Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 06:04:47
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 47 48 50 51 ... 66
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pocetnicka maketa  (Pročitano 74635 puta)
Svakodnevni prolaznik

Knowledge is a deadly friend,when noone sets rules

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 333
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ozbiljno gde ima maketarskih radnji po Bg-u? Ja sam svoje makete radio sa jedno 13-14 godina, i mahom sam ih sve kupovao u Bratislavi. Imam jos par neofarbanih stvari,nestalo mi boje pre dobrih 5 godina i nisam nista radio od tad,a mozda bi i malo da se vratim na to i zanimam
« Poslednja izmena: 16. Feb 2008, 23:46:50 od dreadknight »
IP sačuvana
social share
Sebe vidim kao demona koji je dosao da promeni svoju okolinu,koristeci se sredstvima koje je savremeni covek odbacio.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 431
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Bundabor, samo da proverim dal' se ne tripujem. Jel ti to 'oces da kazes da si kupio Hasegawin FW190 s resinskim krilnim rezervoarima za 2000 dinara kao svoju prvu maketu?!?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 162
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6600
Da,da ne tripujes se taj sam uzeo i kosta 1900 dindzi Smile Smile Smile Smile
« Poslednja izmena: 19. Feb 2008, 02:06:48 od bundabor »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 162
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6600
Ljudi da li da otvorim novu temu za svoju maketu ili da nastavim da pisem ovde?Od sutra krecem sa radovima.Pozz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 431
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pa ti nisi zdrav Bog te mazo  Smile. To ni ja nisam hteo da kupim i dve godine su cekali nekog cara da dodje da ga kupi  Smile To im je najstarija maketa u asortimanu  Smile

Kada pocnes sa radom ako zelis da prikazes proces rada otvori novu temu.

Naravno ne mozes da pocnes sa radom dok ne nabavis boje, jednu shiroku i ravnu cetku i jednu tanku.

Sto se tice resinskih rezervoara koje treba da mu namestis na krila moras da budes krajnje pribran i oprezan. Prvo resin ne prima dobro farbu i trebao si da se raspitas u radnji da ti prodaju neki primer ako imaju kojim ces prvo da namazes/isprskas rezervoare kako bi se farba na njima zadrzavala. Takodje se raspitaj kojim se lepkom lepi resin za obicnu plastiku.

Stvar koju moras dobro da razumes je da je resin vrlo kancerogena materija. Ni u ludilu ne smes da dopustis da udahnes resinski prah tokom obrade delova te bi bilo zgodno da nabavis lekarsku masku za lice i kao dodatnu meru opreza da smirglas rezervoare na dnu lavora napunjenog vodom (koristis vodenu smirglu) i kad zavrsis prospi vodu u WC solju.

Moj ti je savet takodje da ovaj avion lepo odlozis jer to je ogranicena serija unikatnog aviona kojeg ces zeleti da uradis kako treba kad budes umeo da sklapas makete kako treba i ustedis pare za novu maketu po mogucstvu jeftinu.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.25
Citat
Stvar koju moras dobro da razumes je da je resin vrlo kancerogena materija. Ni u ludilu ne smes da dopustis da udahnes resinski prah tokom obrade delova te bi bilo zgodno da nabavis lekarsku masku za lice i kao dodatnu meru opreza da smirglas rezervoare na dnu lavora napunjenog vodom (koristis vodenu smirglu) i kad zavrsis prospi vodu u WC solju.

Kako sa klompozitima radim od 1987 bolje da kazem nesto. Katalizator za eopksidnu smolu je zasnovan na izocijanatima koji se koristi kako u proizvodnji boja tako i u proizvodnji bojnih orova. Ima ga i u super lepku. Kada dodje do katalizacije vise nema opasnosti jer je dobijen prozvod polimer. Dakle pri radu nista neobicno- najbolje je da brusis nakvasenim voodbrusnim papirom, da ne bi stvarala prasinu. Prasina bila kakva nije dobra za pluca. Osim toga sve delove treba lagano brusnuti sa 1500 brusnim papirom da bi se boja lepo uhvatila. Prvi sloj boje kao osnovu uzmi bilo koju maketarsku ali razredjenu nitrom i uzivaj.

Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 162
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6600
Hvala Pilot ja otvorio svoju temu kao sto ste preporucili.Svaka pomoc je vise nego dobro dosla.Pozz
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Pazljivo bundabore Smile

Ja se opet malo mrdnuh. Morao sam da isteram preciznost nekih malih stvari -spojeva "zaglavka" (za one koji ne znaju, tako sam nazvao plocu sa sipkom iza glave pilota). Pono vo sam osmirglao vec ofarbano finom smirglom (sl.1), zatim izrezao turpiju i dobio jedni "mikro turpiju" (sl.2) pa sa njom i presavijenom finom vodenom smirglom (sl.3) poceo da "picanim" ono sto mi se nije dopalo (videti fotke na zadnjem postu).
I bogme dobih bolje rezultate sto se i vidi nakon ponovnog bojadisanja (sl.4,5 i 6). Potom sam presao na bojadisanje propelera crnom sjajnom bojom (gloss black FS17038, Model Master). Nadam se da je ovo prava boja, ako ne bice popravke..., uradio sam brzim potezima prvu ruku boje (sl.7,8 i 9), neki mali delovi cak su ostali ostali neobojadisani Mozda je moglo jos razredjenije ali sta je tu je - sad se susi.
Osecam veliku potrebu za air brush-om u ovoj prilici, potrebu da se nanesu nezni tanki slojevi u vise namaha.
Potom sam se okrenuo tockovima koje sam zadnji put gitovao na mesti gresaka. Jedan tocak sa manjom greskom sam na kraju oslobodio gita - toliko je sitno da se ne moze korigovati, tj git se neda ismirglati na tako maloj dimenziji. Samo sam isturpijao i finom smirglom ismirglao ispupcenu liniju koja ide po sredini duz "guma"(sl.10).  Drugi tocak je vec ozbiljnije narusen, tako da sam dodao jos gita na rupu(sl.11). Izgubljena su dva sitna okrugla ispupcenja tj. srafa na "felni tocka". Tako sitne delove dodati i zalepiti... - mislimda cu ipak potraziti resenje u konceptu makete. I evo mislim da sam se odlucio da to bude wulf koji je upravo sleteo na improvizovani aerodrom - livadu, kabina mu je otvorena, pilot jos nije izasao, tehnicari pritrcavaju. Vreme je kisno, livada blatnjava, avion je poprskan blatom - pogotovo tockovi. I upravo tu je resenje ovog tocka - tu ima da bude lepo blato.
Sada je samo pitanje da li je Oskar Romm poletao i sletao negde sa ovim avionom a da je takva situacija bila moguca. Znaci moracu da proucim dejstva njegove jedinice - o sudbino maketasha! Smile
Na kraju malko zagitovah i poklopce tockova (sl.12 i 13) jer su imali mala udubljenja -lose lvena plastika valjda (na to se vec navikavam).
Zatim sam obavio veoma pipav i spor posao lepljenja papirne lepljive vrpce  (sl.14, 15 i 16), koja ce stititi delove kabine pri bojadisanju njenih metalnih delova (precke,"sprosne" na vetrobranu kao i donji deo poklopca kabinme i njegov zadni deo).
Bojadisanje kabine mislimda cu uraditi pre lepljena na trup, uz mozda malo dofarbavanja po lepljenju na trup. Tu cu morati zastititi otvoreni deo kabine. Puno sitnog zavitlavanja. Na kraju sam obojio crno sivom unutrasnje delove prostora za smestaj tockova na mestima gde je pre nanesen git i tu sam stao.
 Smile

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

PonovoOsmirglano s.jpg
(157.11 KB, 1024x806)
Isecanje turpije s.jpg
(170.14 KB, 1024x768)
FinoTurp&Smirg spojeva s.jpg
(159.45 KB, 1024x761)
SpojKonacniIzgled 1s.jpg
(158.05 KB, 346x401)
SpojKonacniIzgled 2s.jpg
(179.11 KB, 1024x768)
SpojKonacniIzgled 3s.jpg
(178.82 KB, 1024x932)
PropBojaRuka1 1s.jpg
(161.73 KB, 700x623)
PropBojaRuka1 2s.jpg
(151.68 KB, 936x651)
PropBojaRuka1 3s.jpg
(175.78 KB, 1024x1020)
TurpTockova s.jpg
(162.84 KB, 1024x700)
NovoGitTocka s.jpg
(175.46 KB, 1024x768)
GitPoklopTockova 1s.jpg
(158.94 KB, 700x572)
GitPoklopTockova 2s.jpg
(157.7 KB, 1024x768)
LepZastiteVetrobran s.jpg
(164.39 KB, 1024x911)
LepZastitPoklKabine 1s.jpg
(108.23 KB, 700x526)
LepZastitPoklKabine 2s.jpg
(110.8 KB, 900x483)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
SonyEricsson C702i
 Smile Smile Smile
Odlicno si ovo izveo,svaka cast.
Kabinu(poklopac) si super zamaskirao,reci mi samo dal na vetrobanskom srtaklu ima "ram" i na donjem delu ili ne  Smile
Ako ga ima popravi maskiranje donjeg dela.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 6.0
Hvala drugar Smile, a prednji deo kabine sam ja na fotki u stvari postavio naopako, takod a donji deo na fotki je u stvari deo koji ide prema ostatku kabine i tu nema nikakve "sprosne" - mislim nisu je uradili. E sad da li u stvarnosti postoji? Smile
U pravu si za Airfix makete, mnogo traze da se na njima radi a kao, malo delova, lako, nista. Hehee Smile
Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 47 48 50 51 ... 66
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 06:04:47
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 4.89 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.