Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Осам миленијума српског порекла  (Pročitano 1569 puta)
11. Feb 2013, 01:31:19
Zvezda u usponu


Pesaci su dosadni,pesaci su spori zato ih obori.

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 1239
Zastava
Browser
Opera 12.14
mob
Nokia N8
Осам миленијума српског порекла (I део)

Наводи у овом раду базирају на књизи, непознатог аутора, “Од Индије до Србије“ у издању Српских новина 1961. године у Риму, као и подацима бројних аутора публикованих у новинама и на интернету, и посебно у делу др. Олге Луковић-Пјановић „Срби народ најстарији“.

Намера овога текста је трагање за српским и сопственом коренима, на бази истините, а не трагично натурене нам, историје.

Увод

Претежно, српски дужбеници описују српску историју од шестога века, од времена досељавања из прибалтичких земаља на Балкан, као да нас пре тога није ни било. А где су нам онда живели прадедови? Нису ваљда ванземаљци? Тим досељавањем на Балкан Срби су већ имали усавршен језик, изграђен друштвени поредак, развијен смисао за државу, са обичајима и културним темељима. Имали су и два, три царства. Па где нам је онда колевка?

Разлози за предње леже, пре свега, у прихватању нордијско историографске и германске Берлинско-Бечке сколе, која је намерно искривила насу историју, чиме нам је учињен фалсификат по коме Срби нису аутохтони народ у Подунављу и на Балкану од свога најранијег почетка. Тиме су нам одузели прошлост и бројне генерације завели, а све у намери потпуног искорењивања Срба. За нас је једино меродавна Аутохтонистичка Школа према којој у новије време имамо два правца, први „Индијски“, по коме се порекло Срба изводи из Индије, а други „Подунавски“, по коме су Срби настањивали Подунавље „од почетка“, одакле су се расељавали по Европи, Малој Азији па чак стигли и до Индије. Зачетник подунавског правца је хроничар XII века Нестор Часни Кијевски, а његови велики поборници су наши великани: Олга Луковић-Пјановић, Јован Деретић, Ранка Куић, Милош Милојевић, Сима Лукин-Лазић, Лаза Костић, Павел Шафарик, Илија Живанчевић, Светислав Билбија, Милан Будимир, Драгослав Срејовић и многи други, са непобитним доказима нађеним у Лепенском Виру. Ту су и многи страни аутори: Сипријан Робер, Емил Бирнуф, Адолф Пикте, Ами Буе, Лоренц Суровјецки, Франсис-Мариа Апендини и бројни други.

О застарелом учењу по коме су Срби доселили на Балкан у седмом веку нове ере, овде неће бити детаљног приказа, пошто сви докази иду у прилог тврдњи да је то било последње српско досељавање и то у постојбину својих предака. То су само последице германске историјске школе, теорије која нам је наметнута. Још значајнија је тврдња Јована Деретића да се Срби нису ни доселили из Закарпатја, они су у Подунављу одувек живели. А Пољак Казимир Шулц додаје да су Словени (читај Срби) настањивали Подунавље од најстаријих времена, као Илиро-Трачани. Током римске владавине Срби са севера су дошли да помогну својим сународницима, староседеоцима, ту остали и очували све своје обичаје и језик.

Аутохтонистичку школу прихватили су већ руски и пољски историчари, међу којима су се истакли Адам Мицкијевић и Суровјецки са Павелом Шафариком, кога сматрамо својим пошто је био професор у Новом Саду. Сви они потврђују да су словенски језици заузимали централно место у групи индо-европских језика, а да Словени одувек живе на својим територијама, одакле су вршили утицај и на исток и на запад. На жалост, светска трагедија огледа се у чињеници да западни историчари приликом бројних открића нису узимали у обзир словенско (односно српско) писмо, којим би многе „нејасноће“ и „мистерије“ биле лако решиве. Најпростији пример је име владара у Египту по имену Apca (ћирилично писано АПЦА) или именица moсt (МОЦТ), што су за Западњаке биле нерешиве загонетке.

Путујући временски уназад стижемо до Индије, одакле нас путеви воде преко пространстава Азије, па преко руских низија и на запад све до Шпаније и Енглеске. Српском историјом бавили су се немачки историчар Леополд Ранке и Чех Јиречек, мађарски гроф Бенџамин Калај, слависти Јан Колар и Павел Шафарик и многи други. Постоје списи грчко-римских писаца Херодота и Плинија, па чак и кинеских и турских, а такође и Хрвата Фрање Рачког, као и српских историчара Јована Рајића, Стојана Новаковића, Симе Лукин-Лазића и многих других, у којима се спомињу Срби.

Српска херојства током векова истакла су нас у прве редове светске историје и давала нам право грађанства међу угледним војничким нацијама. Српска љубав према отаџбини, оданост према слободи и српска херојско-песничка поезија привлачили су пажњу светских духова од Наполеона до Гетеа, од Бајрона до Виктора Игоа. Чак и хладни Енглези гледали су у Србима и Црногорцима хероје достојне Спартанаца. А Србе новије историје, инспирисали су митови њихове царске прошлости Немањића и косовска трагедија. Суседи који су нас одувек мрзели чинили су то претежно из зависти, стремећи за нашим истребљењем.

У уводном делу рада „Досељавање Срба на Балкан и прва држава“ неименовани аутор износи следеће:

„Научници сматрају да су земље западне и средње Европе насељене од плеистоцена (дилувиј, ледено доба), а да се на Балканском полуострву човек појављује у периоду последње глацијације (пре 40.000 година). На основу налаза у пећинама под Јерининим брдом у селу Градац и у Рисовачи на Венчацу изграђене су слике тадашњег људског живота. Око 25.000 година пре нове ере човек напушта пећине, чиме се завршава прво поглавље историје људске заједнице на територији Србије. Археолошка налазишта у Ђердапу потврдила су да се тамо развила једна од најсложенијих култура праисторије, названа култура Лепенског Вира (7.000-5.500 година пре н.е.). На интернету се налазе подаци о фигуринама нађеним у Лепенском Виру из седмог миленијума старе ере, а испитивања радиоактивним угљеником потврђују старост нађених артикала на око 8.580 година, односно преко 6.500 година пре Христа. Постоји и податак да је колевка Европе у Рајковој Пећини, на Рудној Глави код Мајданпека уз Баљетинску реку. Најстарији људи ове кутуре живели су у насељима, у заједници од две до четири биолошке породице. Неолитска култура на просторима северно и јужно од Саве и Дунава развила се од 5.300 до 3.200 година пре н.е., а најзначајнија налазишта су Старчево и Винча.“

Порекло имена Србин

Српски историчар Јован Рајић у „Историји Срба“ (1794.), из старих извора, изводи порекло Срба од Хунских Сабира. Други извори, име Срба изводе из Србата – Сармата, а такође и од реке Сербице (између Еуфрата и Тигра у Месопотамији, данашњи Ирак). Неки аутори име Срба изводе из речи собрание (збор, сабор) и слично, а неки га просторно везују за Сибирију, једну од наших прапостојбина. Чешки историчар Павел Шафарик везује српско име са речи Сјарбин, Серб, Сербин, Сибрин, што су све облици значења рода, народа, а што има исто значење са латинском речи gens и natio, или индијском речи Серим, што значи народ исте крви.

Неда Мариновић у опису најстаријег народа на Балкану износи да Србин, у стародавном индијском језику, санскриту, из кога су потекли сви индо-европски језици, међу којима и српски, означава слободног човека, јунака, који се вечито бори за сопствени опстанак.

Према руском историчару Велтману у делу „Атила и Руси“ име Србин од старине односило се на војнички, ратнички сталеж у Русији, а реч Срб означавала је војника, храброг човека и наводно од Срба су постали Козаци. И дан данас око реке Волге реч Сербо означава породицу, род, својту, а код Белоруса реч Сабр или Сјарб значи силу, множину великог народа исте крви и језика. Код Великоруса реч Серби означава здрав, јуначан, силан сој људи. Код Лужичких Срба реч Сораб има значење човека најразборитијег, најлепшег, најодабранијег у том роду. Код Украјинаца реч Сирбин означава господара.

У српском народу од давнина постоји похвала покојника, за кога се сматрало да је био добар, са високим одличјима, која каже: „Баш је прави Србин био и српски живео“. А у Црној Гори храброг јунака су хвалили са: „Срб од Косова“. И у турском језику речи Сирб и Серб имају значење народа једног колена, храброг, убојитог и непокорног. Код старих Персијанаца реч Сарб значи глава, старешинство. Код Арабљана, Халдејаца и Јевреја реч Срб означава слободног човека, јунака, непокорног. У старом санскритском језику реч Сербх значи не дати се никоме, а корен те речи значи семе, колено и род. Шафарик и Колар су цитирали, такође, да реч Срби означава рођаке, својту. Непознатом човеку Србин ће рећи: „Како се Ти оно зваше Рођаче“.

За Србе се понегде везује име Влах, што су Турци усвојили од Хрвата. То име припадало је Келтима са којима су Срби дошли у додир 400 година пре н. е. Касније се Влах звао ратар или пастир. Када су Турци окупирали српску државу, Срби су се повлачили у планинске пределе и претежно се бавили земљорадњом и сточарством, па су им по том основу Турци дали име Власи, мада та реч означава занимање а не народ. Данас се Власима назива народ који живи у Румунији.

Стари историчари Србима дају име Рац, а то потиче од значења човека из Рашке, постојбине Срба по досељавању на Балкан. Име Срб и Сораб води такође порекло из самог српског језика, где има значење огромности и силе народа једне крви. Према томе, верује се да су Срби у време усвајања свога имена поседовали све ове особине.

У „Историји народа средње Азије“ Јоаким је забележио речи кинеског пограничног гувернера Хју Ју-а, 160. године пре н.е.: “Срби су нас нападали 30 пута од пролећа до јесени“. Такође, кинески државник Цај Јун каже: „Од како су побегли Yuni (Хуни), осилише се Срби и завладаше земљама њиховим. Има их сто хиљада војника и просвећени су, племена су им силнија и многобројнија и ми не можемо да им се одупремо“. Истраживања су потврдила да чак и на Тибету и дан данас постоје називи који су чисто српски, као: чедо, јарак, сила, чича, рудник, гора, луч, као и имена: Божан, Милован, Србица и друга, Милош Милојевић их је записао 710.

Немац Екерман тврди да име Србин означава народ, а Хенрих Лео, да то име долази од санскритског имена Сарб или Срп, што означава народ који се често сели. Истакнути Слависта, Француз Сипријан Робер износи да име Србин обележава целу једну расу народа и да су то Илири, најстарији Словени. Јаков Грим је у предговору „Малој граматици Вука Караџића“ написао: „…да нема славнијег имена које би се могло употребити за све Југо-Словене и да ни једно друго племе нема такву историју која би се могла упоредити са српском“.

По Херодоту сви Трачани, Скити, Венди, Трибали и Илири су Срби. Иначе реч Трачани, настала је у грчком погрешно због немогућности изговора сугласника, што се односи на Рашане.

Александар Велики поклонио је српским племенима много земље у Средњој Европи у знак захвалности за ратне заслуге, називајући те нове земљопоседнике Панови (господари). Сматрао их је великомоћним и најчувенијим народом, кога је назвао Славан. На самрти је изразио жељу да сви народи од Јадранског до Хладног мора живе по законима „Славних“. Тако је кажу, одлучио умирући победник у белом граду Александрији.

Др. Деретић наводи да је иза Александра Великог остало записано да је неки велики војсковођа, пре њега, предузео поход са Хелмског (Балканског) полуострва из Србије на исток све до Индије. Било је то нешто преко 2000 година пре Христа, а тај велики војсковођа звао се Нино Белов, који се у „Светом писму“ спомиње као Неброд. Циљ му је био Индија. Кренули су из данашњег Ниша, прешли Малу Азију и стигли до Индије. У старим записима забележено је да је то први продор Аријеваца, а име су добили по богу Арону, чији су трагови култа пронађени на данашњим пределима Космета.

Скорашња открића потврдила су да су Словени (Срби), као Аријевци окупирали иранске висоравни и области Инда и Ганга. Њихови обичаји остали су очувани у Ведама. Према томе, Словени су се доказали као носиоци Аријанизма, док сами Индуси сматрају да су им Веде подарили богови. Нина Белова називали су и богом Бак. Он није био само освајач, већ и градитељ, а своју љубав према градитељству пренео је и на своју жену Семираму, која је била очарана градњом Вавилона и наредила је да се тај град доврши по њеним замислима, којом приликом је саграђен мост дуг 900 м за улаз до централне куле, на чијем врху је саграђена опсерваторија.

После Нина Белова, нови војсковођа Сербо Макеридов, по узору на Нина, извео је други поход Аријеваца на исток, а он се у светом писму спомиње као Асур и неки га отуда сматрају оснивачем Асирског царства. Према томе, Александар Велики је био трећи освајач далеких светова и ишао је „утабаним стазама“ тек 335. до 332. године пре Христа. Александар налази Србе између река Инда и Џелама, који су ту остали од Нина Белова и живели у два града, од којих се један звао Сербија. Александар тај град дограђује и улепшава и назива га Александрија Сербијска.

Грчки историчар Херодот говорио је да су Срби после Индуса највећи народ на свету. Херодот је Србе сврставао у Трачане, док су их други сврставали у Ските, Сармате, Готе, Хуне, Аваре и Венде, а неки су их називали Склав и Славин. Чешки историчар Шафарик, који је био професор у Новом Саду, дословно каже: „Име Србин је најстарије и дубоко укорењено међу свим Словенима“. Немачки и руски историчари прихватили су углавном Херодотово тумачење да су Срби Трачани. Њихово тумачење за то је следеће: „…међу Србима од памтивека живело је велико племе називано Рашчани или Раси, а то име потиче из Индије од речи Рашка, што означава рујну црвену боју, коју су Срби од увек волели.“

Отуда су исконски Рашчани Црвени Срби. Ти Срби у време Херодота су живели у Малој Азији и на Балкану у Тракији. По њима је и названа област Стара Рашка у Тракији поред реке Марице и новија Рашка, Немањина прва Србија. И данас постоји речица Рашка, која се улива у Марицу као и рушевине града Рас. Јован Рајић наводи како је мађарски историчар Истванфи, Деспота Ђурђа Бранковића називао Ђорђем Трачанином, а грчки историчар Лаоник Халкокондил каже да су Срби Илирци, дошли из земаља иза Дунава и тврди да су Срби најстарији и највећи народ на свету (подразумевајући под тим именом све Словене).

У Минхену се налази оригинална немачка хроника, писана око 750. године нове ере, у којој дословно пише: „Срби представљају тако велико царство (regnum) да су из њих произашли сви словенски народи“ (Hormayers Archiv, ст. 282-283).

Хрватски историчар Маретић, пишући о римском историчару Плинију, који је живео у Христово доба, наводи да су Срби живели око Дона, а Венди уз Вислу. У то доба Србе су углавном називали Трачанима, Трибалима, Вендима и Антима. Прокопије из Цезареје, готски писац Јорнанд и Арапин Ел Бакр’ тврде да су Срби настањивали велики део Азије, цео Балкан и још пре Христа допирали до Рима. Др. Рачки у својој „Повјести Словена“ (ст. 6 и 7) наводи:

„У почетку Словени су се називали домаћим именом Срби, тј. рођаци, а странци, специјално Немци звали су их Вендима. Тим именом звали су их и Грци и Римљани још од седмог века пре Христа“. Све ово потврђује да су Срби најстарији словенски народ и да је име Србин хиљадама година старије од имена Словен. Име Словен јавља се први пут у петом веку (491. г.) нове ере, са римским освајањем. Померајући се на Запад Европе, Срби су се сукобили са Германима. У то доба сва српска племена међусобно су се разумевала и почели су се звати Словенима, а оне које нису разумели назвали су Немци, јер су им деловали немо. Како су се до тада сви Словени називали Србима и хиљадама година сачували то име, отуда су свакако они били кичма и срж свих словенских народа.

Чешки историчар Јан Доброволски, у „Jahrbuch 1827″ каже: „Истоветност имена лужичких и балканских Срба није случајна, она потиче из прастарих времена када су се српским именом називали сви Словени“. А Павел Шафарик у књизи „Словенске старожитности“ пише: „Име Срб дубоко је укорењено међу свим Словенима и могло је само у својој прадомовини добити свој прави значај“. Рус Велтман у својој историји потврђује да је у древним временима име Србин било заједничко свим Словенима“. Такође, немачки етнолог Зеринг пише: „Прво опште име свих Словена било је Србли, што је значило уједињени“, а мађарски гроф Калај у својој историји писао је: „По испитивањима најбољих научника сви словенски народи у прастаро доба називали су се Срби“. Он такође наводи да се од шестог века појављује име Слави, док су сви Словени живели заједно и називали се сабраћом. Интересантно је писање чешког витеза Далимила, од пре 850 година, када он наводи „Србове настанише на Балкану, уз море па се разгранаше све до Рима“. Словенац Крек тврдио је да је прво име свих Словена било Србин. Нема, међутим, писаних докумената о цепању тог јединственог народа у садашње словенске народе. Тек по неко додирује ту тему.

Тако, има тврдњи да су цепања настала на почетку нове ере, а и таквих која помињу да је до тога дошло седам-осам стотина година пре тога. Фрањо Рачки пише „Ширењем своје власти ка северу и истоку Римљани почеше добијати тачније вести о Србима, које су они као и Грци називали Вендима, из балтичких крајева од којих су куповали ћилибар од седмога века старе ере“. Римски историчар Александар Гиљфердинг писао је: „Балтички Венди имали су богате и велике градове, просвету, државно и верско уређење и трговину која је задивила савременике“. Пошто су живели на огромним пространствима, а везивао их је заједнички језик, а не политичко јединство, то је цепање Срба могло наступити пар хиљада година пре Христова рођења, услед пренасељености и потребе за новим просторима. Према предању и непобитним подацима Срби су пре две хиљаде шест стотина година имали напредну и просвећену државу на Балтичком мору. А њихово досељавање из Индије на Балтик уследило је преко хиљаду година пре тога.

Немац Јирген Шпанут, истражујући немачку историју, открива српска гробља на тлу Шпаније, Португалије и Бретање од 3.000 година пре Христа. Он такође у пећини код места Мас-д’ Азил у Француској открива белутке, који представљају прве почетке стварања писма, почев од леденог па до раноисторијског периода. А у месту Глозел открио је камење на коме је нашао исклесане јелене, медведе и животиње које могу бити пантери или дивљи коњи, са ознакама које приписује филистинском или синајском писму. Ове ископине процењене су на девет до десет миленијума старости пре Христа.

Француски археолог Морле назвао је то писмо азбука Глозел, а Јирген Шпанут наводи: „Они који су измислили ово писмо су поставили камен темељац наше цивилизације“. Он мисли да се ради о Филистинцима, а по упоредби са нашом ћирилицом произлази да се ради о Србима. Платон сматра да је исто краљевство владало Средоземљем и Египтом и преко Тиренског мора протезало свој утицај све до Гибралтара. На све то Илија Живанчевић написао је да је Словенство било растурено од Владивостока до Јадрана, као кичма човечанства.

Наставиће се…
IP sačuvana
social share
Ima jedno prorocanstvo koje kaze da ce nas Srba ostati taman toliko da cemo svi moci da stanemo pod jednu krusku.A u tom slucaju svi ostali ce stati pod jedan maslacak i to bez da se guraju.
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 18.0
mob
Sony xperia
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.