Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 21:25:15
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Izložba ilustracija Jugoslava Vlahovića  (Pročitano 998 puta)
28. Dec 2005, 18:04:16
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Blago kuci koju zaobidjem :D

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 5996
Zastava Tako blizu a tako daleko
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Nokia 6130

Čitanje crteža

Majmun jede knjigu, jedro od stranice, znaci slova koja izlaze iz dimnjaka, pero sa mnogo konjskih snaga - sve to moguće je na ilustracijama i karikaturama Jugoslava Vlahovića, dugogodišnjeg Ninovog ilustratora koji svoju sedmu knjigu i izložbu, predstavljene u Biblioteci grada Beograda, posvećuje upravo knjizi, i piscima.

Izložba će biti pred publikom do 4. januara, a izdanje „Velika mala knjiga“ trajaće dok bude čitalaca i čitača crteža.

U knjizi su sakupljeni crteži na temu knjiga, doduše i novina, pera, slova, i ostalih simbola iz tog sveta, njih preko 200, koji su ilustrovani sa nekoliko tekstova, takođe vezanih za knjigu. Pisci Vladan Matijević i Ratko Dangubić napisali su ekskluzivno za ovu knjigu po jednu priču, aforizmi Milovana Vitezovića takođe rečima „ilustruju“ ovu slikovnicu, kao i esej autorove sestre Svetlane Vlahović.

- U izbor je ušla i pesma Keta Stivensa „On the road to find out“, koja je bila popularna u vreme kad sam ja, kao student, bio u Americi i koja se odnosi na to hipi vreme kad je on shvatio da se čak i bolje može putovati (sa) knjigom nego bukvalno. Stivens se čak zbog sveta knjige, nažalost, odrekao popularne muzike - kaže za „Blic“ Vlahović, kome je takođe knjiga sudbina. Činjenica da on na Fakultetu primenjenih umetnosti predaje grafiku knjige, bila je razlog više da priredi „Veliku malu knjigu“, koju namerava da pokloni svakom svom diplomcu. Knjiga je, u stvari, namenjena svima, samo ima jedno - ali, jer kako autor kaže: „Mislim da to neće biti budale, moji crteži su za nešto pametniji svet. Imao sam sreću da radim u listu koji ima nešto obrazovaniju publiku, međutim uvažavam publiku u celini jer, recimo, deca savršeno čitaju moje crteže.

Možda je Vitezović upravo imao na umu Vlahovićev rad, kada je napisao aforizam: „Karikatura je tamo gde se sve razume bez reči!“

Bonus izložba u ovoj postavci su Vlahovićevi radovi nastali za DHL-ov kalendar za 2006. godinu, godinu u kojoj će ovaj duhoviti ilustrator objaviti i osmu knjigu pod nazivom „Jugodrvo“, sa akcentom na drvo, čest motiv na njegovim crtežima.

Ljubica Jelisavac
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 21:25:15
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.07 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.