Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 20:16:32
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Pao Mig-29 Srpskog Vazduhoplovstva  (Pročitano 43934 puta)
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Цветковић упутио саучешће породицама настрадалих

БЕОГРАД, 7. јула (Тањуг) - Председник Владе Србије Мирко Цветковић упутио је телеграме саучешћа породицама настрадалог пилота Радета Ранђеловића и војника Милана Улемека који су данас изгубили живот у трагичном удесу авиона Војске Србије МИГ-29.

Премијер Цветковић је изразио је дубоко жаљење поводом погибије пилота Ранђеловића и војника Улемека, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Пао МИГ-29 ВС, двојица мртвих

Миг 29, архивски снимак

БЕОГРАД – У удесу авиона МИГ 29 који се данас око 9 часова догодио на аеродрому у Батајници погинули су пилот Раде Ранђеловић (47) и војник Милан Улемек (24), а лакше је повређен војник Бојислав Драгољевић (21), речено је данас на конференцији за новинаре представника Ваздухопловства и ПВО Војске Србије.

Заменик командата Ваздухопловства и ПВО Небојша Ђукановић рекао је да још није познат узрок несреће и да очекује да ће резултати истраге бити познати до краја месеца.

Ђукановић је рекао да је пилот Ранђеловић увежбавао маневарске способности авиона које је требало да прикаже на предстојећем аеромитингу а несрећа се десила при крају маневра.

„Критични момент се десио када је авион требало да слети”, казао је Ђукановић.

„Ранђеловић се катапултирао на изузетно малој висини”, рекао је Ђукановић говорећи о удесу авиона МИГ 29.

Он је навео и да је војник Улемек био на пожарству у парку техничких средстава када је авион пао на то место.

Ђукановић је казао да се војник Драгојловић повредио док је гасио пожар узрокован падом авиона.

Ђукановић је рекао да ће преостала четири авиона типа МИГ 29 ВС бити приземљена док се не утврде узроци ове несреће.

Авион који се данас срушио био је ремонтован прошле године 25. маја у Војном заводу Мома Станојловић. Од ремонта је имао 145 летова а после данашње несреће је потпуно уништен.

......................................

Тадић тражи хитну истрагу о удесу

Председник Србије Борис Тадић издао је данас наређење Генералштабу Војске Србије да спроведе хитну и опсежну истрагу поводом пада авиона МИГ 29, саопштио је Кабинет председника Републике. Председник Тадић затражио је да се испитају узроци ове несреће и да се утврди евентуална одговорност, наведено је у саопштењу.

................................................

Тадићево саучешће породицама погинулих

БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић је упутио телеграм саучешћа породицама пилота Радета Аранђеловића и војника Милана Улемека, који су трагично настрадали у удесу војног авиона МИГ 29, саопштио је Кабинет председника Републике.

„Примите изразе најдубљег саучешћа поводом погибије наших војника, који су изгубили животе обављајући часно своју дужност”, наводи се у телеграму саучешћа председника Тадића.

У саставу ВС укупно пет МИГ-ова 29

Војска Србије, пре јутрошњег удеса авиона МИГ-29, имала је пет летелица тог типа - четири једноседа и један двосед.

Авиони МИГ-29 набављени су 1987. године од бившег Совјетског Савеза када је за потребе тадашње ЈНА испоручено 16 летелица. Они су и даље најмодернији ловачки авиони у саставу ВС и на Западном Балкану.

У рату с НАТО-ом 1999. године СР Југославија изгубила је 11 авиона МИГ-29 у ваздушним борбама и на земљи, док су остали авиони сачувани.

Сви преостали примерци приземљени су 2004. године због истека радних ресурса и њихова судбина је једно време била неизвесна.

Крајем јануара 2006. године одлучено је да се авиони ремонтују делом у Русији а делом у заводу „Мома Станојловић” у Батајници, и за те потребе је издвојено нешто више од 20 милиона долара.

Удес МИГ-а 29 једанаеста несрећа од 1999. године

Данашњи удес авиона је једанаести удес летелица Војске Србије од 1999. године.
У претходних десет несрећа авиона и хеликоптера од 1999. године, погинула су тројица пилота, а више их је лакше и теже повређено.

Још нема информација о судбини пилота МИГ-а 29 који је данас пао код Батајнице.

У претходним удесима укупно су изгубљена три авиона Утва 75 (В-53), три хеликоптера Газела (Х-42), два Супергалеба (Н-62), један Орао (Ј-22) и један транспортни авион Ан-26 (Т-70).

Први удес након НАТО бомбардовања догодио се 14. августа 1999. године када је авион Ан-26 принудно слетео на цивилни аеродром у Сурчину без извученог стајног трапа. Посада авиона је остала неповређена али је авион због оштећења расходован и коришћен за резервне делове.
Највећа катастрофа у претходних девет година догодила се 20. марта 2000. године када су на аеродрому Ковин, у удесу школског авиона Утва-75, погинули капетан прве класе Стевица Жарков и поручник Дејан Радовановић.

Исте године, крајем октобра, у околини аеродрома у Голубовцима код Подгорице, изгубљен је један авион Супергалеб Г-4, али су се двојица пилота спасили искакањем.

Током 2001. године није било удеса војних летелица, али је црна серија настављена већ 2002. године, када је у околини Ниша изгубљен хеликоптер Газела, чија су два члана посаде успели да преживе.

У околини аеродрома Лађевци код Краљева 11. октобра 2003. године оштећена је још један Утва-75 приликом принудног слетања а два члана посаде су повређена.

Претпоследњег дана децембра исте године у центру Крагујевца пала је Газела која је требало да учествује у програму обележавању Нове године за око 500 деце из вртића и школа у том граду.
Само великом срећом избегнута је трагедија а два члана посаде, сниматељ, човек костимиран у Деда мраза и једно дете који су се налазили у хеликоптеру прошли су са лакшим и тежим повредама.

У 2004. и 2005. години изгубљен је један авион Утва-75 и хеликоптер Газела, чије су посаде преживеле, док у 2006. и 2007. години није било губитака.

Прошле године Војска Србије изгубила је два авиона и једног пилота. Прво је 21. маја у околини војвођанског села Баранда мајор Томас Јаник искочио из авиона Орао за време тренажног лета, а 24. септембра на аеродрому Батајница погинуо је потпуковник Иштван Канас приликом припреме за учешће на аеромитингу у авиону Г-4.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 416
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Vecna slava i pilotu i vojniku...
Ovo je velika tragedija...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
Вечна слава погинулима. Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Apple Iphone 5
Ђукановић: Узроци несреће знаће се до краја месеца

БЕОГРАД, 7. јула 2009. (Бета) - У удесу авиона МИГ 29 који се данас око 9 часова догодио на аеродрому у Батајници погинули су пилот Раде Ранђеловић (47) и војник Милан Улемек (24), а лакше је повређен војник Војислав Драгољевић (21), речено је данас на конференцији за новинаре представника Ваздухопловства и ПВО Војске Србије.

Заменик командата Ваздухопловства и ПВО Небојша Ђукановић рекао је да још није познат узрок несреће и да очекује да ће резултати истраге бити познати до краја месеца.

Ђукановић је рекао да постоје "очевици и снимци (несреће) који ће бити анализирани како би се сазнао узрок".

Ђукановић је рекао да је пилот Ранђеловић увежбавао маневарске способности авиона које је требало да прикаже на предстојећем аеромитингу, а несрећа се десила при крају маневра.

"Критични момент се десио када је авион требало да слети", казао је Ђукановић и додао да се "Ранђеловић (приликом удеса) катапултирао на изузетно малој висини".

Ђукановић је навео и да је војник Улемек био на пожарству у парку техничких средстава када је авион пао на то место. Заменик команданта Ваздухопловства и ПВО је рекао и да се војник Драгојловић повредио док је гасио пожар узрокован падом авиона.

Војник Улемек је из Старе Пазове и био је на редовном одслужењу војног рока.

Ђукановић је рекао да ће преостала четири авиона типа МИГ 29 ВС бити приземљена док се не утврде узроци несреће. Заменик команданта Ваздухопловства и ПВО је рекао и да је Ранђеловић био искусан пилот и инструктор летења.

"Ранђеловић је 1985. завршио Ваздухопловну војну академију", рекао је Ђукановић и додао да је Ранђеловић имао укупно 900 часова лета од чега 20 часова у протеклих годину дана.

Ђукановић је рекао да је авион Војске Србије типа Миг 29, који се данас срушио, ремонтован у Војно-техничком заводу Мома Станојловић.

"Авиони Миг 29 су ремонтовани код нас, тако што су руски и наши стручњаци радили у 'Моми Станојловићу' све што је потребно да се то изврши. Мотори и радари су одвожени у Русију и тамо урађени", рекао је Ђукановић.

На питање да ли сматра да је ремонт авиона типа Миг 29 у Заводу Мома Станојловић добро урађен, Ђукановић је одговорио потврдно.

"Наравно да мислим (да је ремонт у Заводу Мома Станојловић добро урађен). На крају крајева главни конструктор гарантује за то", рекао је Ђукановић.

На питање да ли би због најновије несреће приликом вежбања за аеромитинг требало смањити број аеромитинга, Ђукановић је рекао да то "не би било сврсисходно".

"Овакви догађаји су саставни део пилотског позива у сваком ваздухопловству. Због оваквих догађаја избегавати такве активности нема логике и није сврсисходно. Ми пилоти смо свесни посла којим се бавимо и морамо да живимо са том чињеницом", рекао је Ђукановић одговарајући на то питање.

Ђукановић је додао и да је на "пилотима и техничком саставу да таквих догађаја (несрећа) буде што мање".

Представници Ваздухопловства Војске Србије су навели и да ће наставити да се припремају за аеромитинг у Београду, који би требало да буде одржан 11. јула.

Авион који се данас срушио био је ремонтован прошле године 25. маја у Војном заводу Мома Станојловић. Од ремонта је имао 145 летова а после данашње несреће је потпуно уништен.

На конференцији за новинаре у Дому Војске Србије у Београду поводом удеса авиона типа Миг 29 били су и генерал ваздухопловства Мирко Вранић и пилот пуковник Свето Малиновић.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia N70
muka ziva!!
saucesce porodicama poginulih! :( :(
inace. . . stvarno je strasno sto su ljudi poginuli. . ali zasto je doslo da nesrece. . . kao da mi imamo ne znam koliko pilota i koliko migova 29(ili ne daj boze neki moderniji i noviji)pa se eto tako malo vozikamo!padne jedan,drugi,treci. . i nikom nista. . . a piloti samo ginu!nisu oni ljudi krivi i osudjeni da voze pokvarene avione. . . . ja stvarno ne znam sta smo mi koju kur** remontovali u rusiji. . kad je ovaj avin pao. . verovatno nije greska pilota. . . nasi piloti su vrhunski. . podjimo od milenka i ostalih. . . tako da. . . .
ne bih se zacudio da posle 15ak dana. . . stigne informacija. . kako je izvrsen uvidjaj,istraga. . . i sve sto ide. . . . ali da je uzrok nesrece pilotska greska. . tako je najbezbolnije za drzavu. . oni koji su uzeli deo para za remontovanje mirni. . njima nece niko nista. . . a za pilota ce da kazu. . . sta ce covek. . . desava se. . i svi mirni. . .
a to je tako jadno!!
a ko zna sta je urajdeno na tim migovima. . i koliko se pare date. . a koliko je kostao realan remont. .
posto u srbiji svi samo gledaju svoj dzep. . pogotovu nas drzavni vrh. . . !
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
mob
Apple 15
Remont mig-29 mogu da rade samo Rusi.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia N70
@Anea
procitaj sta pise iznad...gde je radjen remont nasih migova...
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Trajanje Hijerarhija Živina

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5665
Zastava Автономное территориальное образование Гагаузия
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.17
potrebna je srbiji i sprskom narodu celicna ruka kao putin u rusiji, jbt nisu dva zivota i mig29 zajebancija neko treba da odgovara od mjesta skladistenja aviona do tehnicara koji su dali zeleno svetlo za poletanje

Ne treba ti čelična ruka, nego dobar i funkcionalan sistem..U državama navodne čelične ruke avioni češće padaju jer se iza navodnog čelika često krije javašluk i princip održavanja "drži vodu dok majstori ne odu".

Možda  je pilot napravio grešku, možda su Rusi loše uradili remont aviona a možda se desila neka totalna budalaština..
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia N70
hm......cisto sumnjam da moze da se desi budalastina...pa da pogine pilot..i strada jedna od 5 nasih igracaka...cija je vrednost tricavih 30 mil...
a remont radjen pre 5 meseci..
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 32
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Sep 2025, 20:16:32
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.