Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: План о подели Косова? Приштински медији објавили тачке  (Pročitano 4091 puta)
23. Feb 2019, 19:53:41
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
mob
Qtek 小米
План о подели Косова? Приштински медији објавили тачке
Аутор: Тањуг

23.02.2019. | 17:17 После немачког листа "Франкфуртер рундшау", који је објавио наводни план о подели Косова који су усагласили ЕУ и САД, данас се у приштинској штампи појавио сличан текст, уз тврдњу да иза таквог плана стоје САД, Француска и Русија.
План о подели Косова? Приштински медији објавили тачке Фото: МОНДО/Марио Милојевић 26А- А А+

"Бота сот" пише да су Вашингтон, Париз и Москва припремили споразум о "карактеру пријатељства и добросуседских односа" између Београда и Приштине, који би наводно требало да се потпише у периоду од 28. јуна до 13. јула ове године.

Како тврди тај приштински лист, позивајући се на агенцију "Пресхева јоне", споразум има 22 тачке, и предвиђа признање и улазак Косова у Уједињене нације, затим измену граница, као и посебан статус за српске светиње на Косову, а Србији се обећава улазак у Европску унију 2021. или 2022. године.

Решење за Косово 12. јуна?
Према "Боти сот", у првој тачки тог текста пише да би, на крају усвајања споразума, две стране потписале "трактат о пријатељству и добросуседству", а у тачки 2 да "обе нове државе са новим границама узајамно се признају и истовремено постају чланице Уједињених нација".

Лист пише да би, према наводном споразуму, "западна граница између две државе" ишла целом уздужном линијом језера Газиводе. Са косовске стране на линији: Витковиђе - Брњак - Резале - Ковач - Зубин Поток, а на српској страни део изнад Зубиног Потока до садашње границе.

Тачка четири, како пише, предвиђа да Србији припадне територија на линији Зубин Поток - Зупче - Звечан - Жероница - Бањска - Вуче - Лепосавић - Земаница.

мартовски немири, косовска митровица, избеглице, албанци, март 2004Фото: Мондо/Горан Сивачки

За Косовску Митровицу се тврди да се "уједињује" и добија статус "слободног града" на период од 35 година, а не више од 99 година и да обухвата област са границама: Земаница - Дрен - Церај - Маџере - Стари Трг - Бајгора - Велики Кчић - Коштово - Зупче.

Градом ће, пише у тексту, управљати Председништво у коме би требало да буду један Србин и један Албанац, а једног ће одредити Савет безбедности УН, са мандатом од пет година. Град би, такође, имао своју скупштину са 50 одборника (пола-пола), и пет странаца које именује страни администратор. Град ће имати свој буџет, полицију, личне карте и пасоше, док ће НАТО бити задужен за безбедност. Евро ће бити валута која ће се користити.

Према "Боти сот", тачка 8 предвиђа да и Бујановац добије статус "специјалног дистрикта" за наредних од 35 година, али не више од 99 година са територијалном линијом: Божињевц - Жужељић - Српска кућа - Давидовац - Ристовац - Карадник - Раковац - Велики Трновац - Кончуљ - Лучане - Несалце - Боровац - Сомољице.

Град би имао председништво од три члана, скупштину од 30 (пола-пола) и три странца. Полиција ће бити мултиетничка, а буџет пропорционално финансиран од стране Србије, Косова и ЕУ. Дозвољене валуте биће евро и динар. Личне карте и пасоши имаће симболе ЕУ, али грађани могу имати и пасоше Србије лии Косова. Град такође добија статус "слободне царинске зоне".

прешево, маршала тита, ситуација, трговина, албанацФото: Мондо/ Горан Сивачки, илустрација
С друге стране, Прешево би, како се тврди, потпуно ушло у састав Косова, са следећом границом: Славујевац - Љаник - Свињиште - Себрат - Куштице - Кленике - Трејаке - Богдановац - Сомољица - Летовица.
Војна база "Југ" у Цепотину требало би, стоји у тексту, да постане америчка база, али мешовита, која ће имати око 1.700 војника, од којих су 50 одсто Срби и 50 одсто Албанци, са цивилним надзором и саветодавним статусом.

За Коридор 10, опет према "Боти сот", предвиђа се да га 15 година обезбеђује НАТО и да се њим слободно крећу све стране.

Тачка 10 предвиђа да Србија средствима ЕУ гради нови коридор на линији Давидовац - Ристовац - Кршевица - Клиновац - Св.Петка - Кленике - Старац и прелази у Пелинце (Северна Македонија).

Медвеђа као град остаје у Србији са неким селима. Косову би требало да припадну Врапче, Свирце, Сијарина, Стара Бања, Маровац, Тупале, Капити, а преговара се још о Сијаринској Бањи и Реткоцеру.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Експерти: Косову Прешево, Србији северне општинеПОДЕЛА КОСОВА - Све више прича, Немци ПРОТИВ Харадинај: Подела Косова за мене значи - РАТ
Према "Боти сот", споразум предвиђа да стране потписнице немају претензије на ратну одштету.

У тачки 13, наводи се да би Трепча требало да добије специјални статус, стварајући заједнички конзорцијум америчко-француско-руско-кинеског капитала, у употреби 99 година. Од прихода би 15 одсто ишло Митровици, 35 одсто Србији и 50 одсто за буџет Косова.

У тескту пише да хидроцентрала Газиводе постаје заједничка српско-албанска имовина са управом по међународним конвенцијама. Инвестиције и техничко управљање дају се енглеској и немачкој компанији на 99 година.

Тачка 15 предвиђа да електрична енергија добијена одатле буде подељена у односу 75 одсто за Косово и 25 одсто за Србију, због ДАБ и интерконекција, под америчком, аустријском и немачком управом. Остали модалитети још увек нису решени.

Према тексту који објављује "Бота сот", Пећка Патријаршија и манастир Високи Дечани добијају статус "екстериторије", (еx-патриа). Богородичина црква у Призрену и манастир Грачаница добијају екстратериторијални статус на територији Косова. Остале цркве и манастири остају без статуса.

Удружења српских општина на Косову формира се без извршних овлашћења, већ само као национални савет за решавање проблема са владом.

Тачка 17 предвиђа да сви гранични прелази између Србије и Косова буду интегрисани, са једним пролазом.

застава, обележје, ЕУ, европска унија, европаФото: Мондо/Марио Милојевић
У наредне три тачке наводи се да ће Србија добити статус чланице ЕУ у периоду 2021-2022. године, а Косово до 2030, затим да је за Србију предвођена врста "Маршаловог плана" са инвестицијама од 3,5 милијарди евра за модернизацију инфраструктуре и стратешке инвестиције, а за Косово од 1,2 милијарде евра, као и да се се од обе државе очекује да у року од 10 година из уџбеника уклоне "расистичку и увредљиву терминологију".

Тачка 21 обећава да ће пензије и осигурања бити међусобно признати и да ће грађани уживати прописана права из ових области у обе државе.

Овај споразум гарантују Савет безбедности УН, ЕУ и НАТО, пише у последњој тачки, пише у тексту.
"Бота сот" тврди да се преговара о још три питања.

Једно је да Србија жели да призна Косово под именом Косово и Метохија за своје локалне потребе, а УН ће га признати као Косово, мада тражи да се упишу оба назива.

Друго питање о коме се преговара је одредба да "ниједна држава нема право да се придружи другој држави или другој територији у наредних 99 година", а треће је да се стране обавежу да јединствено гласају у УН о одређеним питањима (за техничка питања која су још отворена).

"Све тачке споразума морају да се окончају до 15. маја 2019. године. Коначни споразум потписаће се у периоду од 28. јуна до 13. јула 2019. године. До краја октобра 2019. године, парламенти обе државе ратификују и мењају своје уставе. Потпуна примена овог споразума почиње 1. новембра 2019. године", пише "Бота сот".

http://mondo.rs/a1168226/Info/Srbija/Kosovo-plan-za-podelu.html
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
 Smile Smile Smile

IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
Pa taj plan bi prošao nikad.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37273
Почеле припреме јавности пред предају. Нама Зубин поток, Шиптарима све остало плус Прешево и Бујановац ништа што већ нисмо знали. Биће кмечања, добиће се још који квадратни метар шуме око Зубиног потока и то ће бити представљено као наша највећа побједа икада.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
Strašno je to što je idiot uopšte dopustio da bilo ko pominje metar teritorije van granica pokrajine.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22683
Почеле припреме јавности пред предају. Нама Зубин поток, Шиптарима све остало плус Прешево и Бујановац ништа што већ нисмо знали. Биће кмечања, добиће се још који квадратни метар шуме око Зубиног потока и то ће бити представљено као наша највећа побједа икада.
Tacno. Nazalost, ali tako je.

Strašno je to što je idiot uopšte dopustio da bilo ko pominje metar teritorije van granica pokrajine.
Jel veliki vodja dao neki odgovor za ovo ili jok? Sviranje kurcu?
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
Nije, nisam video.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34613
Zastava
mob
LG Frizider
Ovo je razmena teritorija a ne podela Kosova. I to bedna razmena. Mada ja nesto nisam posebno vezan ni za Bujanovac, Presevo a bogami ni za Medvedju, ipak su teritorije Srbije van pokrajine, dakle, odjebite sa planom.

Moze razmena stanovnistva, posaljemo im BPM albansko stanovnistvo uz kurac od ovce a Severna Mitrovica u sastavu Srbije. To je bolje Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22683
Ovo je razmena teritorija a ne podela Kosova. I to bedna razmena. Mada ja nesto nisam posebno vezan ni za Bujanovac, Presevo a bogami ni za Medvedju, ipak su teritorije Srbije van pokrajine, dakle, odjebite sa planom.

Moze razmena stanovnistva, posaljemo im BPM albansko stanovnistvo uz kurac od ovce a Severna Mitrovica u sastavu Srbije. To je bolje Smile
Pitanje je kad ce ovo da se desi.
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20540
Zastava
Ovo je razmena teritorija a ne podela Kosova.

Potpuno suludo.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.