Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Пола сомборске општине остаје без библиотека  (Pročitano 1502 puta)
29. Jul 2016, 14:05:28
Mudrijas Burek Foruma
Legenda foruma

"I'm not always right, but I'm never wrong"

Zodijak
Pol
Poruke 49711
Browser
Chrome 51.0.2704.103
Једна од најстаријих библиотека у Србији, уместо да се шири до краја године, мора због рационализације да затвори своје подручне библиотеке у 14 насеља и отпусти четвртину запослених

Аутор: А. Исаковпетак, 29.07.2016. у 10:00

Сомбор – Градска библиотека „Карло Бијелицки” због рационализације приморана је да без књиге остави готово половину становништва на територији града Сомбора. Једна од најстаријих библиотека у Србији, израсла из читалишта формираног 1845. године, уместо да настави да се шири, до краја године присиљена је да затвори своје подручне библиотека у 14 насеља око Сомбора.

– Градска управа донела је одлуку да морамо да отпустимо четвртину радника. Уместо сада 41 запосленог, што је мање него што предвиђа и систематизација наше делатности, можемо да имамо само 30 радника – каже за „Политику” Предраг Јерковић, директор Градске библиотеке „Карло Бијелицки” у Сомбору.

Јерковић каже да још нису одлучили како ће спровести наметнуту рационализацију, али по свему судећи биће укинути библиотечки огранци. Управни одбор библиотеке управо је донео такву одлуку.

– Проблем је што су то велика насеља, са по неколико хиљада људи, та читалишта су некад формирали сами мештани и била су центар њиховог друштвено-политичког живота. Ми им сада шаљемо поруку да нам села нису важна, јер им укидамо домове културе и библиотеке, лекар им долази на четири сата, нема до њих пруга, а аутобуса тек ретко – открива Јерковић, који тврди да су 80 одсто рационализације у Сомбору поднеле управо установе културе.

Овакво решење погодило је наравно и запослене који су пред отказом, али и становнике насеља. У Станишићу су мештани сами тражили од библиотекарке Франсоаз Молнар, али и од координаторке за културу у Месној заједници Драгане Ђапић, чије место је такође укинуто, да организују петицију за очување овог јединог културног упоришта у месту са близу 4,5 хиљада становника. Сакупиле су преко хиљаду и по потписа, а како каже Молнар, нису обишле ни цело село. Мишљење становника Станишића није зауставило административну процедуру да рационализује запослене који плату примају из буџета, Драгани Ђапић је већ написан отказ, а Франсоаз Молнар, због процедуралних проблема, отказ ће бити уручен наредне седмице.

Директор Јерковић је дописе упутио на све релевантне адресе, од Министарства културе, Народне библиотеке, Матице српске, али ни њихово реаговање није променило одлуку Скупштине града. Позиви на цело животно образовање и упозорења да се ни пољопривредом не може бавити без улагања у знање, поништени су одлуком о рационализацији у Сомбору који по одлуци владе могу да имају само 1.133 запослена на одређено време. Колико људи ће због тога да добије отказ „Политици” у Градској управи нико није знао да каже. Градоначелница Душанка Голубовић, која је у време доношења одлуке о рационализацији била на челу радне групе, сада је на годишњем одмору. Њен помоћник за културу Немања Сарач био је на терену и недоступан, а Хелена Роксандић Мусулин, начелница Градске управе од пре неколико дана, одбила је да говори јер јој нису позната документа о рационализацији у библиотеци, а посредством телефона не може да „идентификује и легитимише саговорника”, те је препоручила да „Политика” закаже код ње разговор наредне седмице.

Разговор на тему рационализације у култури прихватио је др Зоран Парчетић, председник Скупштине града, који каже да је Градска управа имала задатак да спроведе одлуку владе о максималном броју запослених.

– Организовање библиотечке службе по селима није питање за градску управу, већ за директора библиотеке који је дужан да организује рад. Не мислимо да онемогућимо приступ читалаца књизи, библиотечка служба ће већ некако бити организована, али како, то је питање за директора – каже Парчетић.

Ни Парчетић није знао колико укупно људи ће остати без посла због рационализације, али одбија наводе да је терет уштеде преваљен на леђа културе, те да су 80 одсто од укупног броја отпуштених управо људи из културе.

Због ситуације у Градској библиотеци „Карло Бијелицки” у Сомбору реаговало је и Библиотекарско друштво Србије које сматра да гашење свих 14 библиотечких огранака онемогућава 38.280 или 44,56 одсто становника града Сомбора, приступ књизи противно је законима, стандардима и правилницима из библиотечко-информационе делатности. Друштво са жаљењем примећује да градска управа показује небригу према најстаријој културној установи у граду, али да се оглушило и на дописе из Министарства културе.

– Овом неразумном одлуком имаћемо миноран финансијски ефекат и велике дугорочне последице јер укинуте библиотеке тешко могу поново да се успоставе – каже Јерковић.

политика
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

I have a joke. Women's rights.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Samsung GT-S7580
Чек, не контам.. много је 41 радник у библиотеци у једном граду?
IP sačuvana
social share
E ovaj svet je otiso u kurac cim Lazu pitaju kakva je serija  Smile
Pogledaj profil WWW Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Svedok stvaranja istorije

Your tears don't fall They crash around me

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 18496
OS
Windows 7
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Ericsson jeste
da
IP sačuvana
social share
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine
nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava.
Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.106
Чек, не контам.. много је 41 радник у библиотеци у једном граду?

Не знам што се чудиш Smile Па то сви желите...отпуштање вишка запослених који су на буџету Smile То је и у програму ДЈБ Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Неки лик са Твитера  Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Samsung GT-S7580
Отпуштање на овакав начин и без анализе, сигурно није у програму ДЈБ-а.  Smile
« Poslednja izmena: 30. Jul 2016, 12:25:20 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.106
Отпуштање на овакав начин и без анализе, сигурно није у програму ДЈБ-а.  Smile

Зашто мислиш да није урађена анализа? Или...да ли стварно мислиш да по библиотекама није било партијског запошљавања? Smile
IP sačuvana
social share
"Једном су ми пустили Балашевића. Од тада сам у бесповрат изгубио пословну способност."

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Samsung GT-S7580
Могуће је да јесте, свугде где директоре поставља скупштина, сигуран сам да има партијски запослених људи. Али ако верујемо Википедији да Сомбор са приградским насељима има око 90.000 становника, а овде се не ради само о градској библиотеци већ и о тим околним насељима.. немогуће је да је 40 запослених много на толики број људи.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.106
Наравно да је могуће. Тражили сте - гледајте Smile А биће тога још...библиотеке ће бити најмањи проблем, веруј ми Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Samsung GT-S7580
Не разумем, ко је шта тражио? Ја сигурно нисам тражио овакву власт.
А да анализирамо поступке ДЈБ-а још пре него што су освојили власт, не видим поенту, а и не мислим да је могуће да их пре освајања власти анализирамо на овакав начин.
Па, ето само се сетити СНС-а нам у опозицији.

А што се тиче анализе, могу да се кладим да није урађена. Ово је партократска власт и сигурно јој није у циљу да било шта уради како треба.
« Poslednja izmena: 30. Jul 2016, 17:03:57 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Бранилац државе

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9228
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.106
Не анализирам поступке ДЈБ већ програм. ДЈБ нема битне поступке јер су опозиција и као такви могу да лапрдају шта год хоће без одговорности. Кад буду дошли на власт онда ћемо видети како ће спроводити тај списак лепих жеља.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1465
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.11.5
Browser
Safari 601.6.17
mob
Apple iPhone 6s
Lepo pise : "до краја године присиљена је да затвори своје подручне библиотека у 14 насеља око Сомбора."
Sto znaci da na selu ljudi manje citaju knjige, i sve redje i redje idu u biblioteke. Sto mene nesto i ne cudi previse, jer sad knjige mogu za jeftine novce da se kupe po knjizarama, kioscima. Ljudi zele da imaju svoje kucne biblioteke, a ne da iznajmljuju knjige.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Samsung GT-S7580
Citat
Ljudi zele da imaju svoje kucne biblioteke, a ne da iznajmljuju knjige.

Мислиш САД КАД НАМ ТОЛИКО ДОБРО ИДЕ
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 47.0
  Lepači, sendvičari, botovi i svi ostali partijski šlepači od 2000-te do danas moraju da se zaposle. Državni službenici su najbollje i najsigurnije biračko telo. Pomenuta biblioteka nije jedini takav slučaj a neće biti ni poslednji. Nešto mi govori da će posle reorfanizacije i kobajagi otpuštanja porasti broj komunalaca ili nečeg sličnog.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 51.0.2704.103
ne znam odakle vam to da su knjige jeftine? idite na amazon pa vidite kolko ameri placaju.
jos kad otvorim neko vulkan izdanje, prvi instinkt mi je da iscepam stranu i obrisem dupe.
takav je kvalitet papira...
« Poslednja izmena: 31. Jul 2016, 14:00:23 od Hunab_Ku »
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Samsung GT-S7580
Зато што Вулкан прави књиге од рециклираног папира. Књиге нису јефтине, мада кад се упореде с неким стварима нису ни скупе, а често имају неке акције па неке могу да се купе за 300-400 динара. Некад мораш и хиљаду да одвојиш, јебига.

Citat: zoranjurkovic5@gmail.com 31. Jul 2016, 13:41:25
  Lepači, sendvičari, botovi i svi ostali partijski šlepači od 2000-te do danas moraju da se zaposle. Državni službenici su najbollje i najsigurnije biračko telo. Pomenuta biblioteka nije jedini takav slučaj a neće biti ni poslednji. Nešto mi govori da će posle reorfanizacije i kobajagi otpuštanja porasti broj komunalaca ili nečeg sličnog.

Паразита се треба решити, но већа градска библиотека не може без двадесет и нешто запослених. Још ако постоје неки огранци, цифра од 41 није нарочито велика.
У овој земљи изгледа треба кренути од нуле.. од диплома, на пример.
« Poslednja izmena: 31. Jul 2016, 14:24:13 od Lazar Milic Milic »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 87602
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 47.0
  Gledao sam razvojni put nekih lepača koji su kada su njihovi došli na vlast dobili i radna mesta i automobile. Podrazumeva se da su kasnije ko zna gde diplomirali i navukli još ljudi na budžet.

Baš ću da se raspitam koliko ljudi radi u našoj biblioteci. Ima dosta knjiga ali ne i mesta za njih.
IP sačuvana
social share
Ako se neko i prepozna u mojim porukama to nije do mene već do njega  Smile
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ću te patošem

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 2882
OS
Windows 7
Browser
Chrome 49.0.2623.112
mob
Nokia 33-10
Neka pripoje te seoske biblioteke što su višak seoskim školama.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 1465
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.11.5
Browser
Safari 601.6.17
mob
Apple iPhone 6s
ha ha ha, pa i skole ce jos malo zatvarati. Srbi nece da radjaju decu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ArijA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4195
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.82
Ovde se kao neko cudi?

Pa u paleolit treba da se ode i sve iz pocetka. Svaki cas, svaka nenaucena lekcija ponovo. To nama treba.

Sve biblioteke zatvoriti, Srbima to ne treba.
IP sačuvana
social share
Ogranicenja su iluziona ideoloska prepreka ljudskog uma.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 31126
Zastava Harare
OS
Windows
Browser
Chrome 51.0.2704.103
mob
Samsung GT-S7580
Неке сеоске школе и даље користе пољске тоалете, нот со грејт ајдиа.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 [Sve]
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.