Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pariski vlasnici bistroa i kafića traže zaštitu UN  (Pročitano 771 puta)
13. Jun 2018, 15:55:46
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Pariski vlasnici bistroa i kafića traže zaštitu UN

PONEDELJAK, 11. JUN 2018, 20:31 -> 20:35   
IZVOR:
TANJUG


Vlasnici bistroa i kafića sa terasama, koji su sastavni deo pariskog načina života, traže od Uneska da njihove specifične objekte prizna kao ugrožene objekte šire vrednosti i svrsta ih na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Članovi udruženja vlasnika bistroa okupili su se danas u bistrou "Le Mestire" u centru Pariza, koji je, sa svojim bifeom od pocinkovanog lima, drvenim stolovima i stolicama i dekorativnim vinskim bocama, tipičan objekat te vrste, prenosi AP.




Kažu da pariski bistroi imaju ključnu ulogu u spajanju ljudi različitog porekla, veroispovesti, društvenih klasa i generacija, kao jeftina mesta na otvorenom gde se može popiti kafa ili podeliti obrok.

Vlasnici navode i da su bistroi ugroženi rastućim cenama zakupa i konkurencijom, te da je njihov broj prepolovljen u proteklih 20 godina.

„Naše najlepše priče o ljubavi i prijateljstvu često su nastale baš u bistroima i na terasama", kaže vlasnik bistroa "Le Mestire" Alen Fonten, inače predsednik Udruženja.

Kako je istakao, turista u obilasku Pariza „tu će pronaći mesto puno života, mesto koje će podeliti sa današnjim Parižanima, pri čemu sve multietničke, međuverske i socijalne razlike - nestaju u bistrou".



Fonten napominje da „pravi pariski bistro“ nudi domaću hranu i pristupačne cene - poput kafe za jedan evro, a ima i specijalnu dnevnu ponudu - čašu vina za 12 evra.

Vlasnika bistroa preplavljuju emocije dok govori o ekstremističkim napadima izvedenim novembra 2015, na čijoj su se meti, između ostalog, našli baš - pariski kafići s terasama.

„To me je zabolelo jer je napadnuto parisko umeće življenja“, kaže Fonten.

Udruženje se nada da će Unesko kandidaturu vlasnika bistroa i kafića s terasama razmotriti iduće godine, dok tu inicijativu podržava gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.