo NATO. To važi i za mirovne misije UN.

Bio je slučaj u Makedoniji da su pijani pripadnici UN u Makedoniji vozili kontra smerom na autoputu i izazvali sudar u kome je poginuo čak i neki makedonski pomoćnik ministra (koliko me sećanje služi). Ti vojnici nisu predati makedonskom pravosuđu jer kao pripadnici UN ne podležu zakonima zemlje domaćina.

Znači, nema ovde ništa od okupacije, NATO je tražio da teritoriju i infrastrukturu Srbije koristi za transport ljudstva i logistike, a niko nije tražio trajno stacioniranje trupa u Srbiji, što bi možda moglo da se nazove puzajućom okupacijom.

Ponavljam, jedino su ovde hteli na mufte da se izvuku od plaćanja usluga, a to se ne može zvati okupacijom. I to uopšte nije razlog zašto je Milošević odbio ovaj sporazum. To je urbana legenda.

Шта од тога није окупација?Побогу имаш страну војску која може да се шета по целој земљи и ради шта хоће.Друго у моменту кад су почели да фурају базе по Јапану и Немачкој те земље и јесу биле окупиране.И треће ти мислиш да би ми уживали исти статус као друга и трећа индустријска сила света?А Немци и Јапанци су им савезници,а ми смо ратовали до јуче,шта мислиш,да добију жељу да мало шенлуче кад си им већ лепо отворио врата ко би их зауставио?Па би очас посла од пузеће окупације стигао до пуне.

Што се ових изузећа од одговорности тиче,добро знам да свуда могу да се понашају како желе,разлог више да их никад не видим овде.

PS.  Vezano za sremski front, najbolje pogledaj stanje bojišnice na dan 20. marta 1945. godine (u atačmentu) Nemci su bili solidno utvrđeni u čitavom prostoru između Save i Drave, držali su vitalne komunikacije u Bosni (doline reka Bosne, Vrbasa i Une). Kako god okreneš došlo bi se do frontalne borbe, snage JA bi morale negde da forsiraju Savu i došlo bi do masovnog frontalnog boja. Nema šanse da se ovakav bedem probije gerilskom taktikom, pogotovo u ravničarskom predelu kakav je Posavina i Slavonija.

Уопште ниси требао да га пробијаш!Остави их нек чувају усране ровове а форсирај на погоднијим местима.Не би се држали вечно,земља се не једе.

Немам никакву намеру да се даље натпишавам са вама двојицом на ту тему.Значи најгоре што је могло да се ради је било фронтално јуришање на утврђене положаје,које брани вероватно најквалитетнија војска света.Фактички си им дао оно што су хтели.

Комунисти су трошкарили лагано српске животе,ваша ствар што то нећете да прихватите.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Све за Српство

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7454
Zastava Добој, Република Српска, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6

Ствар убјеђења.
За мене је авијација јер да смо имали и томе слично не би главоња стао до Тиране.
Овако,обећање лудо радовање.

Koliko godina ti imaš???? Kakva bre crna avijacija, da smo imali i 500 migova, NATO ima 10 hiljada aparata, i opet bi došli na isto. Oni bi imali "air superiority" situaciju i radili bi šta god požele.

I nemoj da pričaš o stvarima koje ne poznaješ, kakva crna Tirana, moji rođaci su svi bili mobilisani i poslati na Kosovo i jedva su čekali da se stvar završi, na ovaj ili onaj način.

Misliš da je lako biti okupator na tuđoj zemlji, gde ti je neprijatelj ispred tebe, i iza leđa, gde te svi mrze i preziru, od bebe u kolevci do starca od 90 godina, gde ti "lojalne" šiptarke sipaju mišomor u kacu sa sirom, a onda nude "naše" vojnike da pojedu nešto.

Moj rođeni ujak to sa sirom doživeo u šiptarskom selu kod Podujeva, a navodno svi šiptari u tom selu lojalni građani i mrze teroriste UČK.

Zašto čoveče pričaš o stvarima o kojima nemaš pojma????? 

Већ сам се препао да нећеш поменути МИГ-21.
Боље да смо имали 500  Fokker DR1 Triplane.
С обзиром да су ти рођаци били окупатори на туђој земљи вјероватно ниси
ни свјестан да су шиптари у оном селу код Подујева ипак мрзили УЧК.
Вјеруј да знам шта говорим док моје године а богами и искуство потпуно дају
легитимност мојим ријечима.
Кад би био озбиљан и обратио пажњу на оно што сам у претходним постовима
написао можда би помислио на:Су-30MKИ , а за "air superiority" би се постарале
С 300 ПМУ (не сикирај се не требају С-400),ТОР М1 и 9К37 БУК на примјер.
Као што рекох било би до Тиране.

Ma o čemu pričaš, leba ti?????

Kakvi crni Su-30, to je avion kome treba vazdušni prostor veličine 3 bivše Jugoslavije, samo da bi napravio 10-minutnu kontrolu vazdušnog prostora, a da pritom ne naruši vazdušni prostor susedne zemlje. Takvu klasu letelica nije imala ni bivša SFRJ. Šta će nama avion koji može 4-5 sati neprekidno da krstari vazdušnim prostorom i maksimalni dolet mu je 5 hiljada kilometara. Veličina vazdušnog prostora Srbije je uzdužno 500 km (od Subotice do Preševa) i 200 km popreko (od Negotina do Loznice). Da ne pričam kakvu logistiku treba da ima na zemlji.

Što bre pričaš bajke koje su na nivou deteta od 6 godina, ako već tvrdiš da si starija osoba i iskusan životno????

I šta da smo imali i taj PVO sistem S300, misliš da bi to odvratilo amere od napada? Bi, ali u kurcu. To je prazna priča, možda bi ameri imali većih gubitaka od onih 2 oborena aviona koje su izgubili 1999. godine, ali to njih nikada nije sprečilo ili odvratilo od napada. Urbana legenda.

Imaju oni ogromne gubitke i u Iraku i u Avganistanu, ali to ih samo razdražuje pa višestruko rendišu civilnu populaciju tih zemalja. Što veći njihovi gubici, to je proporcionalno veći procenat civilnih žrtava na suprotnoj strani. To je dokazano pravilo od Vijetnama do Iraka.

Prema tome, da smo mi imali bolju PVO i avijaciju, onda bi imali i ko zna koliko desetina hiljada žrtava tzv. kolateralnu štetu. Ovako smo prošli sa oko hiljadu civilnih žrtava i još 1.500 vojnih, i još smo super prošli.

PS.  Po udženiku, okupator je svako onaj ko se nađe na teritoriji na kojoj ne može da računa na bilo kakvu saradnju, pomoć i podršku lokalnog stanovništva. Kad se nađeš u čisto šiptarskom okruženju (recimo u Drenici), gde ti je najbliže srpsko selo udaljeno 30 ili 50 kilometara, možda si formalno-pravno na svojoj teritoriji, ali ......  To ali jebe naše kokoške, što kaže običan narod.  Smile

Као прво ти си потенцирао да је Српска војска на Косову била окупатор а не ја.
Сада потенцираш да је Србијанска граница била од Суботице до Прешева.
Ти или мрзиш  или ниси ни свјестан за шта треба авијација која
баш има велики радијус кретања.
Зар мислиш да се не би са таквом авијацијом ишло у пресретање нпр.изнад
Јадранског мора или изнад Хрватске или БиХ да не набрајам све увлакаче који су
помагали оне који су бомбардовали Србију?
Ил је то супротно повељом ујединих нација?
Јебе ми се и за Афганистан и за Ирак (а и за Иран са Хрватском) о томе нисмо ни
говорили.
ПВО би и те како смањио "колатералне штете" а не повећао као што ти тврдиш.
На крају погледај мој први пост па онда мени одговарај а не импровизуј и не
скрећи са теме бар мени.Помињеш ствари које нисам ни поменуо а јавио си се
на тему о Пољској па си започео Сремски фронт онда си мало поразговарао о
Солунском фронту,успут прошетао Вуковаром и на крају Косово.Ја сам те слиједио.
Ја напишем да смо имали квалитетноу авијацију и ПВО ти МИГ-ове помињеш.
Е када ти напишем шта нам је фалило ти војну доктрину САД-а.
На крају и народна пословица о кокама,јебала те кока.
Много бре не волиш државу Србију.Сви постови су ти контра.
IP sačuvana
social share
Edit by yetyou: Maksimalno dozvoljeno koristenje potpisa je uredjeno od trenutnog "raspolozenja"  MOD-eratora.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Ja obožavam Srbiju, jer sam čistokrvni srbijanac, za razliku od tebe nemam rezervne domovine, nemam dvojno ili trojno državljanstvo kojekakvih bivših sfrj republika.

Prema tome, najviše me nervira kad meni o Srbiji i srpstvu pričaju ljudi koji nemaju pojma o ovoj zemlji. Čuli ste za Beograd, mnogi od vas su ovde i došli da žive, ali vi ne poznajete Srbiju. Nije Srbija Beograd, čak šta više zbog velike migracije Beograd je ponajmanje Srbija od cele države.

Mogu tebi da postavim desetine pitanja o Srbiji na koja ne znaš odgovor, jer ne poznaješ ovu zemlju kao što ni ja ne bih znao da odgovorim na pitanja vezano za tradiciju i običaje, specifičan dijalekt, kulturne vrednosti i mentalitet Srba iz Banja luke ili Trebinjskog kraja. Jednostavno, ja ne poznajem te krajeve, ali ja vama ne držim slovo da li ste dobri ili loši krajišnici, hercegovci, da li ste patrioti ili niste. A ti i tebi slični dajete sebi za pravo da mene ocenjujete, ma ajde bre. Ti si ponajmanje kvalifikovan da sudiš o meni.

PS.  O ostalom neću više da pišem, ja tvrdim da ti nemaš pojma o tome kako funkcionišu ameri i kakvi su kad odluče da nekog jebu do kraja. Oni se baš strašno plaše nekoliko PVO baterija i desetak aviončića, pa makar to bili i Su-30. Rećiću ti samo jedno, nije isto proterivati, silovati i ubijati goloruke muslimanske žene i decu i voditi ozbiljan rat sa amerima i NATO paktom. Toliko.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
Srbi su bili okupatori na Kosovu ?! Joooooj, retarduuuuuu.... roditelji bi ti se verovatno obesili o  vodokotlić kad bi znali šta su uzgojili....

Vlado, apsolutno si u pravu ! Sremski front je bilo kurčenje komunjara "da ne ispadne da ne pomažemo braći rusima" a pošto  su bili srpski životi u pitanju, onom ustaši titu je bilo najlakše da naredi klanicu.

hvala Bogu, ovaj forum je pristojan pokazatelj koji je odnos snaga, homoseksualci iz NVO organizacija i ldp-a sa jedne strane, i ostali sa druge. u manjini ste, pedeeeri !
« Poslednja izmena: 22. Dec 2009, 01:08:23 od radulac »
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Све за Српство

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 7454
Zastava Добој, Република Српска, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6

Ja obožavam Srbiju, jer sam čistokrvni srbijanac, za razliku od tebe nemam rezervne domovine, nemam dvojno ili trojno državljanstvo kojekakvih bivših sfrj republika.

Prema tome, najviše me nervira kad meni o Srbiji i srpstvu pričaju ljudi koji nemaju pojma o ovoj zemlji. Čuli ste za Beograd, mnogi od vas su ovde i došli da žive, ali vi ne poznajete Srbiju. Nije Srbija Beograd, čak šta više zbog velike migracije Beograd je ponajmanje Srbija od cele države.

Mogu tebi da postavim desetine pitanja o Srbiji na koja ne znaš odgovor, jer ne poznaješ ovu zemlju kao što ni ja ne bih znao da odgovorim na pitanja vezano za tradiciju i običaje, specifičan dijalekt, kulturne vrednosti i mentalitet Srba iz Banja luke ili Trebinjskog kraja. Jednostavno, ja ne poznajem te krajeve, ali ja vama ne držim slovo da li ste dobri ili loši krajišnici, hercegovci, da li ste patrioti ili niste. A ti i tebi slični dajete sebi za pravo da mene ocenjujete, ma ajde bre. Ti si ponajmanje kvalifikovan da sudiš o meni.

PS.  O ostalom neću više da pišem, ja tvrdim da ti nemaš pojma o tome kako funkcionišu ameri i kakvi su kad odluče da nekog jebu do kraja. Oni se baš strašno plaše nekoliko PVO baterija i desetak aviončića, pa makar to bili i Su-30. Rećiću ti samo jedno, nije isto proterivati, silovati i ubijati goloruke muslimanske žene i decu i voditi ozbiljan rat sa amerima i NATO paktom. Toliko.

Одакле ти то знаш?
Јеси ли видио ил ти је Пешићка рекла?
Јовановић?
Моја веза са Србијом није Београд већ Богутовац (Краљево) и
вјеруј да за Косово знам поприлично.
Већ једном сам ти рекао да је твоја привилегија што живиш на територији државе
Србије.
Моја тек треба да постане (када се осамосталимо).
Ти знаш ко је убијао дјецу?
Овдје сам био 4 године у рату,а био сам и на Косову и то баш на дијелу о којем
си говорио.Гдје си се ти тада скривао?Ако си био малољетан зашто онда причаш  о
томе?
То што ти пљујеш читаво вријеме (а видио сам ти доста постова) по свему што је
српско мени доста говори о теби.Вјерујем да ниси бошњак јер мало њих толико
воли Хрватску.Ти си хрват и читаво вријеме се тако понашаш те пљујеш по хљебу
који једеш.Ник нејм те асоцира на не прежаљеним временима па се својски
трудиш да свој комплекс од инфериорности у средини у којој живиш надомјестиш
тумачењем ствари по мјери свога врховника.
Халуцинације су ти учестале па их сузбијаш еуфоричним навијањем за све што се
десило лоше по Србију и србе као народ у цјелини.
Као што рекох ти си србијанац само по мјесту пребивања.
« Poslednja izmena: 22. Dec 2009, 01:13:48 od yetyou »
IP sačuvana
social share
Edit by yetyou: Maksimalno dozvoljeno koristenje potpisa je uredjeno od trenutnog "raspolozenja"  MOD-eratora.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6

Ти си хрват и читаво вријеме се тако понашаш те пљујеш по хљебу
Као што рекох ти Србијанац само по мјесту пребивања.

to ja govorim odavno
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Srbi su bili okupatori na Kosovu ?! Joooooj, retarduuuuuu.... roditelji bi ti se verovatno obesili o  vodokotlić kad bi znali šta su uzgojili....

Vlado, apsolutno si u pravu ! Sremski front je bilo kurčenje komunjara "da ne ispadne da ne pomažemo braći rusima" a pošto  su bili srpski životi u pitanju, onom ustaši titu je bilo najlakše da naredi klanicu.

Ajde ti umobolniče, šta se ti javljaš? Naravno da su bili okupatori odnosno tako ih je doživljavala ogromna većina lokalnog življa. Da nisu možda većinski šiptari dočekali vojvodu Stepu sa vencem od svežeg poljskog cveća u rukama?  Ili su ga dočekali ustancima, pobunama i neprijateljstvom. I to je tako bilo do dana današnjeg, odnosno do 1999. godine.

Možeš da lažeš sebe, ali ne možeš u svoje laži da uveriš druge ljude. Kosovo je davno, pre 300 i više  godina izgubilo svoj srpski i hrišćanski karakter, sviđalo se to nekom ili ne. Šiptari i muslimani su dole izgradili svoj identitet, i Kosovo je verovatno regija najmuslimanskijeg izgleda na celom Balkanu, bila i ostala. I to onako na prvi pogled, kad tamo zabasa po prvi put neki neupućeni putnik namernik. Možeš ti da guslaš koliko hoćeš, ali to je  tako.

Kao ilustraciju, pročitaj autentično svedočenje sa Kosova i Metohije, koje je napisao četnički oficir i posleratni emigrant (znači nije iz partizanskih izvora). Tako ti je dole bilo 1941, tako je bilo i 1912. a tako beše i nedavno. Tako Srbiju doživljava većinski narod dole već generacijama.

АПРИЛСКИ РАТ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

(Текст који следи је лично сведочанство Петра Мартиновића, официра Војске Краљевије Југославије, који се у тренутку избијања рата на Балкану налазио на дужности у Призрену. Текст је штампан у емиграцији 1956. године )

Мене је затекао рат у Призрену. По ратном распореду био сам одређен као официр за везу између команданта армије, генерала Илије Брашића и дивизија 3. армије. Сматрам да ово поглавље не би било потпуно ако не бих овде унео и оно шта сам ја лично видео и преживео у томе хаосу нечувеног ратовања.

Пре објаве рата вршио сам дужност шефа дивизиjске базе за снабдевање на граничном сектору за утврђивање Паштрик - Коритник према Албанији. Утврђивање границе вршили су војници сталног кадра и обвезници позвани на вежбу. То у ствари није било никакво солидно утврђивање границе но копање неких рупа "курјачких" и побијање дрвеног коља у 3-6 реда у циљу спречавања пролаза непријатељских тенкова. Људска снага злоупотребљена је без икаквих изгледа да ће то бити од неке користи за случај рата. Извештаји месечни слати су претпостављеним "гранични сектор од-до, утврђен је и обезбеђен".

25. март - пакт није примљен међу нижим официрима у Призрену са неким симпатијама. Наш командант бригаде у Призрену био је ђенерал Мирослав Трифуновић. Строг старешина али одмерен и правичан. Осетио је појаву појединачних протеста међу официрима. Позвао је нас на збор 26. марта и рекао нам: "Сваки на своју дужност. Ми имамо војничко и политичко вођство у Београду. Они знају шта раде".

27. март - пуч. Лица намрштена 25. марта, постала су ведрија. Трифуновић је наредио строгу приправност. Опет на збору тога дана рекао нам је: "Ситуација је озбиљна,, Јединице да буду спремне за случај потребе, да могу одмах кренути по задатку". Тринфуновићево лице одавало је пуну забринутост, док су млађи официри уз чаше претили Хитлеру и Мусолинију.

3. априла стигао је у Призрен и командант Косовске дивизије, ђенерал Милутин Миленковић са својим штабом где сам и ја укључен са мојим људством и придодатом ми радио станицом. 30. пешадијски пук, под командом пуковника Павла Беговића, 6. априла упућен је са задатком да овлада простором леве обале Дрима на правцу Призрен-Жур-Кукс. Допунски пук под командом резервног пуковника Боже Новаковића, упућен је на простору десне обале Дрима са задатком продирања у Албанију на том правцу. 46. пешадијски пук из Ђаковице, упућен је на правцу Ћафа Мурин. Пуковима су придодате сразмерно артиљеријске формације.

7. априла пред мрак стигао је у Призрен (у зграду Призренске гимназије) командант 3. армије армиски ђенерал Илија Брашнћ са својим штабом. Био сам присутан конференцији Брашића са ђенералом Миленковићем, где су били и њихови начелници штабова и други официри ангажовани на оперативним пословима. Брашић је био забринут услед мучне ситуације. Између осталог он рече: "Скопље је пред падом".

Тога дана, командант 30. пешадиског пука, послао нам је 20 талијанских заробљеника, које смо сместили у касарну где их је чувао један подофицир. Италијани на овом сектору нису давали отпор. Убрзано су одступали и пуцали у вис. Наше јединице нису имале ни један губитак на правцу Кукс у Албанији. Све наше везе телефонске и телеграфске већ те ноћи биле су покидане. Покушали смо да везу добијемо помоћу радио-станице са командантом групе армија ђенералом Недићем и са осталим дивизијама 3. армије. Све је било узалудно.

Те ноћи добио сам задатак да лично пођем на фронт и пронађем комаданта 30. пешадијског пука Павла Беговића и да му предам наређење комаданта дивизије, да по сваку цену у свануће 8. априла овлада варошицом Кукс ... Пуковника Беговића пронашао сам на једној плочи где седи у мрачној и кишној ноћи. Предао сам му наређење. „И кад Италијани не би тукли из Кукса, преко надошле брдске реке не може жив прећи ни један војник, а мост је срушен. Реците ово комаданту дивизије, молим“. Ја сам остао до сванућа и вратио се у Призрен око 10 сати 8. априла.

Те ноћи ђенерал Брашић са штабом напустио је призрен и отпутовао преко Пећи и Чакора за Црну Гору.

9. априла, према примљеним обавештењима од мештана, немачке трупе наступале су са правца Качаника и од Косовске Митровице према Урошевцу. Комадант Косовсе дивизије ђенерал Миленковић издао је наређење да се 30. пук и допунски пук врате и поседну косе Црновљеве (између Суве Реке и Урошевца) и затворе правац немачког продирања према Призрену.

И то сам наређење ја однео. Када сам се вратио у Призрен, војне резерве и штаб дивизије, били су напустили Призрен.

Јединице су биле попуњене са 70% људства муслиманског и арнаутског живља. Међу официрама било је преко 20% несигурних, претежно Хрвата, који су били чланови усташког покрета. Међу овим били су поред осталих и комадант 30. пешадијског пука Павао (Павле) Беговић - касније усташки ђенерал у Сарајеву; помоћник команданта Павла (Павао) Добријевић (носилац Карађорђеве Звезде са мачевима из Првог светског рата) - доцније усташки пуковник и командант усташког пука у Загребу; Душан Рајковић, ађутант 30. пука - један од најактивннјих радника за усташки покрет пре рата, што није крио; капетан Петричевић, усташки првак који је дошао у Призрен из Краљеве Гарде; мајор Иван Брусић - обавештајни официр за рачун Главног ђенералштаба, усташа и човек веома лошег карактера, и да не ређамо даље.

Приликом повратка војске из Албаније преко Призрена, напустило је јединице више од 70% дакле, сви Арнаути и муслимани, а са њима и понеки Хрват или Србин. Они су са собом однели оружје и сву војну опрему па чак и тешке митраљезе и одвели сву комору.

Вођена је једна кратка и неуспешна борба око Призрена са немачким моторизованим претходницама, које су после разбијања остатака наших војничких снага напустиле Призрен, тако да су га 10 дана касније окупирале италијанске јединице. Колико је нашег људства ту погинуло, нисам успео да сазнам, а било их је доста. Пуковска застава била је код 2. батаљона 30. пука - под командом мајора Ђуре Поповића, који је успео да ту заставу сакрије негде око Призрена. Није пала у руке непријатељу.

Југословенски официри хрватске народности, кад су се појавили немачкн тенкови, извадили су из џепова неке заставице са кукастим крстом и хрватским усташким знаком, и сели у тенкове са Немцима. Први је ушао у немачки тенк потпуковник Павле Добријевић на путу јужно од Призрена. Сведоци су сви преживели који су се ту затекли. Ово је било највеће запрепашћење наше, јер многи нисмо ни знали да један потпуковиик са Карађорђевом звездом са мачевима може бити усташки или немачки пријатељ, а српски непријатељ...

Колико је хрватских официра, подофицира и војника на другим местима, у тим данима рата, било за нашу српску или југословенску ствар, и који су то, мени није познато. Ја само износим оно што сам ја видео и што могу рећи као истину. На сектору где сам ја био, ни један униформисан човек хрватске народности тада није био пријатељ Срба.

А сад да наставим са ратним догађајима у овом нечувеном војничком и народном хаосу.

Тога дана, 9. априла, после подне, у друштву са интендантским поручником Миланом Куртином, поднаредником Марковићем и шофером (нисам му запамтио име) пробили смо се кроз први кордон непријатеља – наших дотадашњих војника Арнаута, и у први сумрак смо стигли у Ђаковицу, где се налазио штаб оперативне дивизије (ђенерал Миленковић) и штаб позадинске дивизије (ђенерал Савић).

10. април. У Ђаковици је ужасна ситуација. У околини горе српске насељеничке куће – пале их Арнаути. Вије ко кога стигне. По улицама изван центра Ђаковице лешеви људски. Круже вести: „За велике ратне успехе Недић је произведен у војводу ... Наше трупе заузеле Скадар и Тирану ... Талијани напустили Албанију ... Наша војска састала се са Грчком и Енглеском војском ... Бугарска војска налази се у расулу ... Русија и Турска објавиле рат Немачкој и воде борбу ... Северне југословенске армије већ су пред Пештом и Бечом ...“ Само се о томе говорило. Питао сам насамо ђенерала Миленковића, да ли у овоме има неке истине. Он ми је без размишљања одговорио: „Све је то тачно. Наша је ситуација сјајна“. Веровао сам и нисам веровао.

Следеће јутро 11. априла долази неколико трговаца из Призрена у штаб дивизије да наплате рачун од војске, међу њима и трговац Мемед Ејуп. Јављају да у Призрену нема нити Немаца нити Италијана. „Народ жели да дође војска“ – каже Ејуп. Ђенерал Миленковић сав срећан: „Ето, кажем ја, непријатељ ужурбано напушта целу Југославију. Наша је победа“. Окреће се мени и даје ми усмено наређење: „Мртиновићу, узми пратњу, седи у кола, иди у Призрен и извиди ситуацију и врати се одмах са исцрпним извештајем. Види шта је са магацинима хране ради даљег снабдевања“.

Помислих, идем у сигурну смрт. Узех са собом поручника Куртина и једног наредника. На путу до Призрена нисмо имали никакве сметње. На Шандрвану (центар Призрена) задржали смо се мало. Приметили смо живост цивила који су по улицама вукли џакове и сандуке из војних магацина. Када су приметили нас у униформама , оставише терет и побегоше кућама. Ми продужисмо према магацинима где је остало преко 100 вагона кафе, шећера, макарона, соли, брашна, чаја, цигарета и других потреба. Стигосмо пред магацин. Хиљаде људи упорно покушава да уграби што већу врећу кафе, брашна, чаја ... Народ упро поглед у нас. Приђе ми изненада вешерка Васка и дрхтавим гласом прошапута: „Бежите. Бићете одмах убијени“. Уђосмо у кола, а шофер вештим покретом удаљи нас од гомиле. Руља виче за нама: „Држите их ...“

Умакосмо живи из Призрена. Поред пута људски лешеви. Појединци наоружани крстаре поред пута. Стигосмо у турско село Рогово (налази се на пола пута Призрен – Ђаковица). Гомила муслимана на путу пре џамијом. Зауставише нас ... Питам за кмета Мемеда, код кога сам једном био на вечери са трговцем Ејупом. Стиже Мемед и самном се срдачно поздрави. (Моја је пратња у колима а ја међу овом гомилом). И тада несвесан ситуације почнем да им говорим како смо ми браћа. И ово ће проћи. Треба да један другог помогнемо, а не да се један другом светимо ... Прекиде ме Мемед: „Ајде људи идемо у кавану да се почастимо. Ово је мој побратим.“ И Мемед крену а ја за њим. Он пропусти неке људе испред себе. Уђоше у кавану а Мемед: „Ми заборависмо остале звати на част. Да их зовемо?“ И он пође а мене повуче приметно рукама. Пођем и ја за њим. Он ми на том кратком путу рече: „Бежите! Ено иза тарабе пред џамијом леже 22 српска леша убијена сјекиром. То и вас чека. Нећу ја вас на душу“, и он се врати, а ми стигосмо у Ђаковицу благодарећи овом честитом човеку. Поднео сам рапорт ђенералу Миленковићу који је све то примио равнодушно.

12. априла Миленковић је саопштио да је постао комадант сектора према Албанији о да су му све ратне јединице потчињене ...

14. априла добио сам наређење да кренем за Пећ. Да по сваку цену нађем ђенерала Брашића и да му предам запечаћено писмо строго поверљиве садржине. Кренуо сам после подне. Са мном су кренули поручник Лакић Станковић, војник Слободан Марушић, богослов Војислав Станковић и шофер.

Стигли смо у Пећ без икакве сметње. Одсели смо сви у конаку Пећке патријаршије. Сазнао сам да је комадант 3. армије ђенерал Брашић прошао кроз Пећ пре неколико дана и отишао за Беране.

15. априла сам устао рано, у 5 сати. Отишао сам да пробудим остале. Изашао сам у двориште где смо паркирали кола. Тамо, на моје запрепашћење, није било кола. Сазнао сам доцније да су сви отишли за Колашин.

То јутро, наставио сам пут пешке преко Чакора који је био још под снегом. У клисуре Чакора, заглавила се била нека пољска артилерија. Коњи без људи, а затварачи из топова повађени. Та слика без свега другога, рекла ми је очигледну и дефинитивну нашу војничку и државну пропаст. Помислих, негде на половини клисуре, куда ћу. Седох на један пањ и почех размишљати. Појави се савест која ме прекори и као да ми нареди: Ти си војник. Добивено наређење мораш извршити или погинути. Тако је, закључи мој разум. Гладан сам. Са собом немам ништа сем официрске торбе и у њој неколико секција војног издања и два ратна блока. Од оружја само пиштољ са два резервна шаржера муниције.

Наставих пут уз Чакор. Око 2 сата после подне, стигао сам на врх Чакора. Са леве стране пута лепо зидана зграда - жандармеријска караула. На путу поред карауле, стоји војник са пушком. "Куда сте кренули, капетане?“ - упита он. "Тражим војничког старешину, ако се налази овде." "Идите у ову кућу. Тамо је" - рече доста осорно овај стражар.

Уђем у зграду. Тамо у приземљу једна повећа просторија. Гори јака ватра. Задимљено и загушљиво. Ту је око 50 људи - воде живу дискусију војничке природе. Међу њима има и официра - према ознакама на раменнма. Назвах Бога. Уместо одговора на мој војнички, српски и хришћански поздрав, чух глас: "А шта ћеш ти овде?“ Тражим команданта армије ђенерала Брашића, ради војничке потребе - рекох. "Е, нећеш њега наћи капетане. Он је побјегао овудије прије неђељу дана у сусрет Њемцима. Но знаш која је, или са нама, или се враћај одмах окле си дошао". Остали прихватише: "Тако је" и чујем грдње противу официра - који издадоше и упропастише земљу и
иарод.

Мучна ситуација. Све горе од горег. Помислих, да одмах изађем, неће ваљати по мене. Упитах: "Могу ли се мало огријати?“ Чуше са одобравања из више грла ... Они почеше грдити официре и владу ...

То исто послеподне вратио сам се низ Чакор за Пећ. У хотелу „Корзо“ затекао сам масу људи. Међу њима приметих и артиљеријског ђенерала Јована Аћимовића ...

Сутрадан, 16. априла, око 9 сати пре подне сишао сам у приземље хотелске просторије која је била пуна људи, а највише униформисаних.

Међу овим људима, без икаквог устручавања говорио је ђенерал Аћимовић, нападајући краља Александра најпогрднијим изразима. Са краља је прешао на ђенералитет, па на југословенске владе и уопште на војно и политичко руководство Југославије ... Већина слушалаце из те гомиле одобравала је и аплаудирала ђенералу, који није слабо живео у Југославији.

После ђенерала Аћимовића, узео је реч инжињеријски пуковник Стеван Радовић. Он је осуо паљбу противу бегунца армијског ђенерала Илије Брашића, а онда противу целокупног војног руководства, а нарочито против пучиста и владе од 27. марта.

Радовић је изашао из кафане „Корзо“ и отворио неке магацине оружја. Из тих магацина узимао је оружје ко је хтео. Највише оружја узели су Арнаути, јер их је ту било највише.

Тог дана, 16. априла, ја сам се једним војним камионом одвезао у Ђаковицу и обавестио о свему комаданта дивизије Милутина Миленковића.

Те ист ноћи, 16/17 априла, цела Ђаковица је била опкољена наоружаном војском Арнаута, нашим одбеглим војницима, који су се спремали да нас нападну у граду и побију, а Ђаковицу опљачкају. Десетак људи тога дана погинуло је у самој Ђаковици.

Нас Срба, официра, подофицира и војника, било је тада у Ђаковици око 5.000. На периферији Ђаковице, са свију страна заузели смо положаје. Арнаути су то приметили и тако да до напада није дошло ни за три дана доцније.

У штабу дивизије конференција даноноћна. Тражио се излаз из ситуације. Очигледно је да старешине нису имале куражи да са војницима пођу у пробој према Пећи. Од 17-21. априла нисмо имали никакве везе. Једино смо слушали вести преко радио-апарата о хаосу у Југославији. Чули смо о потписивању капитулације југословенске војске. Жалосно је али тачно, да је ова вест на старешински кадар у Ђаковици као и на остало људство у тој и таквој ситуацији, повољно утицала.

20. априла, начелник штаба дивизије, ђенералштабни потпуковник (мислим да се звао Франц Стропник), по договору са комадантом дивизије, пред вече отишао је са малом пратњом у Пећ, да замоли Немце да нас заробе, или боље речено, одробе од наших дотадашњих војника Арнаута, који су бројно били далеко јачи од нас у Ђаковици.

Сутрадан 21. априла 1941. године, пре подне, стигла је са правца Пећи једна мала моторизована јединица Немаца. Сврстала нас 5.000 војника са оружјем у колону и преко Пећи нас спровела у Приштину, где смо на гомилу наслагали оружје, а потом се сместили у касарне и коњушнице на одмор.

Ја морам признати да је овај догађај на мене оставио тежак и ужасан утисак. Све оно што сам до тада читао о ратовима, јунаштву и јунацима, тада се у мојој свести претворило као нека машта. Појам о јунаштву замењен је кукавичлуком.

У овом логору била је страшна глад. Цркавали су коњи, и то месо нам је кувано са по мало пасуља.

Артиљеријски мајор Александар Братуљевић и још неки, изашли су у варош по дозволи и нису се вратили. То је стање у логору погоршало.

Од Косовске Митровице до Топчидера путовали смо два дана. На том путу неки су искакали из воза. Једни су успели да побегну, а други су нашли смрт. У воз страховита свађа ко је крив за нашу несрећу. Већина је заступала гледишта пакта.

У Топчидеру смо се искрцали око пет сати почетком маја. У Топчидеру свет шета као да се није ништа догодило. Једни према нама пљују, а по неки плачу и препознају своје.

На челу дугачке колоне маршира велика група наших ђенерала, очајног изгледа и самртничког погледа. Ужасно. Нико ништа не говори. Поред нас налазе се немачки војници са шлемовима и машинским пушкама на готовс. У мрак, стигли смо у касарне краљеве гарде где смо по собама распоређени. Уместо хлеба добили смо по 300 грама печене гњецаве проје. Одређен је простор где се можемо кретате. Једна група официра, прекорачила је линију повучену за кретање. Немачки стражари пуцали су у групу без опомене. Два официра су погинула, а неколико из гомиле било је рањено.

После три дана дошли су са Немцима хрватски представници и одвели своје припаднике у „слободну“ Независну Државу Хрватску. Следећи дан дошли су представници Мађарске да воде своје са запоседнуте територије ... Наредни дан у логор је дошао бугарски војни аташе у Београду и позвао сво људство које по територији припада Бугарској, означавајући границу: Урошевац – Пирот – Бела Паланка. Овој групи се прикључио и мајор Спасоје Ћулафић чија је породица остала у Скопљу.

Следећи дан дошао је у логор италијански војни аташе у униформи пуковника и одржао говор на италијанском језику. Његов говор преводио је пуковник Стеван Радовић ... Позвао је заробљене, који живе на италијанском окупационом подручју, да се јаве „колонелу Радовићу“.

Пуковник Радовић одредио је мене да у тај списак унесем припаднике са територије Црне Горе. Ја сам у тај списак унео сваког ко се јавио. Ту су били само официри. У списак је укупно било уписано 320 официра.

Падале су најжешће увреде против нас издвојених официра „пријатеља Италијана и издајника“, како су нас називали ... Истог дана били смо укрцани у вагоне на београдској железничкој станици. Сутрадан смо стигли до пута Сува Река – Призрен где нас је преузео шеф италијанске префектуре, капетан Ди Марио. Ту смо требали попунити неке папире. Тај посао је свршен за око три сата. Пуковник Радовић, и ту се на италијанском језику захвалио капетану (адвокату) Ди Мариу, упућујући поздрав свој (и испред нас) италијанској краљици.

Сваки је добио потребне папире и отишао на своју страну.

У послератним дискусијама са официрима нижег и вишег ранга, многи тадашње неуспехе у овом рату бране тако што говоре да су непријатељи били далеко надмоћнији и модерније наоружани. Тачно је и једно и друго. Али шта ће неком рат ако пред првим непријатељским војником полаже оружје. Зар оне славне битке у ратовима српске војске, требало заменити кукавичким полагањем оружја на сраман и недостојан начин војника, како сам га и сам положио у саставу моје дивизије, која није имала нити једне забележене борбе а камоли битке.

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Odustao

Zodijak
Pol
Poruke 5342
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
a ti se prepoznaješ u "pederi" ?! lepo...

a koga ti misliš da ubediš ?! koga ?! prosipaš ovde svoje komplekse jer te niko napolju ne jebe 2 posto, jer si nebitan lik, pripadnik nebitne organizacije koja jedino ima podršku u gay i hrvatskom lobiju. Jel stvarno misliš da ćeš nekoga da ubediš u nešto ? Ja to ni ne pokušavam. samo ne mogu da prećutim kada vidim prosipanje ustaških govnarija
IP sačuvana
social share
Odustao
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Одакле ти то знаш?
Јеси ли видио ил ти је Пешићка рекла?
Јовановић?
Моја веза са Србијом није Београд већ Богутовац (Краљево) и
вјеруј да за Косово знам поприлично.
Већ једном сам ти рекао да је твоја привилегија што живиш на територији државе
Србије.
Моја тек треба да постане (када се осамосталимо).
Ти знаш ко је убијао дјецу?
Овдје сам био 4 године у рату,а био сам и на Косову и то баш на дијелу о којем
си говорио.Гдје си се ти тада скривао?Ако си био малољетан зашто онда причаш  о
томе?
То што ти пљујеш читаво вријеме (а видио сам ти доста постова) по свему што је
српско мени доста говори о теби.Вјерујем да ниси бошњак јер мало њих толико
воли Хрватску.Ти си хрват и читаво вријеме се тако понашаш те пљујеш по хљебу
Као што рекох ти си србијанац само по мјесту пребивања.

Kažeš Bogutovac. Pa ajde onda da te izblamiram do kraja na ovom forumu.

Kaži ti meni "srbine" koji je tradicionalni takt narodnih kola koja se igraju u kraljevačkom (zapadnomoravskom kraju). Jesu li to brza kola, srednja, poskočice, jel bogutovčani igraju na prstima ili spuštaju celo stopalo na zemlju itd. Ajde malo o Srbiji, konkretno narodna tradicija.

Kakva je razlika između kolubarskog kola i kola čačak?
Kakva je razlika između zlatiborskog kajmaka i kraljevačkog (kažeš ti si iz Kraljeva, to moraš da znaš  Smile )?
Koja je razlika između pirotskog i svrljiškog kačkavalja?
Kakva je razlika u tradicionalnoj narodnoj nošnji Šumadije i južnomoravskog kraja?
Šta je gibanica a šta banica?
Šta je kapama?
Znaš li prema dikciji da razlikuješ na ulici čoveka iz Užičkog kraja od Šapčanina?
Neću ni da te pitam koja je razlika u djalektu Piroćanaca i Gnjilanaca (ovde mislim na gnjilanske Srbe, naravno) ?

Ajde ti Srbine, objasni nama "hrvatima" šta znaš o Srbiji i srbijancima. Možeš i da googlaš ako želiš.  Smile

a ti se prepoznaješ u "pederi" ?! lepo...

a koga ti misliš da ubediš ?! koga ?! prosipaš ovde svoje komplekse jer te niko napolju ne jebe 2 posto, jer si nebitan lik, pripadnik nebitne organizacije koja jedino ima podršku u gay i hrvatskom lobiju. Jel stvarno misliš da ćeš nekoga da ubediš u nešto ? Ja to ni ne pokušavam. samo ne mogu da prećutim kada vidim prosipanje ustaških govnarija

Ti si brale izgubljen slučaj. Važno da si ti bitan lik i da te podržava lobi posrbljenih rumunskih čergara zvanih vlasi. Ajde ti lepo uživaj, ne moraš da čitaš moje postove, ima ko će čitati i izvući neku normalnu pouku.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 24 25 27 28 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.091 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.