Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 23:08:57
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Hrvatska u trci za remont ruskih helikoptera  (Pročitano 2641 puta)
22. Feb 2016, 16:39:48
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 601.3.9
mob
Apple 15
SRBI ILI HRVATI? Ko će od Rusa dobiti pravo da gradi Centar za remont helikoptera

To je u izjavi za novine "Slobodna Dalmacija" potvrdio Aleksandar Mihejev, generalni direktor kompanije "Ruski helikopteri". Hrvatska će uskoro imati potrebu za remontom svoje flote transportno-jurišnih helikoptera Mi-171Š, a Rusi računaju na ovaj posao s obzirom da jedino njihovi zavodi mogu vršiti radove na novijim verzijama helikoptera Mi-17.

I ostali korisnici helikoptera Mi-171 u EU moraće takođe u skorijoj budućnosti poslati svoje letelice na prvi remont koji se sada mora izvršiti u Rusiji koja jedina u ovom delu sveta ima uslove za remont kao i dokumentaciju za ovu i druge slične varijante familije Mi-8/17.

Želja ruske strane je da u nekoj od zemalja EU otvori vazduhoplovno-tehnički centar koji bi se osim remonta bavio modifikacijama, modernizacijama i snabdevanjem rezervnim delovima – dodaje dalje Mihejev.

Ovaj centar bi pored pomenutih radova na Mi-171 mogao imati sertifikat i za ostale varijante helikoptera Mi-8/17 a navodno bi Rusi u izgradnju i opremanje centra uložili oko 20 miliona evra. Za tako nešto zainteresovani su i remontni zavodi u Češkoj, Slovačkoj i Litvaniji.

U svetu se trenutno u upotrebi nalazi oko 2500 vojnih helikoptera Mi-8/17 kao i još nekoliko stotina civilnih. To je veliko tržište koje može doneti mnogo novca a jedna od strateških odrednica daljeg razvoja Zrakoplovno-tehničkog zavoda (ZTC) iz Velike Gorice je osvajanje generalnog remonta ovog tipa helikoptera.

Da bi hrvatski ZTC, koji ima veliko iskustvo u održavanju Mi-8/17, postao jedan od ozbiljnih centara za remont ovog tipa helikoptera potrebno je dopuniti i usvojiti sposobnost remonta i modifikacija što bi uz dobijanje određene opreme, alata i dokumentacije omogućilo dobijanje sertifikata od strane proizvođača.

Mihejev dalje navodi da bi neki remontni centar bio legalan mora imati odobrenje i kontinuiranu podršku kako konstrukcionog biroa "Milj" tako i samog proizvođača.

"Slobodna Dalmacija" dalje piše kako je Hrvatska u proteklih nekoliko godina, usled političke situacije u odnosima zapada i Rusije, odbijala neku veću vojno-tehničku saradnju sa Rusijom kao i da zemlje EU ipak ne mogu bez saradnje sa njom. Pominju se i slični vazduhoplovni zavodi u drugim zemljama EU koji nisu prekinuli odnose, aktivno sarađuju sa Rusima a ujedno nastoje i da dobiju nove poslove i prošire saradnju koja bi mogla podrazumevati i otvaranje remontnog centra koji se nudi i Hrvatskoj.

Da li ruska ponuda Hrvatskoj ima smisla i da li je realna?

Nema sumnje da bi hrvatski vazduhoplovno-tehnički zavod mogao da postane remontni centar ukoliko bude bilo političke volje da se tako nešto ostvari. Zavod poseduje solidnu infrastrukturu, ima dobar kadar i bogato iskustvo u održavanju Mi-8/17 koji lete iznad Hrvatske već 25 godina.

Međutim, konkurencija u Evropi je ozbiljna a pre svega remontni zavod i kapaciteti u Češkoj gde Rusi drže trenažni centar za helikoptere Mi-8/17 a češki zavod je osposobljen i za vršenje pojedinih modifikacija i modernizacija.

Kada je reč o floti helikoptera Mi-8/17 u zemljama EU, dugoročno ostajanje ovog tipa vazduhoplova u sastavu RV-a NATO država korisnika je pod velikim znakom pitanja. To je pre svega zbog sve lošijih političkih, ekonomskih i vojnih odnosa sa Rusijom, kao i opredeljenje država koje koriste Mi-8/17 da iste zamene novijim helikopterima koji nisu ruske proizvodnje.

Primer za to su Slovačka koja će nabaviti američke helikoptere UH-60 “Black Hawk“ zatim Poljska koja je prvo izabrala francuski H225M ali je zatim nova vlada napravila problem oko tog izbora pa se spominje da bi se u ponovnom tenderu mogao izabrati takođe helikopter “Black Hawk“ koji se sklapa u Poljskoj.

Bugarska je nabavila francuske transportere AS-532AL “Cougar“, Litvanija spasilačke AS-365N3+ “Dauphin“, Češka takođe planira zapadne helikoptere a za Hrvatsku postoji informacija da bi nakon 2020. moglo biti nabavljeno 8 UH-60 kao zamena za Mi-8/17. Za Mađarsku se još uvek sa sigurnošću ne zna šta će se desiti iako je početkom ove godine izrazila interes za nabavku modernijih verzija ruskog helikoptera Mi-17.

Jedini korisnik modernije verzije helikoptera Mi-17 u Evropi tj. varijante Mi-171Š (izvozna oznaka verzije Mi-8AMTŠ) koja se proizvodi u fabrici UUAP iz Ulan Udea, je pored Hrvatske samo još Češka. Manji broj helikoptera nešto starije varijante Mi-17-1V koristi Poljska. Hrvatska ima 10 Mi-171Š, Češka 16 a u zemljama EU i NATO se nalazi oko 125 vojnih helikoptera Mi-8/17 sa tendencijom smanjenja broja ili povlačenja iz upotrebe usled starosti i želje za nabavkom novih helikoptera zapadne proizvodnje.

Češka i Hrvatska bi uskoro morale da svoje Mi-171Š remontuju u Rusiji jer su resursi pri kraju. Za Hrvatsku je postojala informacija da bi svoje helikoptere možda mogla odraditi u Ukrajini koja međutim nema iskustva sa novijim verzijama Mi-8. Tender za remont bi trebao biti raspisan narednih meseci.

Svakako da bi Rusiji odgovaralo da jedna država članica NATO i EU ima jedan savremeni i sertifikovani remontni centar za svoje helikoptere ali će to zavisiti od političke klime koja vlada u odnosima Zapada i Rusije. Sadašnja situacija ograničava i sprečava veću saradnju u bilo kojoj oblasti, sankcije dela zapadne međunarodne zajednice su još na snazi iako postoje, za sada male naznake, da bi se to moglo promeniti. Neke države, među kojima je jedna od najglasnijih Mađarska, zalažu se za ukidanje sankcija Rusiji i normalizaciju odnosa sa tom svetskom silom prenosi Tango six.

A Srbija?

Na kraju, ostaje pitanje, kako će se ova neformalna ponuda, plasirana preko medija, odraziti na započetu priču sa Srbijom koja želi sličan centar?

Početkom januara tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić i prvi zamenik direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije Andrej Arturovič Bojcov potpisali su protokol o formiranju regionalnog centra za održavanje helikoptera ruske proizvodnje u Srbiji. Tada je saopšteno da je reč o prvom dokumentu kojim se "operacionalizuje rad na ovom projektu", iniciran tokom posete premijera i Vlade Republike Srbije predsedniku i Vladi Ruske Federacije u oktobru 2015. godine.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Linux
Browser
Mozilla Firefox 16.0
mislim da je tu rijec samo o remontu hrvatskih helisa....a ostalo je masta novinarska...
da ne kazem laz..
kao i sa s/300 koji navodno hrvati posjeduju...
a u sutini posjeduju samo kontejner...

jasno je da je  rusima povoljnija saradnja sa hrvatskom...
i pitanje je  da li ce amerkanci to dozvoliti...
ako i rusi i pristanu na tako nesto...da se pravi takav centar u hrvatskoj ...a ne u srbiji...
mislim da nema potrebe za tako necim....
srbija ispunjava sve uslove za gradnju takvog centra

IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 23:08:57
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.092 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.