Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Jun 2025, 19:28:24
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Paradoks izbora  (Pročitano 4240 puta)
21. Dec 2009, 21:29:39
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
LG 4X HD
Jedan od osnovnih postulata slobode je mogućnost izbora, to svi znamo i to je ok. Iz toga je logično zaključiti: više izbora = više slobode= veće blagostanje. Da li je stvarno tako? Koliko nas preveliki izbor opterećuje?
Da ne tupim, pogledajte klip ( na engleskom je ), nadam se da vas neće mrzeti. Siguran sam da će mnogi prepoznati ono o čemu govori pametni čika. Ja sam se prepoznao, često dođem u situaciju da pomislim  da što se više informišem oko nečega, tj. vagam razne mogućnosti to manje znam šta želim i šta mi treba, a pod sve većim sam pritiskom da napravim pravi izbor jer jednostavno nema opravdanja za grešku jer su sve informacije dostupne.

paradox of choice
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.38
mob
Apple 15
Pa sve je to posledica toga da je covek drustvena zivotinja.
Drustvo se sastoji iz pojedinaca, a pojedinci imaju razlicite ciljeve...
Kao i u ekonomiji, oni mogu da budu komplementarni, uporedni ili konflinktni...
Npr. imamo Jocu i Micu... oboje vole jabuke, ali imaju jednu na raspolganju...
Oni ce je:
a) podeliti;
b) uzece je jedan uz odobravanje drugog;
c) uzece je jedan uz suprostavljanje drugog;
d) nijedno je nece uzeti...

U zivotu je ili a) ili c)... ljudi su egoisticni... grabe za sebe... bilo sta....
A posto je drustvo zatvoreni sistem, u cilju "opsteg dobra" uvode se pravila kako bi se izbor smanjio i individualne zelje kanalisale...

Mozda sam ja pesimista, ali ja smatram da je slobodno drustvo u stvar tiranija... Iako si nacelno slobodan, ti nikada u potpunosti ne mozes da ostvaris sve sto zelis, upravo zbog tog "opsteg dobra"....tako da je i tvoj izbor iako nacelno neogranicen, ipak ogranicen...

Zato se meni dopada ova Tiranija Ank-morpoka... bar znas na cemu si...
« Poslednja izmena: 21. Dec 2009, 22:53:00 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
covek je demokratijom i liberalizmom evoluirao u bice izbora. I to je generalno gledano dobro. Lose je sto je kvalitet izbora (za vecinu stanovnika) sveden na degradirajuci nivo za uspravno bice koje poseduje ratio. Ali darvinovsko prilagodjavanje je ucinilo da bica prozivljavaju svoj zivotni vek ni ne razmisljajuci o dijapazonu slobode izbora. Cuti i plivaj.
« Poslednja izmena: 21. Dec 2009, 22:54:18 od MunkaZe »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
Mogućnost izbora je iluzija, kao i demokratija. Marketing (u najširem mogućem smislu) nam kroji izbore, ma koliko mi to ne želili priznati.
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
LG 4X HD
Sve je to istina što ste napisale, sve tri, no malo je off target. Ipak vas je mrzelo da pogledate klip  Smile
Ne mari. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
 ja sam odavno misljenja da su ljudi bili najsrecniji u robovlasnickom drustvu. Zene pogotovo  Smile  Smile

Sad ozbiljno, ovaj cika je samo interpretirao sta znaci imati veliki izbor mogucnosti za jednog coveka. Na primeru koorporacijskog poslovanja najbolje se uoci razlika. Istina je da ogroman broj mogucnosti ne poboljsava kvalitet zivota pojedinca, nego ga upravo snizava u smislu da zbunjuje, ogranicava i produzava vreme potrebno za opredeljivanje izmedju izbora. Lepo kaze: Jel imate neki mobilni telefon koji nema toliko mnogo opcija? Nemamo.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

s'brda s'dola

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 14157
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
LG 4X HD
Citat
Istina je da ogroman broj mogucnosti ne poboljsava kvalitet zivota pojedinca, nego ga upravo snizava u smislu da zbunjuje, ogranicava i produzava vreme potrebno za opredeljivanje izmedju izbora.
E to, moram da priznam da mene to prilično kolje, prođe uvek par dana pre nego što prihvatim svoj sopstveni izbor, prestanem da se tripujem da sam pogrešio, da sam mogao bolje...
Od uživanja napravim muku, umesto da se obradujem nečim što sam sebi priuštio...
Neki dan sam kupio tv, tome je prethodilo nedelju dana vršljanja po netu, upoređivanja cena, odziva, hercaže, 2 x hdmi, 3 x hdmi...u qrac. Što nema samo dva modela da izaberem koji mi se više sviđa po izgledu i gotovo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
Ja kad odem da kupim kremu za lice, vratim se kuci sa 6 novih jer sam "sigurna" da su bolje od prethodne. U 99% slucajeva sam pogresila u izboru. Zakljucujem da povecan broj izbora izaziva nesigurnost kod potrosaca. Isto je i kod posla. Ako si zavrsio neki odredjeni fakultet (opet si morao da biras izmedju 100 razlicitih) i treba da se zaposlis, i na kraju se opredelis za jedno radno mesto, sigurno ces bar neki odredjeni vremenski period biti ako nista drugo samom sebi neproduktivan razmisljajuci da li si napravio dobar izbor i da li je ono drugo radno mesto pruzalo bolje uslove.

Izbori su od coveka napravili lutajuce nesigurne ljude, koji samo porividno drze stvar pod kontrolom, a u globalu su sumljicavi, nedovoljno obavesteni, zbunjeni i uplaseni. I stalno preispituju svoje odluke na globalnom nivou kad pogledas to je katastrofa. Na pojedinacnom, to je svakodnevna pojava koja se zaboravi za trenutak. Predjemo na nesto drugo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.6
mob
LG Frizider
Не знам, ја са изборима немам проблема увек гледам практични страну или старну која мени лично више одговара, нараво ако су мање ствари у питању. Дудук сам у битнијим стварима овако за живот ал не зајебем се баш увек Smile И најбитније не кукам да л је могло боље или није, могло боље, јебига ајмо даље...тражим позитивне ствари и у погрешним изборима, некако ти дође лакше и поље их прихваташ.
« Poslednja izmena: 22. Dec 2009, 02:32:53 od vanyo »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.16
mob
Nokia N97
Film "Prashki duet" ima dobru rechenicu vezano za ovu temu - "Nekad je u Cheshkoj mogao da se kupi samo jedan auto. Shkoda. Sa padom komunizma se stvorila mogucnost da kupite bilo koji auto. Dakle, padom komunizma, Chesi su dobili jednu veliku stvar - stres"

Otprilike tako ide.  Smile

Naime, sve je to stvar shvatanja. Nesrecni kukaju za svime shto nemaju, a srecni su zadovoljni postignutim i rade na tome da postignu malo vishe sledeci put.

Sloboda izbora postoji, ali marketing chini svoje zato shto su ljudi lenji da prostudiraju proizvod koji kupuju. Mada, slazhem se da necu mnogo da mozgam oko prashka za vesh, vec cu da kupim prvi na koji naletim. Medjutim kad kupujesh neshto skuplje, tu marketing ne mozhe da te odvede na stranputicu ako te ne mrzi da se informishesh.

Najsvezhiji primer "slobode izbora" mi je razgovor izmedju mene i molera.
Koju cesh boju? Upita me chovek i izvadi 200 nijansi.
Ja mu prosto rekao, u zhutu, odaberi nijansu koju ti hocesh, na moju odgovornost. Mislim se u sebi, jebe mi se, da l ce se sve uklopiti, okrechicu stan ponovo za dve godine.

Da li treba da naglasim da se moja keva shlogirala chinjenicom kako sam lakonski odabrao boju ?
A ona nece ni zhiveti tamo, vec ja.  Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Jun 2025, 19:28:24
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.064 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.