Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Opšti profil savremenog srpskog ateiste  (Pročitano 16181 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6179
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Citat
Zašto bi vernik morao da bude hrišćanin?
Gde ja to kažem?

Citat
ОК ... у праву си ... нисам ни мислио само на хришћанство ... ево ако може ''погледе на живот карактеристичне за смерне и религиозне људе'' ... гос'н адвокате?  Smile
NEIN! Smerni i religiozni nemaju monopol....  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 
Citat
Zašto bi vernik morao da bude hrišćanin?
Gde ja to kažem?

Ugh, neću da izigravam drvenu mariju, ali hriščanstvo nema monopol na onome šta se u njemu smatra za moralnim.

Smile
« Poslednja izmena: 01. Sep 2010, 13:23:56 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6179
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Erm, opet, gde tačno u toj rečenici govorim da je vernik uvek hrišćanin? Nek neko podvuče, ja ne vidim  Smile

Dao sam odgovor na
Citat
иначе за једног атеисту имаш прилично хришћанске погледе на свет
I opet se tu ne pomoninju svi vernici, već hrišćani.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.6.2
mob
Nokia 
Citat
Ne kažem ja da treba pljuvati po srpskoj tradiciji, istoriji i kulturi, ali ako je nešto bolje ili lepše, zašto to ne prihvatiti i time ga učiniti svojim?
Citat
Извини како ти можеш прихватити нешто и учинити га својим када причамо о култури појединих народа? Можеш ти осећати невиђено задовољство гледајући Пикасове слике и до неба поштовати његов лик и дело, то не мења чињеницу да његово стваралаштво није део културе твог народа, као ни чињеницу да Крунисање цара Душана Паје Јовановића јесте.

Možeš to postići tako što nećeš sebe gledati samo kao Srbina, niti Pikasa samo kao Španca, već smatrati da ste i jedan i drugi pre svega stanovnici iste planete.
Lako je povrediti nekoga koga smatraš za stranca, i o kome ne znaš skoro ništa, ali da se narodi malo bolje poznaju i da malo lakše prihvataju tudje kulture, ratovi bi bili svedeni na nivo statističke greške.

Beeeeeeeeep, najkrvaviji i najsuroviji ratovi su građanski ratovi. Ako se neko dobro, prisno poznaje to su komšije koji se poubijaju između sebe. Nije samo naš aktuelni građanski rat dokaz, isto se dešava i u drugim državama od Kromvela u Britaniji ili Stogodišnjeg rata u Nemačkoj do Ruande.

Citat
Savremeni srpski ateista je osoba koja negira svoju religiju.

Pre će biti da negira postojanje Boga, i to ne samo hrišćanskog već svakog ikada zamišljenog.

Ne pratiš moj tok misli nego pokušavaš da sa mnom igraš gluvih telefona. Menjaš ono što sam rekla i namećeš mi svoje stavove a onda polemišeš sa njima. Izričito tvrdim da je savremeni srpski ateista u stvari vrlo nesiguran u sopstveni ateizam i da ga sa nekoliko rečenica možeš uterati u istinu da možda tamo ipak ima nešto ali on ne zna šta.
Citat
Ali iako nije ubeđen buntovništvom petnaestogodišnjaka će nalaziti sve moguće izgovore da ne radi na sebi, da se ne trudi da bude dobar čovek i u tome leži tajna njegovog bezbožništva.

To znači da su svi loši ljudi na ovom svetu ateisti, a svi dobri ljudi su vernici. Ja bih stvarno voleo da je to tako, jer bi smo mnogo lakše od ovog sveta napravili bolje mesto za život. Jedini problem je što statistike ne potvrdjuju tvoje mišljenje. Šta više...
Opet zamenjuješ teze, ili pokušavaš da me diskvalifikuješ jeftinim trikovima ili ne znaš elementarnu logiku. Postoji razlika između potrebnog i dovoljnog uslova. To što je neko lenj da radi na sebi ne znači da je ekstremno loš čovek a svi ljudi imaju svoje loše osobine. Isto tako to što je neko vernik ne znači da je on uspešno prevazišao svoje mane.

Citat
Savremeni srpski ateista će se krvavo uvrediti ako mu kažeš da se njegov deda uselio u stan ili kuću koju nije zaradio nego je dobio na poklon za poslušnost režimu. On smatra da je tata (deda) policajac zaslužio beneficirani staž i trosoban stan na Novom Berogradu a kada ga pitaš čime to nikako se neće složiti da je u pitanju bio denuncijantski terenski rad i opresija nad onima koji nisu bili pretnja zemlji dok je kriminal divljao. Ili će se žestoko uvredioti ako mu kažeš da je tata (deda) uzeo stan od vojske, odmarališta, kredite, beneficirani staž, ali je postupio nečasno i sve to bi mu trebal oduzeti jer je luzer koji je dao vojsci zakletvu na vernost Jugoslaviji a onda pobegao iz Osijeka, Splita, Zadra, Sarajeva, Mostara,... i ostavio osamnaestogodišnej regrute na milost i nemilost protivnicima.

Smile Someone is projecting...

Dakle, ateisti su zli ljudi koji divljaju medju poštenim i vrednim svetom vernika, ujedno pokušavajući da se na sve moguće načine obogate, pri tome su potomci policajaca koji su tukli demonstrante, i oficira koji su izdali Jugoslaviju. Kakva djubrad ti ateisti...

Pa jel' moguće da niko ništa ne radi protiv takve jedne napasti u našem društvu? Mora da su se probili i u vlast i medije, pa im zato niko ništa ne može.

A, kako su prepredeni... na RTS po ceo dan idu razne emisije o religiji, verski kalendari i slične. Stvarno su se dobro kamuflirali. Verske praznike su proglasili za državne...

Stvarno te ateiste treba po kratkom postupku. A?
Izgleda da si se prepoznao negde u mojim rečima čim ovako burno reaguješ. Istina boli, ali je jedini put ozdravljenja. Samo glupan može ponuditi krvoproliće kao rešenje za moralnu krizu Smile
« Poslednja izmena: 01. Sep 2010, 14:08:35 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Miles pazi ako su ti globalizam i ateizam resenje za svo zlo u svetu onda te demantuje 10000 hiljada godina istorije ljudskog roda. I mi smo zivotinje u krajnjoj liniji tako da nema saje da svi budemo gradjani sveta. Prosto treba da skapiras da religija i politika nisu uzroci zla (ratova) vec ljudska zloba, koja onda izmedju ostalog koristi upravo religiju i politiku da vlada ljudima koji su u osnovi vrlo podvodljiva stvorenja.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
OS
Nepoznat
Browser
Nepoznat -
mob
Samsung 
Ja bih ateiste svrstao u dve grupe.

- Prvu grupu čine oni neprimetni. Žive i puštaju druge da mirno žive.

- Drugu grupu čine ateisti misionari i ateisti krštaši. To su oni što su na misiji "prosvetljenja" vernika i njihovog oslobođenja od Boga.
Ovi drugi i ako agresivniji, neretko su manje sigurni u svoje stavove. Njihova borba proističe iz vlastite nesigurnost, iz potrebe da stalno sebi potvrđuju kako su u pravu.

Kosmopolitizam je nastao mnogo pre ateizma. On je u srži hrišćanstva, budizma, pa i islama.
Religije nisu zle niti uzrok podele. One su samo oruđe, isto kao što je i jedna ateistička ideologija u prošlom veku služila tome.
Vera je nešto čisto i divno, proističe iz same prirode čoveka.  
Ideologije i dogme, odnosno interesi koji se iza njih kriju, su problematični, oni su uzrok podela i zla.
Ljudi ne ratuju zato što pripadaju različitim grupama, oni stvaraju te grupe da bi ratovali. Tako je od početka bilo, tako će zauvek biti.
Uvek će postojati suprostavljeni interisi koji će okupljati ljude oko nekih ideologija.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 314
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.61
Citat
Beeeeeeeeep, najkrvaviji i najsuroviji ratovi su građanski ratovi. Ako se neko dobro, prisno poznaje to su komšije koji se poubijaju između sebe. Nije samo naš aktuelni građanski rat dokaz, isto se dešava i u drugim državama od Kromvela u Britaniji ili Stogodišnjeg rata u Nemačkoj do Ruande.

Građanski ratovi su krvavi jer ne moraš daleko da putuješ da bi našao protivnika.
Odnos uloženih resursa i eliminisanih protivnika je mnogo povoljniji kada treba samo da odeš do susednog sela i pobiješ ljude, nego kada moraš da izvršiš invaziju preko državne granice.

Znaš kako su nas učili nekada iz Odbrane i Zaštite: Agresor nikada ne može da dovede toliko vojnika koliko na našoj teritoriji ima stanovnika i zato neumitno gubi rat, pre ili kasnije.

Kod gradjanskog rata nema tog elementa "dovodjenja vojske" obe vojske su već tu i zato je mogućnost krvoprolića mnogo veća.

Btw, u Nemačkoj je bio Tridesetogodišnji rat izmedju katolika i protestanata (kakva slučajnost), a ne Stogodišnji rat koji je bio izmedju Francuske i Engleske.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6179
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
@MakrosCrni: Dobra podela, ali važi za svaku grupu ljudi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.11
mob
HTC One
Da se i ja oglasim, u nadi da moje javljanje nece dovesti do batinanja mene od strane autora teme.  Smile Smile Smile

Za pocetak - od toliko ljudi koje postujem sam video niz besmislenih generalizacija. Kako onda diskutovati? Pogotovu one da su realisti (namerno necu da se uvlacim u versku konotaciju reci ateista/nevernik koja je nametnuta  Smile) 30% gori od pomodnih vernika, da ne postuju tradiciju i istoriju i slicno. Pogotovu tvrdnja o 30% - opet se provlaci neki religiozni a ne realni stav koji bi glasio "bez religije nema morala" i realisti ne mogu biti moralni jer nemaju nametnutu kocnicu/strah kao vernici. Ja bas smatram suprotno, da su realisti mnogo moralniji ljudi posto svoje postupke zasnivaju na licnom ocecaju dobra a ne iz straha ili vere u nesto, samopodsticaj umesto spoljasnjeg podsticaja.

A sto se tice teme - postoji li neka studija (pitam posto ne znam) o navodnom stanju duha zvanom homo religiozis od prvog coveka na ovamo ili se ceo koncept zasniva na izabranom periodu od jedne pocetne tacke?

Ima li ijedan dokaz da je prvi svestan covek, bez obzira sto je to najnizi stupanj imao u sebi takvo svojstvo?

Uporedio bih razvoj religije za razvojem deteta/bebe. Covek nije celina, nije ono sto smo danas, covek je razvojna jedinka. Kao sto beba prvih par meseci zivota nema strah od kise, oblaka, grada, groma, a i kada je malo starije ali ne dovoljno da neke stvari razume od prozora i pada kroz isti, vrele ringle ili utikaca, tako covek/beba kroz svoj civilizacijski razvoj nije imao strah od nekih pojava. Tek sazrevanjem postaje svestan tih pojava a samim tim dobija opravdani strah od pojedinih pojava. E sad, tek kaada nastane taj strah a pojava jos nije objasnjena dolazimo do religioznosti i pravdanja pojava visim silama. U tom (neodredjenom) periodu jeste rodjenje religije u najprimitivnijem obliku, a odatle pa nadalje i taj fenomen homo religioznosti koji nam se namece a u stvari se prenosi sa kolena na koleno kroz svesno i nesvesno drustveno usadjivanje u podsvest.

Glavna razlika izmedju ljudskog roda kao razvojne kategorije i danasnjeg deteta - dete veruje da je poklon ostavio Deda Mraz ili da ce mu od ispijanja kafe arasti rep ali u jednom trenutku dete postaje covek, sve pojave moze svesno i racionalno da prihvati i prevazilazi taj detinji strah koji prouzrokuje najfantasticnija objasnjenja nekih stvari. Religiozni ljudi to ne rade, sto samo znaci da ljudska rasa kao takva jos uvek nije sazrela.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.8
Glavna razlika izmedju ljudskog roda kao razvojne kategorije i danasnjeg deteta - dete veruje da je poklon ostavio Deda Mraz ili da ce mu od ispijanja kafe arasti rep ali u jednom trenutku dete postaje covek, sve pojave moze svesno i racionalno da prihvati i prevazilazi taj detinji strah koji prouzrokuje najfantasticnija objasnjenja nekih stvari. Religiozni ljudi to ne rade, sto samo znaci da ljudska rasa kao takva jos uvek nije sazrela.

Ja bih rekao da to nema veze sa sazrevanjem. Nekome ta vera pruza nadu i potporu na psihickom nivou. To je onda dosta bitna stvar za stabilnost licnosti. Ako neko pronadje drugu taktiku svaka mu cast, nek se drzi toga meni ne smeta. Ali dovoditi u vezu religioznost i nezrelost mi je malo glupo, posto religija podrazumeva odredjenu odgovornost .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6 7 ... 9
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.