Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 22:20:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pobedite nesanicu  (Pročitano 2746 puta)
29. Avg 2007, 01:35:21
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Apple iPhone 6s
Pobedite nesanicu
Autor: CDC/GB | 28.08.2007 - 08:20

Lep san? Zavisi od godina
- Između 25 i 40 godina
Već u ovom životnom dobu proizvodnja hormona rasta počinje da opada, što se odražava na kvalitet i dužinu sna. On nije više tako okrepljujući kao ranije.
- Posle 40 godina
Za muškarce je to drugi kritičan momenat, iako promene nisu previše očigledne. Skraćuje se REM faza, tokom koje se sanja.
- Posle 50 godina
Posle 50. rođendana proizvodnja hormona rasta pada na najniži nivo. Zato su faze dubokog sna sve kraće, a buđenja u toku noći sve češća.
Nesanica u brojkama
- 15 odsto osoba koje pate od nesanice spada u grupu onih kod kojih je ovaj problem hronične prirode (traje više od tri godine).
- 70 odsto žena koje su razvedene ili su ostale udovice pati od nesanice. Među razvedenim muškarcima i udovcima taj procenat iznosi 60 odsto.
- 43 odsto osoba koje noću ne spavaju ne znaju pravi uzrok svoje nesanice. U 41 odsto slučajeva nesanicu povezuju sa stresom.

U društvu u kojem kao da sunce nikad ne zalazi, pošto su i dan i noć ispunjeni brojnim obavezama i aktivnostima, sve je više onih koji imaju probleme sa spavanjem. Zato je sve više osoba koje na radnom mestu beleže loše rezultate zbog toga što se nisu dobro odmorile tokom noći, a nije redak slučaj ni da se zbog nesanice odsustvuje sa posla. I pored toga, većina nas ne obraća posebnu pažnju na probleme ove vrste sve dok oni ne počnu da se odražavaju na naše zdravlje.

Brojke govore same za sebe: spavamo u proseku sat i po kraće nego naši preci na početku XX veka, do 30 odsto saobraćajnih nesreća dolazi zbog toga što vozač zadrema za volanom, nesanica je četvrta na listi najvećih faktora rizika za zdravlje (posle pušenja, nedovoljne fizičke aktivnosti i prekomernog konzumiranja alkohola), od nesanice pati gotovo 17 odsto svetskog stanovništva, procenjuje se da se samo u SAD godišnje potroši 14 milijardi dolara za lečenje nesanice i izgubi 150 milijardi dolara zbog odsustva s posla prouzrokovanog neispavanošću...
„Mnoge studije pokazuju da osobe koje pate od hronične nesanice uopšte ne poznaju uzroke svojih tegoba. Mnogi veruju da su osećaj apatije i premorenosti normalan deo ljudske svakodnevice ili da su posledica pogrešne ishrane ili previsoke temperature vazduha u prostoriji“, kaže američki stručnjak Vilijem S. Dement u knjizi „Obećani san“. „Cilj knjige je da obezbedi neku vrstu abecede sna, to jest osnovne informacije koje mogu da pomognu ljudima da promene pristup noćnom odmoru i tako izbegnu mnoge nepotrebne tegobe.
Zašto ne možemo da spavamo
(najčešći tipovi nesanice)

Spoljašnji faktori
Nesanica može da bude prouzrokovana bukom - spolja (saobraćaj) ili u zgradi/stanu (razni šumovi, škripanje). Među spoljašnje faktore spadaju i preterana hladnoća ili vrućina i svetlo.

Velika nadmorska visina
Takva nesanica je obično praćena glavoboljom, odsustvom apetita ili osećajem umora i javlja se tokom boravka na visini od preko 3.000 metara.

Privikavanje
Kad se nađemo u novoj situaciji, koja se bitno razlikuje od uobičajene, san može da se poremeti (recimo, u hotelu).

Prinuda
Nametanje previše strogih pravila u vezi sa odlaskom u krevet (naročito kod dece) može da prouzrokuje nesanicu.

Alergijska reakcija
Alergijska reakcija na određenu namirnicu takođe može da bude odgovorna za nesanicu.

Odsustvo poznatih stvari
Ako nam nedostaje određeni predmet ili nismo obavili uobičajeni ritual pred odlazak u krevet, teže ćemo utonuti u san.

Konzumiranje nekih supstanci
Ako mislite da će vam čašica alkohola pomoći da lakše zaspite, varate se. Neke namirnice (beli i crni luk) takođe mogu negativno da se odraze na san.

Džet-leg
Ova vrsta nesanice obično se javlja posle interkontinentalnih letova i traje dva do četiri dana.

Stres
Neprijatne situacije (smrtni slučaj, problemi na poslu, svađe u porodici, ispiti), ali i radosni događaji (unapređenje, pobeda na sportskom terenu, sklapanje braka, polaganje ispita) mogu da izazovu emotivnu hiperaktivnost i poremete san.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Hajde genije recept, samo nabrajaš uznemirujuće faktore i povećavaš mi stres usled punog meseca.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Apple 15
Mene je nekad kafa uspavljivala...  Smile
Sad me razbudjuje...
Hm... ni buljenje u TV\monitor ne pomaze...

Glavom o zid... ne... previse volim ovu moju ludu pametnu glavudzu...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 431
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
mob
Samsung 
kapi valerijane, trčanje, biciklizam....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 4670
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Apple iNat
Lexaurin (9mg) - uspeh zagarantovan. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Jet set burekdzija

niente paura

Zodijak Libra
Pol Žena
Poruke 7714
Zastava Neptun
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
mob
Samsung Galaxy Ace Fleur
Bilo sta za tusiranje sto sadrzi lavandu...mene na primer uspavljuje Deep Sleep zele iz Lush-a...nisam verovala ali it really works!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
Bilo sta za tusiranje sto sadrzi lavandu...mene na primer uspavljuje Deep Sleep zele iz Lush-a...nisam verovala ali it really works!

Ovo stvarno moram da probam, sa jastučetom lavande nije mi pomoglo. Mada u stvari ja sam neka čudna živuljka. Danju mogu da spavnem 20 minuta i nadoknadim 3 sata noćnog sna.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Apple 15
dzaba sve to kad pred spavanje naletis na budalu...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
mob
Nokia 
Ja kad naletim na "budalu" onda stvarno nema spavanja bar sat i po, ali posle toga se spava ko jagnje   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
mob
Apple 15
E, blago tebi... ja onda ne mogu da spavam...
Ako me nesto nervira u zivotu, to je ljudska gluposto... 1..2...3...bum...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 03. Avg 2025, 22:20:18
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.