Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 23:43:14
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pod šlem zbog lošeg ponašanja  (Pročitano 5307 puta)
27. Maj 2007, 12:50:31
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Ove godine 454 civilna vojnika prebačena su u redovnu vojsku
Pod šlem zbog lošeg ponašanja
Autor: N. Gološin | 27.05.2007 - 00:01

Jedan vojnik civil prebačen je u redovnu vojsku jer se potukao sa svojim ocem, a porodica je to prijavila policiji. Drugi je izazvao tuču na fudbalskoj utakmici, i zbog toga je izgubio status. Treći se u službu javio samo prvog dana, posle čega se više nije pojavljivao.
Ovo su samo karakteristični slučajevi među 454 mladića na civilnom služenju vojnog roka koji su ove godine izgubili status zbog nepoštovanja pravila ponašanja.
Pukovnik Goran Zeković, zastupnik načelnika Uprave za obaveze odbrane u Sektoru za ljudske resurse, kaže da su vojnici poslati na služenje vojnog roka pod oružjem na osnovu negativnih komentara o ponašanju u mesečnim izveštajima koje sastavljaju i šalju direktori institucija, a da je ta rešenja doneo vojni odsek.
Podnet 18.541 zahtev
On smatra da, budući da oko 16.000 vojnika služi vojsku civilno, brojka od 454 za godinu dana ipak nije alarmantna. Prošle godine, naime, podnet je 18.541 zahtev za civilno služenje vojske. Usvojeno je 16.350. Pre početka vojnog roka 1.220 njih se predomislilo i odlučilo za služenje pod oružjem, a za još 971 je komisija naknadno utvrdila da ne ispunjavaju uslove, jer, na primer, poseduju dozvolu za držanje oružja ili su pravosnažno osuđivani za krivično delo. U tim slučajevima gubi se pravo na prigovor savesti.
- Od 454 civilna vojnika, njih 34 je izrazilo želju da se prebace na služenje vojnog roka pod oružjem. Nešto više od sto lica je prekinulo služenje zbog zdravstvenih problema, a ostali su kasnili, odbijali da izvršavaju zadatke ili su imali verbalne i fizičke konflikte u ustanovi ili van ustanove - kaže Zeković, napominjući da se dešavalo da nakon što izađu iz "civilke" neki momci traže dozvolu za oružje za lov, na primer, ali da, budući da su se izjasnili kao prigovorači savesti, takvu dozvolu ne mogu dobiti. Na pitanje kako su izgledali izveštaji "civilnjaka" koji nisu bili za primer, Zeković kaže:
- Uglavnom se radi o vojnicima koji su konstantno odbijali da izvrše zadatke. Bilo je, međutim, i slučajeva da vojnik započne tuču. To je ponašanje koje se krši s njihovim izjavama o prigovoru savesti, i mi to onda sankcionišemo.
Veći broj prijava iniciran je stalnim kašnjenjem, a nije bilo slučajeva da su se vojnici fizički obračunavali sa kolegama na radnom mestu.
- Bilo je verbalnih konflikata. Fizičkih obračuna je mahom bilo van institucije - kaže Zeković.
Psihički nesposobni
Na pitanje da li je bilo problema sa oružjem i drogom među vojnicima koji su izgubili status, Zeković kaže da je bilo slučajeva da "civilnjaci" budu uhvaćeni u krivičnom delu proizvodnje ili posedovanja droge.
- I za neke od zdravstveno nesposobnih vojnika se utvrdilo da su nesposobni usled korišćenja opojnih sredstava, ali većina njih je psihički nesposobna - kaže Zeković.
On napominje da na rešenje da se "civilnjaci" prebace na služenje roka pod oružjem postoji mogućnost žalbe, koju su mnogi vojnici iskoristili.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Већина тих који се позивају на "приговор савести" су тешки фолиранти.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

нећу жваку 'оћу кусур!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 17546
Zastava Србија
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Nokia ispo iz modu
Па позивају се на приговор савести само из разлога што је то једини основ за цивилно служење. То су чисте глупости као проблеме решавају мирним путем, не воле сукобе, нису присталице оружја и сл. срања.  Smile Једноставно их боли уво за војску овакву каква јесте. Ја рецимо имам једног другара који је служио цивилно а једини приговор савести би могао да буде да нема савест.  Smile Да се сутра запуца први би отишао добровољно у рат, да се побије увек је први о оружју да не причамо, једноставно човек није хтео да батали посао који је започео и боли га уво за војску.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Dok god  bude shvacen odlazak u vojsku kao odlazak na robiju nece biti bolje.
Kakav prigovor savesti. Musko si i ocelice se . nemoj biti mamina maza pa ne mozes da izdrzis ni 6 meseci u vojsci.
Vojska inace nije kao sto je bila- bauk. Mnogo je lakse danas sluziti i ima se nauciti u svakoj situaciji u zivotu-pa i u vojsci. Uslovi u kasarnam nisu nehumani kao sto su bili pre nekoliko desetina godina- nema tople vode, pranje hladnom vodom, grejanje na peci po sobama,...
Sve je mnogo bolje.
Ni kuci za klopu nema svaki put carske trpeze. mamine maze mogu da podnesu solidnu hranu-4 obroka mnogi i kuci ne jedu.Uostalom tu su kantine koje su dobro snabdevene.Izlasci u grad su svakodnevni a ne kao nekada vikendom.Postoji mogucnost nosenja civilke u gradu,prilikom izlaska.
da je to moglo kada sam ja sluzio vojsku, daleko od kuce 800-900 km, kada sam dobro razmisljao da li cu kuci na vikend jer imam da izgubim polovinu vremena, i vise u putu, a samo malo da budem kuci- sluzilo bi se i vise od 12 meseci.
Jos jednu stvar ne razumem- kako biraju da imaju obaveze 9 meseci( kad sluze civilno) a ne 6 meseci( kad sluze vojsku u kasarnama).Obaveza je obaveza a valjda je bolje da krace traje.
« Poslednja izmena: 28. Maj 2007, 18:10:00 od stami4 »
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Zasto bi npr. jedan lekar isao u vojsku da se ocelici...
On ce za 30-40 godina karijere da se nagleda takvih strahota naspram kojih vojska izgleda kao jako dobar nocni provod...
Mislim da je sasvim OK ovo sto rade... profesionalizacija...
Kada se taj proces zavrsi, u vojsku ce kao i svuda u svetu ici oni koji to zele, koji ne znaju ili nisu sposobni za bolje ili koji nemaju pametnija posla... Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Дошао је тихо и отишао у легенду...

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 8641
Zastava Beograd - Dorćol
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 5610
On ce za 30-40 godina karijere da se nagleda takvih strahota naspram kojih vojska izgleda kao jako dobar nocni provod...
Mislim da je sasvim OK ovo sto rade... profesionalizacija...
Kada se taj proces zavrsi, u vojsku ce kao i svuda u svetu ici oni koji to zele, koji ne znaju ili nisu sposobni za bolje ili koji nemaju pametnija posla... Smile

Зашто омаловажаваш оне који би се определили да раде као професионални војници?
Испаде да у војску иду само примитивци и неспособни?!
IP sačuvana
social share
                         C' вером у Бога за Краља и Отаџбину - Слобода или смрт                              
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Ajde citaj.. ili jedni ili drugi ili treci...
Jedni koji hoce, zele, mogu ili oni koji nisu ni za nista drugo ili oni koji nemaju pametnija posla...
Prvi za komandni kadar, a ovi ostali kao topovsko meso...
Znaci... tri razlicite kategorije... nisu svi isti, prema tome nema ni pomena omalovazavanju...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610

U moje vreme su i fakultetski obrazovani isli u vojsku i ne vidim sta im je falilo.
Lekari su radili u vojnim ambulantama,ostali bili cate i na , maltene, rukovodecim mestima-komandiri vodova, pomocnici komandira i slicno.
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Apple 15
Lekare sam namerno uzela kao primer, posto njihovo skolovanje traje jako dugo...
Zasto bi gubili godinu dana pre ili posle fakulteta, kad postoje ljudi koji zele da rade taj posao...
Znaci... osnovna obuka mesec dana (vikendom) i mirna Backa... nema potrebe da cuce 9 meseci...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
Lekare sam namerno uzela kao primer, posto njihovo skolovanje traje jako dugo...
Zasto bi gubili godinu dana pre ili posle fakulteta, kad postoje ljudi koji zele da rade taj posao...
Znaci... osnovna obuka mesec dana (vikendom) i mirna Backa... nema potrebe da cuce 9 meseci...
Daleko od toga da lekari, inzenjeri, profesori,... treba da sluze pun vojni rok,ali bar im ne ni obuka od 3o-tak dana skodila.
Shvatam duzinu i tezinu njihovog skolovanja.
Definitivno mora se menjati sistem sluzenja vojske.
Inace ja sam u vojsku isao odmah po zavrsteku srednje skole.Prekidali su nam skolovanje i unistavali buducnost zarad vojske.
Ja nisam da se to radi danas. Imam dva sina , ali ipak neka nesto nauce o vojsci, disciplini ,....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 23:43:14
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.