Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Sep 2025, 19:01:14
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Oslobođen Momčilo Perišić  (Pročitano 4676 puta)
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 25.0.1364.97
mob
Sony 
Prosto neverovatno da je neko od "naših" oslobođen, otkud sad pa to?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.14
Citat
Zanimljivost... Oslobodjen Gotovina\Haradinaj... 50+ strana
Oslobodjen Perisic - 2 strane

Toliko o tome...

кад ослободе Младића ја ћу сам исписати 50 страна  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.12
ČEKA GA NOVI PROCES
Perišiću sude za špijunažu!
Autor: I. Kljajić - M. Dakić | 02.03.2013 - 17:09:00h | Komentara:

Posle oslobađajuće presude Haškog tribunala, generala Momčila Perišića čeka novo suđenje u Srbiji! Njegov povratak u zemlju ponovo će aktivirati postupak za špijunažu koji je pauziran 2005. u beogradskom Okružnom sudu, i to upravo zbog suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom. Ipak, ovakav razvoj situacije nije mnogo zabrinuo Perišića, koji je vidno raspoložen juče sleteo na Aerodrom „Nikola Tesla“ i poručio da je skidanjem krivice sa svog imena dao skroman doprinos uklanjanju anateme i sa srpskog naroda.
 Da će ponovo morati da odgovara na optužbe stare 11 godina, za „Alo!“ je potvrdila i Ivana Ramić, portparolka Okružnog suda koja objašnjava da će se uslovi za nastavak postupka protiv tek oslobođenog Perišića za špijuniranje u korist Sjedinjenih Američkih Država steći čim sud dobije od Tribunala zvaničan dopis o njegovoj oslobađajućoj presudi.

Vratio se kući: Momčilo Perišić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Za sada znamo samo iz medija da je Perišić oslobođen. Kada će ovaj prekinuti postupak u beogradskom Okružnom sudu biti nastavljen, ne zavisi u ovom trenutku od nas, već od roka u kojem će nas sud u Hagu obavestiti o procesu koji se tamo vodio protiv njega. Čim sud dobije zvanično obaveštenje o tome, steći će se uslovi da se zakaže nastavak prekinutog suđenja - izjavila je Ivana Ramić.
 Naime, vojno pravosuđe optužilo je 2002. Perišića, koji je tada bio i predsednik odbora za bezbednost Savezne skupštine, za krivično delo špijunaže u korist Amerike, jer je uhvaćen kako američkom obaveštajcu Džonu Nejboru u motelu „Šarić“ na Ibarskoj magistrali predaje poverljiva dokumenta. Osim Perišića, u „Šariću” su privedeni i Miodrag Sekulić, potpukovnik vojske, i Vladimir Vlajković, civil iz Obrenovca. Nejbor se pozvao na diplomatski imunitet i odmah je pušten na slobodu, a postupak protiv ostalih je vođen pred Vojnim sudom u Beogradu, a kada je ukinut, 1. januara 2005, predmet je prešao u nadležnost vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Perišić na konferenciji za novinare | Foto: Andrej Isaković

Kao slobodan čovek, Perišić je prvi od trojice srpskih državljana koji se posle oslobađajuće presude Tribunala u državu vratio vladinim avionom. On je u Beograd sleteo juče oko 13 sati sa suprugom Smiljom i advokatom Novakom Lukićem, a priređen mu je skroman doček - sačekali su ga Zoran Đorđević iz Ministarstva odbrane, Zorana Dimitrijević, v. d. direktora Kancelarije za saradnju sa Hagom, Milisav Čorugić, pomoćnik ministra pravde, i Uroš Kandić, savetnik Rasima Ljajića.

- Pozdravljam Srbiju! Borio sam se za pravdu i istinu i drago mi je da je istina pobedila. Otišao sam u Hag bez ikakve kalkulacije da odbranim čast vojske, naroda i države i, na sreću, to sam i uspeo. Dokazao sam da uporan, pismen, istrajan general može da bude uspešan na svim frontovim - poručio je u kratkom obraćanju Perišić. On se s aerodroma uputio pravo k porodičnoj kući na Banjici.

Aло
« Poslednja izmena: 02. Mar 2013, 20:44:47 od 3maj001 »
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 19.0
mob
LG Nexus 5
Prosto neverovatno da je neko od "naših" oslobođen, otkud sad pa to?

Kojih nasih?

Pavkovic, Lazarevic i naravno general Ratko Mladic, Hadzic i Karadzic. Njih treba osloboditi, proveseliti se, pojesti, popiti, picvajza po gradu napraviti.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 25.0.1364.97
Citat
Pozdravljam Srbiju!

Mrs  Smile
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma

AriA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 22537
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 19.0
mob
Samsung Galaxy S4 mini
Citat
Zanimljivost... Oslobodjen Gotovina\Haradinaj... 50+ strana
Oslobodjen Perisic - 2 strane

Toliko o tome...

кад ослободе Младића ја ћу сам исписати 50 страна  Smile

Evo i ja ću još 50  Smile
IP sačuvana
social share
Čoveku je dato da se prilagođava situaciji.
Onog koji čeka da se situacija prilagodi njemu, ubije taština.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 27614
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.14
Момчило Перишић: Рекао сам Милошевићу да ни он ни ја не бисмо били у Хагу да ме је слушао            
субота, 02. март 2013.

Београд – Ослобађајућа пресуда у Хашком трибуналу за мене није била изненађење, ни за мој тим одбране, каже за Б92 Момчило Перишић.

После пресуде Хашког трибунала којом је ослобођен свих тачака оптужнице за ратне злочине у Босни и Хрватској, бивши начелник Генералштаба Војске Југославије, ексклузивно у интервјуу за Б92 говори о пресуди.

"Јавност Србије била изненађења, то је доказ непознавања правог стања ствари у предмету. За мене није било изненађења, као ни за тим одбране“, каже Перишић и додаје да је "за необавештене све изненађење".

"У срећу се узда луд, а паметан у свој труд. Истрајно смо радили на доказивању истине, и на срећу то смо доказали. А другостепено веће, уз уважавање мишљења у првостепеном поступку, је донело одлуку која одговара истини“, наводи Перишић за Б92.

Перишић додаје да није могло да му се стави на терет "нешто што није имало везе са истином", попут тога да је да помоћ која је дала Југословенска армија Војсци РС да одбране људе била "због злочина“.

"Стало ми је било да ставим до знања ако суд не буде реално проценио сутуацију, мораће да процесира све сличне мени, и у политици. Апсурд је да неко из Војске Југославије буде оптужен што брани границе и своју држави, односно спречава да се прошири рат, док например амерички генерали штите интересе неколико десетина хиљада километара далеко од своје територије. Суд је то уважио јер је то реалност“, каже Перишић.

Генерал Перишић сматра да чињеница да је део Војске Републике Српске добијао плате из Београда, не значи да је Војска Југославије имала контролу над тим снагама. Перишић подсећа и да одлуку и исплати тих зарада није донео он, већ државни врх и то пре него што је постављен за начелника Генералштаба Војске Југославије.

Када је реч о гранатирању Сарајева, Перишић наводи да Сарајево није било цивилни град. “Сарајево је било право ратиште. Тамо је било 60.000 муслиманских војника, који су се борили против Војске Републике Српске и често су својим активностима изазивали акције Војске Републике Српске“, наводи Перишић.

“Ја као професионални војник знам да су цивили увек највећа жртва, посебно у верско-грађанском рату. Жртве су подједнаке на свим странима. Али Војска Југославије није имала никакве компетенције над Босном и Херцеговином, није имала могућност да утврди ко је направио злочин. Није се могло ништа предузети, јер су ти људи ван ингеренције“, каже он.

"У Хагу смо упућени једни на друге"

Перишић каже да није имао прилике да контактира са првим човеком ВРС Ратком Младићем у Хагу, и да с обзиром на његово стање није имао ни потребе за тим.

Што се тиче односа са другим затвореницима, Перишић тврди да су они коректни. “Ми смо тамо помешани, вероватно са одређеним циљем, а то је да се стави до знања јавности да ако могу заједно људи који су ратовали, онда могу и народи“, оцењује Перишић.

“Свима нама који смо били тамо највећи степен опасности био је Хашки трибунал. Ако имате највиши степен опасности, сви мањи нестају, односно све опасности нестају. Претерано је да смо били неки велики пријатељи, али свакако да смо као цивилизовани људи разговарали“, наводи он.

Перишић је демантовао писања појединих медија да му је Војислав Шешељ спаковао кофере, али не крије да је у Хагу био у добрим односима са лидером радикала, будући да су, како је рекао, били “упућени једни на друге како би опстали“.

"Неки људи се кају због злочина"

Бивши начелник Генералштаба Војске Југославије каже и да су се поједини притвореници у Хагу покајали због учешћа у ратним злочинима.

Ја сам сигуран да се неки људи који су чинили злочине дубоко, дубоко кају. Ја сам кроз причу сазнао, многи људи кажу, који су учествовали у злочинима, да су били у изузетној ситуацији. Често се злочини чине у изузетним ситуацијама. Највише се злочина чини из страха“, каже он.

“Ја се не кајем ни за шта, све што сам радио - радио сам у складу са прописима, правилима и професионалним обавезама. Циљ ми је био да заштитим животе људи под мојом командом, да заштитим народ чији сам део био и браним част отаџбине којој припадам. То сам радио и на фронту, то сам радио и у ДОС-у, то сам радио и у Хагу и радићу и сутра“, рекао је Перишић.

"Да ме је Милошевић слушао..."

Перишић говори и о свом односу са Слободаном Милошевићем, и времену проведеном у Хагу.

"Са Слободаном Милошевићем сам био сарадник скоро шест година, и то веома близак сарадник и по много ствари смо се подударали и имали поверења један у другог. Разишли смо се око концепта решавања проблема на Косову и Метохији. Ја сам тада отишао из војске, односно сам искључен”, каже Перишић.

“И први пут смо се срели у Хашком трибуналу. И први сусрет је изгледао овако: Момо, лија лија, па долија ево тебе овде. А ја рекох : шефе да си ме слушао нит би ти нит бих ја био овде“, наводи он.

Перишић наводи и да му је четири пута била нуђена могућност да, кроз нагодбу, избегне суђење пред Хашким трибуналом.

“Карла дел Понте је дошла и преко Владе тражила састанак са мном. Молила ме је да будем сведок против Слободана Милошевића“, присећа се Перишић и наводи да је некадашњој главној тужитељки Трибунала поручио да би сведочио против Милошевића када би му се судило у Београду, за злодела која је учинио сопственом народу, али не и за оно за шта га терете у Хагу.

Говорећи о Милошевићу, Перишић је рекао да он није био националиста и да није крив за оно за шта је био оптужен пред Хашким трибуналом, већ да је само бранио интересе српског народа.

"Била је борба да ли ће превагнути борба за власт или интерес народа. Видео сам да има диспропорције, и то је резултирало елиминисањем мене из војске“, каже Перишић.

"Нисам хтео да сведочим"

Перишић наводи да је у једном тренутку био интервјуисан, да би Хашки трибунал проценио да ли би био кредибилан сведок против Слободана Милошевића, и да би онда и добио умањену казну.

"Нисам прихватио, није било тачно, он (Милошевић) није био инволвиран у злочине ван Србије, нисам прихватио ту казну јер бих тако признао да сам крив, а прихватање казне од стране појединца знаци признавање за институције“, каже Перишић и додаје да би то имало и утицај на исход тужбе Хрватске против Југославије.

Перишић наводи да је срећан што је већина „сабораца“ прихватило позив да сведоче за њега, што је допринело и ослобађајућој пресуди.

"Део сарадника из војске због каријеристичких побуда нису смели да изађу да сведоче“, додаје Перишић и наводи да су из ДОС-а прихватили Зоран Живковић и Расим Љајић да сведоче.

"Нисам амерички шпијун"

Перишић наводи да није незадовољан пријемом, али да државни врх мора више да води рачуна о својим грађанима.

"Нисам фрустриран, искомплексиран, не бих да моја држава се компарира са Хрватској. Њени званичници се понашају као да су још у рату. Али због традиције, државни врх мора више да води рачуна о својим грађанима посебно оним који су радили то у интересу народа. Нисам ништа више очекивао. И учињено ме је изненадило, али онај ко не поштује свог официра, генерала, слушаће туђег официра и туђег генерала“, каже Перишић.

Перишић је негирао да је био „амерички шпијун“ и да му је то помогло приликом процеса у Хагу. Он је додао да је евидентно да су пресуда према Србима драстичније.

"Милошевић је хтео да решава проблем на Косову ратом, а није обезбедио ни једног савезника. Тек сада смо у борби да прибавимо неког у свету. Поздрављам садашњи државни врх који се бори да обезбеди нашем народу место у међународној заједници“, каже Перишић и додаје да то што је некада био политички противник са садашњом владом не значи да су и данас непријатељи.

"Бавићу се параглајдингом"

Перишић наводи да од државе не тражи ништа осим пензије.

"Од државе не тражим ништа више, а наћи ћу како и од кога да тражим надокнаду за време проведено у притвору. Нећу тужити Србију. Непримерено је да генерал тужи државу за нешто што је било у протеклом периоду па ма ста то било“, каже Перишић.

Он наводи да се политиком неће бавити.

"Људима који решавају проблеме у интересу државе ако треба помоћ биће пружена. Бавићу се писањем књига, унуцима и одређеним спортовима, а посебно параглајдингом“, наводи Перишић.

(Б92)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

You'll never see me fall from grace

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 48490
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.12
Citat
"У срећу се узда луд, а паметан у свој труд. Истрајно смо радили на доказивању истине, и на срећу то смо доказали

вери најс ...
IP sačuvana
social share

It's all a fucking joke anyway

Tim: You never say please. You never say thank you.
Frank: Please don't be an idiot. Thank you.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 25.0.1364.97
 Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Бог чува Србију!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3973
Zastava Beogard
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.14
mob
Samsung S8 Plus
Citat
Pozdravljam Srbiju!

Mrs  Smile

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Sep 2025, 19:01:14
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.