Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 19:27:18
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pismo Sinoda državnom vrhu  (Pročitano 17552 puta)
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4610
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
Sta je za tebe pokrajina Vojvodina i kakve to psiholoske veze ima sa liberalnim idejama i seksualnim opredeljenjem? Mislim posto si ti madzarska manjina ispravnije je krenuti od tvog shvatanja drzave jer nemas nacionalni osecaj koja ti je domovina i ne izjednacavas taj pojam sa mestom boravka .........

Moja domovina je Vojvodina, a smeš li ti da kažeš da nisi rodom sa Kosova?

Citat
elita koju je stvorio Broz i danas drma Srbijom, uključujući i našeg preCednika. Ta elita nije stvorena da jača Srbiju i srpski narod nego da radi na paroli "slaba Srbija-jaka Jugoslavija".

Jel i Djindjića stvorio Broz? I nije tu elitu stvorio Broz, pusti me tih priča, ta elita se i školovala posle Broza i više čitaju Nikolaja Velimirovića, nego nekakve komuniste i "Brozove ljude"!
Citat
Što se nisi pobunio protiv dominacije pape nad celim svetom. Pa onda protiv radioaktivnog zagađivanja Vojvodine od strane SAD 1999. godine. Pa protiv biološkog rata razbijanjem onih delova rafinerija u Vojvodini koji su štitili stanovništvo Pančeva i Novog Sada od sumpora.

Izvini, bio je referendum na koji ja nisam izašao, a pitanje je otprilike glasilo: jeste li za to da se stranci mešaju u pitanje Kosova? većina je odgovorila - NE

Citat
Nek VANU bude deo SANU, nego bi tamo korumpirani skorojevići sa diplomama kupljenim u BRD da budu intelektualci, a ne ispunjavaju kriteriume znanja.

A koju to diplomu ima Dobrica Ćosić? A koju Matija Bećković istaknuti članovi SANU?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung Galaxy IIs
Crkva protiv Statuta Vojvodine iliti Srednji vek je opet IN     
Vladimir Džamić   
09.02.2009.

Srednji vek je odavno prošao. Neki bi rekli - taman kada je Kolumbo otkrio Ameriku. Srbija je u tom Srednjem veku imala svoju državu i svoju crkvu. Između njih nije bilo velike razlike. Danas, kada smo uveliko u 21. veku, Srpska pravoslavna crkva ratuje saopštenjem protiv novog Statuta Vojvodine, uz prećutno odobravanje Maršala.

Ne želim da ulazim u to da li je novousvojeni Statut Vojvodine tekst koji odražava građanske principe, punu autonomiju, puku logiku ili evropejstvo. Taj dokument je usvojen u Skupštini Vojvodine,  još u oktobru. Mesecima čeka na svoje potvrđivanje u parlamentu Srbije, u kojem ta potvrda izostaje navodno zbog ekonomske krize, budžeta ili koječega, a zapravo nema je zato što o tom pitanju ne postoji konsenzus između političkih stranaka koje čine koaliciju koja vlada Srbijom. Uprkos svim izjavama o tome kako je Statut u okvirima Ustava i zakona u Srbiji, koje su najčešće dolazile iz redova Demokratske stranke i SPS-a, odjednom se kao ključni politički akter pojavljuje Srpska pravoslavna crkva, a sa njenim saopštenjem SPS menja svoj stav o Statutu ili bar to tako zvuči onima koji čitaju vest na Devedesetdvojci.

Davno je bio 16. vek kada je država postala odvojena od crkvenog uticaja. Petsto godina zaostajanja za tim principom u Srbiji navodi me na pomisao da naše društvo nije naučilo neke važne lekcije iz prošlosti, a da te lekcije nije naučila ni srpska crkva. Ona ista SPC koja je devedesetih bila snažan politički faktor i, kao što sam već jednom rekao u Peščaniku, (ne)svesno snažan oslonac Miloševiću i njegovoj nacionalističkoj politici. Danas, kada se od Srbije očekuje da Vojvodina bude njena evropska regija, njen najjači adut na putu evropske integracije i članstva u Evropskoj uniji, najpre se Statut donosi na nedovoljno kvalitetan način, a potom se demokratska procedura u potpunosti obesmišljava postupcima vladika iz redova SPC koji zamišljaju da smo u Srednjem veku u kojem je crkva gospodar nad životom i smrću.

Država naravno ne može da zabrani crkvenim vladikama da istupaju u oblasti politike, ali može da zaštiti svoj (kakav-takav) Ustav i demokratski princip da crkva ne sme imati upliva u državnu politiku. Neka država pošalje poruku crkvi da je njen problem kako da ne kompromituje bolesnog patrijarha, kako da među svojim redovima nema ljubitelje mladih dečaka, ili one koji blagosiljaju ubice kao devedesetih godina. U suprotnom, ako taj princip više ne važi i ako su država i crkva isto, nek nam obelodane da smo postali novi Vatikan u Evropi, da za nas ne važe evropska i demokratska pravila igre. Neka ustoliče Amfilohija ili koga god, da nam bude novi predsednik.

Umesto suprotstavljanja nametanju crkvene volje, predsednica parlamenta je prosledila pismo resornim odborima Skupštine Srbije. Mogla je da pozove vladike na sednicu parlamenta, ili da im da šansu da daju amandmane na Statut. Uostalom u čemu je razlika? Ne mogu da zamislim da se u bilo kojoj državi Evropske unije dozvoli ovakvo ultimativno istupanje crkve u oblasti politike, a još manje mogu da zamislim da država takvom istupanju daje legitimitet slanjem crkvenih saopštenja parlamentarnim odborima. Upravo zato što crkva ne sme svojom dogmom biti prepreka državnoj modernosti, niti potpora kršenju demokratskih tekovina koje su vekovima građene.

Obaveza državnih zvaničnika je da štite Ustav. Zato gospodin predsednik države i gospođa predsednica parlamenta treba javno da stave do znanja SPC da je njen upliv u politiku nedopustiv: da je abortus legalan, da politiku prema Kosovu vodi država a ne SPC, da Statut potvrđuje parlament, a ne crkveni Koncil.
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 21826
Zastava Борча
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Qtek 小米
Citat
Moja domovina je Vojvodina
Е сад ћу ја да те зајебем, моја домовина је моја улица.  Smile  Smile
п.с. и то главна у крају.  Smile
IP sačuvana
social share
Z
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
LG Frizider
Nisam rodom sa Kosova. Jer si zadovoljan?

Ti decko imas ozbiljan problem drzavnosti tvoje domovine koja jeste i uvek ce biti samo geografska odrednica Srbije, moje domovine..........jebiga tuzno je to kad kao madzar moras da ucis tudj jezik i zivis u tudjoj drzavi, jer ti bre uopste znas madjarski?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4610
OS
Windows XP
Browser
Citat

pa dobro, to pitanje je koštunica postavio na mitingu ili kako se to sada popularno kaže molebanu za kosovo. Pitao je: ima li neko medju nama da nije rodom sa kosova? eto i ja sada samo proveravam

Citat
Ti decko imas ozbiljan problem drzavnosti tvoje domovine koja jeste i uvek ce biti samo geografska odrednica Srbije, moje domovine..........jebiga tuzno je to kad kao madzar moras da ucis tudj jezik i zivis u tudjoj drzavi, jer ti bre uopste znas madjarski?

Pa nije geografska odrednica nego je evo već i danas pokrajina. i otkud tebi ideja da ja znam madjarski? ti stvarno misliš da govorim madjarski?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
LG Frizider
Pa to je i poenta ustvari, bas kao sto sam i mislio, ne znas jezik svog naroda.........tuzno
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9605
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Citat

pa dobro, to pitanje je koštunica postavio na mitingu ili kako se to sada popularno kaže molebanu za kosovo. Pitao je: ima li neko medju nama da nije rodom sa kosova? eto i ja sada samo proveravam

Citat

Pa nije geografska odrednica nego je evo već i danas pokrajina. i otkud tebi ideja da ja znam madjarski? ti stvarno misliš da govorim madjarski?

Pa sam si rekao da si Madjar i sta je cudno sto te covek pita je l' govoris madjarski!? Uostalom i Srbi u Madjarskoj i Rumuniji govore i srpski!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4610
OS
Windows XP
Browser
Citat
Pa to je i poenta ustvari, bas kao sto sam i mislio, ne znas jezik svog naroda.........tuzno

kojeg mog naroda? ili čiji si ti? Smile nemam ja svoj narod, imam svoje prijatelje, poznanike, rodjake, ljude koje češće ili redje vidjam i to je to, uostalom kao i svi mi

Citat
Pa sam si rekao da si Madjar i sta je cudno sto te covek pita je l' govoris madjarski!? Uostalom i Srbi u Madjarskoj i Rumuniji govore i srpski!

ja reko da sam madjar  Smile gde to moliću lepo? jednom je samo neko napisao da sam madjar, pa sam ja odgovorio nije madzar nego dzarma i to je bila šala i to je sve
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
nemam ja svoj narod, imam svoje prijatelje, poznanike, rodjake, ljude koje češće ili redje vidjam i to je to
Е па ако немаш свој народ немој да кењаш и да солиш памет нама који имамо свој народ, који осећамо припадност нечему и који смо национално свесни. Ово је држава српског народа и мањина.
За такве као ти постоји вештачка држава - САД - рај за вас безличне.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 9605
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Madzar, Madzar i kraj price... nego kod mog djeda su bile dobre "madzarke" u septembru! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16 ... 29
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Sep 2025, 19:27:18
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.23 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.